资源描述
2022年江苏省扬州市育才高级中学高二英语下学期期末试题含解析
一、 选择题
1. The President __________ the Chinese Primer Yang in the White House yesterday.
A. meets with B. met with C. talked D. spoke
参考答案:
B
2. Heavy smog has returned to the skies of Beijing after a two-month break, with authorities ________ the pollution will remain due to unfavorable conditions.
A. predicting B. predicted C. being predicted D. to predict
参考答案:
A
3. —Do you know when Jim's coming?
—He _____ 9:00 a.m.
A. had said B. says C. has said D. said
参考答案:
D
4. Although the entrance to the cave was very narrow, those visitors managed to________through it.
A. press B. squeeze C. break D. cut
参考答案:
B
5. To build a harmonious society, which is ______ we desire, we advocate tighter communities ______ families not only live closer, but also they care for and help each other more conveniently.
A. that, which B. that, whether C. what, that D. what, where
参考答案:
D
6. Some students, hoping to get a high score, are _______ about the results of coming exam.
A. absurd B. guilty C. anxious D. puzzling
参考答案:
C
7. The reason he explained at the meeting for his coming late was he was struck in the traffic jam.
A. why; because B. why; that C. / ; why D. / ; that
参考答案:
D
略
8. This is a programme designed to mainly to teenagers.
A.appeal
B.contribute
C.attach
D.refer
参考答案:
A
提示:句意为:“这个节目是主要针对青少年设计的。”appeal to“吸引”;attach“贴上,附上”;contribute to“对……有贡献”;refer to“提到,涉及”。由句意可知本题应选A项。
9. — Good morning, can I help you?
— I’d like to have this watch _______.
A. fixed B. to be fixed C. to fix D. fixing
参考答案:
A
略
10. ________ straight on and you’ll see a church. You won’t miss it.
A. Going B. Go C. If you go D. When going
参考答案:
B
11. – What do you think of the direction _______ we are driving?
-- I think we are going the right way.
A. to which B. for which C. in which D. which
参考答案:
C
12. My mother asked me to repeat ________ phone number ________ second time so that she could write it down.
A. the; a B. a; a C. a; the D. the; the
参考答案:
A
13. ---Where did you find the group of children?
---It was in the woods ________they played hide-and–seek.
A. that B. where C. which D. when
参考答案:
A
略
14. He made a very positive ________to the overall success of the project.
A. education B. congratulation C. phenomenon D. contribution
参考答案:
D
15. It is reported that the accident_ _______careless driving, so a lot of money ________be paid by the driver.
A.was due to; was due to B.due to; was due to
C.is due to; was due to D.is due to; due to
参考答案:
A
16. I went to see the new comedy. It made me __________.
A. laugh my head off B. hot under the collar
C. fly off the handle D. down in the dumps
参考答案:
A
17. The boy felt quite happy because he was closer to ________ the answer on his own.
A. have found B. find C. finding D. having found
参考答案:
C
18. Mr Smith , _________ of the _______ speech, started to read a novel.
A. tired ; boring B. tiring ; bored C. tired ;bored D. tieing ; boring
参考答案:
B
二、 短文改错
19. 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写上该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写上修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
As everyone knows,the global financial crisis resulted from the United States have caused a great effect on the development of the global economy.What shall we do face the global challenge?
I quite agree with what the President Hu Jintao said at the 7th ASEM summit.Nothing is more important than confidence.Only if we have confidence and hold together we get through a variety of difficulty.For example,after the terrible earthquake in Sichuan Province,all the Chinese held together and bravely fight against the disaster with great confidence,what won the admiration of the world.
In my opinion,facing with the present global financial crisis,we should keep calm and not be in a panic.Believe in both our Party and country,then we will certainly live through the crisis.
参考答案:
As everyone knows,the global financial crisis 或 from the United States caused a great effect on the development of the global economy.What shall we do the global challenge?
I quite agree with what Pre-President Hu Jintao said at the 7th ASEM summit.Nothing is more important than confidence.Only if we have confidence and hold together we get through a variety of .For example,after the terrible earthquake in Sichuan Province,all the Chinese held together and bravely against the disaster with great confidence, won the admiration of the world.
In my opinion, with the present global financial crisis,we should keep calm and not be in a panic.Believe in both our Party and country, we will certainly live through the crisis.
20. One year ago, I had a special English lesson hold at the railway station. It was quite different from the regular English classes we were familiar to, for we had no textbooks, no blackboard or no fixed seats.
Gathering at the entrance of the station, we told to collect as many English words and sentences as possible here. Curious and excited, we walked around the station and looked everywhere, search for any information in English. Whenever an English word comes into sight, the class would burst into the cheers as if we had discovered a new world. With the Chinese translation and vividly pictures, we could figure out its meaning with ease.
Now, this unforgettable lesson still encourages me to be an active learner where I go.
参考答案:
1.hold-held 2.to-with 3.or-and 4.we后加were 5.here-there
6.search-searching es-came 8.去掉the 9.vividly-vivid 10.where-wherever
第四处:考查被动语态和时态。句意:聚集在火车站的入口,我们被告知要尽可能多的搜集英语单词和句子。主语we和tell之间是被动关系,故该句应用被动语态。且由上下文可知,该句描述的过去的事情,故该句应用一般过去时态。综上,应在we和told之间应加were。
第五处:考查副词。here意为“这儿”,there意为“那儿”。该句描述的发生在过去的事情,所以该处应表示“我们被告知要尽可能多的在那儿(即在火车站)搜集英语单词和句子”。故应将here改为there。
第六处:考查非谓语动词。分析句子结构可知,“searching for any information in English”是伴随状语。主语we和search之间是主动关系,故要用现在分词做状语。
第七处:考查时态。由上下文可知,该句描述的过去的情况,该句应用一般过去时态。故应将comes改为came。
第八处:考查固定短语。burst into cheers意为“欢呼起来”,是固定表达,故the多余,应去掉。
第九处:考查形容词。vivid是形容词,修饰名词pictures。
第十处:考查状语从句。句意:现在,不管我去哪儿,这堂令人难忘的课仍然鼓励着我成为一名积极的学习者。故应将where改为wherever。
三、 阅读理解
21. Google's new camera, called Clips, is a small, smart device. It comes with a case that has a clip (夹子),but it’s not designed to be worn on your clothing. Most interestingly, it uses artificial intelligence to take photography out of your hands so it can capture moments on its own.
This roughly 2-inch by 2-inch camera, with a three-hour battery life and Gorilla Glass for toughness, is intended for candid moments, like when a child does something cute that may happen too quickly for you to pull out your smartphone.
Onboard the Clips device, it uses machine learning algorithms (计算程序) to help capture scenes. Those algorithms include face recognition. “Once it learns that there's a face you see frequently, it’ll try to get nice photos of those faces,” said Juston Payne, the device’s product manager. And they also want it to recognize facial expressions, which involved “training it to know what happiness looks like”. The Google team also trained it to recognize what not to shoot — like when a child’s hand is over the lens, or if it is tossed in a dark purse.
The only way to see the images is by connecting the camera with your phone, as it has no screen for viewing or editing.
Were people concerned it could seem strange? Yes, Payne admitted. But they said they addressed that by making it obvious what it is. A green light on the front signals that it is on. Besides, unlike a camera meant to monitor your home, it is not connected to the Internet.
“This product is only possible because of the way that silicon has advanced” Payne said, noting that it was only in the past year or so that they could squeeze the technology down into a device this size. Going forward, we’re likely to get more assistance from the artificial intelligence packed into our apps and gadgets.
8. What is the most outstanding feature of Clips?
A. It is equipped with tough glass.
B. It enables easy internet access.
C. It allows of hands-free photography.
D. It can be worn on your clothing.
9. What does the underlined word “candid”, in Paragraph 2 mean?
A. brief B. touching.
C. unforgettable. D. embarrassing.
10. What makes Clips a reality according to Juston Payne?
A. The popularity of the Internet.
B. The advance in technology.
C. The rise of the smartphone industry.
D. The reduction in the price of lens.
11. What is the best title for the text?
A. A New Digital Camera from Google.
B. New Gadgets in the Age of Apps.
C. Artificial Intelligence in Everyday Life.
D. An Alternative Way to Photograph.
参考答案:
8. C 9. A 10. B 11. A
本文是一篇说明文。文章介绍一台来自谷歌的新型数码相机。
【8题详解】
推理判断题。根据第一段最后一句Most interestingly, it uses artificial intelligence to take photography out of your hands so it can capture moments on its own.可知,剪辑最突出的特点是“它允许免提拍摄。”故选C。
【9题详解】
词义猜测题。根据第二段This roughly 2-inch by 2-inch camera, with a three-hour battery life and Gorilla Glass for toughness, is intended for candid moments, like when a child does something cute that may happen too quickly for you to pull out your smartphone. 这款大约2英寸x2英寸的相机,电池续航时间为3个小时,坚固耐用的是Gorilla Glass玻璃。这款相机是专为偷拍而设计的,比如当一个孩子做了一件很可爱的事情,而这件事发生得太快了,你可能都拿不出你的智能手机了。由此推知划线词的意思是“简短的”。故选A。
【10题详解】
推理判断题。根据最后一段中This product is only possible because of the way that silicon has advanced” Payne said,根据Juston Payne可知技术的进步让剪辑成为现实。故选B。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段Google's new camera, called Clips, is a small, smart device. It comes with a case that has a clip (夹子),but it’s not designed to be worn on your clothing. Most interestingly, it uses artificial intelligence to take photography out of your hands so it can capture moments on its own.可知,本文介绍一台来自谷歌的新型数码相机。故选A。
22. Passenger pigeons(旅鸽)once flew over much of the United States in unbelievable numbers. Written accounts from the 18th and 19th centuries described flocks(群)so large that they darkened the sky for hours.
It was calculated that when its population reach its highest point, there were more than 3 billion passenger pigeons – a number equal to 24 to 40 percent of the total bird population in the United States, making it perhaps the most abundant birds in the world. Even as late as 1870 when their numbers had already become smaller, a flock believed to be 1 mile wide and 320 miles (about 515 kilometers) long was seen near Cincinnati.
Sadly, the abundance of passenger pigeons may have been their undoing. Where the birds were abundant, people believed there was an ever-lasting supply and killed them by the thousands. Commercial hunters attracted them to small clearings with grain, waited until pigeons had settled to feed, then threw large nets over them, taking hundreds at a time. The birds were shipped to large cities and sold in restaurants.
By the closing decades of the 19th century, the hardwood forests where passenger pigeons nested had been damaged by Americans’ need for wood, which scattered(驱散)the flocks and forced the birds to go farther north, where cold temperatures and spring storms contributed to their decline. Soon the great flocks were gone, never to be seen again.
In 1897, the state of Michigan passed a law prohibiting the killing of passenger pigeons, but by then, no sizable flocks had been seen in the state for 10 years. The last confirmed wild pigeon in the United States was shot by a boy in Pike County, Ohio, in 1900. For a time, a few birds survived under human care. The last of them, known affectionately as Martha, died at the Cincinnati Zoological Garden in September 1, 1914.
4 In the 18th and early 19th centuries, passenger pigeons _______.
A.were the biggest bird in the world.
B.lived mainly in the south of America.
C.did great harm to the natural environment.
D.were the largest population in the US.
5 The underlined word “undoing” probably refers to the pigeons’ _______.
A.escape B.ruin C.liberation D.evolution
6 What was the main reason for people to kill passenger pigeons?
A.To seek pleasure. B.To save other birds.
C.To make money. D.To protect crops.
7 What can we infer about the law passed in Michigan?
A.It was ignored by the public. B.It was declared too late.
C.It was unfair. D.It was strict.
参考答案:
4-7. DBCB
展开阅读全文