资源描述
【英语】 七年级英语上册阅读理解英语期末复习(word)1
一、七年级英语上册阅读理解专题目练习(含答案解析)
1.根据对短文理解,选择答案。
In every little girl's toy box, there might be a Barbie Doll. Barbie is 50 years old this year. It was designed (设计) in 1959 by an American businesswoman named Ruth Handler. She and her husband Elliott started the toy company Mattel. She named the new doll after their daughter Barbara. The first Barbie Doll appeared at the toy fair(交易会)New York on March 9th, 1959. This date is used as Barbie's birthday.
Mattel sold three hundred thousand Barbie Dolls in the first year at a price of three dollars. Today, a fifty—year—old Barbie in good condition might cost more than twenty—seven thousand dollars. Mattel says 90% of the girls in the United States aged from three to ten own at least one Barbie Doll. And girls aged three to six own an average(平均)of about twelve.
When Mattel created Barbie Dolls half a century ago, they never thought this doll would become a legend. Now Barbie Dolls are famous all over the world. They are sold in one hundred and fifty countries, and every second three Barbie Dolls are sold around the world.
(1)Who designed the first Barbie Doll in 1959?
A. Mattel. B. Elliott. C. Barbara. D. Ruth Handler.
(2)A Barbie Doll cost _______dollars in the first year after it appeared.
A. 3 B. 50 C. 90 D. 27,000
(3)What does the underlined word "legend" mean in the passage?
A. 传播 B. 传奇 C. 传承 D. 传达
(4)The writer doesn't tell us _______.
A. Barbie Dolls are very popular with girls B. Barbie Dolls sell well around the world
C. what the first Barbie Doll was based on D. the doll Barbie was named after Barbara
(5)What's the best title of the passage?
A. Barbie's birthday B. Barbie Dolls
C. A lovely girl named Barbie D. Why are Barbie's popular
【答案】 (1)D
(2)A
(3)B
(4)C
(5)B
【解析】【分析】重要讲了芭比娃娃发展史。
(1)细节题。根据It was designed (设计) in 1959 by an American businesswoman named Ruth Handler.可知芭比娃娃由Ruth Handler设计,故选D。
(2)细节题。根据Mattel sold three hundred thousand Barbie Dolls in the first year at a price of three dollars.可知美泰在第一年以3美元价格卖出了30万个芭比娃娃,故选A。
(3)推断题。根据后句Now Barbie Dolls are famous all over the world.目前芭比娃娃闻名于世,可知他们从没有认为芭比娃娃将变得闻名,即成为传奇,因此legend意思是传奇,故选B。
(4)细节题。根据Mattel says 90% of the girls in the United States aged from three to ten own at least one Barbie Doll.美泰表达,美国90%3至10岁女孩至少拥有一种芭比娃娃。可知芭比娃娃受女孩欢迎,因此A对;根据and every second three Barbie Dolls are sold around the world.每秒钟就有三个芭比娃娃在世界各地销售,因此B对;根据She named the new doll after their daughter Barbara.她以他们女儿芭芭拉名字给新洋娃娃命名,因此D对,故选C。
(5)主旨题。根据全文可知重要讲了芭比娃娃发展史,故选B。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联络上下文,推断出需要信息;主旨题需要通读全文,理解大意之后找出中心思想。
2.阅读理解
Do you know the boy in the picture? He is Yi Yangqianxi. His English name is Jackson. Yi is 15 years old. He is a student in a school in Beijing. And he is also a boy in the group (组合) TFBOYS.
TFBOYS has three boys — Wang Yuan, Wang Junkai and Yi Yangqianxi. All of them are tall and have good looks. They are good at dancing and singing.
Wang Yuan and Wang Junkai are Yi's friends. And Yi has another (另一种) friend. He is a toy bear. He lives in Yi's schoolbag. Yi goes to school with him every day. He talks and plays with him. “He can't talk, but he can listen to me. He is very nice. I like him very much,” Yi says. “I don't want to be away from him.”
(1)Yi Yangqianxi is _________ years old.
A. fourteen B. fifteen C. sixteen D. seventeen
(2)Boys in TFBOYS _________ very well.
A. swim B. read C. dance D. study
(3)The toy bear lives _________.
A. at Yi's home B. in Yi's classroom C. on Yi's bed D. in Yi's schoolbag
(4)文中加下划线单词him指代“_________ ”。
A. Wang Yuan B. Wang Junkai C. Yi Yangqianxi D. the toy bear
(5)What does the passage (文章) talk about?
A. Yi Yangqianxi and his friends. B. The group named TFBOYS.
C. Yi Yangqianxi is a nice boy. D. Yi Yangqianxi likes singing
【答案】(1)B
(2)C
(3)D
(4)D
(5)A
【解析】【分析】文章大意:本文简介了TFBOYS中一种男孩——易烊千玺。
(1)细节理解题。根据Yi is 15 years old. He is a student in a school in Beijing可知,故答案选B。
(2)细节理解题。根据All of them are tall and have good looks. They are good at dancing and singing可知,故答案选C。
(3)细节理解题。根据He is a toy bear. He lives in Yi's schoolbag可知,故答案选D。
(4)细节理解题。根据He can't talk, but he can listen to me. He is very nice可知,him指toy bear。故答案选D。
(5)主旨大意题。通读全文可知,本文简介了易烊千玺和他朋友们。故答案选A。
【点评】考察阅读理解。细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,理解大意之后找出中心思想。
3.阅读理解
Did you watch the World Cup? Do you know the emblem (徽章) of the England national football team? There are three lions and ten roses on the emblem. Let's take a look at the history behind it.
The lion became a symbol of England in the 11th century. It means power and bravery. At first, there were only two lions on the emblem. Later, King Richard I added one more lion to it.
In 1872, the first international football match was held. The England national football team needed an emblem. The English Football Association decided to use the three lions as a symbol.
The ten red roses showed up on the emblem after World War II. They stand for ten different areas in England. The red rose is also a symbol of peace.
The England national football team played very well at the Russia World Cup. The team is nicknamed(起绰号) "three cats" by Chinese football fans. Are there three cats on the emblem of the England national football team? No. In fact, there are three lions on the emblem. They represent power and bravery.
(1)What do the three lions on the emblem mean?
A. Power and bravery B. Three cats C. Different areas D. Peace
(2)Which of the following is in the right order?
① There were only two lions on the emblem.
② The first international football match was held.
③ King Richard I added one more lion to the emblem
④ The ten red roses appeared on the emblem.
A. ①④③② B. ②③①④ C. ②①③④ D. ①③②④
(3)Which is TRUE according to (根据)the last paragraph?
A. There are three cats on the emblem of England national team.
B. England national team plays football like cats.
C. Chinese football fans give England national team a nickname "three cats".
D. The England national football team plays better than China national team.
(4)What is the main idea of this passage?
A. Russia World Cup
B. Three lions and ten roses.
C. The history of the England national football team.
D. The Emblem of the England national football team.
【答案】 (1)A
(2)D
(3)C
(4)D
【解析】【分析】文章大意:短文简介了英格兰足球队队徽上三只狮子由来。
(1)细节理解题,根据No. In fact, there are three lions on the emblem. They represent power and bravery.可知,队徽上三只狮子是力量和勇敢象征,故答案是A。
(2)细节排序题,根据文章内容可知,一开始队徽上只有两只狮子,后来理查德国王又添加了一头狮子,后来举行了一场国际足球比赛,最终在队徽上又添加了十朵玫瑰,一次细节次序为 ①③②④, 故答案是D。
(3)正误判断题,根据The team is nicknamed(起绰号) "three cats" by Chinese football fans. 可知,中国球迷给英格兰足球队队徽起绰号是“三只猫”,故答案是C。
(4)主旨大意题,文章重要讲述了英格兰足球队队徽由来,故答案是D。
【点评】考察阅读理解,文章波及到了细节理解题,细节排序题,正误判断题和主旨大意题,前三种题型同属于细节理解题,直接根据文章内容作答,主旨大意题这需要在充足理解课文基础上,归纳文章中心。
4.根据短文内容,选择对答案。
C
Hi, My wife and I are going to Turkey on vacation in December. We will go to Instanbul, Canakkale, Pergamon, Kusadasi, Pamukkale, Konya, Cappadocia and Ankara.
I just want to learn how the weather is in December. Is it cold in the day and at night? Is it windy? Or is it rainy? What do I need to bring for my trip? Is there snow? I need your help.
John Smith
December is in the middle of the winter and it is usually very cold. There is too much snow in the centre and rain in the west. Please bring raincoats and some warm clothes and boots. Hoh, hoh, hoh, Santa (Father Christmas) will be there.
Lucy
Maybe you are thinking of Christmas in Turkey. Well, it is l2 degrees in the south and it is a lot warmer than Christmas in the UK.
Cindy
(1)How many places will they go in Turkey ?
A. 10. B. 9. C. 8. D. 7.
(2)When will they go there?
A. In December. B. In November. C. In October. D. In September.
(3)How is the weather in the center of Turkey in December?
A. It's warm. B. It's sunny. C. It's snowy D. It's rainy.
(4)What should they take to go to Turkey?
A. Raincoats and some warm clothes and boots.
B. Raincoats and some cool clothes and boots.
C. Only warm clothes.
D. Only cool clothes.
【答案】 (1)C
(2)A
(3)C
(4)A
【解析】【分析】作者打算和妻子一起在12月份去土耳其度假,他们打算去Instanbul, Canakkale, Pergamon, Kusadasi, Pamukkale, Konya, Cappadocia and Ankara.等八个地方,他们想要理解那里天气状况,John Smith,Lucy 和Cindy分别给他们提出了某些提议。
(1)根据第一段内容 We will go to Instanbul, Canakkale, Pergamon, Kusadasi, Pamukkale, Konya, Cappadocia and Ankara.可知他们将去八个地方,故选C。
(2)根据文章第一句 Hi, My wife and I are going to Turkey on vacation in December. 可知他们将在12月份去那儿,故选A。
(3)根据文章内容 There is too much snow in the centre and rain in the west.可知在12月份Turkey中部常常下雪,故选C。
(4)根据文章内容 Please bring raincoats and some warm clothes and boots. 可知他们应当带雨衣和保暖衣服以及靴子。故选B。
【点评】要想答好题目,重在理解全文意思。这篇文章非常简单,先看问题,再带着问题阅读短文。这篇短文题目设置大多是细节寻找题,只需在原文中找到与题目有关句子或段落即可。
5.阅读短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Dear Alice,
Thank you for your last letter. I enjoyed reading it very much. Thank you for telling me about your best friend. In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy. Trudy has long, dark brown hair and green eyes. She is the same age as me, but a little taller. She is always happy.
We sit together in class, and help each other with our schoolwork. We always go home together after school and play computer games for an hour.
Trudy thinks very quickly (很快地) and usually wins(赢) Trudy is learning to play the piano. I am learning to play the flute (笛子). We practise together every day.
Sometimes Trudy stays in my house for a night, or I stay in her house. We always have a good time. Do you ever stay in your best friend's house for a night?
Yours,
Lily
(1)Who is Lily's best Friend?
A. Trudy. B. Alice. C. Daisy. D. Amy.
(2)What is Trudy's hair like?
A. Long and green. B. Long and dark brown. C. Short and dark. D. Short and brown.
(3)How tall is Lily?
A. A little taller than Trudy. B. A little shorter than Trudy.
C. As tall as Trudy. D. As tall as Alice.
(4)When do Trudy and Lily play computer games?
A. Before school. B. At the weekend. C. On weekdays. D. After school.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)B
(4)D
【解析】【分析】重要讲了Lily写信告诉Alice她最佳朋友Trudy。
(1)细节题。根据In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy.可知Lily最佳朋友是Trudy,故选A。
(2)细节题。根据Trudy has long, dark brown hair可知Trudy 头发是长、黑色棕色头发,故选B。
(3)细节题。根据She is the same age as me, but a little taller.可知年龄相仿,不过比我高点,故选B。
(4)细节题。根据We always go home together after school and play computer games for an hour.可知放学后我们总是玩电脑游戏,故选D。
【点评】考察阅读理解,重要考察细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6.阅读理解
Our lovely flying friends are back, Great number of birds are flying over Shenzhen. The beautiful pictures of these birds quickly become popular on Wechat (微信), they tell people that birds season is coming once again. People in Shenzhen can see different kinds of birds from November to April, that is, from this winter to next spring.
Birds watching is a wonderful outdoor sport, By watching birds, People can get close to great Nature, Here are the place where you can watch birds in Shenzhen, Why not try and have fun there?
Futian Mangrove Ecological park (福田红树林生态公园)
Address
1 Guangbo Diantai Road, Futian
Buses
4,44,362,M499,B820 to Shixia South stop
Metro(地铁)
Line 3 to Yitian station, Exit D and ride a bicycle for about 1.5 kilometres
OCT Wetland(华侨城湿地公园)
Address
Cross Road of Baishi Road and Yuantian Road, Nanshan
Buses
45, 49, B706, M487 to University of HongKong —Shenzhen Hospital Stop
Metro(地铁)
Line 1 to Qiaochen East station, Exit C2 or B, walk west 200 meters; Line 9 to Shenzhen Bay park station, Exit D1, and Walk north 100 meters
Shenzhen Bay park (深圳湾公园)
Address
Binhai Road, Nanshan
Metro(地铁)
Line 9 to Shenzhen Bay park Station, Exit C
(1)According to the passage, What are the best seasons for us to watch Birds in Shenzhen?
A. Spring and summer B. Summer and autumn
C. Autumn and winter D. Winter and Spring
(2)How many parks are there in Shenzhen for us to watch birds according to the passage?
A. Two B. Three C. Four D. Five
(3)Tony wants to watch birds in OCT wetland. which of the following about his trip is TRUE?
A. He can go there by Bus No. 44 and No. M499
B. He can take metro Line 1 or Line 9 to get there
C. He has to ride a bike for about 1.5 kilometers
D. He can't go there by But NO, B706 or M487
(4)Which of the following can be the title of the passage ?
A. Going Bird—watching in Shenzhen B. Popular Sports in ShenZhen
C. How to Get to parks in Shenzhen D. Protecting the Great Nature
【答案】 (1)D
(2)B
(3)B
(4)A
【解析】【分析】重要讲了去深圳看鸟三个地方。
(1)细节题。根据People in Shenzhen can see different kinds of birds from November to April, that is, from this wi
展开阅读全文