资源描述
丽水市中考英语试题
卷Ⅰ
第一部分 听力部分
一 听力 (共15小题,满分20分)
第一节:听小对话,从A、B、C三个选项中选出正确的选项,回答问题。(共5小题,每小题1分,共5分)
1. What is Peter’s favorite animal?
2. How is the weather now?
3. Who likes Beijing Opera?
4. When is Mary’s birthday?
5. How did Lucy come to school?
第二节:听长对话.从A、B、C三个选项中选出正确的选项.回答问题.(共5小题, 每小题l分.满分5分)
听下面一段较长对话,回答6、7两个问题。
6.What are the two speakers talking about?
A.A photo. B.A gift. C.A book
7.How does the woman feel about her sister?
A.Angry. B.Sorry. C. Proud
听下面一段较长对话.回答8~10三个问题。
8.Why is Tony feeling terrible?
A.Because he can’t sleep well.
B.Because he has a fever.
C.Because he has a stomachache.
9.Where are the two speakers now?
A.At home. B.In the hospital. C. In the school.
10.What does Tony’s mother want him to do?
A.To go to school. B.To have a rest. C.To watch TV.
第三节:听独白.从A,B、C三个选项中选出正确的选项.完成信息记录表.(共5小题,每小题2分,满分10分)
Welcome to Air China
Flight Number:11___________
From Shanghai to 12____________
Leaves:10:00
Arrives:13_____________
Safety instructions:Do not use 14____________ when the plane takes off.
Keep your seatbelt fastened (扣牢).
Do not 15 ___________anywhere on the airplane.
11.A.CA ll7 B. CA 171 C. CA 711
12.A.Moscow B. Paris C. London
13.A.13:00 B. 15:00 C. 20:00
14.A.computers B. cameras C. MP4s
15.A.eat B. smoke C. talk
第二部分 笔试部分
二、单项填空(共l5小题,每小题l分.满分l5分)
从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填人空白处的最佳选项.
【2011浙江丽水】16.The evening party was really fun. We had _________ great time.
A. a B. an C. the D.不填
答案:A
【解析】固定搭配。 have a great time意为“玩的开心”。
【2011浙江丽水】17.Kate and I are going to the concert this weekend.Dad will take_________ there.
A.it B.you C.us D. them
答案:C
【解析】代词辨析。前面说到“凯特和我”,所以后面“爸爸”应该是带着“我们”去那里。
【2011浙江丽水】18.一Bob,shall we go and meet our new classmate?
一Sorry.I'm busy now.But you_________ ask David to go with you.He is free.
A.need B.may C.would D.must
答案:B
【解析】情态动词的用法。need意思是需要,may是可以,would指将要,must意思是必须,根据句意应该表示建议,应用may。
【2011浙江丽水】19.一I can stay and help you_________ you like.
一So nice of you.Bill.
A.until B..though C.if D.and
答案:C
【解析】连词的用法。until意思是直到……时候,though是尽管,if意思是如果,and意为和,可以不用翻译,根据句意,如果你喜欢,我可以呆在这儿帮助你。
【2011浙江丽水】20._________,you guys ! You don’t want to miss the train, do you?
A.Look up B.Give.up C.Hurry up D.Grow up
答案:C
【解析】动词词组辨析。Look up是查询,give up指放弃,hurry up 指放弃,grow up指长大,从后面的句子“你们不想错过火车”。说明要让他们快点。
【2011浙江丽水】21.—Guess What! The great movie is on in the cinema.
一Nothing new.I_________ it with my parents on the first day.
A.saw B.see C.will see D. have been
答案:A
【解析】时态的应用。由on the first day可知应该用一般过去时态。
【2011浙江丽水】22.If you_________ the unnecessary lights, you’ll save some energy.
A.get off B.put off C.take off D.turn off
答案:D
【解析】词组辨析。关灯或其他电器之类的东西应该用turn off.
【2011浙江丽水】23.A friendly basketball match between teachers and students_________ tomorrow afternoon.Anybody is welcome.
A.was held B. will be held C.is held D. must be held
答案:B
【解析】时态的用法。从后面的tomorrow可知应该用一般将来时,这是一般将来时的被动语态。
【2011浙江丽水】24.In China it is a custom to give kids lucky money_________ during the Spring Festival.
A. finally B. luckily C. simply D. especially
答案:D
【解析】副词的用法。finally 是最后的,luckily指幸运的,simply意思是仅仅,especially指的是尤其,特别是。根据句意可知“在中国,尤其是春节期间给孩子红包成为一个传统了。”
【2011浙江丽水】25.Please remember the following things when you are in the museum._________,don’t touch the things. Second, don’t make much noise….
A. First of all B. By the way C.In fact D. So far
答案:A
【解析】词义辨析。由后面的second可知,前面应该是第一,故A是正确的。
【2011浙江丽水】26.The singer felt very sorry and decided he would never drive again after drinking. The traffic accident was really a _________ to him.
A.game B. pleasure C. skill D. lesson
答案:D
【解析】词义辨析。be a lesson to sb意为“对于某人来说是一个教训”。
【2011浙江丽水】27.—Do you know_________ Emma is?
—I met her on the playground just now.
A.what B.how C.where D.who
答案:C
【解析】宾语从句疑问词。从下面的句子“在操场上”可知问的是艾玛在哪儿。
【2011浙江丽水】28.Everybody should remember it is not _________ to swim in the river alone.
A.healthy B. safe C.possible D.comfortable
答案:B
【解析】词义辨析。从后面的的“单独在河里游泳”可知应该是不安全的。
【2011浙江丽水】29.Personally I don’t quite agree that people_________ dangerous animals as pets.
A. depend B.afford C.keep D.follow
答案:C
【解析】词义辨析。Keep sth. as a pet意为“饲养……作为宠物”。
【2011浙江丽水】30. ---How was your summer camp, Ben?
---________. I made so many friends.
A. Fantastic B. Not really C. Boring D. Of course
答案:A
【解析】交际用语。从后面的句子“我交了那么多的朋友”说明夏令营很好。
【2011浙江丽水】三、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Eric was terribly ill. He couldn't move and had to spend all day in 31_________. Because his friends were not allowed to go near him, he felt quite 32_________ . Every day he just looked out of the 33 _________, doing nothing at all. As time passed, Eric became more and more hopeless.
One day, however, he saw something very 34 _________in the window. A panda was eating sandwiches there. Eric was very surprised. Before he could 35 _________what had happened, he saw a monkey playing the violin. After a while, he saw more and more 36_________ characters outside the window. This time he began to 37 _________a lot and could hardly stop.
No one would stop laughing when they saw a pig playing a drum, or a dog 38 _________a pair of glasses and acting like a teacher. Eric didn't tell anyone about this 39_________ he thought nobody would believe this. Anyway, those strange characters brought happiness back 40 _________his heart. Soon he got well and was able to go back to 41_________ again.
When class was over. Eric told his 42_________ about all the strange things he had seen. While he was talking, he saw something coming out of Tom's 43 _________. He wanted very much to know what it was, so he asked Tom 44 _________. Finally Tom had to 45_________ him what was in the bag. There, inside, were all the fancy-dress (假面) toys that Tom had used to cheer him up!
And from that day on, Eric always did his best to make sure that no one was sad or lonely.
31. A. school B. bed C. church D. class
32. A. happy B. tired C. sad D. excited
33. A. window B. book C. door D. wall
34. A. delicious B. warm C. useful D. strange
35. A. find out B. pick up C. take away D. get back
36. A. quiet B. brave C. funny D. dangerous
37. A. cry B. laugh C. run D. sing
38. A. making B. selling C. inventing D. wearing
39. A. because B. but C. so D or
40. A. for B. with C. into D. by
41. A. work B. school C. town D. hospital
42. A. parents B. brothers C. sisters D. classmates
43. A. eyes B. shoes C. jacket D. schoolbag
44. A. again and again B. as usual C. day and night D. in time
45. A. teach B. show C. lend D. sell
【主旨大意】本篇短文通过讲述汤姆默默帮助病重男孩艾瑞克树立生活的希望的故事,告诉大家没有人是孤单悲伤地。
31. B 根据句意艾瑞克不能动,只能是躺在床上。
32. C 别的朋友都不和他玩,说明他感到很悲伤。
33. A look out of the window 意为“向窗外看”。
34. D 由后面的文章可知,这些事情很奇怪.
35. A find out意为弄明白,pick up意为捡起,take away意为拿走,get back意为取回。
36. C 只有funny和dangerous的比较级前面加more,但dangerous意为危险的,不符合本意。
37. B 由上面的句子知道这些可笑人物特征让艾瑞克笑了。
38. D 戴眼镜用wear.
39. A 解释原因用because,
40. C bring sth. into one’s heart给某人的内心带来…
41. B 病好了之后当然要去上学了。
42. D 下课之后,只能和同学们讲述自己的经历了。
43. D 由下文“what was in the bag”可知,应该是书包。
44. A again and again意为一次又一次地
45. B show意为出示给某人看。
四、阅读理解(共15小题.每小题2分,满分30分〉
阅读下面四则材料.从所给的A﹑B﹑C﹑D四个选项中选出最佳选项.
【2011浙江丽水】(选择型)A
46. Where can you probably see this note?
A. At home. B. At a hotel. C. In« restaurant. D. In a supermarket.
47. How often are the bed things washed for the guest?
A. Every day. B. Every two days.
C Every three days. D. Every week.
48. According to the note, the guest is suggested to_______ .
A. have a new towel every day B. provide toothbrushes
C. continue to use the same towel D. help clean the room
【主旨大意】本文是针对旅馆客人的起居生活提出的建议。
46. B 推理判断题。根据“We hope you will enjoy your stay here”可知应该是旅馆。
47. B 细节理解题。根据“We wash the bed things every two days”可知。
48. C 细节理解题。根据“We suggest you continue to use the towels”可知。
【2011浙江丽水】(选择型)B
The crowd stopped their talks as the runners came to the starting line. At this moment, all eyes were on two people. Mark, the favorite for the gold medal, and Jim, a new face to all.
Mark had won a lot of competitions in 3000 meters and was thought to be the finest runner in the country. Until a few months before, Jim was almost unknown outside his hometown. But he had won one competition after another, which was a big surprise. Many people thought Jim would also do very well this time. It was going to be an exciting race.
Bang! The race started. For the first half, Jim ran with Mark in the leading group. At 1700 meters, Jim was about one meter behind Mark. Suddenly, the crowd stopped cheering. Mark fell and lay on the grass. He tried to get up, but his hand had been injured and was out of the race.
The crowd believed that Jim had tripped (绊倒) Mark and they began to shout at him. Jim looked back and slowed down. Then ▲ ___. But the race was over for Jim, too. He was far behind others now. Jim was very unhappy because of what had happened.
Later, after the judges (裁判) had studied the video of the race, they decided that Jim had done nothing wrong. Jim went to see Mark and said, “I’m sorry for...” “It's not your fault. I got injured myself in the leg. Such a thing never happens to me. I've got to see the doctor. "
The two went on to become good friends and were often seen training together.
49. Why was the race going to be exciting?
A. Because it was a 3000—meter race.
B. Because there were only two runners in the competition.
C. Because both Mark and Jim were very good runners.
D. Because a large crowd of people came to watch the competition.
50. The crowd stopped cheering suddenly because ________.
A. it began to rain heavily B. Mark fell and lay on the grass
C. Jim was about one meter behind Mark
D. Jim ran with Mark in the leading group
51. Which of the following can be put in the blank (空白处) in Paragraph 4?
A. he went on with the race B. the doctors came to help
C. The judges told him to stop D. he didn't know what had happened
【主旨大意】本文主要讲述了一次比赛的意外结果让Jim 和Mark成为了好朋友,也让人们懂的了比赛的真正含义:友谊第一,比赛第二。
49. C 细节理解题。根据“Many people thought Jim would also do very well this time.”可知这两个选手实力相当,不分伯仲。
50. B 细节理解题。 由“Mark fell and lay on the grass. ”可知。
51. A 推理判断题。由But the race was over for Jim, too. He was far behind others now.可知,Jim 在慢下来之后,准备再跑时,已经落在别人后面很远了。
【2011浙江丽水】(选择型)C
It's hard to imagine life without the Internet. How greatly it has changed our lives in the past 15 years since it was widely used. At the same time, however, the Internet has also caused some traditions to fall away (消失).
E-mail is quicker and cheaper. Getting a handwritten letter from a friend has become a rare (稀有的) pleasure.
Who would like to pay 60 yuan for 12 songs in a plastic case if you can find music in the Interact for free?
When almost any fact can be found within seconds through Google and Baidu, personal memory becomes less important. The Web can remember it for us.
When was the last time you watched the world out of a window? When was the last time you read a favorite book once again? When was the last time you sat in the cinema with your family? More and more people lose themselves in the Internet. They show less interest and spend less time in the outside world.
You’ve spent the past few years talking with your freinds on QQ, or reading about his or her QQ suqare, so meeting a freind is no longer as important as it once was.
Have you ever found yourself doing homework with one eye on a QQ Space window? A growing number of people say the Internet is stopping young people from fixing their attention on anything for a long time.
When you surf the Internet, it feels like something you're enjoying and nobody knows it. But when you realize just how many people are watching your every move, it might just make you mad. Many people have realized their personal information can be found easily in the Internet even they don't want to.
52. According to the passage, the Internet has been widely used since ago.
A. 12 years B. 14 years C. 15 years D. 60 years
We can learn from Paragraph 5 that people spend more time these days.
A. surfing the Internet B. going to the cinema
C. reading favorite books D. watching the outside world
54. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Personal memory becomes more important.
B. People get fewer handwritten letters from their friends now.
C. You have to pay if you want to find some music in the Internet.
D. Internet can help young people fix their attention on anything.
55. From the passage we can learn that the writer ________ when some traditions are falling away.
A. doesn’t care B. seems happy C. feels interested D. is worried
【主旨大意】因特网给我们的生活带来了很大的变化,同时也让许多传统的东西逐渐消失,为此,作者进行了详细地说明并对这一现象表示了担忧。
52. C 细节理解题。根据第一段句子“How greatly it has changed our lives in the past 15 years since it was widely used”可知。
53. A 细节理解题。根据句子“More and more people lose themselves in the Internet.”可知。
54. B 细节理解题。A是错误的,根据句子“personal memory becomes less important.”可以判断;B是正确的,根据句子“Getting a handwritten letter from a friend has become a rare pleasure.”可以判断;C是错误的,根据句子“…if you can find music in the Interact for free”可以判断;D是错误的,根据句子“…the Internet is stopping young people from fixing their attention on anything.”可以判断。故选B。
55. D 推理判断题。通过对文章的整体把握,“however, the Internet has also caused some traditions to fall away”进行推理出作者对于一些传统真正消失感到很担忧。故选D。
【2011浙江丽水】(选择型)D
Dear Malia and Sasha,
I know that you've both had a lot of fun these two years. You have been to many picnics and had all kinds of junk food your mother and I probably shouldn't have let you eat. But I also know that it hasn't always been easy for you and Mom. So now I want to tell you a little more about why I decided to take our family on this journey.
When I was a young man, I thought life was all about me—about how I'd make my way in the world, become successful, and get the things I want. But then the two of you came into my world with those smiles and suddenly, all my big plans didn't seem so important any more. I soon found that the greatest happiness in my life was that you were so happy. And 1 realized that my own life wouldn't mean much if I couldn't make you two happy. In the end, girls, I ran for (竞选) President: because of what I want for you and for every child in the US.
I want all our children to go to school so that they can learn and grow. I want them to have the chance to go to college—even though their parents don't have enough money. And I want them to get good jobs.
I want us to see new tech
展开阅读全文