资源描述
2021成都龙泉驿区高考英语阅读类、信息匹配课外自练(3)及答案
完形填空-----A
What is the best way to study? This is a very important question. Some Chinese students often 1 very hard 2 long hours. This is a 3 habit (习惯), but it is not a better way to study . A good student must 4 enough sleep, enough food and enough rest. Every 5 you 6 to take a walk or play basketball or ping-pong or sing a song. When you 7 to your studies, you’ll find yourself 8 than before and you’ll lean more.
Perhaps we can 9 that learning English is like taking Chinese medicine, we mean that like Chinese medicine, the effects(效果) of your study 10 slowly but surely. Learn every day and effects will come just like Chinese medicine.
名师点评
文章叙述了认真学习的同时,必需要留意劳逸结合。这样才有好的学习效率。
(B)1. A. play B. study C. sleep D. think
【解析】B。下文指出这是一个好的学习习惯但不是一个好的学习方法,故选study。
(C)2. A. at B. in C. for D. with
【解析】C。介词for常与段时间连用, 在句中作状语。
(C)3. A. best B. better C. good D. bad
【解析】C。与下半句形成转折关系,这里应选good,说明努力学习是一种好的习惯。
(A)4. A. have B. do C. want D. make
【解析】A。一个会学习的同学必需有足够的睡眠。have意为“拥有”,为正确选项。
(D)5. A. month B. week C. hour D. day
【解析】D。下文take a walk, play basketball都是些日常活动,故day为正确选项。
(C)6. A. want B. hope C. need D. wish
【解析】C。take a walk, play basketball这些活动很有必要在学习之余进行,故选need。
(B)7. A. begin B. return C. go D. are
【解析】B。依据文意,休息之后, 应重新返回到学习上, 而不是才开头学习, 故选return。
(A)8. A. stronger B. weaker C. strong D. week
【解析】A。由句中的than可知应选比较级;依据文意,熬炼身体后, 身体应更加强壮, 故选stronger。
(A)9. A. say B. guess C. talk D. know
【解析】A。say强调说的内容;guess表猜想;talk指交谈;know指知道。这里强调说的内容,故选say。
(B)10. A. return B. come C. give D. get
【解析】B。依据最终一句“effects will come just like Chinese medicine”以及文意可知come为正确选项。
阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A,B,C或D四个选项中,选出最佳选项。
It was the first snow of winter—an exciting day for every child but not for most teachers. Up until now, I had been able to dress myself for recess(课间休息), but today I would need some help. Miss Finlayson, my kindergarten teacher at Princess Elizabeth School near Hamilton, Ontario, had been through first snow days many times in her long career, but I think she may still remember this one.
I managed to get into my wool snow pants. But I struggled with my jacket because it didn’t fit well. It was a hand-me-down from my brother, and it made me wonder why I had to wear his ugly clothes. At least my hat and matching scarf were mine, and they were quite pretty. Finally it was time to have Miss Finlayson help me with my boots. In her calm, motherly voice she said, “By the end of winter, you will be able to put on your own boots.” I didn’t realize at the time that this was more a statement of hope than of confidence.
I handed her my boots and stuck out my foot. Like most children, I expected the adult to do all the work. After much wiggling and pushing, she managed to get the first one into place and then, with a sigh, worked the second one on too.
I announced, “They’re on the wrong feet.” With the grace that only experience can bring, she struggled to get the boots off and went through the joyless task of putting them on again. Then I said, “These aren’t my boots, you know.” As she pulled the offending boots from my feet, she still managed to look both helpful and interested. Once they were off, I said, “They are my brother’s boots. My mother makes me wear them, and I hate them!” Somehow, from long years of practice, she managed to act as though I wasn’t an annoying little girl. She pushed and shoved, less gently this time, and the boots were returned to their proper place on my feet. With a great sigh of relief, seeing the end of her struggle with me, she asked, “Now, where are your gloves?”
I looked into her eyes and said, “I didn’t want to lose them, so I put them into the toes of my boots.”
1. According to the passage, the little girl got from her brother.
A. the wool snow pants and the jacket B. the jacket and the boots
C. the jacket and the hat D. the boots and the gloves
2. What made it so hard for the teacher to help the little girl put her boots on?
A. The gloves in the toes of the boots. B. The slowness of the teacher.
C. The wrong size of the boots. D. The unwillingness of the girl.
3. It can be inferred that before the little girl finally went out to enjoy the first snow of winter, the teacher had to help her put on her boots .
A. once B. twice C. three times D. four times
4. Which of the following sentences from the text BEST indicates that the teacher is very considerate?
A. In her calm, motherly voice she said, “By the end of winter, . . .” (Paragraph 2)
B. With the grace that only experience can bring, she struggled to. . . (Paragraph 4)
C. . . . , she still managed to look both helpful and interested. (Paragraph 4)
D. . . . , she managed to act as though I wasn’t an annoying little girl. (Paragraph 4)
【参考答案】1--4 、BADD
完形填空
Mr. Green was ill and went to the hospital. A doctor __1__ and said, “Well, Mr. Green, you are going to __2__ some injections, and you’ll feel much better. A nurse will come __3__ give you the first one this evening, and then you’ll __4__ get another one tomorrow evening.” __5__ a young nurse came to Mr. Green’s bed and said to him, “I am going to give you your __6__ injection now, Mr. Green. Where do you want it?”
The old man was __7__. He looked at the nurse for a __8__, then he said, “__9__ has ever let me choose that before. Are you really going to let me choose now?”
“Yes, Mr. Green,” the nurse answered. She was in a hurry. “Where do you want it?”
“Well, then,” the old man answered __10__ “I want it in your left arm, please.”
名师点评
这是一篇笑话,格林先生在医院看病时需要打点滴,当护士让他选择身体的一个部位时,他却借题发挥,选了护士的左臂。
(B)1. A. looked for him B. looked him over C. looked after him D. looked him up
【解析】B。look for sb/sth 意为“查找……”;look after sb 意为“照料……”;look up sb意为“探望……”;而look over sb意为“检查某人”,最贴近文意,为正确选项。
(A)2. A. get B. give C. make D. hold
【解析】A。医生要对格林先生进行注射,格林先生是动作的接受者,故应选get。
(D)3. A. so B. but C. or D. and
【解析】D。空白部分前面I come 和后面的give形成承接关系,所以应用 and连接。
(D)4. A. must B. can C. had better D. have to
【解析】D。must 不行以用于将来时,依据文章意思,应选have to。
(D)5. A. In the morning B. In the afternoon C. In the end D. In the evening
【解析】D。与上文this evening相对应,In the evening应为正确选项。
(A)6. A. first B. one C. two D. second
【解析】A。one 填入空白部分显得画蛇添足,依据上下文这是第一次注射,应用first。
(B)7. A. confident B. surprised C. full D. hungry
【解析】B。老人对护士的提问应感到surprised, 由于下文提到从来没人问过他这样的问题。
(D)8. A. hour B. minutes C. year D. moment
【解析】D。对护士的提问, 老人思考了一会儿, 故应选moment。
(C)9. A. Somebody B. Anybody C. Nobody D. people
【解析】C。老人感到惊异, 是由于没有人问过这样的问题, 故应选nobody。
(A)10. A. with a smile B. in time C. in surprise D. with tears in his eyes
【解析】A。老人想戏弄一下这个小护士。按常理, 应是带着微笑取笑她, 故应选with a smile。
信息匹配。
依据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2022·北京模拟)
Urbanization(都市化)
Until relatively recently, the vast majority of human beings lived and died without ever seeing a city. The first city was probably founded no more than 5, 500 years ago. 1 . In fact, nearly everyone lived on farms or in tiny rural(乡村的)villages. It was not until the 20th century that Great Britain became the first urban society in history—a society in which the majority of people live in cities and do not farm for a living.
Britain was only the beginning. 2 . The process of urbanization—the migration(迁移)of people from the countryside to the city—was the result of modernization, which has rapidly transformed how people live and where they live.
In 1990, fewer than 40% of Americans lived in urban areas. Today, over 82% of Americans live in cities. Only about 2% live on farms. 3 .
Large cities were impossible until agriculture became industrialized. Even in advanced agricultural societies, it took about ninety-five people on farms to feed five people in cities. 4 . Until modern times, those living in cities were mainly the ruling elite(精英)and the servants, laborers and professionals who served them. Cities survived by taxing farmers and were limited in size by the amount of surplus food that the rural population produced and by the ability to move this surplus from farm to city.
Over the past two centuries, the Industrial Revolution has broken this balance between the city and the country. 5 . Today, instead of needing ninety-five farmers to feed five city people, one American farmer is able to feed more than a hundred non-farmers.
A. That kept cities very small.
B. The rest live in small towns.
C. The effects of urban living on people should be considered.
D. Soon many other industrial nations became urban societies.
E. But even 200 years ago, only a few people could live in cities.
F. Modernization drew people to the cities and made farmers more productive.
G. Modern cities have destroyed social relations and the health of human beings.
答案: 1~5. EDBAF。
【山东省日照市2022高考英语一模试卷】
阅读表达(共5小题;每小题3分,满分15分)
阅读下面短文并用英语回答问题,将答案写到答题卡相应的位置上(请留意每小题后面的词数要求)。
[1]If doctors want to test you for something,they’ll usually take a blood or urine(尿)sample.But wouldn’t it be much more convenient if they just asked you to breathe through a special instrument.
[2]In fact,your breath can say a lot about you.In traditional Chinese medicine,doctors draw a conclusion about the health state of a patient based on the smell of his or her breath;trained dogs and rats can identify the smells of the breaths of people suffering from certain cancers;traffic police also monitor drivers’alcohol consumption_______________________.
[3]Just like blood and urine,your breath contains lots of“lnetabolites(代谢物)”-the waste chemicals that the body produces,which vary from person to person.They are like personal health fingerprints,which is why scientists sometimes call them“breathprints”,according to Science Daily.
[4]Compared to blood or urine testing,breath testing takes only seconds instead of hours,and it requires neither a needle nor a container to hold the bodily fluids.This means the test can be taken frequently to better detect(检测)early signs of diseases and monitor the progress of a medical treatment.
[5]On the other hand,as an identifier,you might think that breaths are not as reliable as
fingerprints since they might change based on what you eat.However, researchers in Zurich,
Switzerland mapped 11 healthy volunteers’chemical patterns by having them breathe through a special instrument,and they found that each pattern was unique and the patterns didn’t change much throughout the day,reported BBC.
[6]“Our goal is to develop breath analysis to the point where it becomes competitive with the established analysis of blood and urine,”said Malcolm Kohler,professor at the University Hospital Zurich.
66.What’s the main idea of the passage?(no more than 12 words)
____________________________________________________________________________
67.What are the advantages of breath-testing?(no more than l3 words)
____________________________________________________________________________
68.What did the results of the researchers’experiment prove?(no more than 15 words)
____________________________________________________________________________
69.Why can breath be used to detect signs of diseases?(no more than 13 words)
____________________________________________________________________________
70.Fill in the blank in Paragraph 2 with proper words.(no more than 6 words)
____________________________________________________________________________
【参考答案】阅读表达(共5小题;每小题3分,满分15分)
66. Breath-testing can be used to test something. /Doctors can test one’s breath to find about his illness.
67. ①It takes much less time/ It takes only seconds ②It is much more convenient. /It neither needs a needle nor a container.
68. Breath-testing was reliable (because one’s chemical pattern from breath didn’t change). /The results of breath-testing wouldn’t be influenced by what one eats.
69. Because one’s breath contains lots of “metabolites” which vary from person to person. /Because every person’s breath contains different metabolites. /Because people’s breath differs/ is different.
70. by testing their breaths.
展开阅读全文