资源描述
【英语】七年级英语下册阅读理解知识点总结和题型总结
一、七年级英语下册阅读理解专题目练习(含答案解析)
1.阅读理解
One night, a young woman was driving along a country road. It was dark and rainy. Suddenly she saw an old woman by the side of the road, holding up her hand as if she wanted a lift(搭车).
"I can't leave her out in such bad weather," the young woman said to herself. She stopped her car and opened the door.
"Do you want a lift?" she asked. The old woman nodded and climbed into the car. After a while, she talked with the old woman. But the old woman didn't say anything. The old woman only nodded or shook(摇)head. She tried again." Bad weather for the time of the year" she said. The old woman nodded.
Then the young woman noticed that the old woman's hands, which were large and hairy (多毛). Suddenly she realized(意识到)that" she" was a man! She stopped the car." I can't see out of the rear screen(后视镜)," she said. "Would you please help me clean it?
"The old woman" nodded and opened the door. As soon as "she" was out of the door, the young woman drove off as fast as she could.
When she got to the next village, she stopped. She noticed "the old woman left "her" handbag behind. She picked it up and opened it. Inside was a gun(枪).
(1)When the young woman talked with "her" the old woman" only nodded or shook "her head. Because "she" ____________________.
A. didn't want the young woman to hear "her" voice
B. didn't want to trouble the young woman any more
C. was so tired that "she" didn't want to talk with her
D. was worried that the young woman saw "her' hands
(2)When the young woman found something unusual, she _____________________.
A. drove away as fast as possible B. thought of an idea
C. jumped out of the car quickly D. drove her car to a village
(3)The young woman asked "her" to clean the rear screen because she wanted to _____________.
A. see more clearly(清晰地) B. drive fast and well
C. make "her" speak D. throw "her" out
(4)From the story we can see that the young woman was ___________________.
A. kind and clever B. beautiful and smart C. shy and foolish D. strong and helpful
(5)What do you think "the old woman" may be?
A. A policeman. B. A bus driver. C. A robber(强盗). D. A poor man.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)D
(4)A
(5)C
【解析】【分析】大意:本文讲述一位好心女士开车时,看见路边有一位老人想打车,由于天气不好,女士于是搭这位老人一程,当老人进入车上后,女士和老人攀谈中发现异常,老人是男扮女装,女士猜到她也许遇到了坏人,于是假装叫老人下车帮自已擦后视镜之际不车开走了,当她抵达另一村时发现老人把他手提包落在自已车里,于是打开看见里面居然有一只枪。
(1)推断题。根据Then the young woman noticed that the old woman's hands, which were large and hairy (多毛). Suddenly she realized(意识到)that" she" was a man! 可知,女士和老人说话时,老人只是点头,而不说话,由于老人是男扮女装,怕女士认出自已声音,因此只是点头,故选A。
(2)细节题。根据I can't see out of the rear screen(后视镜)," she said. "Would you please help me clean it? 可知,女士想到了一种主意,故选B。
(3)细节题。根据 "The old woman" nodded and opened the door. As soon as "she" was out of the door, the young woman drove off as fast as she could.可知,由于她想把“她”扔出车,故选D。
(4)推断题。由 "I can't leave her out in such bad weather," the young woman said to herself. 可知,女士很善良,根据 I can't see out of the rear screen(后视镜)," she said. "Would you please help me clean it? 可知女士很睿智,故选A。
(5)推断题。老人男扮女装,并且持有枪支,可推出他也许是一名强盗,故选C。
【点评】考察阅读理解能力,细节题、推断题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案。推断题需要根据上下文,推断出需要信息。
2.阅读理解
There are many different kinds of museums in the world. But have you ever visited a museum of tap water? Beijing Museum of Tap Water may be the only one in the world.
The museum has a large number of photos, models, maps and equipment which tell the water treatment history of China. Few of them are in English, so it's a bit difficult for foreign visitors to understand them.
Beijing's tap water history began in 1908. At that time Empress Dowager Cixi(慈禧太后) ordered to build water plants and city pipelines to help fight fires that happened in Beijing.
At first, people did not believe in tap water. They continued using well water(井水) which was not safe. Later, the government did everything to explain to people how safe tap water really was. Finally, more and more people started using tap water.
The museum is one of the most wonderful places in Beijing. For those who want to try something different, this place near the Dongzhimen Subway Station is a very unusual one.
(1)What CAN'T you see in Beijing Museum of Tap Water?
A. Photos. B. Models. C. Maps. D. Pipelines.
(2)How long has tap water been used in Beijing?
A. For about 90 years. B. For about 98 years.
C. For about 100 years. D. For about 110 years.
(3)What does the underlined word "unusual" mean in Chinese?
A. 一般 B. 尤其 C. 糟糕 D. 廉价
(4)Which is TRUE according to the passage?
A. There are many museums of tap water in the world.
B. Foreign visitors can understand everything in the museum.
C. In the beginning, Beijing's tap water was used to fight fires.
D. Tap water was popular as soon as it appeared in Beijing.
【答案】 (1)D
(2)D
(3)B
(4)C
【解析】【分析】本文简介了北京水龙头博物馆。
(1)细节题。根据 The museum has a large number of photos, models, maps and equipment which tell the water treatment history of China 可知在北京水龙头博物馆了看不到管子,故选D。
(2)推理题。根据 Beijing's tap water history began in 1908. 可知 北京在19开始用水龙头,故至今有大概1历史了 ,故选D。
(3)词义猜测题。根据 For those who want to try something different, this place near the Dongzhimen Subway Station is a very unusual one 对于那些想尝试不一样东西人来说, 东直门地铁站附近这个地方很不寻常。 可知unusual是不寻常,尤其意思,故选B。
(4)细节题。根据 At that time Empress Dowager Cixi(慈禧太后) ordered to build water plants and city pipelines to help fight fires that happened in Beijing 可知 起初,北京自来水被用来灭火 ,故选C。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题、推断题,词义猜测题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联络上下文,推断出需要信息,词义猜测题需要根据上下文提炼有关信息锁定词意。
3.阅读理解
Trees are important and they can help us in many ways. However, some of them are in danger and need to be taken care of as much as possible. Here are some ways to save trees.
Use paper wisely. We can save trees by using paper in a right way. What can we do? Use both sides of paper when doing the homework. Borrow books to read when you needn't buy them. Never throw old books away, hut be kind to donate them to others who need them. In place of paper towels, use cloth towels.
Plant trees. To save trees, it's a great idea to plant them. Spring is the best season to plant trees. If everyone around us does it, millions of trees will appear and make our world become green and beautiful.
Tell people to understand the importance of trees and help save trees. Try to write letters to government officials(官员 ) and persuade(劝) them to use as little paper as they can.
(1)How many ways are there to use paper wisely?
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
(2)What can we do if we want to save trees?
A. Plant trees. B. Never buy books.
C. Work with the government. D. Never do any homework.
(3)What does the underlined word "donate" mean'?
A. Lead. B. Sell. C. Throw. D. Give.
(4)Which of the following is TRUE?
A. All trees on the Earth are in danger.
B. Trees can make our world beautiful.
C. To save trees, never use paper.
D. People don't need to understand the importance of trees.
【答案】 (1)C
(2)A
(3)D
(4)B
【解析】【分析】本文简介了挽救树木几种措施。
(1)细节题。根据 Use both sides of paper when doing the homework. Borrow books to read when you needn't buy them. Never throw old books away, hut be kind to donate them to others who need them. In place of paper towels, use cloth towels 可知有4种措施可以明智地使用纸张 ,故选C。
(2)细节题。根据 Plant trees. To save trees, it's a great idea to plant them 可知假如想挽救可以种树,故选A。
(3)词义猜测题。A导致,B卖,C扔掉,D捐赠,根据 Never throw old books away, but be kind to donate them to others who need them 可知donate是捐赠意思 ,故选D。
(4)细节题。根据 millions of trees will appear and make our world become green and beautiful,可知树木可以使我们世界变得漂亮 ,故选B。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题,词义猜测题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼有关信息锁定词意。
4.阅读理解
Dear Alice,
Thank you for your last letter. I enjoyed reading it very much. Thank you for telling me about your best friend. In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy. Trudy has long, dark brown hair and green eyes. She is the same age as me, but a little taller. She is always happy.
We sit together in class, and help each other with our schoolwork. We always go home together after school and play computer games for an hour. Trudy thinks very quickly(很快地) and usually wins(赢).
Trudy is learning to play the piano. I am learning to play the flute(笛子). We practise(练习) together every day. Sometimes Trudy stays in my house for a night, or I stay in her house for a night. We always have a good time. Do you ever stay in your best friend's house for a night?
Write soon.
Love,
Lily
(1)Who is Lily's best friend?
A. Trudy. B. Alice. C. Daisy. D. May.
(2)What is Trudy's hair like?
A. Long and green. B. Long and dark brown. C. Short and dark. D. Short and brown.
(3)How tall is Lily?
A. A little taller than Trudy. B. A little shorter than Trudy.
C. As tall as Trudy. D. As tall as Alice.
(4)When do Trudy and Lily play computer games?
A. Before school. B. On the weekend. C. On weekdays. D. After school.
(5)What do Trudy and Lily practise every day?
A. Writing letters. B. Using the computer.
C. Playing the piano and the flute. D. Staying in the house.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)B
(4)D
(5)C
【解析】【分析】本文是Lily写给Alice一封信,信中简介了Trudy状况。
(1)细节题。根据 Thank you for telling me about your best friend. In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy可知Lily最佳朋友是Trudy,故选A。
(2)细节题。根据Trudy has long, dark brown hair可知特鲁迪有一头又长又黑棕色头发,故选B。
(3)细节题。根据She is the same age as me, but a little taller可知Lily比Trudy矮一点 ,故选B。
(4)细节题。根据We always go home together after school and play computer games for an hour可知特鲁迪和莉莉放学后玩电脑游戏 ,故选D。
(5)细节题。根据Trudy is learning to play the piano. I am learning to play the flute(笛子). We practise(练习) together every day可知特鲁迪和莉莉每天都练习弹钢琴和吹长笛,故选C。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。
5.阅读理解
"I've always had a pretty clear idea of what I want to do, "says Mary. You may not be as sure of your career as Mary. But you can start thinking about and planning for your future career. The following helps middle school students plan for careers.
Explore your interests
Many middle school students don't know what they want to do. But in fact, students may change their minds several times. And some of tomorrow's careers might not exist(存在)today. Focusing on just one job in middle school isn't necessary. But looking into the kinds of careers you might like can help you succeed.
Learn about yourself
Understanding what you enjoy and what you're good at is the most important step in exploring careers. If you don't know what you want to do,you should ask yourself what you like to learn about. It's important to think about what you like to do because future careers will finally be a big part of your life.
Discover possible careers
Once you've thought about the subjects and activities you like best,the next step is to look for careers that put those interests to use. If you love sports, you might consider a career as a PE teacher or a soccer coach. If you like English, a career as an English teacher, a translator or a tour guide might be a good choice.
Do your research
After discovering possible jobs, you should learn more about them. Talking directly to workers on the phone or by email can help you get information about what they do. Even meeting with them in person is helpful. First-hand information is necessary for you to find out if you'll really like a career.
(1)What's the passage mainly about?
A. How to plan for careers. B. How to start careers.
C. How to change careers. D. How to stop careers.
(2)Why is it important for middle school students to think about what they like to do?
A. Because it's the most important step in exploring their interests.
B. Because future careers will be a big part of their life.
C. Because it's difficult for them to achieve their dreams.
D. Because it's useful for them to make lots of money.
(3)Which of the following is NOT a good choice for a person if he or she is good at English?
A. An English teacher. B. A translator. C. A tour guide. D. A soccer coach.
(4)Who is most probably interested in the passage?
A. Parents. B. Teachers. C. Students D. Workers.
【答案】 (1)A
(2)A
(3)D
(4)C
【解析】【分析】重要讲了协助中学生规划事业几条提议。
(1)主旨题。根据The following helps middle school students plan for careers.可知重要讲了协助中学生规划事业几条提议。故选A。
(2)细节题。根据Understanding what you enjoy and what you're good at is the most important step in exploring careers.可知明白自已喜欢什么和擅长什么是重要,由于它是探索爱好最重要一步,故选A。
(3)细节题。根据If you like English, a career as an English teacher, a translator or a tour guide假如喜欢英语,可以当英语老师、翻译者或者导游,没有教练,故选D。
(4)细节题。根据Many middle school students可知是许多中学生,故选C。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,理解大意之后找出中心思想。
6.阅读短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
RULES ON THE MTR TRAINS
At the station:
◇Line up (排队) and wait for the train.
◇Let people get off first.
◇Do not run for the train. It is dangerous.
◇When you hear a "beep" sound, do not get on the train. The door is closing. Wait for another train.
On the train:
◇Do not eat or drink on the train. It makes the train dirty.
◇Do not run on the train.
◇If you need any help, call the attendant (乘务员) on the train.
(1)The text is mainly about ________.
A. how to take MTR trains B. how to keep quiet at the station
C. how to be a good passenger D. how to make the train clean
(2)Peop
展开阅读全文