收藏 分销(赏)

2021高考英语(浙江专用)大二轮总复习定时训练(4).docx

上传人:w****g 文档编号:3813131 上传时间:2024-07-20 格式:DOCX 页数:4 大小:47.72KB
下载 相关 举报
2021高考英语(浙江专用)大二轮总复习定时训练(4).docx_第1页
第1页 / 共4页
2021高考英语(浙江专用)大二轮总复习定时训练(4).docx_第2页
第2页 / 共4页
2021高考英语(浙江专用)大二轮总复习定时训练(4).docx_第3页
第3页 / 共4页
2021高考英语(浙江专用)大二轮总复习定时训练(4).docx_第4页
第4页 / 共4页
亲,该文档总共4页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、定时训练(4).专题特训(情态动词与虚拟语气)1When I lived with my roommates in the university,we _ often talk into the night.Amight Bcould Cshould Dwould解析情态动词用法。would 在此表示过去的习惯性动作,其他几项没有此意。答案D2Students _ remain in their seats until all the papers have been collected.Awould Bshall Cwill Dcould解析考查情态动词。该空 shall表示规定、命令,故选

2、B。答案B3She didnt come to the party last Sunday._, she must have made the party more exciting.AIf she came BWould she come CHad she come DDid she come解析Had she comeIf she had come。语境为与last Sunday 的事实相反。答案C4Why does Thomas speak through every discussion but never listen to the others?Thats what he _ do

3、. We used to hate that, but are used to it now.Aought to Bcan Cwill Dmight解析考查情态动词。ought to最基本的意思是“应当”,既可指有责任或义务,也可指建议或劝告某人“应当”做某事,还可指推想某事或某状况“应当”会发生等;can表力量;will表意愿,还可表示决心、许诺、指示、嘱咐等;might意为“或许”,常表推想。由语境可知,答句句意:那是他情愿做的事情。过去我们厌烦,现在已经习惯了。故C项正确。答案C5Brain, like muscles, also needs some kind of exercise

4、and nutrition. The more you use your brain in the right direction, the more you _ enhance your ability.Acould Bmight Cshall Dwill解析考查情态动词。句意:大脑像肌肉一样也需要一些熬炼和养分。以正确的方式用脑,你用得越多,就越能够增加你的力量。依据语意可知,此处表示“将,会”的概念,因此应用will一词。故答案选D。答案D6The parcel was a whole week late. How I wish I _ air mail instead.Ahad cho

5、sen Bwould chooseCchose Dchoose解析考查虚拟语气。句意:这个包裹晚了整整一周。我多么期望我当时选择的是航空邮政。依据题干可知,本句考查的是wish后的宾语从句使用虚拟语气的用法。依据语境可知,此处是与过去状况相反的虚拟语气,故应用“had过去分词”结构,had chosen符合题意。故答案选A。答案A7David is often absent from class.Tell him he _ answer for it if he goes on behaving like that.Ashall Bmight Cwould Dcan解析考查情态动词。句意:Da

6、vid现在经常旷课。告知他,假如再这样,后果自负。情态动词shall用于其次、三人称的陈述句中,可表示警告、许诺、命令、威逼等语气。故答案选A。答案A8Can you keep a secret?You _ worryIm not going to mention it to anyone.Aneednt Bcouldnt Cmustnt Dwont解析考查情态动词。句意:你能帮我保守隐秘吗?你不必担忧,我不会向任何人提及的。neednt不必要;couldnt不能够;mustnt禁止;wont将不会。依据句意可知,答案A符合语境。答案A9If I _ your advice then, I t

7、hink that the crops could be growing better.Atook Bwould have takenChad taken Dhave taken解析考查虚拟语气。句意:要是当时我听了你的建议,现在庄稼可能长得更好。由“then”可知,此处是对过去事实的虚拟,所以if引导的条件句要用“had过去分词”形式。故答案选C。答案C10How was your trip to Yancheng last week?Wonderful! I only felt sorry that I _ the nature reserve of red?crowned cranes,

8、 but the weather was awful.Acould visit Bcould have visitedCmight visit Dmight have visited解析考查虚拟语气。句意:你上周去盐城的旅游怎么样?相当不错!要不是天气糟糕的话,我本可以去参观丹顶鹤自然爱护区的。那是我唯一感到圆满的事情。本题为含蓄式虚拟语气的表达,其中but引导的句子相当于if条件句。依据语意可知,此处是对过去状况的假设虚拟,因此主句中的谓语动词应用“should/could/wouldhave done”的形式。故答案选B。答案B11According to the rules and re

9、gulations, all payments _ be made in cash in the shopping center.Ashall Bcan Cmust Dshould解析考查情态动词。句意:依据规定,购物中心的全部款项都应以现金支付。情态动词shall用于第三人称时,表示“法律和条文等的规定”。故答案选A。答案A12She often shares her deepest thoughts and fears with friends through QQ, as if they _ chatting in her living room.Awere BareChad been

10、Dhas been解析考查虚拟语气。句意:她经常在QQ上和伴侣们共享她内心最深处的想法和担忧,好像他们正在客厅里谈天似的。依据语境可知,as if引导的状语从句是与现在事实相反的虚拟语气,因此,从句中用be的过去式were。故答案选A。答案A13Oh, Im not feeling well in the stomach. I _ so much fried chicken just now.Ashouldnt eat Bmustnt have eatenCmustnt eat Dshouldnt have eaten解析考查情态动词。情态动词与动词原形连用可以表示对现在和将来的推想;当它与动

11、词完成式连用时表示对过去的推想。本题依据just now可排解A、C两项;must have done意为“想必过去肯定做过某事”,其否定式常用cant have done形式;shouldnt have done意为“过去本不应当做某事”。由语境可知,此处是指刚才本不该吃那么多炸鸡。故D项正确。答案D14Where did you get this book?I picked it up from a second?hand bookshop if you _ know.Amust Bwill Ccan Dshall解析考查情态动词辨析。句意:你在哪买到这本书的?假如你非要知道的话,我是在二

12、手书店买到的。must此处表示“非要,偏偏”,符合题意,故选A。答案A15If he _ there were poisonous snakes in the mountain, he would not have camped there.Luckily, he was found relatively quickly and _ to the local medical center.Awas reminded;rushedBhad been reminded;rushedCwas reminded;rushingDhad been reminded;rushing解析考查动词时态和虚拟语

13、气。句意:假如他被告知山里面有毒蛇的话,他就不会在那儿宿营了。幸运的是他很快被发觉了,而且快速地被送到当地的医疗中心。第一空表示与过去事实相反,用过去完成时表虚拟,其次空表示病人被送到医院。答案B16We _ the game.You spoiled the chance by missing the ball!Im terribly sorry!Acould win Bwould winCcould have won Dmust have won解析考查虚拟语气。句意:我们原来可以赢得竞赛的,但是你失分了,使我们丢失了赢的机会。格外愧疚。答案C17Jenny took the 8:00 bu

14、s to Guangzhou this morning.Really? She _ the 9:00 train. Its much more comfortable and safer to travel by train.Acould have taken Bshould take Cmust have taken Dcan take解析考查情态动词的用法。句意:今日上午Jenny乘8点的公共汽车去了广州。真的吗?她本能坐9点的火车的。坐火车比公共汽车舒适、平安的多。答案A18Its said that there are plenty of hotels in that town. Th

15、ere _ be any difficulty for you to find somewhere to stay.Awouldnt Bmustnt Cshouldnt Dneednt解析考查情态动词的用法。句意:据说这个城市有很多宾馆。你找宾馆不应当有问题。答案C19My son failed to be accepted by the firm after the interview.Now that he wasnt well prepared, he might as well _Anot try Bnot to have triedCnot to try Dnot have trie

16、d解析考查情态动词的用法。might as well意为“不妨”。句意:我的儿子面试后没被公司接受。既然他没有预备好,他就不该去试。答案D20_ here yesterday, he could have seen Jackie Chen.AIf Bob has come BIf Bob cameCHad Bob come DIf Bob should come解析考查虚拟语气。句意:要是鲍勃昨天在这儿,他可能会看到成龙。依据时间状语yesterday可知是对过去事实的假设,故用过去完成式,即If Bob had come.,省略为Had Bob come。故选C项。答案C.完形填空 体裁:记

17、叙文话题:寓言故事时间:12分钟Penguin,Reindeer and Fox were great friends.One day,Penguin and Reindeer _1_ a lot of fruit,and decided to keep it a _2_On the way,they met Fox,who saw them so _3_,asked them why.They told him they couldnt say,because it was a secret,but Fox asked them to _4_ him,so they told him abo

18、ut the fruit.When they _5_ at the village,Fox forgot about his promise,and told everyone.When Penguin and Reindeer _6_ to the place where they had found the fruit,the animals of the _7_ had already been there and eaten it all.That same day,Penguin and Reindeer found _8_ place full of food,and the sa

19、me thing happened again with Fox._9_ by these betrayals(背叛),they decided to _10_ Fox a lesson.The next day they told Fox that they had found a lake so full of _11_ that no effort was needed to _12_ them.Fox again told everyone in the village _13_ this.The next day,Fox came by,covered in cuts and bru

20、ises.After telling all the animals about the lake full of fish,_14_,including even the polar bears,had gone there._15_,not finding anything,they felt deceived,and had given _16_ a good beating.Fox learned that keeping peoples trust is very _17_,and that to get it in the first place you have to earn

21、it with loyalty and always keeping your word.Penguin and Reindeer devised(设计) another trick for Fox but,_18_ he was no longer a bigmouth,he did not _19_ them,and Penguin and Reindeer regained their faith in Fox,thus _20_ him.【语篇导读】企鹅、驯鹿和狐狸是好伴侣,一天企鹅和驯鹿发觉了很多水果,在回去的路上遇到了狐狸,告知了他并且让他保密,但是狐狸却食言了。其次次也是如此。于

22、是企鹅和驯鹿打算惩处他,告知他有一个湖里面有很多鱼,于是狐狸把这件事告知了全部的动物。动物们上当后将狐狸狠狠揍了一顿。1A.took Bfound Ccarried Dcaught解析企鹅和驯鹿发觉了很多水果,故选B。答案B2A.secret BpromiseChumour Dsuggestion解析依据下文的They told him they couldnt say,because it was a secret.可知应选A。答案A3A.sad Bfat Chappy Dtired解析依据常识可知当发觉了很多食物时,应当是兴奋的,故选C。答案C4A.beat Bhelp Cpunish D

23、trust解析前面企鹅和驯鹿说了那是一个隐秘,因此狐狸应当是让他们信任他,这样他们才将隐秘告知了他。答案D5A.arrived Bleft Cmoved Ddrove解析当他们到达村庄,狐狸就遗忘了自己的承诺。arrive at 到达。答案A6A.returned Bchanged Cvisited Dbought解析当企鹅和驯鹿返回到他们发觉水果的地方,村里的动物已经到了那里,把水果都吃光了。答案A7A.town Bvillage Ccity Dcountry解析依据前面的When they _5_ at the village,Fox forgot about his promise,an

24、d told everyone.可知此处应选B。答案B8A.other Bsome Canother Dany解析同一天,企鹅和驯鹿又发觉了一处有食物的地方,故选C。答案C9A.Pleased BSatisfiedCExcited DAngered 解析由于狐狸两次背叛了他们,故他们应当是生气的,故选D。答案D10A.teach Bgive Cdeliver Dattend 解析依据下文的Fox came by,covered in cuts and bruises.可知应当是他们打算教训一下狐狸。teach sb a lesson教训某人一顿。答案A11A.tiger Bfish Clion

25、 Dshark解析依据下文的After telling all the animals about the lake full of fish可知此处应填fish。答案B12A.treat Bcheat Ccatch Dsell解析不费劲儿就可以捉到鱼,故选C。答案C13A.on Bfor Cto Dabout 解析狐狸又把湖里有鱼的事告知了村里的全部动物。tell sb about sth告知某人某事。答案D14A.anyone Beveryone Cboth Dsomeone解析依据上文all the animals的示意可以推出此处应填B。答案B15A.And BTherefore CB

26、ut DBesides 解析依据句意可知前后两句之间的关系是转折关系,故选C。答案C16A.Fox BPenguinCReindeer Dthe polar bears解析依据上文的内容可知是狐狸哄骗了他们,因此他们痛打的应当是狐狸,故选A。答案A17A.worried Bimportant Chonest Dstupid解析狐狸被痛打了一顿之后意识到保持让别人信任是格外重要的。故选B。答案B18A.when Bwhere Cas Dwhile解析企鹅和驯鹿没有再设计惩处狐狸,由于他不再多嘴多舌了。故选C。答案C19A.ruin Badvise Cbetray Descape解析狐狸不再背叛企

27、鹅和驯鹿,故选C。答案C20A.forgiving BregrettingCremembering Dbelieving解析企鹅和驯鹿原谅了狐狸,并且重新信任他。 答案A.阅读理解 体裁:记叙文话题:感悟人生时间:10分钟I had arrived at the airport to catch an early flight home.It had been a very busy three days for me on an interstate trip with lots of meetings,business to do and new customers to meet.The

28、n came the announcement that the flight had been delayed due to a technical problem.I could see a group of technicians and ground staff rushing about,obviously trying hard to fix the problem.I watched and listened as many of the passengers sitting near me shared their frustration about the inconveni

29、ence.As I sat waiting,I reflected on my last meeting for the day.It was not a business meeting but rather a very enjoyable and brief lunch with an old business associate and friend I had not seen for over 12 years,and who I had worked with for nearly 15 years before we lost in touch.I had been given

30、 his phone phone number by a customer I had visited on the first day of my trip,so I called him out of the blue and made a time for us to meet.Our lunch was spent recollecting(回忆) times gone by and as well filling each other in on what had happened in our lives over the last 12 years.Our conversatio

31、n was frequently interrupted with statements such as remember when we did.,whatever happened to. and of course the one we all liked to hear.you know you havent changed one bit,except for a few more grey hairs.We both laughed and smiled as we recalled the good times and the great experiences we had s

32、hared over the 15 years we had worked together.Each event we discussed caused another recollection and everything we talked about centered on the good times.Almost at the same time,right at the end of our time together,we both said how much we both enjoyed it and that we must do it again.We agreed t

33、o catch up when I was next in town,then said our goodbyes and I was off to the airport.So with this extra time on my hands as I waited for my flight,it was great to revisit and replay in my mind all that we had talked about over lunch.I realized at that moment just how important it is to have regula

34、r reminders of the good times in your life and to be able to take the time to reminisce,for so much of what we have done in our past,shapes us and makes us who and what we are today and beyond.At the end of my busy trip with the focus on getting all the business done,I was indeed fortunate enough to

35、 have had the chance to take a short break and reflect on the good things that had happened in my life over 12 years ago.It was somewhat like looking at an old photo album that you have found stored away in a cupboard in your house.There before your eyes are lots of wonderful memories in print that

36、take you back to that time and place,and most importantly to those people who are in the photos.It also made me realize that when you get caught up doing what has to be done in the moment,it is easy to forget the people you have met in your life who have made a positive effect on and enriched you,of

37、ten in only the smallest of ways.My flight home was finally called nearly three hours later and yes as you would have expected many of the passengers cheered when the announcement was made.I smiled as I boarded the plane and realized that I was not at all upset about the delay,as I had been able to

38、spend much of my time reflecting on the good times from days gone by and now eagerly look forward to many more opportunities to reminisce.【语篇导读】本文是一篇记叙文。作者在外地会议结束后,匆忙去了机场打算回家,结果飞机遇到故障不能按时起飞,人们在埋怨,但是作者却充分利用这段时间回忆起在会议的最终一天遇到的已12年未见的伴侣,两人共同回忆了12年前在一起的欢快时间,最终作者并未因航班延期而气恼,反而很兴奋。1According to the writer,t

39、he most precious part of ones memories is _Athe people you have metBthe success you have achievedCthe things that have a positive effectDthe places where you lived when young解析细节理解题。依据文章其次段可知,作者在等待时回忆起在会议最终一天所遇到的已12年未见的伴侣;另外依据倒数其次段.and most importantly to those people who are in the photos.可知,作者认为一个

40、人记忆中最重要的部分是你曾经遇到的人,因此本题答案为A。答案A2Which of the following statements will the writer most probably support?AIt is impossible to avoid the inconvenience caused by flight delays.BOur past experiences have a great influence on our future life.CLooking forward is more important than looking back on the pas

41、t.DIt is really a pity that the good old times will never come back.解析细节理解题。本题可接受排解法,选项A与原文不符,选项B、D在原文中并未提及,结合文章最终一段最终一句话.as I had been able to spend much of my time reflecting on the good times from days gone by and now eagerly look forward to many more opportunities to reminisce.可知,过去的经受会对将来我们的生活有

42、着重要的影响,因此本题答案为B。答案B3The detail that their conversation was frequently interrupted is mentioned in order to show _Athey were eager to make the conversation go smoothlyBthey had been very good and close friendsCthey were both interested in each others present lifeDthey had a good time recollecting the

43、ir old times解析细节理解题。依据文章第三段Our conversation was frequently interrupted with statement such as.可知,他们的谈话经常被打断的缘由是,他们共同回忆起那些过去的点点滴滴的幸福时间,因此本题答案为D。答案D4What is the possible meaning of the underlined word “reminisce” in Paragraph 5?ATo think about a happy time in ones past.BTo spend a happy time with an o

44、ld friend.CTo make good use of ones spare time.DTo explore the relationship between friends.解析词义猜想题。依据划线词的后面.for so much of what we have done in our past, shapes us and makes us who and what we are today and beyond.可知,划线词的含义为:回忆过去的奇特时间。答案A5When the writer boarded the plane,he smiled because _Ahe cou

45、ld finally fly homeBthe other passengers were cheeringChe had made very good use of the delayDhis busy trip would soon come to an end解析细节理解题。依据最终一段I smiled as I boarded the plane and realized that I was not at all upset about the delay, as I had been able to spend much of my time reflecting on the good times from days gone by.可知,作者并没因飞机延误而生气,反而很兴奋,其缘由在于作者充分利用那段时间回忆了过去的一些幸福的事情。答案C6Which of the following is the best title for the passage?AThe Value of Old FriendsBReflecting on the Good TimesCA Delayed Flight HomeDA Threeday Business Trip解析主旨概括题。本文作者阐述了航班延期,作者利用那段时间回忆了过去的一些幸福的往事,因此最佳题目应为选项B。

展开阅读全文
相似文档                                   自信AI助手自信AI助手
猜你喜欢                                   自信AI导航自信AI导航
搜索标签

当前位置:首页 > 考试专区 > 高考

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        获赠5币

©2010-2024 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:4008-655-100  投诉/维权电话:4009-655-100

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :gzh.png    weibo.png    LOFTER.png 

客服