资源描述
Unit 3 Family matters
3.1 Starting out &Understanding ideas
目标导航
重点
词汇和词转
1. assume v. 假定,假设→assumption n. 假定,假设
2. ignore vt. 忽视,不顾→ignorance n.无知→ignorant adj. 无知的
3. character n. (书写或印刷的)字;特点;人物→characteristic adj. 典型的,特有的
4. profession n.职业,专业→professional adj. 职业的,专业的
5. suit vt. 适合→suitable adj. 合适的,适宜的,适用的
6. talent n. 天资,天赋;人才,天才→talented adj. 天才的,有天赋的
7. option n. 选项;可选择的事物→optional adj. 可选择的;选修的
8. law n. 法律→lawyer n. 律师→lawful adj. 法定的;合法的
9. respect v. 尊重→respectable adj.值得尊敬的 →respectful adj. 尊敬的
10. observe v. 庆祝,观察→observation n.观察
11. apologize v. 庆祝,观察→apology n.观察
12.strong adj. 强壮的 →strength n.力气→strengthen n.加强
重点词组
1. turn to转向,求助于
2. focus on集中注意力于
3. raise one’s voice 提高嗓门
4. be proud of对......感到骄傲
5. in surprise 惊奇地
6. jump in with both feet 全心全意地从事
7. at the same time 同时
8. calm…down 使冷静,使镇静
9. seated at the table 坐在餐桌旁
10. go to university 上大学
11. play chess 下象棋
12. take one’s advice听从某人的建议
重点
句式
1. Oh look,here comes my boy.
2. You just assume I want to be a lawyer,but that’s only because you are a lawyer.
3. I remember when you were his age, you said that you wanted to be a professional football player.
4. And I’m sure playing in a band will help you make lots of new friends at university.
知识精讲
知识点01 重点词汇
考点一:approach 靠近,接近,走近;临近 ;(vt)着手处理,对付=deal with
(n):(在时间或距离上的)靠近,接近 (cn):方式,路径,道路+to/turn to:向...求助;把(注意力)转向;翻至(某一页)
An approach to...:通往...的道路;...的方法
With the approach of...随着...的来临/临近
At the approach of...在...临近的时候
Approach sb/sth:接近某人/某物
辨析
1. approach:指待人接物或思考问题的方法
2. Way:常用词,处理任何事物的方法
3. Means:指实现目的的手段:by means of doing sth by ...means
4. Method:指合乎逻辑,科学系统的方法with a(n) method of...
Manner:礼仪或怪异的行为
例1.【单句填空】
1. (北京四中期末) Due to the new approach,wheat production has risen over the years. 词性: 含义:
2. It might be possible to approach the problem in a different way.
3. As I approached mile 23, I could see my wife waving a sign. She is my biggest fan.
4. We discussed three different approaches the study of mathematics.
5. They came up with several approaches to (solve) the problem, but some were not practical.
答案:1, n, 方法 2, 着手处理 3, 靠近 4, to 5, solving
考点二:Focus(v):集中 ;(使)调节焦距
Focus (one’s attention/energy ) on ...= concentrate on= centre on~fix one’s attention /eyes/mind on....
Be centred on...:集中在...
Focus one’s eye on...:注视...
The focus of attention:关注的焦点
Bring ....into focus:使...成为焦点
例2.【单句填空】
1. The photographer told us to adjust the focus of our camera before we take photos.
2. The teacher reminded Tom to focus his attention what she was saying. So all the students looked at him, he became the of the class.
答案: 1, 焦距 2, on focus
考点三:Respect(vt):尊重,尊敬;慎重对待;
respect vt. 尊敬(for); 遵守
n. 尊敬,尊重; 关心,考虑
out of respect 出于尊敬
show/have respect for: 尊重/尊敬某人/某物
反意词组:look down on /upon “轻视/看不起”
respectable adj. 受人尊敬的;相当好的
respectably adv.相当地;得体地 respectably dressed
respectful adj. 恭敬的,表示尊敬的 listen in respectful silence
respecting prep. (=concerning) 关于,至于
respective adj. 分别的,各自的
But in practice, few drivers respect the rules.
He is a respectable teacher.
We should have/show respect for the old.
Respect sb(for sth):(因某事而)尊重/尊敬某人 be respectful to sb
Respect sb as...:尊敬某人为... be respectful of sth
Have/show (no)respect for...
Gain/win/earn the respect of...
Lose the respect of...
Out of respect:出于尊重
In respect of~with respect to...:关于...,就...而言
In some respects
Give /send one’s respects to sb:代...问候某人
例3.【单句填空】
1. The Smiths are a couple and they are always of other people’s opinions.(respect)
2. He didn’t give any opinions with respect this matter.
3. Please send my (respect) to them when you write.
4. For our future generations, we must show respect nature and increase the amount of waste we recycle.
5. He is always ready to help those in trouble,so he wins the respect his classmates and his teachers.
6. The headmaster of our school is a __________ old man.
A. respective B. respectable C. respectful D. respecting
答案: 1, respectful 2, to 3, respects 4, for 5, of 6.B
考点四:Suit(vt):适合,适宜;对...方便;和某人心意;相配,合身
Suit sth to sth/sb:使适合或适应某物/某人
Be(best/well/ideally/perfectly) suited for/to...:对...适宜,适合...
Suit sb(fine):(很)和某人的意;对某人合适
Be suitable for....:适合于... be unsuitable for...:不适合...
Be suitable to do sth
辨析
Suit:侧重于符合某人的品味或服装的颜色,款式等相配或适合
Fit:合身,尺寸或形状合适,强调尺寸,大小或形状上的吻合
Match:与...相配/相称,多指两个物体在大小,色调,形状,性质等方面相配,显得很协调。也可以指在价值,大小,能力,质量等方面相匹配:“和...不相上下”
例4.【单句填空】
Suit(vt):适合,适宜;对...方便;和某人心意;相配,合身
1. Try this business . It is for you.(suit).
2. This story is (suit). For one thing, it’s too long;for another, it’s too dull.
3. My personality is well suited to (work) as a waitress.
知识点02 重点词组
考点五:
(vi)take place, happen,occur
Take place:“发生,进行”(有计划)
Happen:“发生,出现”(偶然或突发)主语必须是sth
“碰巧,恰好”sb happen to do sth
Sb happen to sb
Break out:(战争,疾病,灾难等)爆发,突然发生;
例5.【单句填空】
(vi)take place, happen,occur,break out
1. How the big forest fire has remains a mystery.
2. The story in the early 1800s in China.
3. A determined person will do it heart and soul whatever .
考点六:Responsible(adj):有责任,负责
1. be responsible for......:对...负责
2. Be responsible to sb:向某人负责
3. Escape /avoid responsibility:逃避/回避责任
4. Bear/take/shoulder/accept (full) responsibility for:承担...责任
5. Do sth on one’s own responsibility:自己负责做某事
6. A sense of responsibility:责任感
例6.【单句填空】
1. Who is responsible the operation of such vehicles is not clear among car makers,consumers and lawyers.
2. Childhood activities help a child develop (responsible), independence,confidence,and ability.
3. Born in a traditional family,Rick was brought up to value (责任感)and sharing.
4. To be successful, the first thing you need to do is (承担...责任) your actions.
考点七:
Apologise to sb for(doing)sth:=say sorry to sb for (doing )sth
Make/offer an apology to sb for sth:
Owe sb an apology:应向某人道歉
Accept/refuse one’s apology:接受/拒绝某人的道歉
Demand an apology:
例7.【单句填空】
1. He made an apology to me his not being able to inform me of the change in the plan.
2. - I had a quarrel with my deskmate yesterday. It is my fault so I feel very guilty.
-She is just over there. Go and (apology) to her.
3. 他宽宏大量的接受了道歉。(generosity)
4. 他应该为他的粗鲁向他道歉。(aplogize)
考点八:Observe(v):庆祝;过(节日,生日等);观察;注意到;观测;遵守;奉行
Observe sb doing sth:
Observe sb do sth:
Observe that...:发现......
例8.【单句填空】
1. Though having lived abroad for years, many Chinese still the traditional customs.
2. She spent years and recording their daily activities.
3. As a middle school student, he should the school rules and traffic regulations.
4. Officers observed him at 90 miles per hour.(驾车)
知识点03 重点句型
1. Oh look,here comes my boy.哦,看,我儿子过来了。
本句中副词here位于句首时引起全部倒装。
表示地点的副词here, there位于句首,句子采用完全倒装,即主语和谓语颠倒位置。注意该结构主语为代词时不倒装;谓语动词也不能用进行时态。
例1:Here comes a taxi!
例2:There went the last train!
例3:Here you are.
【即时训练】在空白处填1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
1.John opened the door. There __________(stand) a girl he had never seen before.
【答案与解析】
1. stood。结合语境应用一般过去时。故答案是stood。
要点精讲2:表示方向的副词in, out, up, down位于句首,句子采用完全倒装语序。
例4:Down came the rain and up went the umbrellas.
【即时训练】在空白处填1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
2. The gun shot and away___________(fly) the bird.
3. Down __________( jump) the thief from the tenth floor when he heard someone shouted at him.
【答案与解析】
2. flew。首先这是一个并列句,谓语动词应用一般过去时;然后构成完全倒装句。故答案是flew。
3. jumped。副词down位于句首构成完全倒装句,结合语境应用一般过去时。故答案是jumped。
要点精讲3:表示时间的副词now, then位于句首,句子采用完全倒装语序。
例5:Now comes your turn.
例6:Then came the chairman.
4. For a moment nothing happened. Then (come) voices all shouting together.
【答案与解析】
4. came。时间副词then位于句首构成完全倒装句。故答案是came。
要点精讲4:介词短语in front of, at the back of, in the middle of等位于句首,采用完全倒装语序。
例7:On the wall hangs a world of map.
例8:At the top of the hill stood the tiny chapel.
【即时训练】在空白处填1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
5. Just in front of our house _________(stand) a tall tree with a history of 1,000 years.
6. Among the crises that face humans ________(be) the lack of natural resources.
【答案与解析】
5. stood。介词短语in front of our house位于句首构成完全倒装句。故答案是stood。
6. is。that face humans是定语从句,修饰先行词crises;介词短语Among the crises位于句首构成完全倒装句。故答案是is。
要点精讲5:用作表语的形容词、分词等位于句首,句子采用完全倒装语序。上述五种情况可以归纳为:地方时间表。
例9:Lying on the floor was a wounded boy.
例10:Present at the discussion were several health experts.
例11:Gone are the days when we used the foreign oil.
【即时训练】在空白处填1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
7. Present at the party yesterday__________(be) Mr green and many other guests.
8. Distinguished guests and friends, welcome to our school, (attend) the ceremony of the 50th Anniversary this morning are our alumni (校友) from home and abroad.
【答案与解析】
7. were。本句是形容词短语提前构成的倒装句,真正主语是Mr green and many other guests。故答案是were。
8. attending。本句是完全倒装句,可以还原为our alumni (校友) from home and abroad are the ceremony of the 50th Anniversary this morning。故答案是attending。
汉译英:
1. 城南坐落着一座大型工厂。
2. 他们被人看不起的日子一去不复返了。
3. 门开了,孩子们冲了出来。
2. And I’m sure playing in a band will help you make lots of new friends at university.
知识点1:宾语从句三要素
我相信我的梦想某一天会实现的。
_________________________________________________________
知识点2:动名词作主语
参加课外活动有助于增强体质和丰富校园生活。
_________________________________________________________
巩固练习:
Ⅰ.单词拼写
1.She is a tennis player with a highly (与众不同的) style.
答案:individual
2.Robert is the only person who shares my (意见).
答案:opinion
3.The museum is open daily (在整个期间) the year.
答案:throughout
4.Doctor Bethune spent his (全部的) life in China as a doctor.
答案:entire
5.An a is a person who competes in sports such as running and jumping.
答案:athlete
6.The museum c a number of original artworks.
答案:contains
7.It is generally believed that people with high EQs are open to new ideas and have p attitudes towards life.
答案:positive
8.There is no doubt that the m , such as television, and radio, play an important part in influencing people's ideas.
答案:media
Ⅱ.单句语法填空
1. applying for hundreds of jobs, he is still out of work.
答案:Despite
2.Man has lived in this earth for perhaps a (million) years.
答案:million
3. (obvious), the nice girl was taken in by what the young man said.
答案:Obviously
4.The price of wine varies (enormous) depending on where it comes from.
答案:enormously
5.Daniel gazed at her in (admire).
答案:admiration
6.With a lot of problems (solve), the newlyelected president will have a hard time.
答案:to solve
7.She showed a lack of (judge) on this matter.
答案:judgement
8.Pupils visited some of the websites (feature) in the article.
答案:featured
Ⅲ.选词填空
make up for; be busy with; now and then; in the lead; series of; make an apology; settle for; be related to
1.There's been a whole accidents on this road.
答案:series of
2.To achieve China Dream everyone's fate.
答案:is related to
3.In the end they had to a draw.
答案:settle for
4.I think you should to your brother for being so rude to him.
答案:make an apology
5.Daisy doesn't have a gift for music, but she it with hard work.
答案:makes up for
6.My grandfather still plays tennis , even though he's in his nineties.
答案:now and then
7.With only 100 metres to go, Tom is so he is very likely to win the game.
答案:in the lead
8.Most of the students their homework so there is little time left to do something that they enjoy.
答案:are busy with
Ⅳ.单句写作
1.愿我是一条游在海里的鱼。(虚拟语气)
I wish swimming in the sea.
答案:I were a fish
2.这么多人盯着她看,她感到很紧张。(with复合结构)
With so many people , she felt very nervous.
答案:staring at her
3.这个问题很难回答。(主语+be+adj. +不定式)
The question is .
答案:difficult to answer
4.从山顶看城市,城市显得更漂亮。(过去分词短语作状语)
, the city looks more beautiful.
答案:Seen from the top of the hill
5.坐在后面的人请安静,好吗?(现在分词短语作定语)
Will the people keep quiet, please?
答案:sitting at the back
综合应用练习
A
They were a happy family: four daughters all in the same school in different grades. The youngest, Janice, who was in my class, seemed to be glued (粘) to her mother's skirts. The three older girls took the bus to school every morning, but Janice was always driven to school by her mother.
One Friday, Janice's mother asked for a talk with me. She said in a soft voice, “My husband is going to Europe on business for two weeks, and he insists that I go with him. I have tried to explain over and over that Janice needs me here. But he thinks that she will be fine without me so I have no choice; I have to go. I have told the babysitter to drive her every morning. Will you please give Janice special attention and help her? I want to be sure everything goes well for her.”
I told her that we would make every effort to support Janice. I even volunteered to meet Janice at her car so she would see a familiar face. As a mother myself, I'd like to help. Janice's mother thanked me for our understanding.
On Monday morning, expecting a tearful, anxious child, I planned a special program of fun and games. I waited outside to greet Janice, but just then the bus arrived and not three, but four girls got off. Janice skipped along joyfully, saying “goodbye” to her sisters as she ran with two friends into the classroom. I walked slowly into the classroom and called Janice over to ask how the bus ride went. Impatiently she said, “Oh, I always want to take the bus with the other kids, but Mother needs to be with me. You see there won't be any more babies, so I have to be a baby a little longer. While she is away, I'll just ride the bus every day. I am five, you know.\”
篇章导读:本文是一篇记叙文,讲述了一个幸福的家庭:四个女儿都在同一所学校不同年级,三个大一点的女孩每天早上乘公共汽车上学,但最小的Janice总是由她妈妈开车送去学校。最后作者明白了,不是孩子离不开妈妈,而是妈妈想要孩子多陪陪她。
1.Why did Janice's mother want to have a talk with the author?
A.To ask her to help Janice with her homework.
B.To ask her to pick up Janice every day.
C.To ask her to give Janice more attention.
D.To ask her to meet Janice at her car.
答案:C 细节理解题。根据第二段中的“Will you please give ... goes well for her.”可知,Janice的妈妈想和作者谈谈是为了让她多关注Janice。
2.What did the author not do for Janice?
A.Plan a special program of f
展开阅读全文