资源描述
四川省南充市老观中学2020年高二英语测试题含解析
一、 选择题
1. —Shall I ________ some music?
—You’d better not. I’m ________ on my lessons.
A. put on; bent B. put up; bending
C. put in; bent D. put out; bending
参考答案:
A
【详解】考查短语辨析。put on穿上,戴上,演出,播放;put up张贴,搭建;put in插入;put out熄灭;be bent on..专心于…;句意:—我可以播放一点音乐吗?—你最好不要,我正在用心学习。根据句意可知A项正确。
2. —Why are you smiling at me?
— You look _______ in that hat.
A.absent-minded
B. absurd
C. gifted
D. wise
参考答案:
B
略
3. The increase of the number of the students makes the limited computers not ________ to each student.
A.available B.helpful C.acceptable D.affordable
参考答案:
A
4. With the development of society, the consumers _____ not only quantity, but also quality.
A. enquire B. demand C. insist D. request
参考答案:
B
5. It ___________last night, for the ground is wet outside.
A .would be raining B. would have rained C. must rain D. must have rained
参考答案:
D
6. Working abroad for many years, he has made a big _______ and started a company of his own.
A. difference B. fortune C. progress D. breakthrough
参考答案:
B
7. What is the way George thought of ______ enough money to buy the house?
A. to get B. getting C. having got D. being got
参考答案:
A
8. Written in a hurry, _____. How can it be satisfactory?
A. the essay is full of mistakes B. they found many mistakes in theessay
C. Sam made lots of mistakes in the essay D. there are plenty of mistakes in the essay
参考答案:
A
9. —Which of the three optional courses did you like best, Joe?
—To tell you the truth. I didn’t like of them.
A. either B. both C. any D. neither
参考答案:
C
10. Faced with a bill for$10,000, ________.
A. John has taken an extra job B. the boss has given john an extra job
C. an extra job has been taken D. an extra job has been given to John
参考答案:
A
11. Having been painted red, the building ________ among the rest and looks very attractive.
A. stands out B. makes out C. sets out D. picks out
参考答案:
A
【详解】考查动词短语辨析。句意:这座建筑被漆成红色,在其他建筑物中显得很突出,看起来很吸引人。A. stands out突出;B. makes out理解;C. sets out出发;D. picks out挑选出,根据题意,故选A。
12. Two lawyers have donated $50,000 to ________ our school’s campaign “Help the Needy”, which was started by our former headmaster three years ago.
A. sponsor B. launch C. organize D. plan
参考答案:
A
考查动词辨析。难度中等。
【解题思路】该句意为:两位律师捐赠了5,0000美元赞助我校“帮助贫困生”活动……
A项意为“赞助”,符合句意;B项意为“发射,开办”,C项意为“组织”,D项意为“计划”,都与句意不同。故A项正确。
13. Only when Lisa was away from home for a long time ___________ how nice her home was.
A. had she realized B. did she realized C. did she realize D. was she realized
参考答案:
C
14. The rising crime is a major_______of society.
A. responsibility B. condition
C. cause D. concern
参考答案:
D
考查名词。A. responsibility责任; B. condition条件;C. cause原因; D. concern关心,牵挂。上升的犯罪是社会的主要担忧。故选D。
28. _________, the house itself is not quite our style, though the price is really attractive.
A. To be honest B. On the contrary C. In addition D. Above all
参考答案:
A
略
16. Sorry I’m late. I ____ have turned off the alarm clock and gone back to sleep again.
A. might B. should C. need D. will
参考答案:
A
17. Like some of my classmates, I cannot live up to my teacher's expectations; ________ I let them down.
A.in other words B.after all
C.what's more D.more or less
参考答案:
D
句意:像我的一些同学一样,我辜负了老师们的期望,我或多或少让他们失望了。in other words“换句话说”;after all“毕竟”;what's more“而且”;more or less“或多或少地”。
18. ____, the shower water is no longer usable until the chemicals and wastes are removed from it.
A. Considering to be polluted
B. Considering to be polluting
C. Considering to have been polluted
D. Considering to have polluted
参考答案:
C
二、 短文改错
19. 英语课上,老师要求同桌同学相互修改作文。假设以下便条为你同桌所写,请你对其进行修改。便条中共有10处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(^)。并在其下面写出修改后的词。
删除:把多余的词用斜线(/)划掉。
修改:在错的词后划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不记分。
I first met Li Ming at a friend birthday party five years ago. Then I invited Li Ming over in my place. We listen to my CDs together and soon become best friends. Three years ago, Li Ming’s parents invited me to spend two wonderful week in Qingdao with them during the summer holiday. Li Ming and I loved walking along the beautifully beaches there. Last year I was ill but had to stay in hospital for a week. Li Ming came see me every day. Then his father has changed jobs and they moved to another city . Since then we haven’t see each other much. But we’ve kept writing to each other.
参考答案:
I first met Li Ming at a friend birthday party five years ago. Then I invited Li Ming
friend’s
over in my place. We listen to my CDs together and soon become best friends. Three
to listened became
years ago, Li Ming’s parents invited me to spend two wonderful week in Qingdao
a或将week改为weeks
with them during the summer holiday. Li Ming and I loved walking along the
beautifully beaches there. Last year I was ill but had to stay in hospital for a week.
beautiful and
Li Ming came∧see me every day. Then his father has changed jobs and they moved
to 删除
to another city . Since then we haven’t see each other much. But we’ve kept
seen
writing to each other.
20. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Last Sunday, I didn’t get early as usually. In morning after I finished my homework, I did some houseworks. Then I telephoned one of my classmates o inviting him to see a film. But unlucky, when we got to the cinema, we found all the tickets had been sold out. Then they went back to school and played football. Before that, we were about to go home when we met our English teacher, Mr. Gao, that was walking into the school. she stopped and told us that we had made great progress in English. She suggested that we should read more but write more. She also asked us to help those in need of. She hoped we would improve English together.
参考答案:
Last Sunday, I didn’t get early as usually. In ∧morning after I finished my
the
homework, I did some houseworks. Then I telephoned one of my classmates inviting
housework invite
him to see a film. But unlucky, when we got to the cinema, we found all the tickets
unluckily
had been sold out. Then they went back to school and played football. Before that,
has we After
we were about to go home when we met our English teacher, Mr. Gao, that was walking
who
into the school. she stopped and told us that we had made great progress in English.
She suggested that we should read more but write more. She also asked us to help those
and
in need of. She hoped we would improve English together.
去掉
三、 阅读理解
21. A typical lion tamer (驯兽师) in people’s mind is an entertainer holding a whip (鞭子)and a chair .The whip get all of the attention , but it’s mostly for show .In reality , it’s the chair that does the important work .When a lion tamer holds a chair in front of the lion’s face , the lion tries to focus on all four legs of the chair at the same time .With its focus divided , the lion becomes confused and is unsure about what to do next .When faced with so many options , the lion chooses to freeze and wait instead of attacking the man holding the chair.
How often do you find yourself in the same position as the lion ? How often do you have something you want to achiever (e,g. lose weight , start a business , travel more ) –only to end up confused by all of the options in front of you and never make progress ?
This upsets me to no end because while all the experts are busy debating about which option is best , the people who want to improve their lives are left confused by all of the conflicting information .The end result is that we feel like we can’t focus or that we’re focused on the wrong things , and so we take less action , make less progress , and stay the same when we could be improving .
It doesn’t have to be that way .Anytime you find the world waving a chair in your face , remember this :All you need to do is focus on one thing .You just need to get started .Starting before you feel ready is one of the habits of successful people .If you have somewhere you want to go , something you want to accomplish , someone you want to become ….take immediate action .If you’re clear about where you want to go , the rest of the world will either help you get there or get out the way .
12. Why does the lion tamer use a chair?
A. To trick the lion.
B. To show off his skill .
C. To get ready for a fight.
D. To entertain the audience.
13. In what sense are people similar to a lion facing a chair?
A. They feel puzzled over choices.
B. They hold on to the wrong things.
C. They find it hard to make changes.
D. They have to do something for show.
14. What is the author’s attitude towards the experts mentioned in paragraph 3?
A. Tolerant
B. Doubtful
C. Respectful
D. Supportive
15. When the world is “waving a chair in your face”, you’re advised to_____.
A. wait for a better chance
B. break your old habits
C. make a quick decision
D. ask for clear guidance
参考答案:
12. A 13. A 14. B 15. C
本文通过驯兽师驯狮子的经过,让我们了解到“当你发现这个世界在你的面前挥舞着椅子时,你要做的事情就是把注意力集中在一件事情上,你需要的就是开始”。
视频
【12题详解】
A推理判断题。由第一段可知,驯兽师拿着椅子的目的就是为了让狮子感到不知所措。由此推出答案是A项。
【13题详解】
A细节理解题。由第二段的最后“only to end up confused by all of the options in front of you and never make progress”可知,人类和狮子的相似之处是:面临许多选择时会感到困惑。可知答案为A。
【14题详解】
B推理判断题。根据第三段第一句可知,专家们对最佳选择争论不休,而那些想提高生活的人们对这些矛盾的信息困惑不解,作者对此感到心烦。由此可知,专家的做法无助于问题的解决,作者对他们持怀疑态度。可知答案为B。
【15题详解】
C推理判断题。由第四段第二、三句可知,当你发现这个世界在你的面前挥舞着椅子时,你要做的事情就是把注意力集中在一件事情上,你需要的就是开始。故选C项。
【名师点睛】
推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。作者态度意图题就是其中的一种类型。本题第3小题,是推理判断题,根据第三段第一句可知,专家们对最佳选择争论不休,而那些想提高生活的人们对这些矛盾的信息困惑不解,作者对此感到心烦。由此可知,专家的做法无助于问题的解决,作者对他们持怀疑态度。可知答案为B。
22. Vincent Van Gogh was a man in a hurry, an artist of tremendous energy and prodigious (巨大的) output. He killed himself when he was only 37, but he left behind him more than 2,000 paintings and drawings, which established his reputation in a way he would never have considered possible.
Van Gogh was born on March 30, 1853 at Groot Zundert Province of Noord Nrabant in Dutch. He was the son of a clergyman. His first artist impressions were formed as a boy, from his uncle who was an art dealer. The motivation bore early fruit and from the age of 12 the young Vincent was drawing. The interest led to an apprenticeship (学徒) in an art dealer’s firm, Groupil’s, in the Hague. When he was only 20, he was transferred to the firm’s London office.
In London Van Gogh faced his first major crisis, when he was rejected in love. After that, he turned to religion, expressed disapproval with art-dealing and neglected his work. Groupil transferred him from London to Paris but, when his work was still unsatisfactory, dismissed him in 1876.
The young Van Gogh made religion a consuming interest and during the next few years travelled in Britain, Belgium and Holland, trying to establish himself as a preacher, but without success.
In 1880, at the age of 27, he found himself drawn back to art. He had a job as an assistant evangelist(传教士) in the mining village of Borinage in Belgium but realized an artist drive which was to motivate him unceasingly until his death 10 years later.
Late in 1881, he moved to the Hague and established a relationship with a woman, Christine Hoornik, with whom he lived for a time. He broke with her in 1883, however, and never again established a significant intimate relationship with a woman.
In 1886 Van Gogh left Holland forever and travelled via Antwerp to Paris, and to major changes in artistic style. Van Gogh’s work became more youthful in Paris. He
lived with his brother, Theo, who managed the modern department of an art dealer’s. A new, more animated, painting style emerged and the impressionist tendencies of earlier work weakened somewhat.
Van Gogh developed a taste for personalized brushwork and brilliant, unmixed color1 s. Among his most prominent experiments with color1 were a series of some 30 flower paintings, a fascination which stayed with him until his death.
56. When did Van Gogh die?
A. 1890, B. 1892 C. 1886 D. 1883
57. what made Van Gogh become interested in religion?
A. That he was dismissed by Groupil B. His experience in an art dealer’s firm
C. That a girl refused his love D. His consuming interest in art
58. By saying “Vincent Van Gogh was a man in a hurry” in paragraph 1, the author means ______.
A. Van Gogh always did something in a hurry
B. Van Gogh tended to move from one place to another hurriedly
C. Van Gogh is a quick-tempered man
D. Van Gogh passed away very early
59. What’s the right order of the events related to Van Gogh?
①He ended the relationship with Christine Hoornik.
②He lived with Theo in Paris.
③He failed to establish himself as a preacher
④He formed his first artist impressions from his uncle
⑤He worked as an apprentice in Groupil’s company.
⑥He found himself interested in art again after several years of disapproval with art.
A. ④⑤③⑥①② B. ④⑤③⑥②①
C. ⑤④③⑥②① D. ④⑤③①⑥②
60. What is the author’s attitude towards Van Gogh?
A. Critical B. Favorable C. Objective D. Ironic
参考答案:
ACDAB
略
展开阅读全文