资源描述
中考模拟测试卷(三)
〔分值:120分〕
一、听对话,选择正确的图片(5分)
(A)1. What will the man do this afternoon?
(C)2. What is Jack’s mother?
(A)3. How much is the schoolbag?
(B)4. Which sign are the speakers talking about?
(A)5. How does Sam feel?
二、听长对话,回答问题(10分)
听下面一段较长的对话,回答第6—7两小题。
(C)6. Where does the woman want to go?
A. To a bank. B. To a cinema.
C. To a hospital.
(B)7. How long will it take the woman to go there by bus?
A. 5 minutes. B. 10 minutes.
C. 15 minutes.
听下面一段较长的对话,回答第8—10三小题。
(B)8. Where does the conversation most probably take place?
A. In a boat. B. In a house.
C. In an office.
(A)9. What does Sally take to David?
A. Photos. B. A camera.
C. A ticket.
(B)10. What do Sally and David think of the trip?
A. Boring. B. Interesting.
C. Dangerous.
三、听独白,完成信息记录表(10分)
NOTICE
Speaker:__11__, an American __12__
Place: In the __13__
Time: At 7:00, on __14__ evening
Topic: Travel experience in __15__
(A)11. A. Sara Jones B. Annie Smith
C. Mary Black
(A)12. A. writer B. reporter
C. manager
(B)13. A. gym B. library
C. hospital
(C)14. A. Wednesday B. Thursday
C. Friday
(B)15. A. Asia B. Africa
C. America
四、完形填空(15分)
Once there was a poor little girl living near a forest. She had no family and no one to love her. So she often __16__ sad and lonely.
One day, when she was walking in the forest, she found that a small __17__ was trapped unluckily in a bush. The butterfly tried to fly away __18__ failed. The kind little girl saved the butterfly with great care. Instead of flying away, the butterfly turned __19__ a beautiful fairy(仙女). The little girl was very __20__.
“Thank you for __21__ me. You are so kind. I will make any of your dreams come true,” said the fairy.
The little girl thought for a moment and then said, “I want to be __22__!”
The fairy said, “Very well. I will help you.” And she said something in the little girl’s ear. Then the fairy disappeared.
As the kind little girl grew up, she was __23__ ready to help people in need and was popular among the villagers. No one in the village was as happy as she was. Everyone asked her the __24__ of her happiness. She always smiled and __25__, “The secret of my happiness is that I listened to a kind __26__ when I was a little girl.”
When the kind girl became a very old woman and was dying, the neighbours in the __27__ all gathered(聚拢) around her bed because they were __28__ that her secret of happiness would die with her. They asked, “Please tell us what the kind fairy said.”
The lovely old woman still __29__ and said, “She told me that everyone needed me, no matter how safe they seemed, no matter how rich or poor, no matter how old or __30__. She said that helping others would make me happy all my life.”
(D)16.A. thought B. found
C. sounded D. felt
(A)17.A. butterfly B. bird
C. snake D. squirrel
(C)18.A. so B. or
C. but D. as
(C)19.A. on B. up
C. into D. down
(A)20.A. surprised B. tired
C. mad D. angry
(D)21.A. catching B. beating
C. killing D. saving
(B)22.A. active B. happy
C. energetic D. humorous
(A)23.A. always B. never
C. seldom D. hardly
(B)24.A. success B. secret
C. power D. lesson
(C)25.A. asked B. hoped
C. answered D. refused
(B)26.A. witch B. fairy
C. ghost D. princess
(A)27.A. village B. town
C. city D. world
(D)28.A. excited B. pleased
C. glad D. afraid
(C)29.A. shouted B. cried
C. smiled D. jumped
(A)30.A. young B. great
C. nice D. quiet
【解析】文章大意:本文讲述了一个女孩由于心地善良而获得快乐秘诀的故事。
16.sad为形容词,所以动词须为系动词,排除A、B。sound“听起来”,feel“感觉”。
17.由下句可得答案butterfly。
18.前后为转折关系。
19.turn on“开”;turn up“调大”;turn into“变成”;turn down“调小”。
20.由句意可得答案surprised。
21.由第二段The kind little girl saved the butterfly可知D正确。
22.由下文No one in the village was as happy as she was可知。
23.由下文was popular among the villagers可知。
24.由下句“The secret of my happiness is...”可知选B。
25.由上文asked可得答案answered。
26.由第二段可得。
27.由上一段中的village可知A正确。
28.A、B、C同义。
29.由倒数第三段she always smiled and answered可知C正确。
30.由old可知应用反义词young。
五、阅读理解(30分)
A
23 April is World Book and Copyright Day(世界读书日). The Day is celebrated by a growing number of people in the world and has made them discover, make the best use of books. Books are windows onto different cultures and tools for dialogue.
Do you like reading books? Which would you prefer? Ebooks(电子书) or printed books?
In recent years, more and more people like ebooks rather than printed books. But there are still many people who enjoy printed books. That depends on the people’s reading habits and where they read them. For example, when parents read to their children and people share books with others, most people will choose printed books.
There is a survey. When some 16yearold students are asked which they would choose when they want to get a book quickly, when they read while travelling, and when they read in bed, here is their choice. Please read the figure(图表) and try to get some information.
(D)31.________ students who are surveyed like printed books when they read in bed.
A. 19% B. 83%
C. 13% D. 43%
(A)32.According to the passage, most people would choose ebooks for ________.
A. travelling
B. reading to the children
C. sharing with others
D. both B and C
(A)33.From the passage we can learn that ________.
A. more and more people are studying how to read books effectively(有效地)
B. it’s not a good habit for people to read ebooks
C. according to the figure, most of the surveyed students like printed books
D. the survey was made by some students
【解析】文章大意:本文是一篇说明文。主要介绍了人们读书习惯的变化:在最近的几年里,越来越多的人喜欢阅读电子书而不再是印刷书籍。同时对16岁的学生,在想快速得到书的时候,在旅游的时间读书和躺在床上读书这三种情况下他们会选择电子书还是印刷书籍做了调查和统计。
31.细节理解题。由柱状图的最后一部分可知,当躺在床上读书时,43%的学生愿意选择印刷的书籍。故选D。
32.细节理解题。根据第三段的最后一句“For example, when parents read to their children and people share books with others, most people will choose printed books.”排除选项B、C、D。由柱状图的第二部分可知在旅游的时候,大部分的学生愿意选择电子书籍。故选A。
33.推断判断题。B、D在文章中没有涉及。由图表可知,大多数学生喜欢电子书,因此C项错误。纵观全文可知,文章是在说明人们正在研究如何更有效地读书,故选A。
B
Everyone needs friends. There is an old saying, “Friends are God’s way of taking care of us.” But how do you find real friendship and keep it?
The American writer Sally Seamans tells young students some smart ways to find friends. Sally says finding friendship is just like planting a tree. You plant the seed(种子) and take care of it to make it grow.
First, you should choose a friend. What makes a good friend? It is not because a person has money or good looks. A good friend should be kind and patient(耐心的). For example, if you have a bad day, a good friend should listen to your complaints(抱怨) and do his or her best to your lives.
But things cannot always be happy. Even the best friends have fights. What should you do when you have a fight with your friend? You have to talk to him or her. When there is no one around, have an honest talk. If he or she doesn’t want to talk, you could write a letter. Tell him or her how you are feeling; say what your friend has done wrong, and explain why you did this or that. Remember that friendship is the most important thing in your life.
(A)34.Sally wants to tell students the ways to ________.
A. find friends B. plant trees
C. get happy D. play games
(B)35.What makes good friends? A good friend should ________.
A. be lovely and cool B. be kind and patient
C. have much money D. have good looks
(D)36.From the text, we know we can ________ our friend after a fight.
A. buy a present for B. never say a word to
C. have dinner with D. write a letter to
(D)37.What is the best title of the text?
A. Teenagers and Friendship
B. Good Friends Around You
C. The Trouble Of Growing Up
D. Making Friends and Keeping Friendship
【解析】文章大意:文章讲述了如何选择朋友及保持友谊的秘诀。
34.用排除法,唯有A符合题意。
35.从文章第三段可获得答案。
36.从文章第四段可以获知。
37.D选项完全符合题意。
C
May is National Bike Month, a monthlong event trying to get couch potatoes outside, cars off the roads and subway trains empty. It encourages everyone to get back onto their bicycles to enjoy riding a bike as often as they can during the month (and hopefully longer). May is the beginning summer and warm weather, so why not start right away and enjoy sunshine!
Ride Out to Protect the Environment
Bike month helps everyone make their efforts to improve the environment. If you’re biking to school, you are helping bring down the air pollution. It is the most common form of pollution and by getting your family to stop driving and start riding a bike, you can do your part in improving the air quality.
Count Down Those Calories
Cycling isn’t just good for the environment; it’s good for you too. Riding a bicycle burns calories and helps keep you healthy. It not only improves your physical health, but also your mental state of mind. It can really help you be a happier person.
Share the Sunny Summer
So get into that shed, and take out your old bike. Paint the bike blue. Put on a nice coat. Load up a number of songs. Invite a group of friends to get on the bikes and ride this May! Be a funinthesun child! Enjoy yourself!
(B)38.The second paragraph mainly tells us that riding bicycles ________.
A. improves our physical health
B. does good to the environment
C. changes our mental states of mind
D. helps us enjoy the sunny spring
(C)39.You’re likely to read the article in the ________ section of a magazine.
A. history B. geography
C. sports D. food
(D)40.The writer writes the article to ________.
A. advise people to lose more weight
B. ask people to repair and paint the old bikes
C. prevent people from staying at home watching TV
D. make people realise the advantages of riding bicycles
【解析】文章大意:本文是一篇说明文。介绍了“国家自行车月”,并号召人们行动起来,少开车,鼓励人们骑自行车,为保护环境献出一份力量。
38.段落大意题。第二段标题为“为环境骑车出行”,故选B。
39.推理判断题。本文主要介绍了骑自行车锻炼身体的好处,因此选C。
40.主旨大意题。本文主要是想让人们认识到骑自行车的好处,故选D。
D
Sally: an animal doctor
What’s the worst thing that’s ever happened in your job?
Probably the dog that bit me. It wasn’t a big one—I don’t mind the big ones. The small ones are the worst. It gave me a very nasty bite.
Have you ever done any other jobs?
Yes, I did different kinds of jobs when I was a B student. One summer I did fruitpicking in Spain.
What’s the worst job you’ve ever done?
In order to improve my English, I worked for a rich family in New York. I never had a day off and I had to do everything—cooking, cleaning, shopping—and look after their horrible children. I left after two weeks and managed to get a job as a waitress in an Italian restaurant.
Leo: an actor
What’s the worst thing that’s ever happened in your job?
So many bad things have happened—but I think my worst moment was when I read my first bad review in the newspaper. They wrote terrible things about me, and I was so upset. After that I didn’t read my reviews any more.
Have you ever done any other jobs?
Oh yes, it’s hard to make a living as an actor. So I’ve done lots of parttime jobs over the years. For example, I’ve worked in a shop, sold ice cream at the beach and handed out publicity flyers in the street.
What’s the worst job you’ve ever done?
The worst job I’ve ever done was at an eggpacking factory. Working conditions are terrible—you stand for hours at the end of a belt, putting eggs into boxes. You can’t have a break, and if you want to go to the toilet, you have to ask for permission. And worst of all, the smell was terrible—I’ve never eaten an egg since then.
(A)41.The underlined word “one” refers to ________.
A. dog B. bite
C. event D. job
(D)42.Sally has done the following jobs EXCEPT ________.
A. picking fruit in Spain
B. working for a rich family
C. looking after sick animals
D. cooking in an Italian restaurant
(D)43.After reading his first bad review in the newspaper, Leo ________.
A. wrote more reviews
B. replied to every review
C. gave up his job as an actor
D. stopped reading any of his reviews
(C)44.What did Leo hate most when working at an eggpacking factory?
A. No breaks.
B. Standing for too long.
C. The bad smell.
D. Putting eggs into boxes.
(B)45.The best title of the passage might be ________.
A. An Animal Doctor
B. Terrible Job Experiences
C. How to Find a Parttime Job
D. Reviews of Sally and Leo
【解析】文章大意:本文是一篇采访稿。主要介绍了一名动物医生和一名演员对关于工作中遇到的三个问题的不同回答。它们分别是:你工作中曾经发生的最糟糕的事?你做过其他工作吗?你做过最糟糕的工作是什么?
41.细节理解题。根据文章第一段“Probably the dog that bit me. It wasn’t a big one...”可知此句中的It指代前面的dog,而one在此为了避免重复,承前省略,故one指代dog,故选A。
42.细节理解题。根据第二段和第三段可知萨莉做的工作A、B、C项都有涉及,而D项未涉及,故选D。
43.细节理解题。根据文章第二个表格中第一个问题下的“They wrote terrible things about me, and I was so upset. After that I didn’t read my reviews any more.”可知,当他看到这些不好的评论时,他感到很伤心,在那之后,他再也没有看自己的任何评论了。故选D。
44.细节理解题。根据文章第二个表格中第三个问题下的最后一句话“And worst of all, the smell was terrible—I’ve never eaten an egg since then.”可知,利奥讨厌的是工厂难闻的气味。故选C。
45.标题概括题。通读全文可知,本文主要介绍的是萨莉和利奥二人的工作经历,而且是工作中遇到的一些不好的事情。故选B。
六、任务型阅读(5分)
As human beings, we depend on plants for a number of reasons. They give us food, wood to build houses and furniture, paper, medicine and clothes. Like all living things, plants also have their own life cycle. The following picture can help you understand it.
46.__A__ 47.__C__ 48.__D__ 49.__B__
根据以上科普材料,在46至49处填入A、B、C、D四个选项,使其相匹配;并回答第50小题。
A. A small shoot comes from the seed.
B. The plant forms seeds and the life cycle starts all over again.
C. The shoot grows and becomes bigger. It can get energy from the sunshine. Roots start forming and going into the soil.
D. The stem becomes stronger and taller. It starts having leaves and flowers.
(A)50.What is the best title of this passage?
A. Life Cycle of a Plant
B. I Love Plants
C. How to Plant
D. Roots and Stems
【解析】文章大意:本文是一篇科普说明文。讲述了植物与人类息息相关。它们为人类提供了食物、用来建房子和造家具的木材、纸、药品和衣服等各种有用的物品。用图片的形式为我们展示了植物的生命循环,形式新颖,形象生动。
46.根据图片所示及所给英语单词,这是一粒种子,然后冒出了嫩芽。种子就是嫩芽产生的地方。故选A。
47.根据图片所示,茎冒出了地面,嫩芽逐渐长大,吸收阳光的能量;根向周围伸展。故选C。
48.根据图片所示,茎逐渐变得粗壮高大。它开始长出叶子并开花。故选D。
49.根据图片所示,植物产生了种子,然后生命的循环又从头开始了。故选B。
50.标题概括题。通读短文,根据第一段的综述和图片内容可知,本文主要介绍植物的生命循环,故可判断A是最佳标题。
七、语法填空(10分)
Once there lived a rich man (51)who/that wanted to do something for the people of his town. (52)But first he wanted to find out whether they need his help.
In the centre of the main road into the town, he placed (53)a very large stone. Then he (54)hid (hide) behind a tree and waited. Soon an old man came along with his cow.
“Who put this stone in the centre of the road?” said the old man, but he did not try to remove the stone. Instead, with some difficulty he passed around the stone and continued on his way. (55)Another man came along and did the same thing; then another came,and another. All of them complained about the stone but not tried to remove (56)it. Late in the afternoon a young man came along. He saw the stone, (57)saying(say) to himself, “The night (58)will__be(be) very dark. Some neighbours will come along later in the dark and will fall against the stone.”
Then he began to move the stone. He pushed and (59)pulled(pull) with all his strength to move it. How great was
展开阅读全文