资源描述
小学英语五年级下册期中综合试题测试卷
一、阅读理解
Paul is always late for school. It is eight ten in the morning. The students are having an English lesson in the classroom. Paul opens the door and comes in.
“Paul, why are you late for school every morning?” his teacher asks. “When do you leave home?”
“I leave home at seven forty-five.” Paul answers.
“Is your home far from our school?” his teacher asks.
“No, about ten minutes’ walk.”
“Then why are you late?”
“Every day on my way to school I see a sign. It says: School! Go Slowly!”
犇1、Paul goes into his classroom at _____. ( )
A.7:45 B.8:00 C.8:10
犇2、Paul leaves home at _____. ( )
A.8:10 B.7:45 C.8:00
犇3、Paul’s home is _____ his school. ( )
A.near B.far from C.behind
犇4、Paul is always late for school because _____. ( )
A.he gets up late B.he doesn’t know the time C.he walks slowly
犇5、Which of the following is RIGHT? ( )
A.Something is wrong with Paul’s feet. B.There is a sign in Paul’s school.
C.The sign is for drivers.
二、阅读理解
Once (从前) a man stole (偷) one of Washington’s horses. Washington went with a policeman to get back the horse. But the man didn’t give the horse to Washington. He said it was his horse. Washington put his hands on the eyes of the horse and said to the man, “If (如果) this is your horse, you must tell us in which eye it is blind (瞎的).” “In the right eye!” the man said. Washington took his hand from the right eye of the horse and showed the policeman that the horse was not blind in the right eye. “Oh, I made a mistake (弄错了),” said the man. “He is blind in the left eye,” Washington then took his hand from the left eye of the horse. It was not blind in the left eye either. “I made another mistake,” said the man. “Yes,” said the policeman, “and you know the horse is not yours. You must give it back to Washington.”
犇6、A man stole Washington’s ______. ( )
A.money B.horse C.monkey
犇7、Washington went to get back the horse with ______. ( )
A.a policeman B.a woman C.his son
犇8、Washington put his ______ on the horse’s eyes. ( )
A.one hand B.one foot C.two hands
犇9、The horse was ______. ( )
A.blind in the left eye B.blind in the right eye C.not blind
犇10、The horse was ______. ( )
A.the thief’s B.Washington’s C.the policeman’s
三、阅读理解
One day, Mike and Jack are walking in the forest. “We’re good friends. If (要是) we meet a bear, I’ll help you.” Mike says. “I’ll help you, too.” Jack says. Later, there is a big bear in front of them. Mike and Jack run very quickly. Then Jack climbs up a tree and forget (忘记) all about his friend. Mike is too fat and he lies down (躺) on the ground and closes his eyes. “The bear will think I’m dead (死的).” The bear comes up to Mike and looks at him, puts his nose to Mike’s ears. The bear thinks Mike is dead, so it goes away.
Jack comes down from the tree, with a smile (微笑) he asks his friend. “What does the bear say to you?” “The bear says, ‘A friend in need is a friend indeed.’”
犇11、Mike and Jack are walking ________. ( )
A.in the mountain B.in a forest C.on a farm
犇12、They meet a _________ in the forest. ( )
A.dear B.big tiger C.big bear
犇13、_________ climbs up a tree quickly. ( )
A.Jack B.Mike C.The bear
犇14、‘A friend in need is a friend indeed’ means (意思是) _________ in Chinese. ( )
A.莫逆之交 B.患难见真情 C.情同手足
犇15、Which is NOT RIGHT (不对)? ( )
A.Jack climbs up the tree and Mike lies down on the ground. B.The bear can’t climb the tree.
C.The bear says to Mike, “A friend in need is a friend indeed.”
四、阅读理解
My pen pal is Susan. She lives in New Zealand. It’s next to Australia. She is an active girl. She likes playing football. She wants to be a football coach one day. She goes to school by bus. She has a brother. His name is Bob. He is only three. He likes crying. Her father is a basketball player. Her mother is a scientist. She works in a university. She likes doing experiments. They both go to work by car. They are very happy.
犇16、Where is New Zealand? ( )
A.It’s next to America. B.It’s next to Australia. C.It’s next to China.
犇17、How docs her parents go to work? ( )
A.On foot. B.By bus. C.By car.
犇18、Where docs her mother work? ( )
A.She works in a station. B.She works in a university. C.She works in a cinema.
犇19、There are ______ people in Susan’s family. ( )
A.three B.four C.five
犇20、What’s Susan like? ( )
A.She’s active. B.She likes playing football. C.She wants to be a football coach one day.
五、阅读理解
Many children around the world like eating cookies(曲奇). So does the ten-year-old boy Cory Nieves. He is not just a cookie lover. He is a great cookie maker and seller(卖者)too. In fact(事实上), the little boy is the CEO of his cookie company(公司).
At the age of four. Cory and his mother moved to New Jersey from New York. He thought his family needed a car, so he decided(决定)to start a business(生意). His dream was to have a company. At first, he sold(卖)cocoa in front of his house. To his surprise(惊讶), it turned out to be a great success(成功). So he began the cookie business with the help of his mother.
Cory has bigger dreams now—going on making money(钱)and going to college(大学)to learn how to run a business. He will work hard to make them come true.
犇21、How old is Cory? ( )
A.He is 4、 B.He is 5、 C.He is 10.
犇22、Why did Cory start a business? ( )
A.Because his mother wanted him to do so.
B.Because he needed money to buy a car.
C.Because he wanted to make and sell cookies.
犇23、Which of the following is TRUE about Cory? ( )
A.Cory lived in New York at the age of three.
B.Cory has a cocoa company.
C.Cory’s father helped him do business.
犇24、What does the underlined word “run” mean in Chinese? ( )
A.跑步 B.经营 C.关闭
犇25、What is the main idea of the passage(文章的主旨)? ( )
A.How to sell the cocoa.
B.How to make nice cookies
C.Young people’s big dreams can come true with hard work.
六、阅读理解
Do you know there are two kinds of football games? One is American football, and the other is soccer. In China many young men like playing soccer. It is very popular. But the Chinese don’t call it soccer. We call it football. There are eleven players on a team. And the ball is round. Only the goalkeeper can touch the ball with his hands. The other players can’t touch the ball with their hands. In America, soccer is not round. It is like a big egg. There are also eleven players on a team. All the players can touch the ball with feet and hands.
犇26、How many kinds of football games are there? ( )
A.Three B.Two C.Four
犇27、Do the Chinese like playing soccer? ( )
A.Yes, they do. B.No, they don’t. C.We don’t know.
犇28、What do the American people like very much? ( )
A.Playing American football. B.Playing soccer. C.Watching TV.
犇29、How many players are there on a soccer team? ( )
A.Eight. B.Twenty-two. C.Eleven.
犇30、What’s the shape of the American football? ( )
A.Round. B.Egg. C.Oval.
【参考答案】
一、阅读理解
解析:犇1、C
犇2、B
犇3、A
犇4、C
犇5、C
【解析】
犇1、句意:保罗____走进教室。根据“It is eight ten in the morning. The students are having an English lesson in the classroom. Paul opens the door and comes in.”可知是8:10,同学们在上课的时候,保罗进来的,故选C。
犇2、句意:保罗____离开家。根据“I leave home at seven forty-five.”可知是7:45离开家的,故选B。
犇3、句意:保罗的家离学校_____。根据“Is your home far from our school?” his teacher asks. “No, about ten minutes’ walk.”可知家离学校近near,故选A。
犇4、句意:保罗总是迟到,因为_____。根据“Every day on my way to school I see a sign. It says: School! Go Slowly!”可知迟到元音是因为他看到标志上写着慢慢走,就慢走了,故选C。
犇5、句意:以下哪个是对的?A保罗腿受伤了,原文没提到,不对;B保罗的学校有个标志,标志是在路上,不是学校,不对;C标志是给司机的。对,故选C。
二、阅读理解
解析:犇6、B
犇7、A
犇8、C
犇9、C
犇10、B
【导语】本文讲述了华盛顿的一匹马被小偷偷走后,他带警察用智慧把马带回的故事。
犇6、句意:一个男人偷了华盛顿的____。A钱,B马,C猴子,根据Once (从前) a man stole (偷) one of Washington’s horses.可知是一匹马。故选B。
犇7、句意:华盛顿和____去带回那匹马。A一个警察,B一个女人,C他的儿子,根据Washington went with a policeman to get back the horse.可知是和警察。故选A。
犇8、句意:华盛顿用他的_____蒙住了马的眼睛。A一只手,B一只脚,C两只手,根据Washington put his hands on the eyes of the horse and said to the man, “If (如果) this is your horse, you must tell us in which eye it is blind (瞎的).” 可知是两只手。故选C。
犇9、句意:那匹马_____。A又瞎又聋,B右眼瞎了,C不瞎,根据Washington took his hand from the right eye of the horse and showed the policeman that the horse was not blind in the right eye. It was not blind in the left eye either. 可知那匹马的右眼和左眼都不瞎。故选C。
犇10、句意:那匹马是_____。A小偷的,B华盛顿的,C警察的,根据“Yes,” said the policeman, “and you know the horse is not yours. You must give it back to Washington.”可知那匹马是华盛顿的。故选B。
三、阅读理解
解析:犇11、B
犇12、C
犇13、A
犇14、B
犇15、C
【解析】
犇11、 句意:迈克和杰克正走在森林里。根据One day, Mike and Jack are walking in the forest. 可知B选项符合题意。故选B。
犇12、 句意:他们在森林里遇到了一只大熊。根据Later, there is a big bear in front of them. 可知C选项符合题意。故选C。
犇13、 句意:杰克快速爬上了一棵树。根据Then Jack climbs up a tree and forget (忘记) all about his friend. 可知A选项符合题意。故选A。
犇14、 句意:根据全文内容可知,杰克在没遇到熊之前对迈克说如果遇到熊会帮他,真正遇到后却只顾自己,完全不管朋友。后来熊走了以后,迈克用"A friend in need is a friend indeed"来讽刺他。B选项符合题意。故选B。
犇15、 句意:根据The bear comes up to Mike and looks at him, puts his nose to Mike’s ears. The bear thinks Mike is dead, so it goes away.可知熊根本没对迈克说过任何话。C选项符合题意。故选C。
【点睛】
四、阅读理解
解析:犇16、B
犇17、C
犇18、B
犇19、B
犇20、A
【分析】
犇16、问句为:新西兰在哪里?根据 It’s next to Australia. 可知,它紧挨着澳大利亚。A它紧挨着美国。B它紧挨着澳大利亚。C它紧挨着中国。故选B。
犇17、问句为:她父母是怎样去上班的?根据They both go to work by car.可知,她父母开车去上班。A步行,B坐公交,C开车。故选C。
犇18、问句为:她妈妈在哪里工作?根据Her mother is a scientist. She works in a university.可知,她妈妈在一所大学工作。A她在车站工作。B她在一所大学工作。C她在一家电影院工作。故选B。
犇19、问句为:苏珊家有几口人?根据文章可知,苏珊家有4口人。(爸爸,妈妈,苏珊和弟弟)故选B。
犇20、问句为:苏珊怎么样?根据She is an active girl. 可知,她是一个活泼的女孩。A她是一个活泼的女孩。B她喜欢踢足球。C她想有一天成为一名足球教练。故选A。
【点睛】
五、阅读理解
21、C
犇22、B
犇23、A
犇24、B
犇25、C
解析:犇21、C
犇22、B
犇23、A
犇24、B
犇25、C
六、阅读理解
26、B
犇27、A
犇28、A
犇29、C
犇30、B
【分析】
犇26、句意:有多少种橄榄球比赛?根据Do you know there are two ki
解析:犇26、B
犇27、A
犇28、A
犇29、C
犇30、B
【分析】
犇26、句意:有多少种橄榄球比赛?根据Do you know there are two kinds of football games,可知有两种橄榄球比赛,故选B。
犇27、句意:中国人喜欢踢足球吗?根据In China many young men like playing soccer. It is very popular,可知中国人也喜欢踢足球,故选A。
犇28、句意:美国人民最喜欢什么?根据One is American football, and the other is soccer,可知国人民最喜欢玩美式足球,故选A。
犇29、句意:一个足球队有多少球员?根据There are eleven players on a team,可知一个足球队有11个球员,故选C。
犇30、句意:美式橄榄球的形状是什么?根据In America, soccer is not round. It is like a big egg,可知美式橄榄球的形状像鸡蛋,故选B。
展开阅读全文