资源描述
沪教版牛津上海小学五年级上册英语阅读理解练习题大全含答案解析
一、阅读理解
1.阅读理解阅读理解
Peter is eleven years old .He is in Grade Five this year. He likes playing football and watching football matches. And he often reads newspapers . He does his best(尽全力) to know(知道) when and where a football match is going to be. Now Peter is having a match .He is listening to the radio, too. He is very happy because there is going to be a nice football match on TV at four this afternoon. He wants to watch it very much .But he is going to have English and Chinese lessons. He thinks hard and finds a way(想出一个办法).
"Hello, Mrs Black," Peter says to his teacher on the telephone ."Peter is ill in bed .He wants to ask for half a day's leave(请半天假).
"Oh, I'm sorry to hear that," says Mrs Black ."But who is that?"
"It's my father, Mrs Black."
(1)Peter is a .
A. student B. teacher C. worker
(2)Peter will be in next year.
A. Grade Two B. Grade Six C. Grade Four
(3)Peter often reads newspapers because .
A. he likes to read news
B. his father wants him to read them
C. he wants to know when and where a football match will be
(4)Peter wants to ask for half a day's leave because .
A. he is ill in bed.
B. he wants to watch the football match
C. he doesn't want to have English or Chinese lessons
(5)Which of the following is right?
A. Peter is not an honest (诚实的)boy.
B. Peter likes to watch TV at five in the afternoon.
C. Mrs Black is going to take Peter to see a doctor.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)C
(4)B
(5)A
【解析】【分析】(1)句意:皮特是一个学生。由He is in Grade Five this year可知,故用stusent.
(2)句意:他下一年会是六年级。由He is in Grade Five this year可知,故用Grade Six。
(3)句意:皮特经常读报纸因为他想知道足球比赛会是什么时候在哪。由He does his best(尽全力) to know(知道) when and where a football match is going to be.可知,故用he wants to know when and where a football match will be
(4)句意:皮特想请一天假因为他想去看足球比赛。由He is very happy because there is going to be a nice football match on TV at four this afternoon可知,故用he wants to watch the football match
(5)句意:下面哪一项是对的?由文章句意可知他假装他的爸爸给老师打电话说自己生病要请假可知,他不是一个诚实的男孩,故用Peter is not an honest (诚实的)boy.
2.阅读理解阅读短文,判断正误。
This morning, there is a strong wind and heavy rain in Shanghai. In the park, many trees are blown down. In the afternoon, we go to the park to do some cleaning. Our teacher gives us some advice to clear away the fallen trees, branches and leaves. Then we begin our work. After an hour, we are working hard when it begins to rain again. It rains heavily. We don't take any umbrellas or raincoats. The rain lasts two hours. And we have to stop our work.
(1)This morning, the wind blows strongly in Shanghai.
(2)Many trees in the school are blown down.
(3)We go to the park to clear away the fallen trees, branches and leaves.
(4)We work in the park for two hours.
(5)It doesn't rain in the afternoon.
【答案】(1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)0
【解析】【分析】大意:短文介绍了早上上海有大风和大雨把公园里,许多树被吹倒了,下午,我们去公园打扫卫生,一个小时后,又开始下雨了不得不停止工作了。
(1)句意:今天早上,上海的风刮得很大。根据This morning, there is a strong wind and heavy rain in Shanghai.可知今天早上上海的风刮得很大,故答案为正确。
(2)句意:学校里的许多树被刮倒了。根据In the park, many trees are blown down. 可知在公园里许多树被吹倒了,故答案为错误。
(3)句意:我们去公园清除倒下的树、树枝和树叶。根据Our teacher gives us some advice to clear away the fallen trees, branches and leaves. Then we begin our work. 可知我们去公园清除倒下的树、树枝和树叶,故答案为正确。
(4)句意:我们在公园里工作了两个小时。根据After an hour, we are working hard when it begins to rain again.可知我们在公园里工作了以个小时,故答案为错误。
(5)句意:下午没有下雨。根据It rains heavily.可知下午下雨了,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
3.阅读理解阅读短文,判断正误。
Of all the things we eat and drink, water is the most important. Nature has a great water system. Water is everywhere. It is in the air. It forms (组成) lakes and rivers. Water is in every living thing. It is in the most part of all the animals, plants and human beings (人类).
People can use the water to carry goods and go around the world. People can also use the water to swim, have a bath, wash the food and clothes. Water is so important for every living thing, but man is polluting (污染) it. They throw rubbish into rivers. They pour waste water into lakes, rivers and seas. We must stop people from polluting the water right now. If not, the last drop of water will be our tear drop.
(1)Water is the most important thing we eat and drink.
(2)There isn't any water in the air.
(3)Water is used for swimming, washing and bath.
(4)Many people throw rubbish into river. But the water is clean.
(5)People should stop polluting the water.
(6)We have the last drop of water now.
【答案】(1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1
(6)0
【解析】【分析】大意:短文讲述了水的重要性,我们不应该污染水。
(1)句意:水是我们吃和喝的最重要的东西。根据Of all the things we eat and drink, water is the most important. 可知水是我们吃和喝中最重要的东西,故答案为正确。
(2)句意:空中没有水。根据Water is everywhere. It is in the air. 可知到处都是水。它在空中,故答案为错误。
(3)句意:水用于游泳、洗浴和洗澡。根据People can also use the water to swim, have a bath, wash the food and clothes. 可知水用于游泳、洗浴和洗澡,故答案为正确。
(4)句意:许多人把垃圾扔进河里。但是水是干净的。根据Water is so important for every living thing, but man is polluting it.可知水对每一个生物都很重要,但人类正在污染它,故答案为错误。
(5)句意:人们应该停止污染水。根据We must stop people from polluting the water right now.可知我们必须立即阻止人们污染水,故答案为正确。
(6)句意:我们现在有最后一滴水了。根据If not, the last drop of water will be our tear drop.可知最后一滴水将是我们的泪滴,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
4.阅读理解阅读短文,判断正误。
Health Tips
Fruit and vegetables are good for us. We should eat some fruit and vegetables every day.
Don't eat too much meat or chocolate. It's not good for us.
Don't drink too much coffee or cola. Drink some juice and water.
Get up early and do some exercise every day.
Don't watch too much TV or play computer games for too long. It's not good for our eyes.
Don't go to bed too late. Enough sleep is important for our health.
(1)Fruit and vegetables are healthy food.
(2)We can eat a lot of meat and chocolate.
(3)We can drink a lot of coffee.
(4)We should do some sports every day.
(5)We should do sports in the morning.
(6)We should not play computer or watch TV.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)0
(4)1
(5)0
(6)0
【解析】【分析】大意:有关健康提示。
(1)句意:水果和蔬菜是健康食品。根据Fruit and vegetables are good for us.可知水果和蔬菜是健康食品,故答案为正确。
(2)句意:我们可以吃很多肉和巧克力。根据Don't eat too much meat or chocolate. It's not good for us.可知我们不要吃太多的肉或巧克力,故答案为错误。
(3)句意:我们可以喝很多咖啡。根据Don't drink too much coffee or cola.可知我们不要喝太多的咖啡,故答案为错误。
(4)句意:我们应该每天做一些运动。根据 Get up early and do some exercise every day.可知我们应该每天做一些运动,故答案为正确。
(5)句意:我们应该在早上做运动。根据 Get up early and do some exercise every day.可知早起,每天做一些运动,不一定在早晨做运动,故答案为错误。
(6)句意:我们不应该玩电脑或看电视。根据Don't watch too much TV or play computer games for too long. It's not good for our eyes.可知不要看太多电视或玩电脑游戏太久,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
5.阅读理解阅读理解,判断正误
On Sunday morning, Mr. Baker takes Mike and Joan to a plane to fly home. He opens the door of the plane and lets the children in. Soon the plane begins to up. Joan looks out of the window, "Oh, we're like birds in the sky!" She says. She looks at the houses, but they are like toy houses. Mike looks out of the window, too. He sees some buses. They look like toy buses. The people on the ground look very, very small, too. Then the plane comes down and down, and stops on the ground. Mike and Joan are very happy.
(1)Mr. Baker takes Mike and Joan to a plane because they're going to school.
(2)The children see some birds in the sky.
(3)The children can see some people on the ground.
(4)Mike doesn't look out of the window.
(5)They are very happy.
【答案】 (1)0
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1
【解析】【分析】这是一篇介绍Baker先生带Mike和Joan坐飞机的短文。
(1)句意:因为Mike和Joan要去上学,Baker先生带他们坐飞机。根据短文叙述 On Sunday morning, Mr. Baker takes Mike and Joan to a plane to fly home.(周日上午,Baker先生带Mike和Joan坐飞机回家。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(2)句意:孩子们在空中看到一些鸟。根据短文叙述 "Oh, we're like birds in the sky!" She says.(她说:“哦,我们像鸟一样飞在空中。”)可知不是看到鸟。题目叙述错误。故答案为:错误。
(3)句意:孩子们可以看到地上一些人。根据短文叙述 The people on the ground look very, very small, too.(地上的人看起来也非常非常的小。)可知看到了地上的人。题目叙述正确。故答案为:正确。
(4)句意:Mike 没有向窗外看。根据短文叙述 Mike looks out of the window, too. (Mike也向窗外看。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(5)句意:他们很高兴。根据短文叙述 Mike and Joan are very happy. (Mike和Joan很高兴。)题目叙述正确。故答案为:正确。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,根据短文的相关叙述来判断正误。
6.阅读理解看图,按要求做题
(1)看图,判断句子正误:There are two museums on this map.
(2)看图,判断句子正误:The library is between the museum and the post office.
(3)看图,判断句子正误:The People's Park is on Jiefang Road.
(4)看图,判断句子正误:The shopping mall is on Xinhua Road. It's beside the gift shop.
(5)The is on Jiefang Road.
A. bookshop B. toy shop C. shopping mall
(6)The toy shop is People's Bank.
A. beside B. in C. under
(7)No. 1 Supermarket is the gift shop and the museum.
A. behind B. between C. on
(8)There isn't a in this map.
A. restaurant B. hospital C. school
(9)Peter想要去电影院,他该怎么走?请你帮他指路。
Peter: Excuse me. Where's the cinema?
You: It's on Renmin Road. It's quite near.
Peter: How can I get to the cinema?
You:________.
Peter: Thank you.
You: You're welcome.
【答案】(1)0
(2)1
(3)1
(4)1
(5)A
(6)A
(7)B
(8)B
(9)Walk along Xinhua Rood. Turn right at Renmin Road. Walk straight. The cinema is on your right
【解析】【分析】彼得在新华路,想要去电影院,他该怎么走?这是张新华路,莲花路,解放路和人民路的地图及街道左右的建筑物。
(1)根据所给的地图,新华路,莲花路,解放路都有博物馆,可知地图上三处博物馆,故答案为错误。
(2)根据所给的地图,在莲花路左变,图书馆在博物馆和邮局之间,可知图书馆在博物馆和邮局之间,故答案为正确。
(3)根据所给的地图,人民公园在解放路上,故答案为正确。
(4)根据所给的地图,购物中心在新华路。在礼品店旁边。故答案为正确。
(5)根据所给的地图,在解放路有书店,紧挨着书店,故答案为A.
(6)根据所给的地图,在新华路,玩具店在人民银行旁边,故答案为A.
(7)根据所给的地图,在新华路,1号超市在礼品店和博物馆之间。故答案为B.
(8)仔细观察地图,这张地图上有饭店和学校,但是没有医院,故答案为B.
(9)根据所给的地图和对话上下句联系,How can I get to the cinema?我怎样才能到达电影院?Walk along Xinhua Rood. Turn right at Renmin Road. Walk straight. The cinema is on your right.沿着路走新华。人民路右转。直着走。电影院就在你的右边,故答案为Walk along Xinhua Rood. Turn right at Renmin Road. Walk straight. The cinema is on your right.
【点评】理清了线索,理解文章就不是问题,看题时注意确定关键词,然后在文章中定位,找到与选项的一致的内容,就可以轻松的判断句子是否正确。
7.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
Little Red Riding Hood lives near a forest (森林). She often goes to visit her grandma. She usually brings her some food. One day, when she is on her way to her grandma's home, a wolf sees her. The wolf stops her and asks, “Where are you going?” “My grandma's home.” answers Little Red Riding Hood. The wolf suggests (建议)picking some flowers for her grandma. The wolf runs to her grandma's home first. He eats the grandma. He is lying (躺)in the grandma's bed. Little Red Riding Hood comes and the wolf wants to eat her. Little Red Riding Hood cries for help. A hunter (猎人)comes quickly. The wolf is afraid, and he runs away.
(1)Little Red Riding Hood often goes to visit her .
A. grandma B. uncle C. grandpa
(2)Little Red Riding Hood brings her grandma some food.
A. usually B. never C. sometimes
(3) is lying in the grandma's bed.
A. A girl B. The wolf C. A hunter
(4)The wolf wants to .
A. sleep B. run with the grandma C. eat Little Red Riding Hood
【答案】 (1)A
(2)A
(3)B
(4)C
【解析】【分析】小红帽住在森林附近经常去看望奶奶,在路上遇上一只狼,狼问她去哪里,狼建议她摘些花给奶奶,然后狼先去把奶奶吃了,小红帽来了,狼想吃了她,小红帽喊救命,一个猎人来了,狼跑开了。
(1)根据所给的短文,Little Red Riding Hood lives near a forest (森林). She often goes to visit her grandma.小红帽住在森林附近。她经常去看望奶奶。可知小红帽经常去看望奶奶,故答案为A.
(2)根据所给的短文,She usually brings her some food. 她通常给她带来一些食物。可知她通常给她的奶奶带来一些食物,故答案为A.
(3)根据所给的短文,He is lying in the grandma's bed. 他在躺在奶奶的床上。可知狼躺在奶奶的床上,故答案为B.
(4)根据所给的短文,Little Red Riding Hood comes and the wolf wants to eat her. 小红帽来了,狼想吃了她。可知狼想吃了小红帽,故答案为C.
【点评】阅读的关键在看懂短文,然后根据题目要求作答,经常鼓励学生背句子段落、整篇文章,都是出于要学生在上下文中理解并掌握词汇和短语,总之要求学生多掌握单词,对能够看懂短文打下基础,看懂文章后,才能选出合适选项回答问题。
8.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
【1】 Bob and Amy are friends. They are both short. They are in the same school. But they are in different classes. They both walk to school. They always walk to school together.
【2】They both like playing table tennis. They are good at playing table tennis. They usually play table tennis at the weekend.
【3】They both like helping people. They often help old people cross the street. They also help them carry heavy bags.
【4】But they like different toys. Bob likes robots. He has two robots. He often plays with his robots. Amy likes toy bears. She has three toy bears. They are brown. She often plays with her toy bears.
(1)Bob and Amy are in the school. But they are in classes.
A. same, same B. same, different C. different, different
(2)Bob and Amy walk to school together.
A. never B. sometimes C. always
(3)Bob and Amy like playing table tennis and helping people.
A. both B. all C. and
(4)They like different toys. Bob likes and Amy likes .
A. robots, toy bears B. toy bears, robots C. toy cars, toy rabbits
【答案】(1)B
(2)C
(3)A
(4)A
【解析】【分析】4个图片描述了,鲍伯和艾米是朋友,他们很矮在同一所学校,但在不同的班级,步行上学喜欢帮助别人,他们经常在周末欢打乒乓球,鲍伯喜欢机器人,他经常和他的机器人玩,艾米喜欢玩具熊,她经常玩她的玩具熊。
(1)根据所给的短文, Bob and Amy are friends. They are both short. They are in the same school. But they are in different classes. 鲍伯和艾米是朋友。它们都很矮。他们在同一所学校。但是他们在不同的班级。可知鲍伯和艾米在同一所学校在不同班级,故答案为B.
(2)根据所给的短文,They both walk to school. They always walk to school together.他们都步行上学。他们总是一起步行上学。可知鲍伯和艾米一直走着上学,故答案为C.
(3)根据所给的短文,They both like playing table tennis. 他们都喜欢打乒乓球。They both like helping people. 他们都喜欢帮助别人。可知他们都喜欢打乒乓球和喜欢帮助别人,故答案为A.
(4)根据所给的短文, Bob likes robots. He has two robots. He often plays with his robots. Amy likes toy bears. 鲍伯喜欢机器人。他有两个机器人。他经常和他的机器人玩。艾米喜欢玩具熊。可知鲍伯喜欢机器人,艾米喜欢玩具熊,故答案为A.
【点评】阅读的关键在看懂短文,然后根据题目要求作答,经常鼓励学生背句子段落、整篇文章,都是出于要学生在上下文中理解并掌握词汇和短语,总之要求学生多掌握单词,对能够看懂短文打下基础,看懂文章后,才能选出合适选项回答问题。
展开阅读全文