资源描述
2021年湖北省黄石市大冶高河乡高河中学高二英语联考试卷含解析
一、 选择题
1. I have ly no ________ the students who get caught cheating in exams even though they were seriously punished.
A. impact on B. sympathy for
C. concern about D. complaint about
参考答案:
B
【详解】考查短语辨析。句意:我绝对不同情那些考试作弊被抓的学生,即使他们受到了严厉的惩罚。A. impact on影响;B. sympathy for同情;C. concern about担心;关心;D. complaint about投诉;对……抱怨。根据句意可知选B。
2. ——would you mind my telling him the news?——____________
A.Yes, please B.Never mind C.It doesn't matter D.No, go ahead.
参考答案:
D
3. It is nice. Never before ______ such a special drink . --- I am glad you like it..
A. I have had B. I had C. have I had D. had I
参考答案:
C
4. Mr. Brown is ________ a teacher to us;we look on him as our friend.
A. less than
B. more than
C. more or less
D. more and more
参考答案:
B
5. –You must know that the job is rather difficult.
–______. I think I can manage it anyhow.
A. That’s right B. I don’t mind
C. Don’t mention it D. Forget it
参考答案:
B
6. Mary’s QQ number must have been stolen by someone else yesterday, _____? Because she asked me to lend her ¥5,000, _____ had never happened before.
A. didn’t it; that B. haven’t it; which
C. wasn’t it; which D. wasn’t it; it
参考答案:
C
略
7. When it comes to job interviews, first ________________ including the way you speak and dress, are extremely important.
A. impressions B. appointments C. assignments D. considerations
参考答案:
A
8. China's oil price _____ very sharp increase during the year 2010 and it is continuing to rise further in 2011.
A. observed B. witnessed C. proved D. supplied
参考答案:
B
略
22. The little girl took off her new skirt,and ______.
A.folded up it B.folded it up C.unfolded it up D.unfolded up it
参考答案:
B
略
10. Take warm clothes ______ the weather there is cold.
A. in case of B. in case C. unless D. once
参考答案:
B
11. Baird invented _______ television, _______ invention that would later completely change people’s life.
A. /; the B. a; / C. the; an D. /; an
参考答案:
C
略
12. The General Manager held a dinner party at the International Hotel _______ the foreign guests.
A. in honor of B. in place of C. in face of D. in favor o
参考答案:
A
略
13. Music often _____ us of events in the past.
A. remembers B. memorizes C. reminds D. reflects
参考答案:
C
略
14. – What do you think of ________ lecture given by Professor Thomas?
-- Great. I quite agree to his idea that everyone can make ______ difference to society.
A. a, a B. the, a C. the, the D. a, the
参考答案:
B
15. That wasn’t the first time he ________ us. I think it’s high time we _______ strong actions against him.
A. betrayed; take B. had betrayed; took C. has betrayed; took D. has betrayed; take
参考答案:
B
16. How long do you think it will be ________ the computer company puts forward a new product
A.before B.since C.until D.that
参考答案:
A
17. _____ should we give up the chance to have a second try.
A. In no time B. By no means
C. On any condition D. By means of
参考答案:
B
18. ___________three times, but she still couldn't follow what the old man said.
A. Having told B. Having been told
C. She had been told D. Though she had been told
参考答案:
C
二、 短文改错
19. 文中有10处错误,每句最多两处;每处错误仅涉及一个单词的增加(在缺词处加一个漏字符号 ^,在其下面写出加的词),删除(把多余的词用斜线\划掉)或修改(在错词下划—横线,在下面写出修改后的词)。
注意:1.每处错误及修改仅限一词;2. 只修改10处, 从第11处起, 不计分。
College students have a little ways to pay their college fees. Many students
have their parents to pay the fees. Some students may apply to a bank loan and
others will try to find part-time jobs in and out of the campus. Apart from this,
many good student can win a scholarship. By this way they can pay at least part
of the fees. As to me, I will let my parents pay half of their fees because they are
rich enough. Beside my study, I will take up a part-time job by teach some high
school students math, physics, chemistry and English, as I’m very good at these
important subjects. Of course I will also work very hard at my lessons in order to I
can easily win a scholarship.
参考答案:
College students have a little ways to pay their college fees. Many students have their
few
parents to pay the fees. Some students may apply to a bank loan and others will try to find
for
part-time jobs in and out of the campus. Apart from this, many good student can win a
students
scholarship. By this way they can pay at least part of the fees. As to me, I will let my parents pay
In
half of their fees because they are ∧ rich enough. Beside my study, I will take up a part-time
my not Besides
job by teach some high school students math, physics, chemistry and English, as I’m very good
teaching
at these important subjects. Of course I will also work very hard at my lessons in order to I can
that
easily win a scholarship.
20. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:把缺词处加一个漏符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;
2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
All of us know the old saying “Practice make perfect.” It tells us unless we want to realize our aim, we should practice, and one day we will make it.It’s easy to understand.Once I wanted to learn swimming.At first I found difficult to control my body.I just sank into the water.I feel very frightened.Then I watched others who were good at them and asked them the key to succeed.I went to the swimming pool every day, learned from them and practiced.A day, when my friend pushed me into the swimming poo1, I sudden found that I could swim.How exciting I was! Now I can swim much more better than before.
参考答案:
All of us know the old saying “Practice make perfect.” It tells us unless we want to realize
makes if
our aim, we should practice, and one day we will make it.It’s easy to understand.Once I wanted
to learn swimming.At first I found∧difficult to control my body.I just sank into the water.I feel
it felt
very frightened.Then I watched others who were good at them and asked them the key to
it
succeed.I went to the swimming pool every day, learned from them and practiced.A day, when
success One
my friend pushed me into the swimming poo1, I sudden found that I could swim.How exciting I
suddenly excited
was! Now I can swim much more better than before.
去掉
三、 阅读理解
21. In times of economic crisis, Americans turn to their families for support. We may see fewer couples broke up during the Great Depression. But this won't necessarily represent an increase in happy marriages. In the long run, the Depression weakened American families, and the current crisis will probably do the same.
We tend to think of the Depression as a time when families stayed together to survive huge job losses. By 1932, when nearly one-quarter of the workforce was unemployed, the divorce rate had declined by around 25% from 1929. But this doesn't mean people were suddenly happier with their marriages. Rather, with incomes decreasing and insecure jobs, unhappy couples often couldn't afford to divorce. They feared neither of them could manage alone.
Today, considering the job losses of the past year, fewer unhappy couples will risk starting separate families. After financial disasters family members also tend to do whatever they can to help each other and their communities. A 1940 book, The Unemployed Man and His Family, described a family in which the husband initially reacted to losing his job “with tireless search for work.” He was always active, looking for part-time jobs to do.
For some, the hardships of life without steady work eventually overwhelmed their attempts to keep their families together. The divorce rate rose again during the rest of the decade as the recovery took hold. Millions of American families may now be in the initial stage of their responses to the current crisis, working together and supporting one another through the early months of unemployment.
Today's economic crisis could well lead to a similar number of couples whose relationships have been irreparably(不能挽回的)ruined. So it's only when the economy is healthy again that we'll begin to see just how many broken families have been created.
60. The underlined word in Paragraph 2 can be best replaced with __________.
A. breaking down B. breaking up C. breaking out D. breaking away
61. In the initial stage, the current economic crisis is likely to __________.
A. cause many troubled families to separate
B. contribute to stronger family ties
C. cause a lot of conflicts in the family
D. bring about a drop in the divorce rate
62. In the Great Depression many unhappy couples chose to stay together because __________.
A. starting a new family would be hard
B. they expected things would turn better
C. living separately would be too costly
D. they wanted to better protect their kids
63. What can be inferred from the last paragraph?
A. The economic recovery will see a higher divorce rate
B. Few couples can stand the test of economic hardships
C. A stable family is the best protection against poverty.
D. Money is the foundation of many a happy marriage
参考答案:
60~63 BDCA
略
22. As we age, our ability to think and remember starts to deteriorate. But not everyone. Some of us have brains that age more slowly. Enter the super-ager!
Super-agers are people over the age of 80 who have the brain structures and abilities of much younger people. Eighty-seven-year-old Bill Gurolnick is a super-ager. “What do I feel like? If I was to give a number, I probably feel like I’m about my early 70s…”
Scientists know that parts of the brain decrease in size with age. But in super-agers that process is much slower. Emily Rogalski is a neuroscientist at Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, in Chicago, Illinois. In a recent study, she showed that super-agers have young brains. The area of the brain responsible for attention and memory—the cortex—was shown to be thicker in super-agers. “When we look at the cortex of their brain, we see that, on average, that it looks more like a 50-year-old brain that it looks like an average 80-year-old bran…”
Not only do super-ages have thicker cortexes, they have more spindle neurons. These large brain cells appear to be involved with social-emotional communication. But their exact purpose is still a mystery. Scientists writing for Smithsonian magazine say they are “brain cells for socializing.”
Several factors affect how our brains age. Scientists say super-agers have several things in common, including an active lifestyle. Many travel and play sports. They are often big readers. And they usually have healthy relationships and spend time with friends. Super-agers also seem to have certain common personality traits. Rogalski says they are, for the most part, known for their optimism, resilience and perseverance. Growing old, she adds, does not have to be depressing and sad. “Perhaps, if we expected a bit better from ourselves, then we would understand that not all aging is stressful!”
Can we all be super-agers? The science behind super-aging is a ly new, but growing field. Scientists involved in the research offer this advice as we age: Stay active. Learn new things. Challenge yourself. Surround yourself with healthy relationships.
8. What does underlined word “deteriorate” mean?
A. Become better as time passes. B. Speed up with time.
C. Improve whatever happens. D. Become worse as time passes.
9. What is the function of the cortex?
A. Be responsible for social-emotional communication.
B. Take care of attention and memory.
C. Keep track of numbers and charts.
D. Care for healthy relationships.
10. Super-agers have the tendency to ________.
A. stay at home with friends all day long
B. learn new things but seldom read books
C. be optimistic and like playing sports
D. travel a lot alone
11. The best title of the passage may be ________.
A. A New Scientific Study B. Can We All Be Super-agers?
C. How People Get Old D. Being Young Forever
参考答案:
8. D 9. B 10. C 11. B
这是一篇说明文,文章叙述了随着年龄增长,我们的思考和记忆能力开始退化,但是有些人大脑衰老速度会慢一些,年龄也大,就成了我们说的超级老人,短文叙述了超级老人的一些特点。
8. 词义猜测题。根据But not everyone. Some of us have brains that age more slowly.可知,但也有例外。有些人的大脑衰老速度会慢一些。根据age more slowly可推知,变老更慢,也就是说随着年龄增长,我们的思考和记忆能力开始退化(deteriorate)。故选D。
9. 细节理解题。根据第三段The area of the brain responsible for attention and memory—the cortex—was shown to be thicker in super-agers.可知,破折号就是起解释的作用,大脑皮层(cortex)负责注意力和记忆力。故选B。
10. 细节理解题。根据倒数第二段Scientists say super-agers have several things in common, including an active lifestyle. Many travel and play sports.可知,科学家说,超级老人有几个共同之处,包括积极的生活方式,喜欢旅行和运动。故选C。
11. 主旨大意题。根据最后一段可知,我们都能成为超级老人,那就依照科学家的建议做:积极运动,不断学习新事物,挑战自己,有健康的人际关系。整篇短文都围绕着超级老人来阐述的,故正确答案必须有关键词Super-agers。故选B。
点睛:找出主题句,抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心。要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。如:4题,这篇文章主要围绕super-agers来展开,所以标题的关键词必须有super-agers。进而找到答案。
展开阅读全文