资源描述
2021高考英语四川岳池县教研室统练(12)及答案—阅读类
【2021高考复习】完形填空
After 22 years of marriage,I have discovered the secret to keep love alive in my relationship with my wife,Peggy.I started dating another woman.
One day Peggy said to me,“Life is too__1__,and you need to spend time with the people you love.You probably won’t believe me,but I know you love her and I think that if you spend more time with her,it will make us__2__.”
The “other” woman my wife was encouraging me to__3__is my mother,a 72yearold widow who has lived alone since my father__4__20 years ago.Right after his death,I__5__2,500 miles away to California and started my own life and career.When I moved back near my hometown six years ago,I promised myself that I would spend more time with my mom.But with the__6__of my job and three kids,I never got around to seeing her much__7__family gettogethers and holidays.
Mom was__8__and suspicious when I called and suggested the two of us go out to dinner and a movie.
We didn’t go anywhere __9__,just a neighboring place where we could talk.__10__her eyes now see only large shapes and shadows,I had to read the menu for her.
“I used to be the__11__when you were little,” she said.
“Then it is time for you to relax and let me__12__the favor,” I said.
We had a nice talk__13__dinner,just catching up on each other’s lives.We talked for so long that we__14__the movie.
“__15__was your date?my wife asked when I got home that evening.”
“Nice...nicer than I thought it would be,” I said.
Mom and I get out for__16__a couple of times a month.Sometimes we take in a movie,but__17__we talk.Through the talks,I know what it was like for her to work in a factory during the Second World War.I know how she met my father there,and know how they__18__the difficult times.I can’t get enough of these stories.They are__19__to me,a part of my history.
Peggy was right.Dating another woman has__20__my marriage.
【语篇解读】 22年的婚姻之后,作者发觉了维系夫妇二人良好关系的秘诀,那就是与另外一个女人约会,这个女人不是别人,正是自己的母亲。
1. A.easy B.difficult
C.short D.hard
解析 依据1空后面的内容可知,作者的妻子认为人生太“短暂”。
答案 C
2. A.closer B.longer
C.happier D.easier
解析 此处与第一段中的relationship相呼应,意思是这样做能让我们之间的关系“更加亲热”。
答案 A
3.A.date B.please
C.meet D.consult
解析 依据第一段后半部分中的dating可知,作者的妻子鼓舞作者与之“约会”的对象是作者的母亲。
答案 A
4.A.passed out B.passed by
C.passed down D.passed away
解析 依据4空前面的widow可知,作者的母亲是一位寡妇,由此可知她自从丈夫在20年前“去世”后就始终独居。另外,5空前面的death是线索提示。
答案 D
5.A.went B.drove
C.moved D.removed
解析 就在父亲去世后,作者“搬”到了2 500英里之外的加利福尼亚,开头了自己的生活和事业。此外,下一句开头部分的内容也是线索提示。
答案 C
6.A.pressure B.development
C.demand D.loss
解析 虽然作者自我承诺多花时间陪母亲,但是由于工作和三个孩子的“需要”,除了家庭团聚和假期之外,作者从未能履行自己的诺言。
答案 C
7.A.beyond B.with
C.during D.on
解析 参见上题解析。此处beyond表示“除……之外”。
答案 A
8.A.excited B.annoyed
C.delighted D.surprised
解析 作者此前很少陪伴母亲,如今突然给母亲打电话并建议两人一同外出就餐和看电影,她明显很“惊异”。本句中的suspicious也是线索提示。
答案 D
9.A.ordinary B.fancy
C.plain D.common
解析 作者和母亲并没有去任何“豪华的”地方,仅仅去了一个四周的可以说话的地方。
答案 B
10. A.Since B.Until
C.If D.Unless
解析 “由于”她的视力不佳,作者不得不将菜单读给母亲听。
答案 A
11.A.worker B.waitress
C.reader D.owner
解析 此处与上一段中的read相呼应,意思是当作者小的时候,作者的母亲经常是“读者”。
答案 C
12.A.award B.return
C.turn D.answer
解析 如今作者的母亲年事已高,是作者“回报”恩惠的时候了。
答案 B
13.A.over B.with
C.on D.across
解析 作者和母亲在晚饭期间交谈甚欢,此处over表示“在……期间”。
答案 A
14.A.forgot B.refused
C.missed D.abandoned
解析 作者和母亲交谈的时间很长,以至于“错过”了那部电影。
答案 C
15.A.What B.Who
C.Where D.How
解析 依据下一段中的内容可知,作者的妻子询问的是这次约会“如何”。
答案 D
16.A.talk B.movie
C.walk D.dinner
解析 依据第8空后面的“go out to dinner”可知作者和母亲每个月都要出去吃几次“晚饭”。
答案 D
17.A.finally B.merely
C.mostly D.especially
解析 上文提到作者和母亲长时间交谈,以至于错过了电影,由此可知,两人在一起的时候“主要”是交谈。
答案 C
18.A.went through B.got through
C.looked through D.saw through
解析 通过交谈,作者知道了母亲如何与父亲相识和他们如何“渡过”那些困难时间。
答案 A
19.A.friendly B.kind
C.loyal D.important
解析 依据上下文内容可知,这些故事对作者而言很“重要”。
答案 D
20.A.ruined B.damaged
C.helped D.affected
解析 依据第一段第一句的内容可知,与母亲约会对作者的婚姻有“挂念”。
答案 C。
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
Those who have suffered from insomnia know the sinking feeling of watching the clock tick. Now a new study in the Archives of Internal Medicine suggests that lying in bed awake may actually contribute to the problem of sleeplessness.
The study of 79 adults (average age 72) with insomnia aimed to determine whether brief behavioral interventions for insomnia would help. Traditional behavioral therapy(疗法)requires at least half a dozen hour-long sessions with a therapist — a costly commitment many patients either can't make or don't have access to. Other options include sleep-aiding medications or supplements. In the current study, the 39 participants in the behavioral therapy group received a 45- to 60-minute instructing session, plus a 30-minute follow-up session and two 20-minute phone calls.
Doctors offered the following behavioral interventions for improving sleep: reduce time in bed; get up at the same time every day, regardless of sleep duration; don't go to bed unless sleepy; and don't stay in bed unless asleep.
The other 40 participants in the study were given printed educational materials about insomnia, which included the same instructions given to the intervention group, but without the individualized sessions with a therapist. Two weeks later, the latter group also got a 10-minute follow-up phone call.
At the end of four weeks, the behavioral treatment group was significantly more likely to show improvements in sleep than the printed-materials group. By that time, 55% of those who received behavioral treatment no longer met the criteria for insomnia, compared with 13% of the group that got educational brochures.
The good news comes at the same time as a report on the health effects of insomnia from the U.K.'s Mental Health Foundation. The report, Sleep Matters, suggests a link between insomnia and poor relationships, low energy levels and an inability to concentrate. Poor sleep has already been linked to depression, immune deficiency and heart disease.
66. What is the meaning of the underlined word “ insomnia”?
A. sleeplessness B. depression C. heart disease D. immune deficiency
67. What is the disadvantage of traditional behavioral therapy?
A. It can’t help.
B. It costs a lot of money.
C. It requires sessions with a therapist.
D. It includes sleep-aiding medications.
68. How to improve sleep according to the doctor?
A. Lying in bed awake.
B. Get up early every day.
C. Don’t go to bed late at night.
D. Don’t stay in bed if you are not asleep.
69. We can learn from the text that insomnia may cause the following results except________.
A. depression B. concentration C. immune deficiency D. heart disease
70. What can we infer from the study?
A. The intervention group was not given the printed materials.
B. The latter group of the study was not given follow-up phone calls.
C. The behavioral treatment group was less likely to show improvements.
D. The instructing session that the intervention group received is most effective.
【参考答案】66—70ABDBD
阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A,B,C或D四个选项中,选出最佳选项。
Have you ever noticed the colour of the water in a river or stream after a heavy rainfall?What do you think caused this change in colour?It is soil that has been washed into the river from the riverbank or from the nearby fields.
Components of Soil
Soil is made up of a number of layers(层),each having its own distinctive colour and texture. The upper layer is know as the litter. It acts like a blanket,limiting temperature changes and reducing water loss. The topsoil layer is made up of small particles of rock mixed with rotten plant and animal matter called humus(腐殖质),which is black and gives the topsoil its dark colour. This layer is usually rich in nutrients,oxygen,and water. Below the topsoil is the subsoil,a layer that contains more stones mixed with only small amounts of organic matter. This layer is lighter in colour because of the lack of humus. Beneath the soil lies a layer of bedrock.
Soil forms from the bottom up. Over time bedrock is attacked by rain,wind,frost,and snow. It is gradually broken down into smaller particles in a process called weathering. Plants begin to grow,and rotten materials enrich the topsoil. Most of the soil in Eastern Canada,for example,was formed from weathered rock that was exposed when the ice disappeared 12,000 years ago.
Water Beneath the Soil
Surface water collects and flows above the ground in lakes,ponds,and rivers. Once in the soil or rock,it is called groundwater. Gravity pulls groundwater through the soil in a process called percolation(渗透). Eventually the water reaches a layer called the water table. Under this is bedrock through which water cannot percolate.
As water percolates downward,it dissolves organic matter and minerals from the soil and carries them to deeper layers. This causes a serious problem because plants require these nutrients for growth.
Soil pH
Soil can be acidic,neutral,or basic. The pH of the soil is determined by the nature of the rock from which it was formed,and by the nature of the plants that grow and rot in it.
The acidity of rain and snow can lower the pH of the groundwater that enters the soil. By burning fossil fuels such as coal,oil and gasoline,humans have been contributing to higher levels of acidity in many soils. When fossil fuels are burned,gases are released into the air and then fall back to earth as acid rain. Acid soil increases the problem of carrying nutrients to lower soil levels. As nutrients are removed,soil is less fertile. Plants grow more slowly in acidic soil,and also become easily attacked by diseases.
1. The layer of soil that provides necessary nutrients for plant growth is called .
A. litter B. topsoil C. humus D. subsoil
2. According to the text,which of the following isNOT true?
A. Soil forms from weathered rock on the earth surface.
B. The deeper layer of soil is darker in colour than the surface soil.
C. Air pollution is partially responsible for acid soil.
D. Groundwater tends to carry away nutrients for plant growth.
3. We can infer from the passage that the water table lies .
A. between the topsoil layer and the subsoil layer
B. in the subsoil layer above bedrock
C. between the subsoil layer and bedrock
D. in the bedrock layer beneath the subsoil
4. The underlined word“dissolve” is used to express the idea that organic matter and minerals from soil are .
A. rushed away into the river B. cleaned and purified by water
C. destroyed and carried away by water D. mixed with water and become part of it
【参考答案】1--4、BBCD
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
留意:1. 每处错误及修改均仅限一词;
2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Several weeks ago, my parents were away for business, and I had to be all by me for two days. My parents start early that morning, and I got up soon after they left. The first one night I was scared, so I turned on all the light and kept them on the whole night. For fear of get up late the next morning, I put three alarm clocks near bed and set the alarms at 6:00, 6:10, and 6:15. In order to prove I could take care myself, I washed my own clothes, though I can wait for my mother ot do it. I really felt proud of myself but thought I was a big girl.
【参考答案】2.
Several weeks ago, my parents were away for business, and I had to be all by me for two
on myself
days. My parents start early that morning, and I got up soon after they left. The first one night I
started
was scared, so I turned on all the light and kept them on the whole night. For fear of get up late
lights getting
the next morning, I put three alarm clocks nearbed and set the alarms at 6:00, 6:10, and
my/the
6:15. In order to prove I could take care myself, I washed my own clothes, though I
of
can wait for my mother ot do it. I really felt proud of myself but thought I was a big girl.
could and
展开阅读全文