资源描述
2021年河池市初中学业水平考试
英语试题卷
注意:
1.本试题卷分第I卷和第II卷, 满分为120分, 考试用时120分钟。
2.考生必须在答题卡上作答, 在本试题巻上作答无效 考试结束, 将本试题卷和答题卡一并交回。
第I卷(90分)
第一部分听力
I. 情景反应(每小题1分, 共10分)
A. 听句子, 选画面。你将听到5个句子, 每个句子读一遍。请选出与录音内容相符的画面。
A. B. C.
D. E. F.
1. ________ 2. ________ 3. ________ 4. ________ 5. ________
B. 听句子, 选答语。你将听到5个句子, 每个句子读一遍。请从备选答案中 选出恰当的答语。
6. A. It's 8 o'clock. B. It's Saturday. C. It's June 26th.
7. A. All right. B. You're welcome. C. It doesn't matter.
8. A. Yes, I do. B. Yes, I am. C. Yes, I will.
9. A. No problem. B. Take it easy. C. Thanks a lot.
10. A. That's right. B. Well done! C. What a pity!
II. 对话理解(每小题1分, 共10分)
A. 听五段短对话, 每段对话读两遍。请根据你所听到的对话内容选择正确答案。
11. How's the weather today?
A. Hot. B. Cool. C. Cold.
12. Who is the lovely girl?
A. Tony's sister. B. Tony's cousin. C. Tony's friend.
13. What's the house made of?
A. Wood. B. Rocks. C. Glass bottles.
14. What are they going to do this Sunday?
A. Watch TV. B. Go fishing. C. Climb the mountains.
15. Why is Tom late for class this morning?
A. Because he had a headache.
B. Because he had a oothache.
C. Because he had a stomachache.
B. 听第一段长对话, 回答第16〜17小题, 对话读两遍。
请根据你所听到的对 话内容选择正确答案。
16. What color does the boy's mother like?
A. Red. B. Yellow. C. Blue.
17. How much is the scarf?
A 30 yuan. B. 40 yuan. C. 50 yuan.
C. 听第二段长对话, 回答第18〜20小题, 对话读两遍。请根据你所听到的对 话内容选择正确答案。
18. Where is Miss Wang's hometown?
A. Near Chengdu. B. Near Guiyang. C. Near Guangzhou.
19. How did Miss Wang go to her hometown?
A. By bus. B. By train. C. By plane.
20. How long did it take Miss Wang to reach her hometown before?
A. Less than eight hours. B. Less than thirty hours. C. More than thirty hours.
III.短文理解(每小题 2 分,共 10 分)
你将听到一篇短文,短文读三遍。请根据短文内容,选择正确答案。
21. When ________was coming, the wife got very sick.
A. spring B. winter C. autumn.
22.The doctor could do ________to help the wife.
A. something B. anything C. nothing
23.One day the husband found his wife ________the leaves.
A. painting B. counting C. collecting
24. Because of the strong ________, the wife didn't sleep all night.
A. rain B. snow C. wind
25.As the wife had ________, she became better and better.
A. hope B. warmth C. kindness
第二部分笔试
IV. 单项选择(每小题1分, 共15分)
从各小题所给的四个备选项中选出最佳答案。
1. —Lisa, could you help me buy some ________ on your way home?
—Ok, mom.
A. egg B. beef C. banana D. potato
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——Lisa,你能在回家的路上帮我买些牛肉吗?——好的,妈妈。
考查名词辨析。egg鸡蛋,可数名词;beef牛肉,不可数名词;banana香蕉,可数名词;potato土豆,可数名词。some修饰可数名词的复数形式或不可数名词,ACD都应该用其复数形式,排除ACD,故选B。
2. Becky often plays ________ violin for an hour every day.
A. a B. an C. the D. /
【答案】C
【解析】
【详解】句意:贝基经常每天拉一个小时的小提琴。
考查冠词。西洋乐器类前要加冠词the,play the violin“拉小提琴”,故选C。
3. — Is this your bike, Cindy?
— Yes, it’s ________. My mother bought it for me last month.
A. hers B. his C. yours D. mine
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——Cindy,这是你的自行车吗?——是的,它是我的。我妈妈上个月给我买的。
考查代词辨析。hers她的;his他的;yours你的;mine我的。根据“Is this your bike”及“Yes”可知,此处回答是“我的”,故选D。
4. Our Chinese teacher is nice and patient ________ she is very strict with us.
A. if B. as C. unless D. though
【答案】D
【解析】
【详解】句意:我们的语文老师很好,很有耐心,虽然她对我们很严格。
考查连词辨析。if如果;as由于;unless除非;though尽管。“Our Chinese teacher is nice and patient”与“she is very strict with us”是让步关系,用though引导让步状语从句,故选D。
5. My brother is much ________ than me now. He grows really fast.
A. tall B. taller C. tallest D. the tallest
【答案】B
【解析】
【详解】句意:我哥哥现在比我高多了。他长得真快。
考查形容词比较级。根据“much”及“than”可知,此处要用比较级,tall比较级是taller,故选B。
6. Walking is good for health. So I ________ go to school on foot.
A. ever B. never C. seldom D. often
【答案】D
【解析】
【详解】句意:散步有益于健康。所以我经常步行去学校。
考查副词辨析。ever曾经;never从不;seldom很少;often经常。根据“Walking is good for health”可知,散步对身体有好处,所以是经常步行上学,故选D。
7. Try this dress on, Lucy. It must look nice ________ you.
A. on B. in C. at D. with
【答案】A
【解析】
【详解】句意:Lucy,试下这条裙子。你穿一定很好看。
考查介词辨析。on在……上;in在……里;at在;with伴随。固定搭配:look nice on sb“穿在某人身上好看”,故选A。
8. There ________ a concert in our school hall next week
A. is B. was C. will be D. will have
【答案】C
【解析】
【详解】句意:下周我们学校礼堂将有一场音乐会。
考查there be句型的一般将来时。根据“there”及“next week”可知,此处用there be句型的一般将来时结构there will+动词原形,且there be句型不能与have一起连用,故选C。
9. My classmate is running so fast! I ________ believe my eyes.
A. can’t B. needn’t C. mustn’t D. shouldn’t
【答案】A
【解析】
【详解】句意:我的同学跑得如此快!我无法相信我的眼睛。
考查情态动词辨析。can’t不能;needn’t不必;mustn’t禁止;shouldn’t不应该。根据“My classmate is running so fast”可知,感叹同学跑的速度,无法相信自己的眼睛,用can’t believe表示“无法相信”,故选A。
10. —Bob, please ________ your spelling. You’ve dropped the “d” in the word “knowledge”.
—Oh, yes. I’ll be more careful next time.
A. listen to B. look forward to C. pay attention to D. get used to
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——Bob,请注意拼写。你把“knowledge”中的“d”漏掉了。——哦,是的。我下次一定更仔细。
考查动词短语辨析。listen to听;look forward to期待;pay attention to注意;get used to习惯。根据“You’ve dropped the “d” in the word “knowledge””可知,是提醒对方要注意单词的拼写,故选C。
11. Not only Peter but also his father ________ crazy about the basketball match.
A. am B. is C. are D. be
【答案】B
【解析】
【详解】句意:不仅彼得而且他的父亲也对这场篮球比赛很着迷。
考查主谓一致。not only…but also连接并列主语时,谓语动词遵循“就近原则”,离谓语最近的主语his father是第三人称,be动词用单数形式is,故选B。
12. All customers ________ to take their temperatures when they enter the supermarket.
A. is asked B. was asked C. are asked D. were asked
【答案】C
【解析】
【详解】句意:所有顾客进入超市时都被要求量体温
考查一般现在时被动语态。主语all customers与动词ask之间是被动关系,且根据“enter”可知,句子用一般现在时,故此处应填一般现在时被动语态is/am/are done的结构,故选C。
13. Mrs. Green will take her son to the amusement park if she ________ the tickets.
A. got B. gets C. is getting D. will get
【答案】B
【解析】
【详解】句意:如果格林夫人买到票,她将带她儿子去游乐园。
考查动词时态。if引导条件状语从句,遵循“主将从现”,从句用一般现在时,主语she是第三人称,动词用三单形式,故选B。
14. The student on duty should hand out the exercise books before class.
A. give out B. put up C. hand in D. take out
【答案】A
【解析】
【详解】句意:值日的学生应该在上课前把练习本发下来。
考查动词短语辨析。hand out分发;give out分发;put up举起;hand in上交;take out取出。原句hand out指“分发”,与give out语意相同,故选A。
15. —How is your Chinese going?
—________. I can read pretty well and my writing has improved.
A. Not bad B. Not yet C. No way D. Not at all
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——你的英语学得怎么样了?——不错。我的阅读能力很好,我的写作能力也提高了
考查情景交际。Not bad不错;Not yet还没有;No way没门;Not at all根本不。根据“I can read pretty well and my writing has improved”可知,我的阅读能力很好,我的写作能力也提高了,可推测出此处是“不错”,故选A。
V. 完形填空(每空1分, 共10分)
阅读下面的短文, 从各题所给的四个备选项中选出最佳答案。
Peter was a driver. He drove a ____16____ for his friend John, a rich businessman. He drove John to work every day. He worked hard. But he couldn't work ____17____he drank too much. And once he almost lost his life in the traffic accident after he got drunk. John got very ____18____ and worried. But he really wanted to help Peter. He was poor and he had a big family to hold. He promised to stop ____19____ at once. John told him to be careful next time, ____20____ he had to leave.
One Monday morning, Peter____21____ into the office with two badly burnt ears.
“What happened to your ears?” asked John.
“Well,” said the man. “I went to watch a football ____22____ yesterday while my wife was ironing (熨)clothes. She put the iron (熨斗) ____23____ the telephone when she went to cook supper. Our team lost the game and I felt sorry for it. Then I went into the sitting room, the telephone rang and I ____24____ the iron!”
“And what happened to ____25____ ear?”
“When I put the iron down on the table, the telephone rang again! ”
16. A. car B. bus C. taxi D. train
17. A. how B. why C. when D. where
18. A. glad B. happy C. excited D. angry
19. A. working B. drinking C. driving D. smoking
20. A. or B. if C. and D. but
21. A. broke B. came C. drove D. jumped
22. A. show B. movie C. coach D. match
23. A. on B. in C. near D. opposite
24. A. held B. lifted C. touched D. answered
25. A. other B. another C. the other D. any other
【答案】16. A 17. C 18. D 19. B 20. A 21. B 22. D 23. C 24. D 25. C
【解析】
【分析】本文主要讲述了一位司机名叫彼得,他因为爱喝酒差点失去了自己的工作,在保证自己戒酒的情况下,老板答应再给他一次机会。有一天早上彼得带着受伤的耳朵进入了办公室,原来是彼得妻子把熨斗放在了电话旁边,彼得去接电话,把熨斗当成电话而烫伤了耳朵。
【16题详解】
句意:他为他的朋友约翰(一个富有的商人)开车。
car汽车;bus公交车;taxi出租车;train火车。根据“He drove John to work every day”可知,他为这个商人开汽车,故选A。
【17题详解】
句意:但他喝太多酒就没法工作了。
how怎样;why为什么;when当……时;where哪里。根据“But he couldn’t work…he drank too much”可知,喝太多酒时,就不能开车,故选C。
【18题详解】
句意:约翰非常生气和担心。
glad开心的;happy开心的;excited兴奋的;angry生气的。根据“And once he almost lost his life in the traffic accident after he got drunk”可知,一个司机这么爱喝酒,作为老板肯定会生气,故选D。
【19题详解】
句意:他答应马上戒酒。
working工作;drinking喝;driving驾驶;smoking吸烟。他为了再重新为约翰开车,答应要戒酒,故选B。
【20题详解】
句意:约翰告诉他下次要小心,否则他就得走了。
or否则;if如果;and和;but但是。根据“John told him to be careful next time,…he had to leave”可知,如果下次还不小心,就得走了,故选A。
【21题详解】
句意:彼得带着两只严重烧伤的耳朵走进办公室。
broke破坏;came来;drove驾驶;jumped跳跃。根据“Peter…into the office with two badly burnt ears”可知,彼得这一天受伤地进入办公室,故选B。
【22题详解】
句意:昨天我去看足球比赛,我妻子在熨衣服。
show表演;movie电影;coach教练;match比赛。根据“ watch a football ”可知,是观看足球比赛,故选D。
【23题详解】
句意:她去做晚饭时,把熨斗放在电话附近。
on在……上;in在……里;near在附近;opposite在……对面。根据下文的描述,彼得把熨斗当成电话,所以烫伤了耳朵,所以妻子是把熨斗放在了电话附近,故选C。
【24题详解】
句意:电话响了,我拿起了熨斗。
held举行;lifted举起;touched触摸;answered接听(电话)。他把熨斗当成电话,所以是准备接听电话,故选D。
【25题详解】
句意:你的另一个耳朵是怎么回事?
other其它的,后接复数名词;another另一个(三者或三者以上);the other另一个(两者之间);any other任何其他的。此处是两个耳朵中的另一个耳朵,故选C。
V.阅读理解(51~60 每小题1分,61~70每小题2分,共 30 分)
A
阅读短文,判断短文后句子的意思是否与短文内容相符。用"T"表示相符,"F"表示不相符。
Many have heard of shark fin soup. This famous and expensive dish is especially popular in southern China. But do you realize that you’re killing a whole shark each time you enjoy a bowl of shark fin soup?
When people catch sharks, they cut off their fins and throw the sharks back into the ocean. This is not only cruel, but also harmful to the environment. Without a fin, a shark can no longer swim and slowly dies. Sharks are at the top of the food chain in the ocean’s ecosystem. If their numbers drop too low, it will bring danger to all ocean life. Many believe that sharks can never be endangered because they are the strongest in their food chain. But in fact, around 70 million sharks are caught and traded in this industry every year. The numbers of some kinds of sharks have fallen by over 90 percent in the last 20 to 30 years.
So far, no scientific studies have shown that shark fins are good for health, so why eat them? Help save the sharks!
26. Shark fin soup is especially popular in northern China.
27. People cut off sharks’ fins and throw the sharks back into the ocean.
28. Sharks are at the bottom of the food chain in the ocean’s ecosystem.
29. Around 70 million sharks are caught and traded in this industry every year.
30. So far, no scientific studies have shown that shark fins are good for health.
【答案】26. F 27. T
28. F 29. T
30. T
【解析】
【分析】本文主要讲述人们为喝鱼翅汤,大量捕杀鲨鱼,导致鲨鱼数量大幅度减少,置整个海洋生态系统处于危险之中,危害环境,作者呼吁人们停止捕杀鲨鱼,去拯救鲨鱼。
【26题详解】
细节理解题。根据“This famous and expensive dish is especially popular in southern China”可知,它在中国南方特别受欢迎,故答案为F。
【27题详解】
细节理解题。根据“When people catch sharks, they cut off their fins and throw the sharks back into the ocean”可知,当人们捕捉鲨鱼时,他们割下鲨鱼的鳍,把鲨鱼扔回海里,故答案为T。
【28题详解】
细节理解题。根据“Sharks are at the top of the food chain in the ocean’s ecosystem”可知,鲨鱼在海洋生态系统中处于食物链的顶端,故答案为F。
【29题详解】
细节理解题。根据“around 70 million sharks are caught and traded in this industry every year”可知,在这个行业中,每年大约有7000万条鲨鱼被捕获和交易,故答案为T。
【30题详解】
细节理解题。根据“So far, no scientific studies have shown that shark fins are good for health”可知,到目前为止,还没有科学研究表明鱼翅对健康有益,故答案为T。
B
Wang Xiangjun is the first blind student to take gaokao in Anhui. She went to a music college in Tianjin in 2015. It’s never an easy thing for blind people to do that.
Wang was blind when she was born. At the age of eight, she started to learn to play the piano. The first problem for Wang was to find the keys. She had to listen to the melody (旋律)again and again, keep it in mind and then practice playing it over and over again. She worked very hard and played better and better. Music made her confident and happy.
“Many kind people helped me over the past years. I wish to pass on the love and kindness to more blind children by working as a teacher. ” said Wang after she graduated from college in 2019.
Her dream came true soon. She became a piano teacher in the Hefei Special Education Center that year. Now Wang lives a busy but happy life. “All of my students are so lovely. I know their difficulties in learning. I can teach them with my experience and let them know there is hope and a bright future ahead, ” said Wang.
31. It’s never an easy thing for ________ to go to college.
A. old people B. young people C. blind people D. deaf people
32. Wang started to learn to play the piano when she was ________ years old.
A. seven B. eight C. nine D. ten
33. The first problem for Wang is ________ when she started to play the piano.
A. to find the keys B. to listen to the melody
C. to keep the melody in mind D. to play the piano with fingers
34. After Wang graduated from college in 2019, she wanted to work as ________.
A. a worker B. a nurse C. a teacher D. an officer
35. Wang helped her students know there is hope and a bright ________ ahead.
A. job B. sun C. road D. future
【答案】31. C 32. B 33. A 34. C 35. D
【解析】
【分析】本文主要讲述了第一位参加高考的盲人王香君通过音乐来找到自信,并且她把自己的经历告诉给学生们,让他们明白前面有希望和明亮的未来。
【31题详解】
细节理解题。根据“It’s never an easy thing for blind people to do that”可知,盲人参加高考并不容易,故选C。
【32题详解】
细节理解题。根据“At the age of eight, she started to learn to play the piano”可知,在八岁时学习弹钢琴,故选B。
【33题详解】
细节理解题。根据“The first problem for Wang was to find the keys”可知,第一个问题是找到钢琴上的键,故选A。
【34题详解】
细节理解题。根据“I wish to pass on the love and kindness to more blind children by working as a teacher”可知,她想成为一名老师,故选C。
【35题详解】
细节理解题。根据“I can teach them with my experience and let them know there is hope and a bright future ahead”可知,让学生知道有希望和光明的未来,故选D。
C
Salt in the soil has always made it impossible to grow crops. But that’s now changing.
Famous agriculturalist (农学家)Yuan Longping said they would grow a special rice. They would turn 100 million mu of saline-alkali (盐碱的)land into farmland in the country over the next 10 years.
In 2017, Yuan’s team successfully grew rice on the saline-alkali land in Jiangsu Province. It is called sea rice. Now they have made great progress. Both China and many other countries around the world have large saline-alkali land. If all of it can be used to grow rice and grain, it is very important for food security (安全). And it will help the UN zero-hunger goal come true.
Yuan Longping was named as “Father of Hybrid Rice”. He
展开阅读全文