资源描述
扬州市2023年初中毕业、升学统一考试英语试题
说明:
1. 本试卷共8页,包含选择题(第1题~第45题,共45题)、非选择题(第46题~第76题,共31题)两部分。满分120分,考试时间为100分钟。考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。
2. 答题前,考生务必将本人的姓名、准考证号填写在答题卡相应的位置上,同时务必在试卷的装订线内将本人的姓名、准考证号、毕业学校填写好,在试卷第4页的右下角填写好座位号。
3. 所有的试题都必须在专用的“答题卡”上作答,选择题用2B铅笔作答、非选择题在指定位置用0.5毫米黑色水笔作答。在试卷或草稿纸上答题无效。
一、单项选择(共15小题;每小题1分,计15分)
在下列各题A、B、C、D四个选项中选择一个能填入题干空白处的最佳答案。
1. Yangzhou is ________ city full of ________ history, culture and mouthwatering food.
A. the; a B. a; a C. the; the D. a; /
【答案】D
【解析】
【详解】句意:扬州是一座充满历史、文化和令人垂涎的美食的城市。
考查冠词。第一个空泛指“一个城市”,city以辅音音素开头,用不定冠词a,排除AC;根据“full of...history, culture...”可知此处指充满历史、文化等的城市,此处history是不可数名词,排除B。故选D。
2. The children have painted since ________ could first pick up a brush.
A. they B. them C. their D. themselves
【答案】A
【解析】
【详解】句意:孩子们从第一次拿起画笔就开始画画了。
考查代词。they他们,主格;them他们,宾格;their他们的,形容词性物主代词;themselves他们自己,反身代词。空处作从句的主语,应用主格,故选A。
3. Slow cooking seems to hold the taste of the meat much ________.
A. good B. well C. better D. best
【答案】C
【解析】
【详解】句意:慢煮似乎能更好地保持肉的味道。
考查比较级。根据空前“much”可知,much是修饰比较级的词,此处应用比较级形式,故选C。
4. Everyone will have to get out of their houses ________ meet their neighbours.
A. and B. but C. or D. so
【答案】A
【解析】
【详解】句意:每个人都必须走出家门去见见他们的邻居。
考查连词辨析。and和;but但是;or或者;so因此。“get out of their houses”与“meet their neighbours”是并列关系,用and连接,故选A。
5. I ________ China for three months and this is the first time I’ve tried on hanfu.
A. have gone to B. have been to C. have arrived in D. have been in
【答案】D
【解析】
【详解】句意:我来中国三个月了,这是我第一次穿汉服。
考查动词短语。have gone to去了(而且现在还在)某地;have been to去过了(而现在没在)某地; have arrived in已经到了,短暂性动词; have been in(现在)在某地。根据“for three months”可知,应是在中国三个月了,且应与延续性动词连用,故选D。
6. Science is my favourite subject, so I have prepared ________ the STEAM Club.
A. join B. joining C. to join D. to joining
【答案】C
【解析】
【详解】句意:科学是我最喜欢的科目,所以我已经准备加入 STEAM俱乐部了。
考查非谓语动词。prepare to do sth“准备做某事”,固定短语,所以空处用动词不定式,故选C。
7. Paper cut-outs of “double happiness” are often ________ in the married couple’s home to bring good wishes.
A. put back B. put up C. put on D. put off
【答案】B
【解析】
【详解】句意:“双喜字”的剪纸经常被贴在新婚夫妇的家里,以表达美好的祝愿。
考查动词短语。put back放回去;put up张贴;put on穿上;put off推迟。“Paper cut-outs of ‘double happiness’ ”是一种剪纸,人们会把它贴在家里。故选B。
8. —What places of interest are there in Yangzhou?
—I recommend the Slender West Lake. A boat tour is a wonderful ________!
A. movement B. attraction C. experience D. research
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——扬州有哪些名胜古迹?——我推荐瘦西湖。乘船游览是一种美妙的体验!
考查名词辨析。movement移动,转移;attraction有吸引力的事物;experience经历;research研究。根据“A boat tour is a wonderful”可知,此处说的是一种体验/经历,故选C。
9. We need to tell people to just do one small thing well ________ 100 things poorly.
A. as well as B. instead of C. according to D. because of
【答案】B
【解析】
【详解】句意:我们需要告诉人们做好一件小事就可以,而不是糟糕地完成100件事。
考查短语辨析。as well as和,也;instead of而不是;according to根据;because of由于。根据“do one small thing well … 100 things poorly”可知,要好好地做一件事,而不是糟糕地完成100件事。故选B。
10. While everyone ________ the comics page, I picked up a copy to see what was so funny.
A. is laughing at B. laughed at C. laughs at D. was laughing at
【答案】D
【解析】
【详解】句意:当每个人都在笑漫画页时,我拿起一本,想看看是什么这么好笑。
考查动词时态和被动语态。laugh at“嘲笑”,本文是while引导的时间状语从句,强调从句动作正在进行时主句动作发生,结合“I picked up a copy”可知,从句时态用过去进行时(was/were doing),故选D。
11 —I like your teapot. It has a very funny but interesting shape.
—Thank you. It’s a work of art, but it is also ________ for tea making.
A. natural B. practical C. equal D. general
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——我喜欢你的茶壶。它有一个非常有趣但有趣的形状。——谢谢。它是一件艺术品,但它也可以用来泡茶。
考查形容词辨析。natural自然的;practical适用的,实际的;equal平等的;general普遍的。根据“It’s a work of art, but it is also...for tea making.”可知是指茶壶是一件艺术品,也适用于泡茶。故选B。
12. Sand turns to glass when it ________ by lightning.
A. hits B. is hit C. is hitting D. will be hit
【答案】B
【解析】
【详解】句意:沙子被闪电击中会变成玻璃。
考查语态。句子主语it指代的是“Sand”,与动词hit之间是被动关系,应用被动语态,陈述事实用一般现在时,故选B。
13. We don’t ________ much from the kids because they can’t understand the value of this work.
A. express B. excuse C. expect D. explain
【答案】C
【解析】
【详解】句意:我们对孩子们期望不高,因为他们无法理解这项工作的价值。
考查动词辨析。express表达;excuse原谅;expect要求,指望;explain解释。根据“because they can’t understand the value of this work.”可知,不能对孩子有太高的期望,故选C。
14. —I’m wondering ________ at a low price.
—You can book one through our official APP.
A. how I can buy the air ticket B. how can I buy the air ticket
C. when I can buy the air ticket D. when can I buy the air ticket
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——我想知道什么时候能买到便宜的机票。——您可以通过我们的官方APP预订。
考查宾语从句。根据“I’m wondering”可知,句子含宾语从句,从句用陈述语序,排除B和D;答句是订机票的方式,用how提问。故选A。
15. —I’ve made little progress in my maths, Li Ming. I’m really worried.
—________, Liu Mei. It takes time.
A. Sounds good B. Don’t mention it
C. That’s a good idea D. Don’t worry
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——李明,我的数学进步不大。我真的很担心。——别担心,刘梅。这需要时间。
考查情景交际。Sounds good听起来不错;Don’t mention it别提了;That’s a good idea这个主意真不错;Don’t worry别担心。根据“It takes time.”可知,此处应是安慰对方不要过于担心,故选D。
二、完形填空(共15小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,从文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
Jack sat alone on the bus ride home from school. All his friends were ____16____ their class projects excitedly, but Jack remained silent. How could they understand his feelings when their parents would help them? His parents worked all the time.
When the bus stopped, he raced home, ____17____ his schoolbag on the floor, and walked straight to his bedroom.
“Jack?” Grandpa’s ____18____ called out. “Was that you?”
Jack stopped ____19____ he closed his bedroom door. “Yes, Grandpa, it’s me.”
Grandpa Higgins came from the kitchen carrying a sandwich. “You don’t sound okay,” he said as he took a ____20____.
Should Jack tell Grandpa the truth? What could it hurt? He quickly ____21____ they should do a class project for the weekend and together they would build something with an adult. The students needed to make a ____22____ to explain how their projects had gone.
Grandpa listened quietly. “____23____ are you so unhappy?”
Jack felt his ____24____ and anger rising inside him. “Because I don’t have anyone to help me.” He sounded so sad and so angry.
Grandpa raised his eyebrows ____25____. “What am I?” he asked gently.
Jack froze. “You’d build a project with me, Grandpa?”
“Sure, I would,” Grandpa said. “Just let me finish this sandwich.”
Jack’s heart seemed so ____26____ that he thought it would float away. He rushed to the schoolbag and ____27____ his assignment paper. Then, they studied the assignment and made a list of ideas. Finally, they ____28____ to build a cardboard robot from old biscuit and noodle boxes. They used glue, staples, and tape. Grandpa helped a lot and he ____29____ found a box of eyeball stickers.
When they finished, Jack looked at their misshapen (奇形怪状的) robot. He couldn’t stop smiling. “I think it’s the best ____30____ I have ever built. Now I have to write my report,” Jack said, hugging Grandpa. “Thank you, Grandpa. I had a lot of fun.”
16. A. discussing B. building C. reporting D. improving
17. A. dropped B. hung C. stuck D. hid
18. A. pronunciation B. voice C. noise D. sound
19. A. if B. until C. before D. though
20. A. break B. bite C. ride D. drink
21. A. recommended B. considered C. confirmed D. explained
22. A. change B. report C. robot D. choice
23. A. How B. Where C. Why D. What
24. A. sadness B. envy C. joy D. excitement
25. A. in luck B. in fear C. in anger D. in surprise
26. A. heavy B. big C. light D. empty
27. A. took out B. put away C. handed in D. cut off
28. A. promised B. forgot C. refused D. decided
29. A. just B. even C. still D. ever
30. A. room B. table C. schoolbag D. robot
【答案】16. A 17. A 18. B 19. C 20. B 21. D 22. B 23. C 24. A 25. D 26. C 27. A 28. D 29. B 30. D
【解析】
【导语】本文讲述了杰克需要父母帮忙完成课堂专题项目,但他父母没有时间,这让杰克很沮丧。他的爷爷提出帮助他,于是二人共同完成了这个有趣的项目。
【16题详解】
句意:他所有的朋友都在兴奋地讨论他们的课堂计划,但杰克保持沉默。
discussing讨论;building建造;reporting报告;improving提高。根据“their class projects excitedly”可知,是在公交车上讨论课堂项目。故选A。
【17题详解】
句意:公共汽车停下来后,他跑回家,把书包扔在地板上,径直走向卧室。
dropped扔;hung挂;stuck卡住;hid躲藏。根据“on the floor”可知,是把书包仍在地上。故选A。
【18题详解】
句意:“杰克?”爷爷的声音喊道。“是你吗?”
pronunciation发音;voice嗓音;noise噪音;sound声音。根据“Grandpa’s…called out.”可知,是爷爷发出的声音,人的声音用voice。故选B。
【19题详解】
句意:杰克在关上卧室门之前停了下来。
if如果;until直到;before在……之前;though虽然。根据“…he closed his bedroom door.”可知,是在关门前停下来。故选C。
【20题详解】
句意:他咬了一口三明治说。
break打破;bite咬;ride骑;drink喝。根据“carrying a sandwich”可知,是咬了一口三明治。故选B。
【21题详解】
句意:他很快解释说,他们应该在周末做一个课堂项目,和一个成年人一起建造一些东西。
recommended推荐;considered考虑;confirmed确认;explained解释。根据爷爷说的“You don’t sound okay”可知,接下来杰克会解释原因。故选D。
【22题详解】
句意:学生们需要做一份报告来解释他们的项目进展如何。
change改变;report报告;robot机器人;choice选择。根据“to explain how their projects had gone”可知,是做一份报告来记录项目的进展。故选B。
【23题详解】
句意:你为什么这么不高兴?
How怎样;Where在哪里;Why为什么;What什么。根据“Because I don’t have anyone to help me.”可知,爷爷问他为什么不开心。故选C。
【24题详解】
句意:杰克感到他的悲伤和愤怒在心里升起。
sadness伤心;envy羡慕;joy愉快;excitement兴奋。根据“and anger”可知,是消极的词,没人帮他,他会伤心。故选A。
【25题详解】
句意:爷爷惊讶地扬起眉毛。
in luck运气好;in fear恐惧地;in anger生气地;in surprise惊讶地。根据“Grandpa raised his eyebrows”可知,爷爷很惊讶,认为自己就可以帮助杰克。故选D。
【26题详解】
句意:杰克的心变得如此轻松,他以为它会飘走。
heavy沉的;big大的;light轻的;empty空的。根据“he thought it would float away”可知,杰克感到轻松了。故选C。
【27题详解】
句意:他冲向书包,拿出作业纸。
took out拿出;put away收拾好;handed in上交;cut off切断。根据“He rushed to the schoolbag”可知,是从书包里拿出作业纸。故选A。
【28题详解】
句意:最后,他们决定用旧饼干和面条盒制作一个纸板机器人。
promised承诺;forgot忘记;refused拒绝;decided决定。根据“…to build a cardboard robot”可知,他们决定制作一个纸板机器人。故选D。
【29题详解】
句意:爷爷帮了很多忙,他甚至找到了一盒眼球贴纸。
just仅仅;even甚至;still仍然;ever曾经。根据“Grandpa helped a lot…”可知,空处进一步说明爷爷是怎样帮忙的,even“甚至”符合语境。故选B。
【30题详解】
句意:我认为这是我制造过的最好的机器人。
room房间;table桌子;schoolbag书包;robot机器人。根据“Jack looked at their misshapen (奇形怪状的) robot”可知,他们建造的是机器人。故选D。
三、阅读理解(共15小题;每小题2分,计30分)
A
阅读下列内容, 从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
China has made great achievements in biodiversity protection. Building a national park system is one of the greatest jobs that China has done so far. In October 2021, China’s first five national parks were designated (认定). They are home to nearly 30% of the earth’s key wildlife species (物种) found in China, covering a protected land area of 230,000 square kilometers. This table will inform you of the first five national parks—China’s treasures in nature.
Northeast China Tiger and
Leopard National Park
Locations: Heilongjiang and Jilin provinces
Landscapes: Mountains, hills, and valleys
Representative species: Siberian tiger, Amur leopard (豹)
Progress: Increasing population of protected animal species from the year of 2015 to 2022 — Siberian tigers: 27→50; Amur leopards: 42→60
Sanjiangyuan National Park
Locations: Qinghai Province and Xizang Autonomous Region
Landscapes: Glaciers, snow-capped mountains, high-altitude wetlands, deserts, alpine grasslands
Representative species: Snow leopard, Tibetan antelope
Progress: At present, the vegetation coverage of the grassland in the park has been over 60%, which is nearly 5% higher than that in 2015.
Giant Panda National Park
Locations: Sichuan, Shaanxi and Gansu provinces
Landscapes: Mountains, basins
Representative species: Giant panda, red panda
Progress: It is protecting over 70% of the wild giant panda population in the country. The population of protective animals in the park — Giant pandas 50+; Sichuan takins 1,300+
Wuyishan National Park
Locations: Fujian and Jiangxi provinces
Landscapes: Mountains
Representative species: Chinese pangolin, Cabot’s tragopan
Progress: Through reasonable development of 10% of its area, the park has holds its biodiversity conservation in 90% of its area under protection.
Hainan Tropical Rainforest
National Park
Locations: Hainan Province
Landscapes: Mountains
Representative species: Hainan black crested gibbon
Progress: The population of Hainan’s black crested gibbon in the wild — 1970s: 2 groups of 7 individuals (个体); At present: 5 groups of 36 individuals
31. What does the passage mainly tell us?
A. When China’s first five national parks were discovered.
B. Some general information of China’s first five national park!
C. What challenges China’s first five national parks are facing.
D. Some actions to protect the wildlife species in these parks.
32. According to the passage, which park has the most types of landscapes?
A. Wuyishan National Park.
B. Giant Panda National Park.
C. Sanjiangyuan National Park.
D. Northeast China Tiger and Leopard National Park.
33. According to the passage, which of the following is TRUE about the progress of the parks?
A. B.
C. D.
【答案】31. B 32. C 33. A
【解析】
【导语】本文是介绍中国首批五大国家公园的一些信息情况。
【31题详解】
主旨大意题。根据“This table will inform you of the first five national parks—China’s treasures in nature.”以及整个文章的理解可知,主要是介绍中国首批五大国家公园的一些基本信息,故选B。
【32题详解】
细节理解题。根据“Sanjiangyuan National Park”中的信息“Landscapes: Glaciers, snow-capped mountains, high-altitude wetlands, deserts, alpine grasslands”可知,三江源国家公园有最多种类的地形,故选C。
【33题详解】
细节理解题。根据“Northeast China Tiger and Leopard National Park”中的信息“Progress: Increasing population of protected animal species from the year of 2015 to 2022 — Siberian tigers: 27→50; Amur leopards: 42→60”可知,从2015年到2022年,保护动物种群数量不断增加——东北虎:27→50;东北豹:42→60,故选A。
B
What would happen if you tried to blow a soap (肥皂) bubble in below-freezing weather? Would it freeze and fall to the ground? Would you have to hit it with a stone to break it? These questions came into my mind one cold winter day. It was too cold to play in the snow, but it was a perfect time to experiment with blowing frozen bubbles.
To blow frozen bubbles, I had to wait until the air outside was very cold. For this activity, that meant 10 degrees below 0 Fahrenheit or colder. I didn’t have the bubble things that come in a bottle, so I used dish-washing soap. Adding a drop of glycerin made the soap work even better. I chose a place out of the wind, and blew bubbles the same way I always do. I watched to see what would happen. Here’s what I learned.
If the temperature is low enough, the skin of the bubble frosts (结霜) over, becoming cloudy instead of clear. And what about those rainbow swirls (漩涡状物体) that you see in soap bubbles? The rainbow colors stay even (均匀的) when the bubbles frost, but they don’t spin anymore. The bubbles still float in the air. They don’t fall to the ground any faster than they would on a warm summer day.
When these frozen bubbles break, they don’t turn into tiny drops of soap as summer bubbles do. They turn into shiny rainbow pieces and fly slowly to the ground. Sometimes a frozen bubble will roll across the snow without breaking. If it breaks, it may leave a strong bubble skin on the ground. Leave the bubble alone and it may stay there for a long time.
Sometimes I could catch a bubble and hold it until the heat of my hand made it pop.
I learned one other thing about blowing frozen bubbles. It’s so much fun. I want to try it again next year!
34. How does the writer begin the passage?
A. By comparing two types of bubbles.
B. By describing the freezing cold weather.
C. By asking some questions about the subject.
D. By presenting the tools needed to do the experiment.
35. What is this passage main
展开阅读全文