资源描述
- 英语七年级英语上册阅读理解20(附带答案解析)(word)1
一、七年级英语上册阅读理解专题目练习(含答案解析)
1.阅读理解
Do you know the boy in the picture? He is Yi Yangqianxi. His English name is Jackson. Yi is 15 years old. He is a student in a school in Beijing. And he is also a boy in the group (组合) TFBOYS.
TFBOYS has three boys — Wang Yuan, Wang Junkai and Yi Yangqianxi. All of them are tall and have good looks. They are good at dancing and singing.
Wang Yuan and Wang Junkai are Yi's friends. And Yi has another (另一种) friend. He is a toy bear. He lives in Yi's schoolbag. Yi goes to school with him every day. He talks and plays with him. “He can't talk, but he can listen to me. He is very nice. I like him very much,” Yi says. “I don't want to be away from him.”
(1)Yi Yangqianxi is _________ years old.
A. fourteen B. fifteen C. sixteen D. seventeen
(2)Boys in TFBOYS _________ very well.
A. swim B. read C. dance D. study
(3)The toy bear lives _________.
A. at Yi's home B. in Yi's classroom C. on Yi's bed D. in Yi's schoolbag
(4)文中加下划线单词him指代“_________ ”。
A. Wang Yuan B. Wang Junkai C. Yi Yangqianxi D. the toy bear
(5)What does the passage (文章) talk about?
A. Yi Yangqianxi and his friends. B. The group named TFBOYS.
C. Yi Yangqianxi is a nice boy. D. Yi Yangqianxi likes singing
【答案】(1)B
(2)C
(3)D
(4)D
(5)A
【解析】【分析】文章大意:本文简介了TFBOYS中一种男孩——易烊千玺。
(1)细节理解题。根据Yi is 15 years old. He is a student in a school in Beijing可知,故答案选B。
(2)细节理解题。根据All of them are tall and have good looks. They are good at dancing and singing可知,故答案选C。
(3)细节理解题。根据He is a toy bear. He lives in Yi's schoolbag可知,故答案选D。
(4)细节理解题。根据He can't talk, but he can listen to me. He is very nice可知,him指toy bear。故答案选D。
(5)主旨大意题。通读全文可知,本文简介了易烊千玺和他朋友们。故答案选A。
【点评】考察阅读理解。细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,理解大意之后找出中心思想。
2.阅读下列短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
There once was a man and a woman who had been married for more than 60 years. They talked about everything. They kept no secrets from each other…except that the old woman had a shoe box in the top of her closet and she told her husband never to open it or ask her about it.
For an these years the husband had never thought about the box, but one day the little old woman got very sick and the doctor said she would never recover.
In trying to sort out things they had, the little old man took down the shoe box from the top of the closet and took it to his wife's bedside. She agreed it was time that he should know what was in the box.
When he opened it, he found two beautifully crocheted (钩针编织) doilies (装饰垫) and some money. He counted the money. It was $25,000 in total. He asked his wife about the unusual contents.
"When we were married," she said, "my grandmother told me the secret of a happy marriage was to never argue. She told me that if I ever got angry with you, I should just keep quiet and crochet a doily."
The little old man was so moved, and he had to fight back tears. Only two precious doilies were in the box. She had only been angry with him two times in all those years of living and loving. He was filled with joy and happiness.
"Sweetheart," he said, "that explains the doilies, but what about all this money? Where did it all come from?"
"Oh," she said, "that's the money I made from selling the doilies."
(1)When the little old woman got very sick, she decided to ________.
A. sell the two doilies B. tell her husband about the shoe box
C. give her husband the money D. look for another doctor
(2)Which of the following statements is NOT true?
A. The old man and the old woman had been married for over 60 years. B. The old woman had only been angry with her husband twice all these years.
C. The old woman put two doilies and some money in a shoe box. D. The old woman got me secret of a happy marriage from her grandma.
(3)How might the old man feel after he learnt about where the money came from?
A. Happy. B. Excited. C. Moved. D. Upset.
(4)What is the best title of the passage?
A. The secret of a happy marriage B. A shoe box
C. How to make doilies D. A clever grandmother
【答案】(1)B
(2)B
(3)D
(4)A
【解析】【分析】文章重要通过结婚60数年夫妇故事,讲了幸福婚姻秘诀。
(1)细节题。根据She agreed it was time that he should know what was in the box.可知她想告诉丈夫盒子里是什么,故选B。
(2)细节题。根据"Sweetheart," he said, "that explains the doilies, but what about all this money? Where did it all come from?" "Oh," she said, "that's the money I made from selling the doilies."可知妻子把已经做好编织都卖了换来这样多钱,即妻子这些年生丈夫气不止2次,故选B。
(3)推断题。根据"When we were married," she said, "my grandmother told me the secret of a happy marriage was to never argue. She told me that if I ever got angry with you, I should just keep quiet and crochet a doily."和"Sweetheart," he said, "that explains the doilies, but what about all this money? Where did it all come from?" "Oh," she said, "that's the money I made from selling the doilies."可知妻子每次和丈夫生气后都保持沉默,钩针编织,卖了这样多钱,阐明妻子生丈夫诸多次气,丈夫懂得实情后肯定是不安(upset),故选D。
(4)主旨题。根据"When we were married," she said, "my grandmother told me the secret of a happy marriage was to never argue. She told me that if I ever got angry with you, I should just keep quiet and crochet a doily."可知重要讲了幸福婚姻秘密,故选A。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联络上下文,推断出需要信息;主旨题需要通读全文,理解大意之后找出中心思想。
3.阅读理解E
Have you watched the TV show Home With Kids(《家有子女》)?You may hear many people make the sound of "Hahahahaha!" when something funny happens. But every time, the laughter(笑声) sounds the same.
This is canned(录音) laughter. US sound engineer Charley Douglass made it in the 1950s. He recorded(录音) different kinds of laughter. When editors needed certain laughter, he just pressed the play button(按钮).
Canned laughter was popular during that time. When audiences(观众) heard it, they laughed with the actors.
But about 10 years later, some people thought canned laughter sounded silly. They wanted real laughter because it is more vivid(生动)。Some famous sitcoms, such as Friends and the Big Bang Theory (《生活大爆炸》),use this kind of laughter.
The Big Bang Theory sells tickets to audience around the world. They can join the live recording. All the laughter you hear is from the real audience!
So which kind of laughter do you like?
(1)Who made canned laughter?
A. A filmmaker B. An editor C. An engineer D. A doctor
(2)What do we know about canned laughter?
A. It was first made in the US. B. It helped the audience laugh at the actors.
C. It was built in a can. D. It was popular in the 1980s.
(3)Canned laughter is not popular anymore because ______.
A. real laughter is more vivid B. some famous sitcoms don't use it
C. audiences do not laugh when they hear it D. canned laughter sounds silly
(4)We can tell from the story that ______ used canned laughter.
A. Friends B. The Big Bang Theory C. Home With kids D. Harry Potter
【答案】(1)C
(2)A
(3)D
(4)C
【解析】【分析】本文开始以《家有子女》为例,引出了录音笑声,讲述了它由来,效果。并简介了它在十年之后变得不再流行,另一种更真实,生动笑声配音出现。
(1).细节理解题 根据文中第二段第一行US sound engineer Charley Douglass made it in the 1950s.可知是一种工程师制作录音笑声。故选C。
(2).细节理解题 根据文中第二段第一行US sound engineer Charley Douglass made it in the 1950s.可知录音笑声首先是在美国制作。根据第三段When audiences(观众) heard it, they laughed with the actors.可知观众是和演员一起笑,而不是讥笑演员。可排除B。C项是错误体现。根据Canned laughter was popular during that time.可知Canned laughter在1950s流行,可排除D。故答案选A。
(3).细节理解题 根据第四段some people thought canned laughter sounded silly.可知录音笑声不再流行是由于人们认为它很傻。故选D。
(4).细节理解题 根据文章第一段可以看出《家有子女》是运用了录音笑声。D没有提到。由第四段such as Friends and the Big Bang Theory (《生活大爆炸》),use this kind of laughter.可以看出这两个不是使用录音笑声,而是生动笑声。可排除A B,故选C。
【点评】本题是阐明文体阅读理解,细节理解题为主,在阅读全文基础上,在文中找出对应语句,在细节上加以分析,得出对答案。一定词汇量是做对此类题前提。
4.根据短文内容,选择对答案。
B
A young man and an old man were waiting for a train at a station. They sat next to each other.
"What's in your bag?” as ked the young man. “Gold,” answered the old man,“nothing but gold."
The young man could hardly believe his ears. “What?” he said to himself in surprise. Then he began to think how to get the gold from the old man.
The old man looked tired and sleepy and it seemed that he could hardly keep his eyes open. So the old man lay down and before long he fell asleep.
The young man ran away with the old man's bag as quickly as he could. Then he stopped and quickly opened the bag. There was nothing but a lot of small stones in the bag!
(1)At first, the young man_______at the station.
A. wanted to fool the old moil B. didn't know what was in the old man's bag
C. didn't wait for the train D. wanted to wait for the old man
(2)The young man ran away with the old man's bag very quickly because ______.
A. he could run very fast B. he wanted very much to get the gold in the bag
C. he decided not to take the train D. the old man asked him to do so
(3)What was in the old man's bag?
A. Gold. B. Small stones. C. Gold and small stones. D. Nothing.
(4)“Nothing but” in the story means“__________”.
A. everything B. very C. nothing D. only
【答案】 (1)B
(2)B
(3)B
(4)D
【解析】【分析】短文大意:一种年轻人和一种老年人在火车站等火车,年轻人问老年人包里有什么,老年人说“除了金子之外别什么也没有”,于是年轻人趁老年人睡觉时偷走了包。年轻人打开包却看到包里除了某些小石头之外别无他物。
(1)根据文章内容 "What's in your bag?” as ked the young man. 可知一开始年轻人不懂得老年人包里有什么。故选B。
(2)根据文章内容 "What's in your bag?” as ked the young man. 可知年轻人非常想得到金子,故选B。
(3)根据最终一段内容 Then he stopped and quickly opened the bag. There was nothing but a lot of small stones in the bag!可知包里除了石头之外别无他物,故选B。
(4)文章最终一句话 There was nothing but a lot of small stones in the bag! 意思是“包里除了某些小石头之外别什么也没有。”即“包里只有小石头。”故 nothing but 和only同义,选D。
【点评】本文浅显易懂,各个小题都能在文中找到合适根据。只要认真阅读短文,注意前后联络,就能顺利完毕阅读。文章所设试题重要考察细节查找,做题关键是找出原文根据,认真核查小题和原文异同。
5.阅读理解
The Spring Festival is coming. It's the time of the year when children become "rich" again.
A study showed that more than 50% of students from large cities in China got more than 5,000 yuan in lucky money(压岁钱)last year, with 5% getting more than 10,000 yuan.
How did they spend so much money in their little hands? According to the study, 70% of students younger than 12 gave the money to their parents, while 80% of those older than 12 could decide how to use the money by themselves.
Shen Changfeng, a 16-year-old student at Taiziwan Middle School in Nanshan District, could keep her lucky money. She usually spends most of it on stationery such as rulers, pens and books, while the rest might go toward shopping with classmates.
"This year, the most popular gift must be an iPhone XS Max. One of my classmates bought one last week. I'm going to buy one with my lucky money this year." Shen said.
Every term (学期)after winter vacation, students are more likely to buy snacks, video games and gifts for each other, a teacher named Zhang Jie in Qianhai Middle School, Nanshan District, said on Friday.
(1)Who probably got over 5,000 yuan as lucky money last year?
A. A 30-year-old teacher in Beijing. B. A girl comes from a small village.
C. A 12-year-old student in Shenzhen. D. An American boy younger than 12.
(2)How many students younger than 12 didn't give their lucky money to their parents according to the study?
A. 20%. B. 30%. C. 70%. D. 80%.
(3)How will probably Shen Changfeng spend her lucky money this year?
A. Give it to her mother. B. Buy an IPhone XS Max.
C. Go shopping with her parents. D. Buy a popular book for herself.
(4)What do students like to buy when the new term begins according to Zhang Jie?
A. Interesting video games. B. Some snacks for their relatives.
C. Rulers and pens for themselves. D. Beautiful clothes for themselves.
【答案】 (1)C
(2)B
(3)D
(4)A
【解析】【分析】大意:本文讲述孩子们怎样支配春节期间获得压岁钱。
(1)推断题。根据A study showed that more than 50% of students from large cities in China got more than 5,000 yuan in lucky money(压岁钱)last year,可知,50%多大都市孩子获得5000元压岁钱,深圳12岁学生也许获得5000多元压岁钱,故选C。
(2)细节题。根据70% of students younger than 12 gave the money to their parents,可知,30%学生不给自已压岁钱父母,故选B。
(3)推断题。根据She usually spends most of it on stationery. such as rulers, pens and books, 可知,她自已保管压岁钱,一般用大多数她压岁钱买学习用品例如尺子,钢笔和书籍等,推出她今年也许会压岁钱买流行书籍,故选D。
(4)细节题。根据 Every term (学期)after winter vacation, students are more likely to buy snacks, video games.可知,学生也许会买有趣电子游戏,故选A。
【点评】考察阅读理解。细节题、推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联络上下文,推断出需要信息。
6.阅读短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Dear Liz,
My stay in Thailand has certainly been the experience of my life.
Life is busy and exciting. Bangkok is just like any other big city with a population of over 10 million and heavy traffic. I'm very lucky because my host family is in a nice quiet area outside the city. There are Mr and Mrs Phairat, their son Sanan, who is 18, the daughter Chinda, who is 16, and Grandpa and Grandma.
I go to an international school with Sanan and Chinda. The school teaches about 70 per cent in English, and 30 per cent in Thai. I've learned some spoken language, but Thai writing is very difficult. The cooking lesson is my favourite. I'm 19100 112 learning all about Thai food and culture. People don't use chopsticks here, but spoons and forks. When I' come back, I'm going to cook you a real Thai meal.
Last weekend we visited some temples. We also drove to Pattaya Beach near Bangkok. I thought it was great, but Sanan and Chinda say that next month they're going to take me to Phuket Island, where the beaches are even more beautiful. The month after next, we're going to travel to Mr Phairat's home town in the north of Thailand. The Phairats own land there, and they have two elephants. I'm going to ride those elephants-and even wash them. Sanan and Chinda say it's really fun. I
展开阅读全文