资源描述
2021年山东省青岛市城阳第二中学高二英语下学期期末试卷含解析
一、 选择题
1. Colours like red ______ a sense of energy and strength.
A.convey B.transform C.translate D.exchange
参考答案:
A
2. I felt very ____and out of place at the beginning. After all, never before had I been invited to such a formal party.
A. guilty B. sensitive
C. cautious D. awkward
参考答案:
D
考查形容词辨析。句意:一开始我觉得很尴尬,很不适应。毕竟,以前从来没有被邀请到这么正式的聚会上。A. guilty有罪的;B. sensitive敏感的;C. cautious谨慎的;D. awkward尴尬的。D项符合语境。
3. If you discover an idea for a new product, you deserve to receive profit from it and____
for it.
A. trust’ B. assumption C.standard D. advantage
参考答案:
a
略
4. By no means ______.
A. did what he say true B. what he said was true
C. was he said true D. was what he said true
参考答案:
D
5. 一Wi11 you two go to the show tomorrow?
-Yes,or at least I’m planning .
A. it B. one C. to D. that
参考答案:
C
6. Professor Smith, along with his assistant, ________on the project day and night to meet the deadline.
A. work B. working C. is working D. are working
参考答案:
C
略
7. It’s a wonderful way of visiting Italy, and it _____ very much.
A. needn’t to cost B. doesn’t need cost C. needn’t cost D.doesn’t need costing
参考答案:
C
8. Jack, _____ friend, went back to America last Monday.
A me B I C my D mine
参考答案:
C
9. — Would you prefer to go to a movie or go to the gallery?
— _____.
A. Don’t mention it. B. That couldn’t be better
C. It’s my pleasure D. I’d prefer the former
参考答案:
D
10. —Did you remember to give Mary the money you owed her?
—Yes. I gave it to her ________I saw her.
A.while B.the instant C.suddenly D.once
参考答案:
B
11. As it reported, it is 100 years _________ Beijing University was founded.
A. when B. before C. after D. since
参考答案:
D
略
32. We all know the fact that the more one _____ the English-speaking environment, the better he or she will learn the language.
A. is exposed to B. kept up C. filled with D. exposed to
参考答案:
A
略
13. What _____ pity that it is going to rain ! It is such _____ great fun to play in the field.
A.a; 不填 B.a; a C.the; a D.a; the
参考答案:
A
14. -----Sorry for keeping you waiting.
-------Never mind. I________ here only a few minutes.
A. came B. come C. had been D. have been
参考答案:
D
15. ---The girl looks so beautiful. Is she a model or a film star?
---________. She’s a teacher.
A. You bet B. Forget about it C. Far from it D. Whatever you say
参考答案:
C
16. _______ we get good weather it will be a successful holiday. Which is wrong?
A. So long as B. Provided that C. So long D. On condition that
参考答案:
C
17.
参考答案:
略
18. The prices are_____fast these days. Nobody can get them_____.
A.going down;to bring down B.rising;to be bring down
C.raising;bring down D.going up;brought down
参考答案:
D
二、 短文改错
19. My uncle is the owner of a restaurant close to that I live .Though not very big ,but the restaurant is popular in our area .It is always crowded with customers at meal times .Some people even had to wait outside. My uncle tells me that the key to his success is honest. Every day he makes sure that fresh vegetables or high quality oil are using for cooking. My uncle says that he never dreams becoming rich in the short period of time. Instead, he hopes that our business will grow steady.
参考答案:
My uncle is the owner of a restaurant close to that I live .Though not very big ,but the
where 去掉
restaurant is popular in our area .It is always crowded with customers at meal times .Some
people even had to wait outside. My uncle tells me that the key to his success is honest. Every
have honesty
day he makes sure that fresh vegetables or high quality oil are using for cooking. My uncle says
and used
that he never dreams∧ becoming rich in the short period of time. Instead, he hopes that our
of/about a his
business will grow steady.
steadily
20. 下面短文中共有10处错误。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏词符号(∧),并在此符号下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1、每处错误仅限一词;
2、只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
There are much stories told about Tianchi. The more well-known concerns three young woman from heaven. Them were bathing in Tianchi when a bird flew above them or dropped a small fruit onto the dress of the youngest girl. When she picked down the fruit to smell it, it was flew into her mouth. Having swallowed the fruit, the girl became pregnant and later give birth to a handsome boy. It is said which this boy, who had great gift for languages, is the father of the Manchu people.
参考答案:
There are much stories told about Tianchi. The more well-known concerns three
many most
young woman from heaven. Them were bathing in Tianchi when a bird flew above them
women They
or dropped a small fruit onto the dress of the youngest girl. When she picked down the
and up
fruit to smell it, it was flew into her mouth. Having swallowed the fruit, the girl became
去掉
pregnant and later give birth to a handsome boy. It is said which this boy, who had ∧
gave that a
great gift for languages, is the father of the Manchu people.
三、 阅读理解
21. Alex Pang's amusing new book The Distraction Addiction addresses those of us who feel panic without a cellphone or computer.And that,he claims,is pretty much all of us.When we're not online,where we spend four months annually,we're engaged in the stressful work of trying to get online.
The Distraction Addiction is not framed as a self﹣help book.It's a thoughtful examination of of how technological advances change consciousness.A"professional futurist",Pang urges an approach which he calls"contemplative (沉思的) computing."He asks that you pay full attention to"how your mind and body interact with computers and how your attention and creativity are influenced by technology."
Pang's first job is to free you from the common misconception that doing two things at once allows you to get more done.What is commonly called multitasking is,in fact,switch﹣tasking,and its harmful effects on productivity are well documented.Pang doesn't advocate returning to a pre﹣Internet world.Instead,he asks you to"take a more ecological view of your relationships with technologies.Modern devices or media may be making specific tasks easier or faster but at the same time making your work and life harder."
The Distraction Addiction is particularly fascinating on how technologies have changed certain fields of labor﹣often for the worse.For architects,computer﹣aided design has become essential but in some ways has cheapened the design process.As one architect puts it,"Architecture is first and foremost about thinking…and drawing is a more productive way of thinking"than computer﹣aided design.Somewhat less amusing are Pang's solutions for kicking the Internet habit.He recommends the usual behavior﹣controlling approaches,familiar to anyone who has completed a quit﹣smoking program.Keep logs to study your online profile and decide what you can knock out,download a program like Freedom that locks you out of your browser,or take a"digital Sabbath (安息日)":"Unless you're a reporter or emergency﹣department doctor,you'll discover that your world doesn't fall apart when you go offline."
4.Alex Pang's new book is aimed for readers who .
A.find their work online too stressful
B.go online mainly for entertainment
C.are fearful about using the cellphone or computer
D.can hardly tear themselves away from the Internet
5.What does Alex Pang try to do in his new book?
A.Offer advice on how to use the Internet effectively.
B.Warn people of the possible dangers of Internet use.
C.Predict the trend of future technological development.
D.Examine the influence of technology on the human mind.
6.What is the common view on multitasking?
A.It enables people to work more efficiently.
B.It is in a way quite similar to switch﹣tasking.
C.It makes people's work and life even harder.
D.It distracts people's attention from useful work.
7.What is Alex Pang's recommendation for Internet users?
A.They use the Internet as little as possible.
B.They keep a record of their computer use time.
C.They exercise self﹣control over their time online.
D.They entertain themselves online on off﹣days only.
参考答案:
4﹣7:DDAC
本文就Alex Pang的新书的目标读者及对互联网用户有什么建议进行了阐述.
4.D 题目问Alex Pang的新书的目标读者是什么人.根据阅读常规出题顺序定位到第1段,该段指出,Alex Pang的新书《分心成瘾》的目标读者是那些离开手机或电脑就恐慌的人.故D项正确.
5.D 题目问Alex Pang试图在新书中做什么.根据阅读常规出题顺序定位到第2段,该段指出,《分心成瘾》不是一本自助书籍,而是对过多使用电脑的危害的一次深入研究、对技术进步如何改变认知的一个历史概述.故D项正确.
6.A 题目问对于同时处理多项任务的普遍观点是什么.根据关键词common view和multitasking定位到第3段,该段第1句中提到,同时做两件事情能让人效率更高是错误的常识.这里的"同时做两件事情"就是第2句中的multitasking.由此可知,关于multitasking的普遍观点是这样效率更高.故A项正确.
7.C 题目问Alex Pang对互联网用户有什么建议.根据关键词recommendation定位到第4段末尾,该段倒数第2﹣3句指出,Alex Pang建议使用常见的行为矫正法,完成戒烟项目的人会很熟悉这种方法.研究一下自己的上网记录,确定可以剔除的内容,然后下载一个类似Freedom的软件封掉这些网址;或者挑一个数字安息日.由此可知,Alex Pang是在建议人们练习控制上网时间.故C项正确.
22. “How are things back at the office?” one of the gentlemen in my bicycle tour group asked me as we were nearing the end of another lengthy ride through Croatia’s scenic countryside.
“I assume they are going fine,” I said. “I haven’t had any contact and I don’t plan to.”
“Your phone isn’t on?” he asked, incredulously. “You haven’t checked your email?”
“My phone is off and no, I’m not planning on checking email,” I said.
My wife Heidi and I took my children, Daniel and Rachel, on a two-week trip to Croatia, one of the most beautiful countries in the world. We made the choice to spend some of our money on this wonderful experience so we could spend time bonding with each other and the kids....
Why would I destroy the environment we had traveled thousands of miles to create by bringing my work environment into it? That would be counter-productive to everything I wanted out of this trip. If I worked during this experience, I would be taking time away from my family and sending them the message that work takes priority over them.
In addition to sharing this incredible experience, I wanted to take us all out of the activity-driven world we live in. If I had my cell phone on and was constantly searching out a wireless connection to keep up with office, I would just bring that hyper-connected environment into the peaceful, meaningful world I was trying to create.
In addition to creating life-long memories with my family, another wonderful thing happened as a result of this bike trip. As we were returning home, I was flooded with new ideas. I came up with concepts for nine blog posts and several ideas that I want to incorporate into my business.
Taking time off restored and rejuvenated me and allowed my creative spirit to really come to the surface. How can you accomplish that goal if you simply move the source of that stress to a different location?
8. From the conversation at the beginning of the text, we can infer that .
A. the author had no access to the Internet during the tour
B. the gentleman was quite concerned about the author’s work
C. the author’s phone was off because he didn’t want to be disturbed
D. the speakers both experienced an unpleasant bicycle tour in Croatia
9. One of the purposes of the author’s Croatia’s bicycle tour is .
A. to experience a primitive life without phone calls
B. to spend some time creating closer ties with his family
C. to tell his family that his work is more important for him
D. to escape from his boring work environment in the office
10. The underlined word “rejuvenate” in the last paragraph means “ ”.
A. drive one mad B. make one more energetic
C. get one exhausted D. cause one to lost temper
11. Which of the following may the author agree?
A. Playing delights us more than working.
B. Working is the foundation of happiness.
C. Cellphones and emails are helpful when we take a trip.
D. When working, work hard; when playing, play crazily.
参考答案:
8. C 9. B 10. B 11. D
本文讲的是作者的工作和旅行中有意义的事情,工作的时候就要认真工作,玩的时候就要玩的疯狂,休息一段时间可以让自己重新焕发活力,让创作精神真正浮出水面,如果你只是把压力的来源转移到另一个地方,你不能实现那个目标。
8. 推理判断题。根据““I assume they are going fine,” I said. “I haven’t had any contact and I don’t plan to.”“Your phone isn’t on?” he asked, incredulously. “You haven’t checked your email?” “My phone is off and no, I’m not planning on checking email,” I said.”可知,作者的手机关机了,他没有被任何事打扰。故选C。
9. 细节理解题。根据“We made the choice to spend some of our money on this wonderful experience so we could spend time bonding with each other and the kids.”可知,作者和妻子带着孩子一起去克罗地亚,他们选择把钱花在这个美妙的体验上,这样他们就可以花时间和孩子们在一起。故选B。
10. 词义猜测题。根据“Taking time off restored and rejuvenated me and allowed my creative spirit to really come to the surface. How can you accomplish that goal if you simply move the source of that stress to a different location?”可知,休息一段时间,让我重新焕发活力,让我的创作精神真正浮出水面。故选B。
11. 细节理解题。根据“Why would I destroy the environment we had traveled thousands of miles to create by bringing my work environment into it? That would be counter-productive to everything I wanted out of this trip. ”可知,他不想把工作中的情绪带到这个环境中去,破坏了这儿的环境。工作的时候就要认真工作,玩的时候就要玩的疯狂。故选D。
展开阅读全文