资源描述
【英语】 阅读理解(人生百味)单元检测题经典1
一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)
1.阅读理解
Many years ago, I was a very shy girl at my school. I couldn't forget the way I had frozen in front of the class. My hands had shaken so badly that I couldn't read my notes. My voice had become softer even to silence. Mr. Roberts had kindly stopped me, “Masha, I know you're shy, but you worked hard on this project. If I give you another chance tomorrow, can you find your courage?
I had nodded. I had kept my head down, hoping that the school day would end soon. When I got home that day, I could see an inviting light from the kitchen windows. Momma was backing. When Momma backed, I always watched and chatted with her. She said it was my company that made her baked goods taste so sweet.
Momma studied my face as I came into the kitchen. “What's wrong, Masha?” Tears shone in my eyes. I let the whole story out. Momma was silent for a moment. Then she said, “Let me show you something.”I followed Momma to her bedroom and carefully took out a blue ribbon that said “First Place” from it.
“I started the school year as the shyest girl on the speech team, but I ended the year as the blue ribbon winner. I won it for public speaking. It wasn't easy—I was not sure of myself at all. I worked hard, and mostly I faced my fears. You just need to find your courage.”
That was the second time someone had told me that. I followed Momma back to the kitchen. What was it that made me so afraid? Soon Momma's sweet cake rose in the pans, and the smell of it comforted me as I wondered where I would find my courage. Momma put a thick piece in front of me. “ There's nothing better for heartache than Momma's love baked in a cake.”
I raised a forkful of warm cake to my mouth. All the fear in the world could not take away Momma's love. I felt safe in Momma's kitchen. It was warm from the bottom of the heart.
The next day I walked to the front of the classroom to give my presentation again. As I faced the class, I remember the ribbon and the smell of Momma's kitchen and then took a deep breath and began to speak with confidence. Finally I succeeded.
(1)Why was Masha unhappy that day?
A. She was not good with her classmates. B. Her teacher criticized her.
C. She didn't perform well in front of the class. D. She failed in an exam.
(2)How many times had people told Masha she need find courage?
A. Once B. Twice C. Third times D. Many times
(3)________ help Masha find her courage.
A. Momma's blue ribbon B. Momma's cake C. Mr. Roberts D. Momma's love
(4)What's the best title of this passage?
A. My mother and I B. I found my courage again
C. My shyness D. The blue ribbon and the cake made by Momma
【答案】 (1)C
(2)B
(3)D
(4)B
【解析】【分析】这篇文章重要讲述了一种害羞小女孩在一种汇报会上很紧张,体现得很不好,在妈妈协助和鼓舞下被母爱感受,最终找到了面对困难勇气,在第二次挑战中获得了成功。
(1)C 推断题。由I couldn't forget the way I had frozen in front of the class. My hands had shaken so badly that I couldn't read my notes. My voice had become softer even to silence.可知她在汇报会中及其紧张,像被冻住了同样,双手颤动甚至说不出话。显而易见,她在汇报会上体现得不好。由I had kept my head down, hoping that the school day would end soon. Tears shone in my eyes. I let the whole story out.她低着头,但愿这一天赶紧过去,回家后还哭了告诉了妈妈整件事。由此可见她是由于在课堂上体现不好而不开心。故选C。
(2)B 细节理解题。由第一段老师说can you find your courage和第四段妈妈说You just need to find your courage.可以看出共有两次。由第四段That was the second time someone had told me that. 也可以看出共有两次。故选B。
(3)D推断题。由There's nothing better for heartache than Momma's love baked in a cake. All the fear in the world could not take away Momma's love.可知她认为治疗心病最有效是蛋糕背后蕴含着母爱,母爱可以战胜因此恐惊。因此很明显协助她找到勇气是母爱而不是蛋糕或者其他东西,故选D。
(4)B 主旨大意题。文章多次提到了勇气第一段can you find your courage?第四段You just need to find your courage.the smell of it comforted me as I wondered where I would find my courage由此可见,找到勇气是文章一条主线,引出了妈妈,是母爱让她找到了勇气,升华了主题。用其他题目都不能很好地概括文章,没有画龙点睛效果,故选B。
【点评】这是一篇记叙文,同步里面也有作者某些观点。文章以一种害羞小女孩找到了勇气为为线索,证明了母爱伟大,升华了主题。做题时应当兼顾全文,从全文中推断出答案,而不能只看一句话,要通观全文。主旨大意题要可以看到作者要体现内在意思,不能只看到文章字面意思。
2.阅读理解
I was in the fifth grade and about to take a Maths test. In the first grade I had always been good at school, and simple Maths was easy for me and I always did well on tests. When it came to the fifth grade Maths, I couldn't understand it no matter how hard I tried. Mom and Dad had always been so proud of my good grades and I didn’t want to let them down. Just before the test, I had written several of the answers on my desk. I sat nervously as the teacher started to hand out the test papers. I didn’t want to get caught,but I didn't want to fail the exam either. .
As the teacher was walking around me, suddenly the fire alarm went off. It was an unscheduled fire drill (消防演习). We all rushed to the playground and stood together. As I stood in the warm sunshine, I realized what a fool I had been. I knew my mom and dad would be proud of me and love me no matter what my grades were. As soon as we were allowed to go back to the classroom, I walked to my desk and wiped (擦) the answers away. I had been given a second chance and I wasn’t going to waste it. I took the test, did my best, and felt at peace. I don’t remember what my grade was but that day has stayed in my heart and mind ever since.
I am not sure why God gave me a second chance that day. Life is foil of second chances, but you have to be willing to take them. You have to be willing to correct your mistakes. You have to be willing to follow your heart. Every day when you wake up, you are given a second chance in life.
(1)When the writer was in the fifth grade, __________.
A. he did very well in all his tests B. he had difficulty in learning Maths
C. his parents were angry with him D. he didn’t work hard at Maths
(2)Why did the writer write the answers on the desk?
A. Because his teacher asked him to do so.
B. Because his parents asked him to do so.
C. Because he wanted others to copy him.
D. Because he didn’t want to fail the test.
(3)When the writer was standing outside, he thought of the following things EXCEPT
A. his teacher must catch him cheating
B. it was wrong for him to cheat in the exam
C. his parents would still love him even when he got bad grades
D. he shouldn’t write anything on the desk
(4)What's the best title for the passage?
A. A strict Maths teacher B. An interesting test
C. Being caught in a test D. A second chance
【答案】 (1)B
(2)D
(3)A
(4)D
【解析】【分析】本文记叙作者通过记叙一次数学考试想要“作弊”事情,告诉我们要爱惜把握我们二次人生。
(1)理解判断题。由第一段中In the first grade I had always been good at school, and simple Maths was easy for me and I always did well on tests. When it came to the fifth grade Maths, I couldn't understand it no matter how hard I tried. 可知作者到五年级时候,无论怎样努力数学成绩总是不好。故选B。
(2)理解推断题。由短文中. Mom and Dad had always been so proud of my good grades and I didn’t want to let them down.可知作者不想让父母由于他成绩而失望,因此他不想成绩不合格,故选D。
(3)理解推断题。由As I stood in the warm sunshine, I realized what a fool I had been. I knew my mom and dad would be proud of me and love me no matter what my grades were. 可知当作者在外面站着时候,他想到不管他成绩怎样他父母都是为他感到骄傲。从而推断出他懂得自已不应当在考试中作弊,不应当在桌子上写东西,而不是“他老师会抓住他作弊”。故选A。
(4)主旨大意题。由文章最终一句 Every day when you wake up, you are given a second chance in life. 可知。故选D。
3.阅读理解
Life is full of miracles. They surround us every day. One of these miracles happened to me recently. I was filling my car's tank at a local gas station. It was only 10 A.M. but I already felt tired. It was a cloudy, gloomy and rainy day and I hadn't slept well the night before. After I paid for the gas I turned my car towards the main road. I looked right and left then my brain sent the signal for my foot to push on the gas pedal but nothing happened. Shocked, I shook my head to clear it and gazed down at my foot.
Just as I did, though, a truck rushed past my car doing 60 mph. My weary eyes hadn't seen it when I had looked just 2 seconds earlier. If I had been pulling out when I should have been, my little green car would have been smashed and I would have most likely been killed. I sat there for a long time quietly thanking God for sparing my life before pulling out on the road and heading home. This time both my brain and foot worked perfectly.
As I looked back on that moment later I still couldn't understand it. Did God prevent my brain's signal from reaching my foot? Did an angel hold my toes to keep them from pressing on the gas? One question kept coming back into my mind as well: why? Why did I get this miracle? Why did God spare my life this day? Finally, I felt the answer forming deep within my heart and mind. I heard the words coming from my soul saying: “You still have more to do. Your work is not done yet!”
Richard Bach wrote: “Here is the test to find if your mission on Earth is finished: if you are alive it isn't.” Wake up each day then knowing that your mission isn't done yet. You have more love to share, more people to help, more kindness to give. You have one more day to be the miracle God meant for you to be.
(1)The underlined word “gloomy” probably means_________.
A. windy. B. sunny. C. overcast. D. cool.
(2)After the writer paid for the gas, he planned to________.
A. sat in the car for a rest. B. look right and left.
C. shake his head to clear it. D. push on the gas pedal to turn his car towards the main road.
(3)Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The writer's green car was smashed by a truck.
B. There is something wrong with writer's gas pedal.
C. An angel holds the writer's toes to keep them from pressing on the gas.
D. The writer's foot didn't push on the gas pedal.
(4)What's the writer's attitude towards life?
A. The writer is positive towards life.
B. The writer is passive towards life.
C. The writer doesn't show his attitude.
D. The writer takes a neutral (中立) attitude towards life.
【答案】 (1)C
(2)D
(3)D
(4)A
【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文章,作者在刚加完油准备驶入主路时候,由于前一天睡眠不好,脑子和脚不协调没有踩加速油门,这个迟钝动作缺救了他一命,躲过了一种飞速行驶卡车。作者由此感谢上苍给他了眷顾,认为这是一种奇迹。
⑴词义猜测。windy有风;sunny晴朗;overcast阴;cool凉爽。根据句意:是一种阴,……下雨天。因此gloomy与cloudy和rainy是近义词,是让人不舒适天气,故选C。
⑵细节理解。根据第一段After I paid for the gas I turned my car towards the main road可知他要上主路,故选D。
⑶细节理解。根据 I looked right and left then my brain sent the signal for my foot to push on the gas pedal but nothing happened可知我大脑发出信号,让脚踩油门踏板,不过什么都没发生。阐明作者脚没有听从大脑指挥去才油门,根据第二段最终一句 This time both my brain and foot worked perfectly.可以印证之前脚没有听大脑指挥。故选D。
⑷推理判断。根据最终一段Wake up each day then knowing that your mission isn't done yet. You have more love to share, more people to help, more kindness to give. You have one more day to be the miracle God meant for you to be. 可知作者每天醒来,懂得自已任务没有完毕,有更多爱去分享,更多人去协助,更多善意要给,尚有上帝将奇迹给你一天。所有作者对生活是积极态度。故选A。
【点评】考察对篇章把握和对细节识别能力,答题时注意紧紧围绕问题中关键词,在文章中寻找答案。
4.阅读所给材料,从每题所给A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
When the great library of Alexandria burned, the story goes, one book was saved. But it was not a valuable book, and a poor man got it.
The book wasn't very interesting, but between its pages there was something very interesting indeed. It was a thin strip of vellum(羊皮纸)on which was written the secret of the "Touchstone".
The touchstone was a small pebble(鹅卵石)that could turn any common metal into pure gold.
The writing explained that it was lying among thousands and thousands of other pebbles that looked exactly like it. But the secret was this. The real stone would feel warn, while ordinary pebbles are cold.
So the man sold his house, bought a tent, camped on the seashore, and began testing pebbles. He knew that if he picked up normal pebbles and threw them down again because they were cold, he might pick up the same pebbles hundreds of times. So, when he felt one that was cold, he threw it into the sea. He spent a whole day doing this but none of them was the touchstone. Yet he went on and on this way. Pick up a pebble. Cold—throw it into sea. Pick up another. Throw it into the sea. The days stretched into months and the months into years.
One day, however, about midafternoon, he picked up a pebble and it was warm. He threw it into the sea before he realized what he had done. He was used to throwing each pebble into the sea as soon as he picked it up. So when the one he wanted came along, he still threw it away.
So it is with opportunity(机会). Unless we are vigilant, it's easy to fail to realize an opportunity when it is in hand and it's just as easy to throw it away.
(1)According to the passage, the touchstone is a stone __________.
A. that you can touch
B. that can turn common metal into pure gold
C. that can bring you thousands of pebbles
D. that can bring you good luck
(2)The man threw the touchstone into the sea because __________________.
A. it was cold
B. it was a normal pebble
C. he was too tired to hold it
D. he had formed a habit
(3)How did the man probably feel when he realized it was the touchstone?
A. Excited. B. Moved. C. Interested. D. Regretted.
(4)What's the meaning of the underlined word “vigilant” in the last paragraph?
A. Brave enough. B. Hard—working enough. C. Careful enough. D. Strong enough.
(5)What does the writer want to tell us?
A. Opportunity knocks but once.
B. Use it or lose it.
C. Where there is a will, there is a way.
D. Practice makes perfect.
【答案】 (1)B
(2)D
(3)D
(4)C
(5)A
【解析】【分析】重要讲了亚历山大图书馆被烧毁后,一种穷人得到了仅存一本书,书中简介到:感觉温暖鹅卵石可以让一般金属变成金子。他开始检测鹅卵石,每次都把凉鹅卵石扔进大海里,最终他捡到了一颗温暖鹅卵石,不过由于习惯,他像此前同样把石头扔进大海,最终才发现自已失去了一次机会。
(1)细节题。根据The touchstone was a small pebble(鹅卵石)that could turn any common metal into pure gold.可知可以让一般金属变成金子,故选B。
(2)细节题。根据He was used to throwing each pebble into the sea as soon as he picked it up.可知他习惯于把每一种鹅卵石扔进大海,故选D。
(3)推断题。根据常识可知他意识到自已把温暖鹅卵石扔进大海里时肯定感到懊悔,regretted,故选D。
(4)细节题。根据后句可知失去机会是容易,除非我们是仔细,因此意思是仔细,认真,即careful,故选C。
(5)主旨题。根据全文可知重要讲了机会只有一次,故选A。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联络上下文,推断出需要信息;主旨题需要通读全文,理解大意之后找出中心思想。
5.阅读理解
When my son, Mark, was in the third grade, he saved all his pocket money for over three months to buy holiday presents. Before Christmas Day, Mark said he had made his list and had twenty dollars in his pocket.
I drove him to a nearby supermarket. Mark picked up a hand basket and went in while I waited and watched in the car. It took Mark over 45 minutes to choose his presents. Finally he came to the checkout counter (交款处) and reached into his pocket for his money. It wa
展开阅读全文