资源描述
Topic Five Plans,Intentions and Festivals,Holidays,Celebrations
计划、愿望与节假日活动
话说中考
本话题也是中考中阅读理解命题的热点,作为新世纪的中学生,有着丰富多彩的业余生活。计划、愿望是人生理想与目标,节假日的活动内容丰富,形式多样……。考试命题真中求新,题型不拘一格。
解题思路:根据不同题型,找准解题方法和技巧,进行答题。
走进中考(重庆·2010)
When you see the girl for the first time,you may think she is a boy.She is very outgoing(外向的).Who is she? Wang Meng,the Chinese top skater.
On the evening of February 26th,2010,Wang Meng first got to the finishing line in 1 minute and 29.213 seconds in the women's 1000 meters short track speed skating final(短道速滑决赛) at the Vancouver Olympic Winter Games(温哥华冬奥会).After she succeeded in the 500-metre and 3000-metre races,she won her third gold medal this time.With this one China won four gold medals in the women's short track speed skating.That helped China first win the team gold medal in Winter Olympics history.
Just before the final race Wang Meng caught a bad cold and coughed terribly.With the words of "You can,you can do!" she won at last.She said,"I really feel these three gold medals belong to my team,to China.It was with the help of my team that I won the prize."
Though Wang Meng is only twenty-four,she has been the most successful Chinese skater.We are proud of her and her team.We hope she will be faster in Sochi Olympics in 2014.
阅读短文,根据短文内容选择最佳答案。
( ) 1.China won gold medals in the women's short track speed skating.
A.2 B.3 C.4 D.5
( ) 2.It took Wang Meng 1 minute and 29.213 seconds to finish the short track speed skating final.
A.women's 1000
B.men's 1000
C.women's 500
D.men's 500
( ) 3.In Wang Meng's opinion,made her win the prize at last.
A.a strong body
B.a bad cold
C.her team's help
D.much exercise
( ) 4.Which of the following is NOT true according to the passage?
A.Wang Meng is very outgoing like a boy.
B.Wang Meng is the most successful Chinese skater.
C.Chinese people are proud of Wang Meng and her team.
D.China has got the team gold medal twice in Winter Olympics history.
解析
1.C 由第二段倒数第二句“With this one China won four gold medals...”可知正确答案为 C。
2.A 由第二段第一句“...Wang Meng first got to the finishing line in 1 minute and 29.213 seconds in women's 1000 meters...”可知正确答案为 A。
3.C 由第三段最后两句“I really feel these three gold medals belong to my team... with the help of my team that I won the prize.”可知由于团队的帮助她才获得了成功,故正确答案为 C。
4.D 由第二段最后一句“That helped China first win the team gold medal...”可知 D 项的表述是错误的。
话题专练
一
Mr.Lee was in bed and was trying to go to sleep when he heard the bell ring.He turned on the light and looked at his clock.It was twelve o'clock."Who can it be at this time of night?" He thought.He decided to go and find out.So he got up,put on his dressing gown(浴袍) and went to the door.When he opened the door,there was nobody there."That is very strange." Then he went back to his bedroom,took off his dressing gown,got back into bed,turned off the light and tried to go to sleep.
A few minutes later he heard the bell ring again.Mr.Lee jumped out of bed very quickly and rushed to the door.He opened it,but again he found no one there.He closed the door and tried not to feel angry.Then he saw a piece of paper on the floor.He picked it up.There were some words on it:"It is now after midnight(午夜),so it is April Fool's Day(愚人节).April fool to you!"
"Oh,it was the English boy next door!" Mr.Lee exclaimed(惊叫) and almost smiled.He went back to bed and felt asleep at once.The bell did not ring again.
根据短文内容,选择最佳答案。
( ) 1.When did Mr.Lee go to bed?
He went to bed _______.
A.before twelve o'clock
B.after twelve o'clock
C.when the bell rang
D.when he saw the boy
( ) 2.Why did he rush to the door when he heard the bell ring the second time?
A.He wanted to open the door for the visitor.
B.He wanted to find out who the visitor was.
C.He was afraid of the ring.
D.He was waiting for someone.
( ) 3.From this passage,we learn that we can _______ on April Fool's Day.
A.say "Hello" to each other
B.dance and sing at night
C.play jokes on each other
D.send presents to children
( ) 4.What did Mr.Lee think about the English boy?
He thought he ________.
A.was a good boy
B.was friendly with him
C.shouldn't ring the bell at midnight
D.did a dangerous thing just now
( ) 5.How about the English boy according to the passage?
A.He is friendly.
B.He is nervous.
C.He was handsome.
D.He was kind.
答案:
1.A 文章第一段的前三个句子就告诉了此题的答案。
2.B 文中“Who can it be at this time of night?”,说明 Mr.Lee 很想知道是谁在午夜时来敲门。
3.C 在愚人节这天,人们可相互开玩笑。
4.B 英国男孩和 Mr.Lee 开玩笑,说明他把 Mr.Lee 看成朋友,所以答案是 B。
5.A 根据短文中男孩和 Mr.Lee 开玩笑,可以看出男孩很友好,所以选 A。
二
Every year there is a Spring Festival in China.Usually it is in January or February.It is the most important festival in China.So before it comes,everyone has to prepare things.They buy pork,beef,chicken,fruits and many other things.And they often make a special kind of food —"dumplings".It means "come together".On the day before the festival,parents buy new clothes for their children.Children also buy presents for their parents.On the Spring Festival Eve(除夕),all the family members come back to their hometown.This is a happy moment.Some sing and dance,some play cards and others get the dinner ready.When they enjoy the meal,they give each other the best wishes for the coming year.They all have a good time.
根据短文内容,选择最佳答案。
( ) 1.Which is the most important festival in China?
A.The Mid Autumn Festival.
B.Lantern Festival.
C.Children's Day.
D.The Spring Festival.
( ) 2.When is the Chinese Spring Festival usually celebrated?
A.In March or April.
B.In May or June.
C.In January or February.
D.In December
( ) 3.________ is the special kind of food for the Spring Festival in China.
A.Chicken B.Dumpling C.Fish D.Fried rice
( ) 4.What's the meaning of the food "dumplings" for Chinese people in the Spring Festival?
A.Come together.
B.Help yourself.
C.Look up.
D.Congratulate.
( ) 5.The family ________ when they are having dinner together on the Spring Festival Eve.
A.give each other the best wishes
B.buy each other presents
C.sing,dance
D.play cards
答案:
1.D 根据短文中 It is the most important festival in China.可以看出春节是中国最重要的节日,所以选 D。
2.C 由文章中 Usually it is in January or February.可知中国的春节是在一二月份举行的,所以选 C。
3.B 根据短文内容 they often make a special kind of food — "dumplings",可知选 B。
4.A 根据文中 It means "come together",可以看出,Dumplings 是“come together”的象征,所以选 A。
5.A 根据短文最后几句话可以看出,人们在吃饭时互相祝福,所以选 A。
三
What is your favorite holiday? Here are some students' opinions.
Sandy from Taiwan says:
My favorite holiday is the Mid-Autumn festival.I always visit my grandfather and grandmother,and we always go to the same restaurant on the mountain to hold jubilation.At night,we always have a barbecue,and watch the moon together.I enjoy it a lot.
Zhenia from Ukraine says:
My favorite day is New Year's Day.We celebrate the new year on the 31st of December.Father Frost comes with his granddaughter on that night.He puts his presents under the New Year Tree.We have a party and stay up until midnight to see the New Year in and the Old Year off.We cook delicious food for the party.People also celebrate Old New Year in our country.It is on the 14th of January.
Yagna from India says:
My favorite day is Deepavali(屠妖节),which is also called Festival of Lights.People do some cleaning at home and light their oil lamps to thank for the defeat of the bad king.To celebrate it,we also eat sweets and delicious food,wear new clothes,and give presents to our friends and relatives.
Pat from Thailand says:
My name is Pat.My favorite holiday is Songkran.It takes place from the 13th to 15th of April.On the holiday people pour water on each other.It is a lot of fun.People also buy new clothes and they have big parties.
根据短文内容,选择最佳答案。
( ) 1.What is Sandy's favorite holiday?
A.The Mid-Autumn festival.
B.New Year's Day.
C.Deepavali.
D.Songkran.
( ) 2.The underlined word "jubilation" is closest in meaning to "________".
A.hope B.celebration C.present D.exercise
( ) 3.What does the underlined word "Songkran" probably mean in Chinese?
A.音乐会 B.新年 C.中秋节 D.泼水节
( ) 4.In order to celebrate Deepavali,we can ________.
A.eat sweets and delicious food
B.weal new clothes
C.give presents to others
D.all of the above
( ) 5.Where does Zhenia come from according to the passage?
A.Taiwan. B.India. C.Ukraine. D.Thailand.
答案:
1.A 根据第一个学生的话可以确定 Sandy 最喜欢的节日是中秋节,即选 A。
2.B 根据 Sandy 的叙述可知,他们总是去同一个饭店,可以猜测是庆贺节日,所以选 B。
3.D 根据 Pat 的介绍可知在 4 月 13 — 15 日,他们可以把水泼在别人身上,所以确定是泼水节,选 D。
4.D 根据 Yagna 的叙述,可以确定为了庆祝屠妖节,他们可以吃糖和佳肴,可以穿新衣服,可以送别人礼物,所以选 D。
5.C 根据第四段的内容可以找出 Zhenia 是来自乌克兰,即 C。
四
Around the world,people have different traditional foods to celebrate different festivals.Traditional foods also show a new year of good luck and good health:
An English Christmas dinner has a meal of turkey,and it also includes pies and plum puddings(李子布丁).In Germany,Christmas is celebrated with bread cookies and cakes,which are made like Christmas trees.In France,Christmas dessert is a cake filled with butter cream.
In southern parts of India,there is a three-day festival in mid-January called Pongal.It includes rice and a dish of rice cooked with sugar that is shared with families and friends.
Japan celebrates New Year with a seven-day festival.It begins from January 1st.Food is prepared before the festival so people don't need to cook during the festival.On New Year's Day,various dishes called Osechi ryori(御节料理) are served — each dish is a wish for the New Year.
In most Asian countries,the New Year begins with the first full moon of the first Chinese Lunar(阴历的) month.Each place has its special food to welcome the coming year:People in China prepare their food ahead of time to avoid the possibility that using a knife during New Year's time might "cut luck",Foods with lucky names are popular,such as fish,which sounds like "surplus(剩余)".
根据短文内容,选择最佳答案。
( ) 1.What do you learn from the passage?
A.people have different traditional foods to celebrate different festivals.
B.New Year begins from January 10th in Japan.
C.In France,Christmas dessert is a cake filled with butter.
D.Traditional foods only show a new of good luck.
( ) 2.What did a three-festival in mid-January in southern parts of India?
A.Christmas. B.Pongal. C.New Year. D.Lantern Festival.
( ) 3.In Japan,people all like eating _______ on New year's Day.
A.turkey B.dessert C.Osechi ryori D.dumplings
( ) 4.The underlined word "various" in Paragraph 4 can best be replaced by " _______".
A.different B.same C.expensive D.few
( ) 5.The underlined word "possibility" in Paragraph 5 probably means "________" in Chinese.
A.必须性 B.必然性 C.可变性 D.可能性
答案:
1.A 由第一段的内容可知,人们用不同的传统食物来庆祝不同的节日,所以选 A。
2.B 根据第三段的内容可知在印度南部地区连续三天的节日是 Pongal。
3.C 根据短文第四段的内容可知,在日本的节日里人们习惯吃御节寿司,所以选 C。
4.A 根据第四段的内容可以确定 various 是“各种各样的,丰盛的”,所以选 A。
5.D 根据最后一段内容可知,possibility 是名词,可以推断出是“可能性”,所以选 D。
五
On Thanksgiving Day,most of us will sit down to enjoy a turkey dinner.The bird also shows up on the table at Christmas.How did we start with the tradition of savoring turkeys during the holidays?
They were fresh,cheap,and big enough to feed a group of people.Americans like having large poultry(家禽) for celebrations because they don't need to pay a lot for the birds.Cows were more useful alive than dead,and beef wasn't widely offered until the late 19th century.Chicken was more highly regarded than it is today.Venison(鹿肉) would have been another choice,especially during the 17th and 18th centuries.Eating turkey was also a British holiday custom(风俗,习惯) people brought to the New World.
Among the big birds,turkey is the most suitable for Thanksgiving.Turkeys were born in the spring.They spend about seven months eating insects on the farm.By Thanksgiving,they have grown to about 10 pounds.Turkeys are cheaper than geese,which are more difficult to raise,and cheaper by the pound than chickens.Cost is an important factor for holiday shoppers,because people will not prepare just one meal.Thanksgiving Day is the time to bake meal and other types of pies.The foods can last through the winter.
根据短文内容,选择最佳答案。
( ) 1.The underlined word "savour" in Paragraph 1 probably means "________" in Chinese.
A.享用 B.欣赏 C.饲养 D.清洁
( ) 2.Why do Americans enjoy eating turkey on Thanksgiving day?
A.Turkeys were fresh.
B.Turkeys were big.
C.Turkeys were cheap.
D.All of the above.
( ) 3.How long do turkeys grow to about 10 pounds?
A.About three months.
B.About eight months.
C.About one year.
D.About eleven months.
( ) 4.What were more useful alive than dead?
A.Turkeys. B.Chicken. C.Cows. D.Geese.
( ) 5.The underlined word "factor" can be replaced by "________".
A.opinion B.reason C.thought D.thing
答案:
1.A 根据第一段的内容可以推测是“吃,享用”的意思,所以选 A。
2.D 根据第二段内容可知,火鸡味道鲜美,价格低廉,个大,所以人们喜欢吃,即选 D。
3.B 根据第三段的内容可知,火鸡在春天出生,感恩节在 11 月份,所以应该是 8 个月左右的时间长成十磅。
4.C 根据短文内容可知,活着的奶牛比死的更有用,所以选 C。
5.D 由文中 Cost is an important factor for holiday shoppers,可知成本对于销售商来说是重要的事情(因素),所以选 D。
六
The New Year is one of the happiest holidays in Russia.Christmas was a very important Russian holiday before.However,in the past one hundred years,the New Year has taken its place.
The New Year is also celebrated with a Christmas tree that has begun to be called a New Year tree.Russian people regard the coming year as the beginning of new life,a chance to make dreams come true.There is a tradition to make a wish while drinking champagne(香槟酒).Actually,champagne is the traditional drink of the first half hour of the New Year.And then beer or vodka(伏特加酒) takes its place.People make a lot of preparations before New Year's Day.They clean their houses and cook a lot of food.
Russian New Year is different from American Christmas.It is usually celebrated with friends while in America Christmas is usually celebrated with family.The New Year party is usually a very happy party with a lot of toasts(干杯,敬酒),changing clothes,exchanging presents and congratulating each other.
Russians can have a lot of fun on New Year's Day.December 31st is working day,but January 1st and 2nd are holidays,so it is a tradition for people to stay awake all night on New Year's Eve.And even children try not to go to sleep for as long as they can.People go
展开阅读全文