资源描述
2021年山东省青岛市第六十中学高一英语联考试卷含解析
一、 选择题
1. Workers built shelters for_____ survivors whose home had been destroyed.
A. two thousands B. hundred of
C. tens of thousands of D. hundred of thousand of
参考答案:
C
2. When he saw a little boy ______ in the river, he took off his shirt and jumped into the water.
A. struggles B. struggling C. to struggle D. struggle
参考答案:
B
略
3. —What do you think of store shopping in the future?
—_______, I think it will exist along with home shopping but will never be replaced.
A. To sum up B. Anyway C. Personally speaking D. Generally speaking
参考答案:
C
4. —Hi, Joan, Eric has just gotten back from abroad. How about having a get-together tomorrow evening?
—______ I couldn’t agree more.
A. Quite right! B. Great idea! C. It’s my pleasure. D. It’s very kind of you.
参考答案:
B
5. What impressed me in Greece was that the oceans the islands were deep blue.
A. surrounding B. being surrounded C. surrounded D. surround
参考答案:
A
6. The teacher doesn’t permit ________ in class.
A. smoke B. to smoke C. smoking D. to have a smoke
参考答案:
C
7. She ________ a healthy baby yesterday.
A. delivered B. was delivered
C. was delivered of D. delivered of
参考答案:
C
略
8. The whole dinner was good, but the soup _______ was excellent.
A. in doubt B. in addition C. in case D. in particular
参考答案:
D
9. We agreed to meet here but so far she hasn’t _______ yet.
A. turned off B. turned out C. turned in D. turned up
参考答案:
D
10. 从A、B、C、D四个选项当中,找出与所给单词划线部分发音相同的选项。
1.
track
A. damage
B. earthquake
C. pace
D. organize
2.
cycle
A. family
B. bury
C. exactly
D. fly
3.
series
A. disagree
B. request
C. gas
D. outdoors
4.
steam
A. great
B. bread
C. beneath
D. weather
5.
shock
A. recover
B. fond
C. command
D. go
参考答案:
ADDCB
11. He rose and said that the meeting was ______.
A. in the end B. by the end C. at an end D. at the end
参考答案:
C
考查短语。句意:他站起来,说会议结束了。at an end “结束,终结”;in the end“最后,终于”,作状语;by the end“到……为止,在最后”,作状语;at the end of sth.“在……的末尾,在……结束的时候”。故选C。
12. I _____ Beijing in a few days. Do you know when the earliest plane ______ ?
A. leaves; takes off B. am leaving; takes off
C. leave; is taking off D. am leaving; is taking off
参考答案:
B
13. According to the weather forecast, it will be _____weather that we had better stay at home.
A. such a bad B. such bad C. so bad a D. so bad
参考答案:
B
略
14. I won’t call you,______something unexpected happens.
A. unless B. whether C. because D.if
参考答案:
A
15. Some people say that they ________ to live in the countryside.
A. enjoy B. feel like C. choose D. would rather
参考答案:
C
略
16. It’s not highly recommended that a dictionary be at hand when English learners _____ some new words.
A. come out B. come about C. come along D. come across
参考答案:
D
17. Hiking is ____ great fun. You will get close to _____ nature and take exercise at the same time.
A. a; the B. the; / C. /; the D. /; /
参考答案:
D
略
18. There’s no doubt ______ hard work is the key to _____ your result.
A. whether; improving B. that; improving
C. whether; improve D. that; improve
参考答案:
B
【详解】考查固定句式和固定搭配。句意:毫无疑问,努力工作是提高成绩的关键。固定句式:There’s no doubt that---“毫无疑问”; the key to doing sth.“做某事的关键”。故选B。
二、 短文改错
19. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意: 1、每处错误及其修改均仅限一词;
2、只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
We often think insects to be harmless, which is part true. Many insects are harmful. Flies carry diseases. Others insects carry diseases, too. Farmers are at war with insects most the time. Hunger insects kill crops in the fields. Farmers spray (喷洒) as to get rid of these insects. Does this means that all insects are harmful? No, many are of great helpful to man. Bees make honey. With bees and other insects, many trees would have not fruit. Silkworms made silk. Some insects eat other insects that kill fruit trees.
参考答案:
We often think insects to be harmless, which is part true. Many insects are harmful. Flies carry
partly
diseases. Others insects carry diseases, too. Farmers are at war with insects most ∧the time. Hunger
Other或去掉insects of Hungry
insects kill crops in the fields. Farmers spray (喷洒) as to get rid of these insects. Does this means
去掉as或在as前加so mean
that all insects are harmful? No, many are of great helpful to man. Bees make honey. With bees and
help Without
other insects, many trees would have not fruit. Silkworms made silk. Some insects eat other insects
no make
that kill fruit trees.
【分析】
本文是一篇说明文,介绍了不是所有的昆虫都是有害的,一些昆虫对人类有很大的帮助。
【详解】第一处:考查副词。句意:我们经常认为昆虫是无害的,这一观点在一定程度上是正确的。修饰形容词true用副词,故part改为partly。
第二处:考查代词。句意:苍蝇传播疾病,其他昆虫也传播疾病。others是代词,不能修饰名词,other是形容词,可以修饰名词,故Others改为Other或去掉insects。
第三处:考查介词。句意:农民大部分时间都在与昆虫做斗争。most of表示“大多数的”,故在most后加of。
第四处:考查形容词。句意:饥饿的昆虫杀死田里的庄稼。修饰名词insects用形容词,故Hunger改为Hungry。
第五处:考查不定式。句意:农民喷洒农药以消灭这些昆虫。此处用不定式作目的状语,也可以用so as to表示“以便”,故去掉as或在as前加so。
第六处:考查动词。句意:这意味着所有的昆虫都是有害的吗?根据前面的“Does”判断此处用动词原形,故means改为mean。
第七处:考查名词。句意:不,许多昆虫对人类有很大的帮助。be of+抽象名词= be+形容词,故helpful改为help。
第八处:考查介词。句意:没有蜜蜂和其他昆虫,一些树就不会结果实了。此处表示“没有”,故With改为Without。
第九处:考查have no与have not的区别。句意参考上题解析,have no表示“没有”,而have not只会出现在现在完成时中,故not改为no。
第十处:考查时态。句意:蚕吐丝。讲述的是客观情况,应该用一般现在时,故made改为make。
20. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1、每处错误及其修改均仅限一词;
2、只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
I am Li Bing and studying in Guang Ming Middle School. I want to be the member of the Youth Volunteer Organization. I like all sport very much,especially basketball. I’m also interested in read and I am good at English. I thought friendship is very important to us,but I like making friends.
At school,I' m a member of the“one help one”study project in which I help others and get help others. I was used to give books and money to the children in poor areas. I hope you can get more opportunities to serve others and develop my abilities. So I will do that I can to help other.
参考答案:
I am Li Bing and studying in Guang Ming Middle School. I want to be the member
a
of the Youth Volunteer Organization. I like all sport very much,especially basketball.
sports
I’m also interested in read and I am good at English. I thought friendship is very
reading think
important to us,but I like making friends.
so
At school,I' m a member of the“one help one”study project in which I help others
helps
and get help∧ others. I was used to give books and money to the children in poor
from 去掉
areas. I hope you can get more opportunities to serve others and develop my abilities.
I
So I will do that I can to help other.
what
【分析】
本文为应用文。作者想要成为一名青年志愿者组织的志愿者,文中介绍了自己的情况和希望被录取的期望。
【详解】第一处:考查冠词。此处泛指“一名青年志愿者组织的成员”,应使用不定冠词。故the改为a。
第二处:考查名词复数。根据前面的all可知,此处应使用sport的复数形式。故sport改为sports。
第三处:考查非谓语。此处位于介词in之后,应使用现在分词形式。故read改为reading。
第四处:考查时态。此处描述的客观认识,应使用一般现在时。故thought改为think。
第五处:考查连词。句意:我认为友谊对我们很重要,因此我喜欢交朋友。前后句意不存在转折关系,而是因果关系。故but改为so。
第六处:考查主谓一致。句意:一个帮助一个。主语是one,谓语动词应使用单数形式。故help改为helps。
第七处:考查介词。此处指“从他人那里得到帮助”。故help后加from。
第八处:考查固定短语。固定短语:be used to (doing) sth.“习惯于(做)某事”,used to do“过去常常做”。根据语境可知,此处指“我过去常给贫困地区的孩子们送书和钱。”故去掉was。
第九处:考查代词。根据语境可知,此处指“我希望我能有更多的机会为他人服务,发展我的能力。”故you改为I。
第十处:考查连词。此处为do的宾语从句,连词在从句中做宾语,应使用what指代“做的事情”,that在名词性从句中只起连接作用,没有实际意义。本句为省略句,完整句子为So I will do what I can (do) to help other.故that改为what。
三、 阅读理解
21. A: I once heard someone shout, “Look out.” I put my heard out of the window and a bucketful water fell on me. It seems that “Look out” may mean “Don’t look out”.
B: I was once on a ship and heard the captain shout, “All hands on deck(甲板).” I put my hands on the deck and someone walked on them.
C: I once called early on an English friend and the servant who came to the door said, “He’s not up yet. Come back in half an hour.” When I went again for him, she said, “He’s not down yet.” I said, “If he’s neither up nor down. Where is he?”
61. In the dialogue the phrase “Look out” actually means “______”.
A. Don’t look out B. Look out for the water
C. Be careful D. Look everywhere
62. The underlined word “them” in the dialogue means _______.
A. my feet B. my hands C. the ship D. the deck
63. “He is not up” and “He is not down” in the dialogue actually means _______.
A. He doesn’t stand up and doesn’t lie down
B. He doesn’t come up and doesn’t go down
C. He hasn't turned up and hasn't turned down
D. He hasn't got up and he hasn't come downstairs
64. The best title for the dialogue may be _______.
A. Look Out B. All Hands On Deck
C. How Strange D. What A Language
65. The writer writes the dialogue to tell us that ______.
A. English is very interesting if you like it and keep on using it
B. it is impossible to learn English very well in a short time
C. languages keeps on developing and changing all the time
D. words and phrases may have different meanings in different situations.
参考答案:
CBDCD
22. Be careful on January 8th —It's officially the most dangerous day of the year. The insurance(保险)company Hyperion has studied accident statistics(统计数字)and has found that there are more accidents on January 8th than on any other day.
Accidents are certainly more likely to happen at particular times of the year. One general rule is that more accidents happen in winter months, because risk increases in bad weather.
In 2004 and 2005 Hyperion found that the worst day was January 8th , with 298 accidents reported to them. March 3th was the safest day, with only 89 reports. Six of the ten worst days for driving were in January.
It's clear that icy and snowy conditions are dangerous, but some other statistics are puzzling. A British Medical Journal report in 2001, for example, found that hospital admissions were always higher than usual on Friday the 13th .
But it is not only when Friday falls on the 13th that it is a dangerous day. Four of the top ten worst days for accidents last year were Fridays-perhaps because everyone is rushing home for the weekend-while Thursdays are the safest day of the week.
At what time of the day is an accident most likely to happen? The Health and Safety Authority found that people are most likely to have an accident at 11:00 a. m. , while the safest time of day is between 4: 00 and 5: 00 a. m. —probably because most people are in bed!
Finally, good news for Harry Potter fans. Doctors at the John Radcliffe Hospital in Oxford noted that fewer children were in hospital on the weekend when Harry Potter books were available to the public. Deaths fell by over 50% when the last two books went on sale. So if you want to be really safe, you should read a Harry Potter book in bed. at around 5: 00 on a Thursday morning, in summer.
9. What is special about Janua, 8th according to Hyperion?
A. The weather is often the worst.
B. More accidents happen on the day.
C. More people are rushed to hospital.
D. It's the best day to buy insurance.
10. Why are Fridays considered to be dangerous days?
A. Fridays often fall on the 13th .
B. Busy weekdays tire people out.
C. Everyone is in a hurry to go home.
D. It's easy for people to stay up.
11. What happened when there was a new Harry Potter book?
A. It became the safest day of the year.
B. People were more likely to go out.
C. Fewer children ended up in hospital.
D. The driving conditions turned the worst.
12. What is the purpose of this text?
A. To solve a problem.
B. To give practical advice.
C. To tell an interesting story.
D. To show some study results.
参考答案:
9. B 10. C 11. C 12. D
【分析】
本文为记叙文。作者在文章中展示了一些研究结果。
【9题详解】
推理判断题。根据第一段中的The insurance company Hyperion has studied accident statistics(统计数字) and has found that there are more accidents on January 8th than on any other day.(亥伯龙神保险公司研究了事故统计数据,发现1月8日的事故比以往任何一天都多)可知,1月8日发生的事故比平时多。故B选项正确。
【10题详解】
细节理解题。根据第五段中的Four of the top ten worst days for accidents last year were Fridays-perhaps because everyone is rushing home for the weekend-while Thursdays are the safest day of the week.(去年交通事故最严重的10天中,有4天是周五,这可能是因为每个人都赶着回家过周末,而周四是一周中最安全的一天)可知,之所以星期五被认为是危险的,也许是因为每个人都急于回家。故C选项正确。
【11题详解】
细节理解题。根据最后一段中的fewer children were in hospital on the weekend when Harry Potter books were available to the public(当《哈利·波特》丛书向公众开放的那个周末,住院的儿童减少了)可知,当有一本新的哈利波特书的时候住院的儿童减少了。故C选项正确。
【12题详解】
主旨大意题。根据每个段落的第一句可知,本文的目的是为了展示一些研究结果。故选D。
【点睛】抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心。要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。如本题第4小题,根据每个段落的第一句可知,本文的目的是为了展示一些研究结果。
展开阅读全文