收藏 分销(赏)

2022年安徽省六安市舒城县龙河中学高二英语月考试题含解析.docx

上传人:人****来 文档编号:3295894 上传时间:2024-06-28 格式:DOCX 页数:8 大小:24.70KB 下载积分:6 金币
下载 相关 举报
2022年安徽省六安市舒城县龙河中学高二英语月考试题含解析.docx_第1页
第1页 / 共8页
2022年安徽省六安市舒城县龙河中学高二英语月考试题含解析.docx_第2页
第2页 / 共8页


点击查看更多>>
资源描述
2022年安徽省六安市舒城县龙河中学高二英语月考试题含解析 一、 选择题 1. Tsinghua University, founded in 1911, is a first-class university_____ lots of people are eager to study.   A. why             B. when          C. where         D. which 参考答案: C 2. There is no doubt _____ we will succeed if we try our best. A. which    B. what      C. whether            D. that 参考答案: D 3. I’d appreciate ____ if you could help me wash the dishes. A. that           B. what           C. it                       D. this 参考答案: C 4. _____ English, she has to study a second foreign language. A. In addition that      B. Beside     C.In addition      D. In addition to 参考答案: D 5. Despite all the benefits of building a factory here,only a few people argued ______ the project. A. in terms of   B. in need of    C. in praise of    D. in favour of 参考答案: D 6. You can’t imagine that a well-behaved gentleman _____ be so rude to a lady.     A. might        B. need            C. should         D. would 参考答案: C 略 7. It was from a few supplies ___she has got in the village ___ the hostess cooked us a nice dinner. A. that; that                       B. what; what                    C. that; what                      D. what.; that 参考答案: A 8. - I'm sorry I made a mistake! -         . Nobody is perfect. A. Take your time     B. You're right     C. Whatever you say     D. Take it easy 参考答案: D 9. What you said just now did hurt his feeling,I think,________you should apologize. A.for which      B.to whom C.which  D.whom 参考答案: A 10. -----I wonder why everybody looks at me strangely when I cross the road.    -----In this city, you have to wait for a walk _____ to cross the road.    A. signal    B. symbol    C. mark    D. status 参考答案: A 略 34. –I’m terribly sorry that I broke your cup.    --_____________.    A. Don’t mention it    B. That’s right     C. Sorry            D. Never mind 参考答案: D 略 12. ---Oh dear, why are you killing time this way?      ---I can’t find anything worth ___________.      A. of being done    B. being done        C. doing           D. to do 参考答案: C 13. I won't go out tonight, you know; I'm going to watch the _____football match on TV. A. alive B. living C. live D. life 参考答案: C 【详解】考查形容词词义辨析。句意:你知道的,今晚我不会出去。我要在电视上观看直播的足球比赛。A. alive活着的;B. living活的;C. live现场直播的,活的;D. life生活,生命。结合句意可知,此处用“现场直播的”符合语境,故选C项。 【点睛】本题考查alive, living, live作为形容词的区别 alive、live、living都有“活的、有生命的”。但live通常只作前置定语,且一般用于动物;alive、living不仅可作定语(alive只能置于名词后;living一般置于名词前,也可置于名词后),也可以作表语。 如: This is a live(=living) fish. = This is a fish alive.) 这是一条活鱼。(指动物,且作定语时,三者均可用) Who is the greatest man alive(=living man)? 谁是当今最伟大的人物?(指人,不能用live) The fish is still alive(=living). 那条鱼还活着。(指动物作表语时不能用live) 此外live作为形容词还可以是“现场直播的” 例如: This is a live foot match。这是一场现场直播的足球赛。 14. Don’t worry . I’ll get the computer      and get someone      it to you tomorrow . A. repaired ; send      B. to repair ; to send    C. repair ; send    D. repaired ; to send 参考答案: D 15. When I got there, the coffee cooling in my hand, the corridor was empty. As I ____________ closer, I could see the consultant’s door was ajar. I hesitated outside, but I could hear Mrs Traynor’s voice in my ears all the time now, criticizing me for leaving him. A. slipped B. leapt C. withdrew D. drew 参考答案: D 【详解】考查动词词义辨析。句意:当我到达那里时,咖啡在我手中冷却,走廊是空的。当我走近时,我看到顾问的门半开着。我在外面犹豫了一下,但现在我能听到Mrs Traynor的声音一直在我耳边响着,她批评我离开了他。A. slipped滑倒;B. leapt跳跃;C. withdrew撤退;D. drew接近。固定搭配draw closer意为走近,符合文意,走近才能看见门是半开着的。故选D。 16. He says what he thinks,     other people’s feelings. A. regardless of        B. in charge of    C. instead of  D. because of 参考答案: A 17. The singer’s flight was _____ due to bad weather, resulting in the show _____. A. put out; to be canceled        B. put aside; to be canceled C. put off; being canceled    D. put away; being canceled 参考答案: C 试题分析:考查动词短语及非谓语动词 。句意,由于坏的天气,这位歌手的飞机被延期了,导致了演出被取消。put out灭火put off延期,故第一个空用put off;第二个空,表示正在进行,且cancel与其逻辑主语“the show”之间是被动关系,故用现在分词的被动式,故选C项。 18. The newly discovered star was named _____ a Chinese astronomer ____ honour of his contributions to astronomy. A. by; in              B. after; for              C. as; in                   D. after; in 参考答案: D 略 二、 短文改错 19. I like my English teacher very much. She is a young lady, tall and pretty with big brightly eyes and long hairs. Her English is very good and she has a Birtish accent. She loves teach and is nice with all her students. She is always teaches with enthusiasm and asks us to do different kinds of things make her classes more interesting. Sometimes she shows us a English movie or teaches our English songs. The other day, she was ill, but she still doesn’t stop working. To us she was not only a teacher, but also a good friend and a loving elder sister. 参考答案: 略 20. 短文改错 The village was always very quietly .The people living                        76._______ there were busy about working in their fields during the                     77._______ day and went to bed early at night, tiring after a                                                       78._______ long day ’s hard work. All of them had lived in a                               79._______  village for all their life and had never left for less than                        80._______ one day at a time.On these days how they left, they got                      81._______ up early in the morning .They filled with their cart of                         82._______ fruit ,vegetables and sheeps, and went to the                                      83._______ market in the town beyond their valley .They come                            84._______ back in the evening with some money and perhaps a                           85._______ present for their children. That was their life-hard and simple, but not unhappy.  参考答案: 76. quietly →quiet  77.about→with/in 或去about   78. tiring →tired   79.a → the   80.less→ more    81.how→when    82.cart → carts  83.sheeps → sheep    e → came  85.√k 三、 阅读理解 21. There were once two brothers who lived on the 80th level. On coming home one day,they realized that the lifts were not working and that they had to climb the stairs home. After reaching the 20th level,breathing quickly and tired,they decided to abandon their bags and come back for them the next day. They left their bags then and climbed on. When they struggled to the 40th level,the younger brother started to complain and both of them began to quarrel all the way to the 60th floor. They then realized that they had only 20 levels more to climb and decided to stop quarrelling and continue climbing in peace. They silently climbed on and reached their home at last. Both of them stood calmly before the door and then realized that the key was in their bags which were left on the 20th floor. This story is a reflection of our life. Many of us live under the high expectations of our parents,teachers and friends. We seldom get to do the things that we really like and love and are under so much pressure and stress that by the age of 20,we get tired and decide to throw away this load. Being free of the stress and pressure,we work eagerly and dream great wishes. But by the time we reach 40 years old,we start to lose our dreams. We begin to feel unsatisfied and start to complain and criticize. Reaching 60,we realize that we have little left for complaining any more and we begin to walk the final episode(一段时期)in peace and calmness. We think that there is nothing left to disappoint us,only to realize that we could not rest in peace because we have an unfulfilled dream—a dream we gave up 60 years ago. 32.What happened to the two brothers that day? A.They were trapped in a lift. B.They went to repair the lifts. C.They left their key at home. D.They had to climb the stairs home. 33.How did the two men probably feel when standing in front of their door? A.Excited.  B.Relaxed. C.Upset.  D.Funny. 34.According to the passage,our stress mainly comes from________. A.the heavy burden of our social responsibility B.our great desire for success C.the high expectations of people around us D.the fierce competition in modern society 35.What is the best title for the passage? A.Follow your dreams,never live with regrets B.Be free of stress and pressure,enjoy life C.Calm down and think highly of your family D.Make careful plans,avoid getting into trouble 参考答案: D C C A 语篇解读:本篇文章告诉我们这样一个道理:我们每天都要做到一步一个脚印,怀揣梦想,奋力前行,不要等到年老时再后悔当初那么轻易地就放弃了梦想。 32.细节理解题。根据文章第一段的第二句可知,那天电梯坏了,兄弟俩不得不爬楼梯回家。所以选D项。 33.推理判断题。结合文章内容可知,他们艰辛地回到了家,却发现钥匙遗忘在了20楼。由此可推断出,他们应该很不开心,所以选项C符合题意。 34.细节理解题。根据文章第三段的第二句可知,很多人生活在父母、老师和朋友的高期望之下,所以我们的压力主要来自于此,所以选C项。 35.标题判断题。通读全文可知,作者意在通过文中的故事告诉人们要怀揣梦想,努力实现梦想,不要等到年老时后悔,所以应选A项。   22. Personal Facts个人资料 On the first day of class, Tom’s teacher asked the class to fill out(填)a form. The information always helped her get to know her students. Tom filled out the form like this. Last Name Smith First Name Thomas Date of birth Oct. 15, 1997 Address 43 Long Street. Newtown How long at this address Six years Telephone number 456-8937 E-mail Thomas @ net. com school Newtown High School Grade 9th Height 170cm Weight 50kg Hair color1 Brown Eye color1 Green Brothers or sisters (include age of each) None Interests Baseball, fishing, skiing (   )36. Why did Tom’s teacher ask for this information?         A. To find the best student      B. To get to know the students         C. To see how well they read     (   )37. Which is true about Tom’s family?          A. He is the only child        B. His father travels a lot          C. His mother works (   )38. The teacher did not ask students about their ________.          A. blood type            B. eye color1           C. height (   )39. He has lived at 43 Long Street Newtown for________.          A. six years      B. four years    C. five years (   )40. Does Tom like playing basketball?          A. Yes, he does           B. No, he doesn’t      C. Yes, he likes 参考答案:
展开阅读全文

开通  VIP会员、SVIP会员  优惠大
下载10份以上建议开通VIP会员
下载20份以上建议开通SVIP会员


开通VIP      成为共赢上传

当前位置:首页 > 教育专区 > 外语文库 > 高中英语

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服