资源描述
阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。
【2022·山东省泰安市高三第一轮复习质量检测】
The World Bank estimates there are about 650 million mobile phone users in African countries south of the Sahara Desert.That is greater than the number of users in the United States and European Union.
Samia Melhem works for the World Bank to increase information technologies in Africa.She says mobile phones are the fastest growing technology on the continent.
“Faster than TV,and definitely faster than electricity.More people have access to mobile phones and therefore communication.More people have Internet access today in Africa than they have access to water,clean water,or even sanitation (卫生设备).So we can say that this has been the most significant revolution in terms of changing the African landscape and how people live their daily life.”
CNN television recently named seven ways of life that have been revolutionized because of mobile phones.They include political activism,education,entertainment,disaster management,agriculture and health.
Another area is banking.Reports say half or more of the adults in Gabon,Kenya and Sudan use mobile money.Rene Mendy sells goods in the streets of Dakar,Senegal.But he never had enough money to open a bank account.
Now he uses a mobile phone banking service called Orange Money.With his telephone,he can add or take out as little as one dollar.He can make payments and send money to family members who live far away.
Orange Money says it serves four million customers in ten countries.The World Bank’s Samia Melhem notes that the French company is facing competition from other mobile banking services.
“The mobile banking is a huge trend.And people in the West don’t understand it,because most people have bank accounts and credit cards.It—mobile banking—is the instant possession of cash at a much lower cost.The cost is the cost of sending a message,which is almost nothing compared to what traditional transfer agents,like Western Union,would charge 10 dollars or more for a particular money transfer.”
1.Which country or area has the most mobile phone users according to the text?
A.The USA. B.European Union.
C.African countries. D.France.
2.The most significant revolution refers to________.
A.seven ways of life revolutionized because of mobile phones
B.more people having access to clean water
C.mobile phones being the fastest growing technology in Africa
D.the fast development of electricity in Africa
3.Using Orange Money,people can________.
A.add or take out as little as 10 dollars
B.pay for what they want to buy
C.only send money to family members
D.deal with any financial problems
4.Most people in the West don’t use mobile banking because________.
A.they have bank accounts and credit cards
B.they all have much money
C.mobile banking costs few dollars
D.mobile banking is hard to understand
5.The text is mainly about________.
A.how people live their life in Africa
B.mobile phones have changed lives in Africa
C.mobile phones are the fastest growing technology
D.the mobile banking is a huge trend
语篇解读 本文主要叙述了手机转变了非洲人的生活。
1.解析: 考查推理推断。依据文章第一段的内容可知,非洲国家使用手机的数量超过美国和欧盟,由此可知C项正确。
答案: C
2.解析: 考查推理推断。依据文章其次段的其次句“She says mobile phones are the fastest growing technology on the continent.”以及第三段的内容可知,手机成为非洲大陆上进展最快速的科技是(转变非洲前景)最重要的变革,故选C。
答案: C
3.解析: 考查细节理解。依据第六段的其次、三两句“With his telephone,he can add or take out as little as one dollar.He can make payments and send money to family members who live far away.”可知,使用Orange Money人们可以支付他们想买的东西,故B项正确。
答案: B
4.解析: 考查细节理解。依据最终一段的其次句“And people in the West don’t understand it,because most people have bank accounts and credit cards.”可知,大多数西方人不用手机银行的缘由是他们有银行账户和信用卡,故A项正确。
答案: A
5.解析: 考查主旨大意。通读全文可知,本文主要叙述了手机转变了非洲人的生活,故B项正确。
答案:B。
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
For eighty four days old Santiago had not caught a single fish. At first a young boy, Manolin, had shared his bad fortune, but after the fortieth luckless day the boy’s father told his son to go in another boat. From that time on, Santiago worked alone. The boy loved the old fisherman and always helped him with money and food. Usually, they would talk about the fish they had taken in luckier times or about American baseball after supper, while at night, alone in his cottage, Santiago dreamed of lions on the beaches of Africa, where he had gone years before. He no longer dreamed of his dead wife.
On the eighty-fifth day, Santiago set off to fish before dawn. Two of his baits(饵) were fresh tunas(金枪鱼) the boy had given him, as well as sardines(沙丁鱼) to cover his hooks. Then he set his lines which went straight down into deep dark water.
As the sun rose he saw other boats in toward shore. A bird showed him where dolphin were chasing some flying fish. This time Santiago saw tuna jumping in the sunlight. A small one took the hook on his line. Pulling the fish aboard, the old man thought it a good fortune.
Toward noon a marlin, a common fish in the sea, started eating the bait which was one hundred meters down. Gently the old man played the fish, a big one, as he knew from the weight on the line. At last he struck to settle the hook. The fish did not come out of the surface. Instead, it began to pull the boat to the northwest. The old man followed it. Although he was alone and no longer strong, he had his skill and knew many tricks. He waited patiently for the fish to be tired .
It was cold after the sunset. When something took one of his remaining baits, he cut the line with his knife. Once the marlin leaned suddenly, pulling Santiago forward on his face and cutting his cheek. By dawn his left hand was cramped(抽筋的). The fish had headed northward; there was no land in sight. Hungry, he cut pieces from the tuna and chewed them slowly.
That morning the fish jumped. Seeing it, Santiago knew he had hooked the biggest marlin he had ever seen. Then the fish went down and turned toward the east. Santiago drank a little water from the bottle during the hot afternoon.
Close to nightfall a dolphin took the small hook he had rebaited. He lifted it aboard, careful. After he had rested, he cut meat from the dolphin and kept also the two flying fish he found in its stomach. That night he slept. He awoke to feel the line running through his fingers as the fish jumped. Feeding line slowly, he tried to tire the marlin. After the fish slowed its run, he washed his cut hands in sea water and ate one of the flying fish. At sunrise the marlin began to circle. Faint, he worked to bring the big fish nearer with each turn. Almost exhausted, he finally drew his big fish alongside and drove in the harpoon(鱼叉). The fish was two feet longer than the boat. No fish like it had ever been seen in Havana harbor.
An hour later, he sighted the first shark, a fierce Mako, and it came in fast to chase after the dead marlin. The old man struck the shark with his harpoon. The Mako rolled and sank, carrying the harpoon with it and leaving the marlin bloody. He knew the smell would spread. Watching, he saw two sharks closing in. He struck at one with his knife and watched it sliding down into deep water. The other he killed while it tore at the flesh of the marlin. When the third appeared, he thrust(刺) it with the knife. The other sharks came at sunset. At first he tried to beat them with the tiller(舵柄) from the boat, but his hands were bleeding and there were too many in the sea. In the darkness, as he steered toward the harbor of Havana, he heard them hitting the boat again and again. But the old man thought only of his steering and his great tiredness. He had gone out too far and the sharks had beaten him. He knew they would leave him nothing but the stripped skeleton of the big marlin.
All lights were out when he sailed into the little harbor and beached his boat. He could just make out the white backbone and the upstanding tail of the fish. Once he fell under their weight and lay patiently until he could gather his strength to go on. In his cottage he fell on his bed and went to sleep.
55. The above story is adapted from __________.
A. Treasure Island B. The Adventures Of Tom Sawyer
C. The Old Man And The Sea D. The Son Of The Sea
56. Why did the man feel that he could be lucky this time?
A. Because a small tuna took the hook on his line.
B. Because he dreamed about the American lions.
C. Because he saw many flying fish were chased by the dolphins.
D. Because a lot of sharks followed his boat.
57. According to the text, which statement is NOT true about Manolin?
A. The boy had mercy on Santiago.
B. The boy often shared his stories with Santiago.
C. The boy showed his great concerns to Santiago.
D. The boy was Santiago’s adopted son.
58. Why does Santiago let the marlin lead his boat instead of pulling the big fish up?
A. He wanted to kill the marlin first before he pulled it up to the boat.
B. He was too tired and hungry to pull the big fish up.
C. His experience told him not to do so before the fish was tired out.
D. He wanted to use the marlin as a bait to catch the sharks.
59. Which sentence below can be used to best describe Santiago’s character?
A. “He no longer dreamed of his dead wife.”(Para 1)
B. “Although he was alone and no longer strong, he had his skill and knew many tricks.”(Para4)
C. “Almost exhausted, he finally drew his big fish alongside and drove in the harpoon.”(Para7)
D. “Once he fell under their weight and lay patiently until he could gather his strength to go on .”(Para 9)
60. According to the text, what will be talked about in the next paragraph?
A. the man’s action to realize his dream about the lions.
B. people’s reflection when they saw the giant marlin outside.
C. people’s discussion about how they ate the giant marlin.
D. a funeral held by the boy and the local people after his death.
【参考答案】55、C 56---60 ADCDB
短文改错
There is a public library in every town in Britain. Anyone 1._______
can borrow books if he or she wish. In some places you2._______
may borrow as more books as you need, but in others 3._______
you are limited in a certain number of books. You may 4._______
keep the books for several weeks so as you can have 5._______
enough time to finish it. If the book you want is out 6._______
you may ask it to be kept for you. Most public libraries 7._______
also have a reading-room, that you can sit at the desk 8._______
and read the daily newspapers, magazines and the other 9._______
books, but you are not permit to take them out. 10.______
答案
1. *
2. wish → wishes
3. more → many
4. in → to
5. as → that
6. it → them
7. ask → ask for
8. that → where
9. 去掉other前的the
10. permit → permitted
短文改错
Dear Mr. Donforth,
I’m writing to ask you come to our class for a visit. I’ve 1. _______
heard that you have been to Greece. In our Greece unit, we 2. _______
have been learning about it’s rich culture and long history. 3. _______
Since you have visited Greece several times, so I would like to 4. _______
know whether you have seen the old buildings here. We have 5. _______
learned a lot from the textbook, but I believe you personal 6. _______
experience will be a lot better. Your knowledges of Greece can 7. _______
help the whole class. Could you share you experiences for 8. _______
us? It will be surely exciting and rewarding. I hoped that you 9. _______
think about my request and visit us as soon as possibly. 10. ______
答案
1. you 后添加 to 2. *
3. it’s → its 4. 去掉 so
5. here → there 6. you → your
7. knowledges → knowledge 8. for → with
9. hoped → hope 10. possibly → possible
展开阅读全文