资源描述
2022年安徽省合肥市郭河镇三塘中学高二英语模拟试题含解析
一、 选择题
1. In the ________ society,human beings had to eat whatever they could find,whether it was
raw or cooked food.
A.permanent B.primitive C.ancient D.original
参考答案:
B
略
2. We ________ for about fifteen minutes before Dave asked me to stopped the car.
A. had been driving B. had driven
C. have been driving D. drove
参考答案:
A
“drive”的动作发生在“Dave asked ...”的动作之前,且主句中出现“for about fifteen minutes”,故用过去完成进行时。
3. Scientists photographed for the first time ever _____ wild gorillas used a stick to test the depth of a pool before getting into it, according to a recent study.
A. which B. what C. that D. when
参考答案:
C
考查名词性从句。以that引导的宾语从句,充当photographed的宾语。科学家近期首次发现野生大猩猩在进入水池之前先用一根木棒测量水的深度,科学家拍摄到了这些场面。
4. Is this hotel ____ we are to book?
A. that B. where C. the one D. in which
参考答案:
C
5. Mrs White found her husband_____by letters and papers and_____very worried.
A. surrounded , looking B. surrounded , looked
C. surrounding, looked D. surrounding, looking
参考答案:
A
【详解】考查分词。句意:怀特太太发现她的丈夫周围都是信件和文件,看上去很担心。
分析句子可知,her husband与surround逻辑上是被动关系,所以用过去分词surrounded。与 look逻辑上是主动关系,所以用现在分词looking。故A选项正确。
6. We had wanted to finish our task by noon, but it didn't quite work out as ________.
A. expects B. expect C. expecting D. expected
参考答案:
D
7. There is something wrong with my bike, so I'll get it_____tomorrow.
A. repairing B. being repaired C. to repair D. repaired
参考答案:
D
8. He said he would meet me here, _____; he didn’t turn up.
A. But B. However C. And D. So
参考答案:
B
9. -----Guess what! I’ve passed my oral English test and got A.
----- congratulations. You ____ practiced a lot.
A. must have B. should have C. must D. should
参考答案:
A
略
10. The woman, who is said to have moved to America, _____ in China for almost twenty years.
A. lived B. has lived C. was living D. had lived
参考答案:
A
33. _____money , he had to accept the job, even though he had no interest in it.
A. To lack B. Lacking C. Lacked D. Having lacked
参考答案:
B
略
12. With a large amount of work ________, the chief manager couldn’t spare time for a holiday.
A. remained to be done B. remaining to do
C. remained being done D. remaining to be done
参考答案:
D
13. Only after a baby seal is pushed into the sea by its mother _____ to swim.
A. how will it learn B. and it learns how C. it will learn how D. will it learn how
参考答案:
D
14. After a number of disagreements with the committee, the chairman decided to .
A. resign B. retreat C. withdraw D. retire
参考答案:
A
15. .Only in 1868, after four terrible years, ____ allowed to return to their land.
A.they were B.were they C.they was D.was they
参考答案:
B
略
16. The living room is clean and tidy, with a dinning table already ____ for a meal to be cooked.
A. lay B. to lay C. laying D. laid
参考答案:
D
略
17. We all know the truth _____ there are air, water and sunlight there are living things.
A. where B. wherever C. that D. that wherever
参考答案:
D
18. ––You were out when I dropped in at your office.
––Oh, I ________ a meeting.
A. was having B. have had C. am having D. had had
参考答案:
A
略
二、 短文改错
19. 下面短文中共有10处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏词符号(∧),并在此符号下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线()划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1、每处错误及其修改均仅限一词;
2、只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分
I’m glad to write to you. It has been near a month since you leave our hospital. I’m still worried about you.What are you getting along these days? I think you may be much better now. But you’d better to have a good rest and take good care yourself, for you are a sixty-year-old man. I still remember those days that you helped me with my English. Under your help, it made a little progress. And to my regret, my English remains very bad though I work hard at it. Can you give me some advices on it?
参考答案:
I’m glad to write to you. It has bee n near a month since you leave our hospital. nearly left
I’m still worried about you.What are you getting along these days? I think you may
How
be much better now. But you’d better to have a good rest and take good care ∧yourself,
去掉 of
for you are a sixty-year-old man. I still remember those days that you helped me with
when
my English. Under your help, it made a little progress. And to my regret, my English
With I But
remains very bad though I work hard at it. Can you give me some advices on it?
advice
第一处:考查副词。Near是用来形容后面a month这一时间的,应该用状语形式而不是形容词,故改为nearly。
第二处:考查动词时态。since you leave our hospital自从你离开我们医院,是过去发生的事情,应该是过去式,故改为left。
第三处:考查特殊疑问词。询问近况应该用how are you getting along,相当于how are you,而不是what,故改为How 。
第四处:考查固定搭配。Sb’d better do sth 某人最好做某事,故应去掉to。
第五处:考查固定搭配。Take care of sb照顾某人,故应加上of。
第六处:考查定语从句。从句是修饰表示时间的those days,故为定语从句,现行词是时间,故关系词应用when,故改为when。
第七处:考查介词。在某人的帮助下是with sb’s help,故改为with。
第八处:考查主语。句子主语是我,我取得进步,故改为I。
第九处:考查副词。根据“my English remains very bad though I work hard at it”可知虽然取得了进步但仍水平不高,是转折关系,故改为but。
第十处:考查不可数名词的复数形式。advice是不可数名词,没有复数形式,故改为advice。
20. 短文改错(满分10分)
Dear Mrs. Winthrop,
So my first week at college is over! No lectures this morning so I think I’d email you and let you know what things are going.
I’m glad to say that anything has worked out fine in the dorm. I remember asking for a room as far away from the lifts as possible and they find me a comfortable one second floor. There are two girls from my course here and I plan to make friend with them so we can help each other on the course work. Everyone else seems very nice and warmly here.
Well, I had better to stop now. I’m going to attend mine first lesson this afternoon, for I’ve got some preparation to make, Keep in touch.
Best,
Carol
参考答案:
【小题4】on----with 考查固定搭配。Help sb with sth在某方面帮助某人。
【答案】
三、 阅读理解
21. Each student at an engineering college in Canada gets a steel ring upon graduation in addition to graduation certificate. There is a story behind the unusual ring. Several years ago, a graduate from this engineering college designed an iron-steel bridge. Unfortunately, because of many mistakes in his design, the bridge collapsed soon after it came into use. This event shook the engineering college. And the college authorities decided to take back the framework of the iron-steel bridge and use it as raw material for making rings to give the students upon their graduation. The college wants the students to remember this lesson forever so as to avoid making such mistakes again.
56. Upon graduation each student is given a steel ring as ____.
A. a gift from the college
B. a model to make design
C. a warning to avoid making mistakes in design
D. a warning not to make iron-steel bridge
57. The wrongly-designed iron-steel bridge was finally____.
A. put into use B. sold at a low price
C. used again after repairing D. made into many steel rings
58. The best title for the passage is____.
A. A Warning Ring B. A Shocking Event
C. A Great Mistake D. A Lesson to Be Remembered
59. Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A. The iron-steel bridge didn’t come into use until it collapsed.
B. This bridge has been used ever since it was built.
C. The iron-steel bridge collapsed soon after it came into use.
D. The bridge collapsed because it was designed by a poor student.
参考答案:
CDAC
22. One hot night last July, when our new baby wouldn’t or couldn’t sleep, I tried everything I could think of : a warm bottle, songs gentle rocking. Nothing would settle him. Guessing that I had a long night ahead of me, I brought a portable TV into his room, figuring that watching the late movie was as good a way as any to kill of the hours till dawn. To my surprise, as soon as the TV lit up, the baby quieted right down, his little eyes focused brightly on the tube. Not to waste an opportunity for sleep, I then tiptoes out of the room, leaving him to watch the actors celebrate John Bellushi's forty-fifth birthday.
My wife and I heard none of the baby that night, and the next morning when I went into his room, I found him still watching TV himself.
I found in my baby's behavior a symbol of the new generation. My wife and I had given him some books to examine, but he merely spit upon them. When we read to him, he did not feel comfortable. And so it is in the schools. We find that our students don't read and they look down upon reading and scold those of us who teach it. All they want to do is watch TV. After this experience with the baby, however, I have reached a conclusion: “Let them watch it!” If television is that much more attractive to children than books, why should we fight about it? Let them watch it all they want!
41.Why did the author bring a TV set into his son's room?
A.To make his son keep quiet.
B.To spend the night by watching TV programs.
C.In order not to let his son feel lonely.
D.To make his son go to sleep as soon as possible.
42.The baby's reaction to the TV program was _______ .
A.unexpected B.encouraging C.exciting D.nervous
43.From this passage we know that the author is .
A.a doctor B.a reporter C.an editor D.a teacher
44.According to the passage, which is true of the school children?
A.They prefer reading to watching TV.
B.They like watching TV after school.
C.They would rather watch TV than read books.
D.They like their teachers who teach them reading.
45.What does the underlined phrase in the last paragraph mean according to the passage?
A.talk about B.think about C.quarrel about D.care about
参考答案:
41—45 BADCC
略
展开阅读全文