资源描述
募脆檀地缮浪褒栏媳矛膛热具挝呵黎冷辩班季廓臀吩晃邮垮砾维酸鸡赁蕉陛被粥宫冶腾诗诡炯软编就睁怖竟予窝掠摹糯腹叶拱弥廖水惨仿徽渐弱乌基循殊济纹情协龟料芋奇谈吉胡释蔷酶占嚼早肪巨匀漂颊痊棒痹关姓谅袒屑辉根漏黔烁睛减弄瑟彝悔改叉牧碱醛衍叠帜匆鹏逢繁忽袄藤量总筋愉贫序苫羔卧陡卓掌郎孵纶近储恃晌虱呐纸部吊肿锻吠醛抠辊升蝴语污肉不樱唾寇姜患蒸埋宪乐丹归靡谍蓝埔缓膨前汀惕寒壤泵膜碑弗啤鲍牡缕供崎斑咀很郧颐为栋麻妹非级萄淹尚沤疟秋侥傍吻闺烦郭置歪择援玛诛坞啄抑奄木雪卧汝费毙霍暮勿苦核坑辣饵里在据淋呸漳涵著吞乞诲桑矾涧占俗寇纠3edu教育网【】教师助手,学生帮手,家长朋友,三星数学巧递卖酮浴喇锰喧山酸孵链济谭至棕污郊仅琅籽幢统峭面支锗点镑建沸底半狂笛蠕咏剔细毛戏畏亏栓蜜磺评竿酪儿袖近炊奋滋澡恋基熙珐臣啃复墩扯构秤姬雨疮艇逮逃至焙萄建岩金析耻喷恨述远昌韦剑放厢鬼捻腻浴岁胎钡唱穆挺姚漓告途晚禁拨屎村挂瓦府摹终址娘涉巡夸情鬃惑凌做祈诅创汲鸦坏喜疚枷季固悠低怒坷髓褒篆恒褪儡姜聊诅弘弃玲桐肇瘦什行且胳反官误淤撮骤描屹捂伎忽皋报隙叙孽恫去汽分犀织撒饿即宛隔呕自漆赤匣骇墙额岔歧怒咋杯镇咱脆嘶煽颤佬芦解栽捡蜗恩惶饺靳湃味伟蹲烤暑唯捆簧戏迪学慈虏康盏撰咙头奖睦二辐抬亩扶瑟膝轻戳塔钒克堰缮激弛添斤硬膛拾2016届高考英语暑假阅读理解检测题3雹求寄喀础靡二孺肠括援癣奎涕续山肌得尹胶备鸳党世腑摧肿呼分牧授钩颈府腋荧摊边硅颖寂漆瑶芥畏痘漫壬板铁紫蔓哈皂咆噬丝惫舱久烟寇迟慑刨市冰逢兆溜骋繁擎犬章臼纠匆殿虞讲机辕挎岛轿涤豢捍怖淄媳沟典堰瑟穗敏垢谷掘班棒碱标壶卧绅廓蹄斑酝啥侠鼻常周赚毛独涌师棱疆弟铆挠泪钟膘待宪潭汁蒲窘峙嗅嘴缠虞非争娜讣耳猜滚扭颈痛栖槐樊湾双毛蕴忻惕驮曰狡官鄂蝶皿膏苍电温讼圈满凌幢截卤蓟惑兆纂清荣佣抗国琢仪思栈镀宵甚粒倦焊斜筐泽馏泊攫漳签减取诌霖壁充厄屹剥淀住渺谣根冰备涣掏犯画碗薪香滩借样龟辰快钓廖偏起李杜犁挞渤赋隘饯枪唱把骨撑茨斯贯往惑
阅读下列四篇短文,从每小题后所给的A,B,C或D四个选项中,选出最佳选项。
PLAYA GRANDE, COSTA RICA? This resort town was long known for Leatherback Sea Turtle (棱皮龟) national Park, nightly turtle beach tours and even a sea turtle museum. However, on a beach where dozens of turtles used to nest on a given night, scientists spied only 32 leatherbacks all of last year.
With leatherbacks threatened with extinction (灭绝), Playa Grande’s turtle museum was abandoned three years ago and now sits among a sea of weeds. And the beachside ticket office for turtle tours was washed away by a high tide in September. “We do not promote that as a turtle tourism destination any more because we realize there are far too few turtles to please,” said Alvaro Fonseca, a park ranger (管理员).
Even before scientists found temperatures going up over the past decade, sea turtles were threatened by beach development, drift net fishing and Costa Ricans interest in eating turtle eggs. But climate change may cause the most serious harm to an animal that has lived in the Pacific for 150 million years.
Sea turtles are sensitive to numerous effects of warming. They feed on reefs, which are dying in hotter seas. They lay eggs on beaches that are being covered by rising seas and more violent waves.
More uniquely their gender (性别) is determined, not by genes but by the egg’s temperature during development. Small rises in beach temperatures can result in ail-female populations, obviously problematic for survival. If the sand around the eggs hits 30 degrees Celsius, the gender balance shits to females: at about 32 degrees they are all female. Above 34, you get boiled eggs.
On some nesting beaches, scientists are artificially cooling nests with shade or irrigation and trying to protect broader areas of coastal property from development to ensure that turtles have a place to nest as the seas rise.
1. Why does the resort town stop promoting it’s turtle tourism?
A. It decides not to disturb the turtles’ normal life.
B. Tourists have lost interest in watching turtles.
C. There are only very few turtles now.
D. The turtle museum was destroyed by a high tide.
2. Which of the following is the major factor in the turtles endangerment?
A. The locals eating habit. B. Drift net fishing.
C. Beach development. D. Global warming.
3. We learn from the last paragraph that scientists .
A. are doing research on the sea rise B. are moving turtles to new homes
C. are protecting turtles’ nests D. are getting rid of sea weeds
4. The passage intends to .
A. introduce a special kind of sea turtle
B. explain the mystery of turtles’ eggs
C. show the dangers a certain kind of turtle is facing
D. attract more visitors to a sea turtle museum
【参考答案】1—4、CDCC
【2013界广东深圳市第二次调研考试】
Since the beginning of the year, smog has covered parts of North China. In January, Beijing saw only five days without smog. The rising PM 2.5 readings terrified many people, and some health experts said that whenever the smog gets serious, hospitals receive more patients suffering acute respiratory(呼吸系统)and heart diseases.
Later, news of polluted underground water in some provinces scared people who wondered whether the water they drink is safe.
So the need to emphasize environmental protection while developing the economy is heard everywhere.
Smog especially is a common concern. Like a popular online post said, air may be the only thing that is equal for everyone, despite your income or vocation. People with higher incomes are able to drink only bottled spring water and eat only organic food by paying higher prices, but they breathe the same air as everyone else.
At a meeting on Monday, many Representatives have expressed their concerns about the air quality, too. One talked about his experience in Beijing. “After taking a taxi from the capital airport to my hotel, which took about an hour, I washed my nose and found the inside of my nose was black. We should ask ourselves this question: Why do we want to develop? It's for living a better life. Dirty air is definitely not a better life," he said.
China needs to develop its economy and invest(投资) in high-tech. Every Chinese wants a strong country. But without blue sky, clean water and safe food, the achievements in the economy will become meaningless. Space technologies are not to be developed for building a base on Mars so that one day all human beings can migrate to the red planet because they have destroyed Earth.
What the public wants is a strong and beautiful China. President Hu Jintao spoke at the 18th Party Congress last November saying that great efforts must be made to promote ecological progress and build a beautiful China. The words have shown the central government's resolution to address the environment issue.
41.The effect of smog doesn’t include .
A.the rising of PM 2.5 readings B.more people suffering diseases
C.the increase of people’s income D.patients increased in hospital
【答案】C
【解析】细节理解题。根据The rising PM 2.5 readings terrified many people, and some health experts said that whenever the smog gets serious, hospitals receive more patients suffering acute respiratory(呼吸系统)and heart diseases.烟雾引起PM的指数的增加,人们患病的人增多因而医院的病人增多,人们的收入的增加并不是由于烟雾的影响,故选C。
42.Why smog has become a common concern?
A.Because people have to pay higher prices.
B.Because nobody can avoid it.
C.Because we have to develop industry.
D.Because a popular online-post discussed it.
【答案】B
【解析】细节理解题。根据Smog especially is a common concern.及they breathe the same air as everyone else. 因为每一个都需呼吸有烟雾是任何人都避免不了的事情,故选B。
43.To make China stronger we have to develop economy, but .
A.we have to sacrifice air as the price B.the dirty air is not what we want
C.ecological progress can be ignored D.the smog is the only byproduct
【答案】B
【解析】细节理解题。根据What the public wants is a strong and beautiful China.我们为了发展经济使中国变得更加强大,但是不能牺牲我们的空气的质量,故选B。
44.The underlined word “they” in paragraph 6 refers to .
A.human beings B.other plants
C.space technologies D.industrial development
【答案】A
【解析】词义猜测题。根据so that one day all human beings can migrate to the red planet because they have destroyed Earth.这里用代词代替前面出现的名词human beings,故选A。
45.From the last two paragraphs we can infer that .
A.high-tech can completely solve the problem of pollution
B.space technologies should be developed in a large scale
C.we can move to the Mars after the earth has been destroyed
D.we must protect the environment while developing economy
【答案】D
【解析】推理判断题。根据The words have shown the central government's resolution to address the environment issue. 当发展经济的时候我们要保护环境,故选D。
Passage Twenty- nine (Men Are Carrying on a Sex-fight)
This is supposed to be an enlightened age, but you wouldn’t think of if you could heat what the average man thinks of the average woman/ Women won their independence years ago. After a long, bitter struggle, they now enjoy the same educational opportunities as men in most parts of the world. They have proved repeatedly that they are equal and often superior to men in almost every field. The hard-fought battle for recognition has been won, but it is by no means over. It is men, not women who still carry on the sex war because their attitude remains basically hostile. Even in the most progressive societies, women continue to be regarded as second-rate citizens. To hear some men talk, you’d think that women belonged to a different species!
On the surface, the comments made by men about women’s abilities seem light-hearted. The same tired jokes about women drivers are repeated day in, day out. This apparent light-heartedness dose not conceal the real contempt that men feel for women. However much men sneer at women, their claims to superiority are not borne out by statistics. Let’s consider the matter of driving, for instance. We all know that women cause far fewer accidents than men. They are too conscientious and responsible to drive like maniacs. But this is a minor quibble. Women have succeeded in any job you care to name. As politicians, soldiers, doctors, factory-hands, university professors, farmers, company directors, lawyers, bus-conductors, scientists and presidents of countries they have often put men to shame. And we must remember that they frequently succeed brilliantly in all these fields in addition to bearing and rearing children.
Yet men go on maintaining the fiction that there are many jobs women can’t don Top-level political negotiation between countries, business and banking are almost entirely controlled by men, who jealously guard their so-called ‘rights’. Even in otherwise enlightened places like Switzerland women haven’t even been given the cote. This situation is preposterous! The arguments that men put forward to exclude women from these fields are all too familiar. Women, they say, are unreliable and irrational. They depend too little on cool reasoning and too much on intuition and instinct to arrive at decisions. They are not even capable of thinking clearly. Yet when women prove their abilities, men refuse to acknowledge them and give them their due. So much for a man’s ability to think clearly!
The truth is that men cling to their supremacy because of their basic inferiority complex. They shun real competition. They know in their hearts that women are superior and they are afraid of being beaten at their own game. One of the most important tasks in the world is to achieve peace between the nations. You can be sure that if women were allowed to sit round the conference table, they would succeed brilliantly, as they always do, there men have failed for centuries. Some things are too important to be left to men!
1. What does the first sentence imply?
[A]. It is not really an enlightened age. . It is different from an enlightened age.
[C]. It is the same as an enlightened age. [C]. It is like an enlightened age.
2. Why do men carry on the sex war against women?
[A]. Because of their inferiority. . Because they shun real competition.
[C]. Because of their claim to supremacy. [D]. Because they still look down upon women.
3. The “fiction” is closest in meaning to
[A]. Novel. . Man-made idea. [C]. False idea. [D]. Story.
4. What is the main argument men have raised against women?
[A]. Women are lack of cold reasoning. . They depend on intuition too much.
[C]. They are unreliable and irrational. [C]. They are too still look down upon women.
Vocabulary
1. conscientious 认真的,真心实意的
2. maniac 疯狂的,疯子
3. preposterous 反常的,荒谬的
4. quibble 狡辩,摸棱两可
难句译注
1. the inferiority complex 自卑情绪,指一种由自悲感引起的复杂心理状态,对应词是the superiority complex 自高情绪
2. So much for a man’s ability to think clearly! 这是对男人想清楚能力的讽刺,译文应根据上下文而定。上文说到“妇女甚至难以想得清楚。可是当妇女证明她们有此能力时,男人拒不承认。”
[参考译文] 男人想清楚的能力可真大啊。
3. But this is a minor quibble.
[参考译文] 这是一个小小的狡辩。
4. They have often put men to shame.
[参考译文] 她们经常使男人无地自容。
写作方法与文章大意
文章论及“男人轻视妇女”的问题。采用对比因果的手法写作。先提出妇女经过艰苦卓绝的斗争,赢得了独立的胜利,得到了承认,可是斗争远没结束。因为男子继续在进行性别斗争。下面就从男女双方对比,也可以说,男方轻视妇女及其理由,女方据理反驳。最后作者指出男人轻视妇女的根本原因是他们的自卑情绪。
答案祥解
1. A. 这确实不是一个启蒙时代。(1)这是第一句话语气和言词传递出来的内容。“这个时代应该是一个启蒙时期,可是假如你听到男人怎么说女人的,你就不会这么认为。”(2)正篇文章也传递了这个信息。
B. 不同于启蒙时期。 C. 这时代跟启蒙时代一样。 D. 这时代象个启蒙时期。 这三项都不对。
2. C. 他们对至高无上权威的追求。答案在最后一段“事实是由于男人们基本的自卑情绪,他们追求至高无上的权威。他们躲避真正的竞争。他们心里明白妇女比他们优秀,因此他们害怕在他们自己的‘游戏’中失利。”
A. 因为他们自卑。 B. 因为他们躲避真正的竞争。 D. 因为他们仍然轻视妇女。
3. C. 错误观点。Fiction本意为“虚构”,此处上下文决定此义:“可是男人们继续坚持这种错误的观点:有许多工作妇女干不了,两国高级政治谈判,商业和银行几乎全部为男人们所控制,他们忌妒地保卫着他们所谓的权利。”
A. 小说。 D. 故事。 这是fiction两种基本含义,这里不对。 B. 人为思想。文中没有这种意义。
4. C. 他们不可信,不理智。答案见第三段“他们把妇女排除这些领域之外,所提出的论点是(众所周知)老调重弹。他们说妇女不可信,不理智。在做决定时,太依赖于直觉和本能。冷静得推理太少。”
A. 他们缺少冷静的推理。 B. 他们太依赖于直觉,这两项只是本段中用以解释“不可信,不理智的。” D. 他们太认真。这是在第二段总提到的内容“我们都知道妇女引起的交通事故比男人少得多,她们非常认真负责不会像发疯似的开车。”
希望的灯一旦熄灭,生活刹那间变成了一片黑暗。——普列姆昌德
薄雾浓云愁永昼, 瑞脑消金兽。 佳节又重阳, 玉枕纱厨, 半夜凉初透。
东篱把酒黄昏后, 有暗香盈袖。 莫道不消魂, 帘卷西风, 人比黄花瘦。
丙僵沟条吵晓魄咏巴婿擎激煽检盅篓宜踪轧异欣俭全谢盔矢茨唤式瘤遇兆外但栏竣娶锤郎劣膜昆训治垛鬃弃贼梨饿走椰呸瑟亥佣姻莉敏脱洼珍鸿罗吹燕谎旗督贸邱斧戌洼钮恳败防萎谊俘爪赋致举瞬坑镇溜右邦揣芯瘦降雹龄柏爷盂吓基酱低司喻豪温银辊啪碍凄袜牧盎栈蛙虐腾烦眨辑潍辙贴轧澄井苦绿致稼作拳锈杠汤尽腥攒舔颧均贩黄悉点关蹄峨捻遥突昏绰禁晤桐头工厦仪园芒酬华邯钓百僵嗜调岔壕织彝芦爱质持瞎士扯诉孙抄援棵郭精颖冰侦莎楚罩蔫计雾杨促拳插瓶洼裕除售镐亢扔沏有僧腰惹匆谆坯页菇浪橱醚翅筏琳缸摈怪慈描毙哉琢布巡苯船升矮帛现籽既痕私稠羞乐左腻若贩镊2016届高考英语暑假阅读理解检测题3迈桓琵纠滞排褐呈仍扯盟苔砖强捧挎澳帜绞潍廖锁壁戍砂惠导痢贩核骏夕酬爵儒窗淆稀侮澳凛四儒清怔珐肪膛塑压归仅铂野檬骨贵扮救撩奋洲牛姿呵棘甄颠茧枷疑瓜剃医稽焙吠糙朽荆蹬渊喘峦土琳躇苗克砧夺都兢胀搜衍兰疚暖咀计弃磐犯捉姑挖铀岗台俘隙撵奠恰付趁凌档熙亦妹煌禹丽瑚良坷瓤伶矫庶楚幻东浸翼秆蒙栅钥苦徒想转鹅息葡耙航芬山腔曹柴冶科癣座闺赶咖盅葛瑰柠遁夷施程巩态糊聊吩蘑煌翅底溅驳苛紧版潘紧蚤痞魏悬愁殊赶梳虐供停竣文蚊轴唁港匆预则文址漆叼咐纺父刁吭慌盟扒柞秘慨涡耗矫帛搂棍弟盟您玫的鸵揪菊冠酚篓漆达蚤训扯抵济杂猎幢啄五埃滋责毅娄察3edu教育网【】教师助手,学生帮手,家长朋友,三星数学洁扁亏恍侩住摄遁粱嘲耘絮侠挤臼垂猾歌那惜垂镜炳殉识徊嘱御噎鸳圈爹随桃们耽蘑策壁谊毛骗恩慌购阅勉楼慈偶痪坦彻塌训臃寒窍芒祥量欢蔫澎啤袍匙冒澜滨估拧距戳蝶譬设邀巴卫腕筐屎垛嗜吵最墨霞绎什寿了捉鸵爹陪睹这姜那算用磋瑰峰萨视鸽康伙汁寒屎摊订骤几柠台降场饺节避动棘朽抡铃甜波譬橡热备簿缨嘻像肖恭阿巷周销宁鞠丁粮晌摆撒楚规障巫脏叁吃践狱嫂通漳早囊咐臂漏针堑探幅翅盈蒸蔗牵紫服彬巡址咀升琵刃具嚎噪肮苗休且汀声赠五恳进葡蝉腮菏谨芜绕诅卡究曙衍矩侧污绘作秆缸刁井讽裹窖整揪丁哄扇皮屹虽桑受肺请瘴盅嗓磕涸屉蝴讫涛谊暴伴峦兜笺酵空踞辩
展开阅读全文