资源描述
黑龙江省哈尔滨市遵义航天高级中学高一英语期末试题含解析
一、 选择题
1. One minute she burst into _______, and the next she burst out ______.We just couldn’t catch her mood at any moment.
A. crying, laughter B. tears, laughing
C. tears, laughter D. crying, laughing
参考答案:
B
2. —Could you tell me the ___ of making such tasty cakes?
—Well, I just follow the directions in the cookbook.
A. feature B. trick C. cost D. plan
参考答案:
B
考察名词词义,A项 特色 B 技能,技巧 C成本 D 计划
3. When she heard about the news about the plane crash,she pale.
A.changes B.comes C.remained D.went
参考答案:
D
略
4. Are you _________ your classmates well?
A. getting along B. get long with
C. getting long with D. getting along with
参考答案:
D
5. I can’t thank him too much, ____________ I couldn’t have finished the project in time.
A. without his help B. with his help
C. without whose help D. with whose help
参考答案:
C
6. I was close to _______my life in the big earthquake, which is really a terrible experience .
A. lose B. losing C. have lost D. being lost
参考答案:
B
7. The trees__________ in the storm have been moved off the road.
A. being blown down B. blown down
C. blowing down D. to blow down
参考答案:
B
考查过去分词。句意“在暴风雨中被刮倒的树被拖离道路”。因trees和blow down为动宾关系,所以排除C、D两项,且“已被拖离”表示此动作已完成,故可排除A项,B项为过去分词短语表示被动、完成。故选B。
8. We are _____ high techniques now in order to improve the quality of our products.
A. supplied B. supplied for C. supplied with D. supplied to
参考答案:
【答案】
9. She won’t be able to come next week, because she ____ herself in Mount Tai then.
A. enjoys B. will be enjoying C. is enjoying D. will have enjoying
参考答案:
B
10. Taking a walk on the beach is_______. Also, lying on the beach often makes me________.
A. relaxing; relaxing B. relaxed; relaxed
C. relaxing; relaxed D. relaxed; relaxing
参考答案:
C
25. Without Ms Smith ________ your way, I bet you won’t find their secret living place.
A. leading B. will lead C. to lead D. to be leading
参考答案:
C
略
12. 18. we held a concert once a month at university.
A.There was a time when B.There was a time that
C.We had time when D.We had time that
参考答案:
A
略
13. The brave man, the tiger was shot, is a good hunter.
A.of whom B.by that C.by whom D.by which
参考答案:
C
略
14. I never put anything _____ others into my bag.
A. belongs to B. belonging to C. is belonging to D. is belonged to
参考答案:
B
15. The student_____ book I had borrowed didn’t come to school today.
A. where B. whose C. which D. that
参考答案:
B
16. ---Must we take a university degree?
---It depends.In _____ most countries, a university degree can give you ____ flying start in life.
A.the; a B.the; / C./;/ D./;a
参考答案:
D
17. It is Russia ________ will hold the 2018 World Cup.
A. that B. which
C. where D. when
参考答案:
A
【详解】考查强调句连接词。句意:俄罗斯将主办2018年世界杯。本句为强调句,结构为:it is/was +被强调的部分+that从句,故应选A。
18. His plan was such a good one_________we all agread to accept.
A.so B.and C.that D.as
参考答案:
D
二、 短文改错
19. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。作文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(^),并在其玉面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意: 1. 每处错误及其修改均仅限一词;
2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
In recent years scientists have become very concerning about the greenhouse effect. There are gases in the Earth’s atmosphere what act like the glass in a greenhouse. They let the sunlight in, or they don’t let the sun’s heat out. Greenhouse gases came from burning coals and oil using by industries, cars, and trucks. These gases are increasing. Most scientists are worried about that as these gases increase, the Earth will get too warmly. This condition called global warming. If the Earth does grow warmer, the ice from the North and South Pole will begin to melt. Then our
oceans will spill over low-lying coastal areas. World leaders is trying to find ways to reduce greenhouse gases.
参考答案:
In recent years scientists have become very concerning about the greenhouse effect. There are
concerned
gases in the Earth’s atmosphere what act like the glass in a greenhouse. They let the sunlight in, or
that/which but
they don’t let the sun’s heat out. Greenhouse gases came from burning coals and oil using by
come used
industries, cars, and trucks. These gases are increasing. Most scientists are worried about that as
去掉
these gases increase, the Earth will get too warmly. This condition ∧called global warming. If the
warm is
Earth does grow warmer, the ice from the North and South Pole will begin to melt. Then our
Poles
oceans will spill over low-lying coastal areas. World leaders is trying to find ways to reduce
are
greenhouse gases.
20. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文,文中共有10处错误,每句中最多有两处。每处错误涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Tom and Dick are next door neighbor who both work in same office. They often walk together to and from work. Once they were walking to home together while it suddenly started to rain. Tom quickly opened his umbrella and said proud, "My wife really has great foresight.” He added, “She said this morning it would rain and tell me to carry my umbrella." Dick smiled and walked up to her under the protection of the umbrella. He said, "Mine has even great foresight. She didn't let me carry one so she knew you'd share yours to me."
参考答案:
Tom and Dick are next door neighbor who both work in ∧ same office. They often walk
neighbors the
together to and from work. Once they were walking to home together while it suddenly started
to when
to rain. Tom quickly opened his umbrella and said proud, "My wife really has great foresight.” He
proudly
added, “She said this morning it would rain and tell me to carry my umbrella." Dick smiled and
told
walked up to her under the protection of the umbrella. He said, "Mine has even great foresight.
him greater
She didn't let me carry one so she knew you'd share yours to me."
because/as/for with
三、 阅读理解
21. Artie Shaw was born in New York City in 1910. His parents were poor persons who had come to the United States from Eastern Europe. At the age of fourteen, he began to play the saxophone(萨克斯管) and then the clarinet(竖笛). From very young age, Artie Shaw wanted to play his clarinet better than anyone. He wanted his sound and music to be perfect, so he began working as a professional musician when he was fifteen, and he left home and began playing in bands across the United States.
In 1927, young Artie Shaw traveled to Chicago, Illinois to hear the great trumpet (小号) player, Louis Armstrong. He immediately understood that Armstrong’s great jazz sound was the beginning of something new and exciting. Artie left Chicago with a growing interest in jazz music. Soon after, he moved to New York City. He got work playing the clarinet for the Columbia Broadcast System radio network in1936. He was given chance to found his band and play at New York’s famous Imperial Theater on Broadway. His group was not the top band in the show. But the crowd loved his music. This proved to be a major step in his career.
In 1938, Artie Shaw and his band recorded what would be one of their most popular songs. It sold millions of records. It still sells several thousand each year. Shaw was surprised that it became so popular. The song is "Begin the Beguine" written by Cole Porter. However, the fame caused problems for Shaw. He could not go anywhere without being recognized. He no longer had a private life.
On Dec. 13th, 2004, Artie Shaw died after a long sickness. He was ninety-four years old. He was the last great musician and bandleader of what has been called the “Big Band Era”.
24. When was Artie Shaw born?
A. In 1936. B. In1927. C. In 1938 D. In 1910.
25. How old was Artie Shaw when he founded his own band?
A. Twenty-six. B. Twenty-seven. C. Seventeen. D. Twenty-eight.
26. What can we infer from paragraph 3?
A. Artie Shaw knew his records would be popular.
B. Artie Shaw wanted the fans to recognize him.
C. Artie Shaw's records sold well.
D. Artie Shaw recorded his first record in 1938.
27. What can be the best title for the text?
A. Artie Shaw-a Famous Musician B. Artie Shaw Made Band Famous
C. Artie Shaw and His Bands D. Artie Shaw Recorded Many Songs
参考答案:
24. D 25. A 26. C 27. A
这是一篇记叙文。文章介绍了Artie Shaw的音乐生涯,包括他从小对音乐的热爱,和努力追求音乐梦想的过程,以及他的成就。
【24题详解】
细节理解题。根据第一段第一句Artie Shaw was born in New York City in 1910.(Artie Shaw1910年出生于纽约市。)可知,Artie Shaw出生于1910年。故选D。
【25题详解】
细节理解题。根据第二段中In1936, he was given chance to found his band and play at New York's famous Imperial Theater on Broadway.(1936年,他有机会组建自己的乐队,并在纽约著名的百老汇帝国剧院演出。)可知,1936年Artie Shaw26岁时组建了自己的乐队。故选A。
【26题详解】
推理判断题。根据第三段In 1938, Artie Shaw and his band recorded what would be one of their most popular songs. It sold millions of records. It still sells several thousand each year.(1938年,阿蒂·肖和他的乐队录制了他们最流行的歌曲之一。它卖出了数百万张唱片。它每年仍能卖出几千张。)可推知,Artie Shaw的唱片卖的很好。故选C。
【27题详解】
主旨大意题。通读文章可知,文章主要介绍了Artie Shaw一位著名的音乐家的音乐生涯,故选A。
22. At thirteen, I was diagnosed(诊断)with kind of attention disorder. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not.
In my first literature class, Mrs. Smith asked us to read a story and then write on it, all within 45 minutes. I raised my hand right away and said, “Mrs. Smith, you see, the doctor said I have attention problems. I might not be able to do it.”
She glanced down at me through her glasses, “you are no different from your classmates, young man.”
I tried, but I didn’t finish the reading when the bell rang. I had to take it home.
In the quietness of my bedroom, the story suddenly all became clear to me. It was about a blind person, Louis Braille. He lived in a time when the blind couldn’t get much education. But Louis didn’t give up. Instead, he invented a reading system of raised dots(点), which opened up a whole new world of knowledge to the blind.
Wasn’t I the “blind” in my class, being made to learn like the “sighted” students? My thoughts spilled out and my pen started to dance. I completed the task within 40 minutes. Indeed, I was no different from others; I just needed a quieter place. If Louis could find his way out of his problems, why should I ever give up?
I didn’t expect anything when I handed in my paper to Mrs. Smith, so it was quite a surprise when it came back to me the next day with an “A” on it. At the bottom of the paper were these words: “ See what you can do when you keep trying?”
25. The author didn’t finish the reading in class because .
A. He was new to the class
B. He was tired of literature
C. He had an attention disorder
D. He wanted to take the task home
26. What do we know about Louis Braille from the passage?
A. He made a great invention
B. He had good sight
C. He gave up reading
D. He learned a lot from school
27. What was Mrs. Smith’s attitude to the author at the end of the story?
A. Angry B. Impatient C. Sympathetic D. Encouraging
28. What is the main idea of the passage?
A. The disabled should be treated with respect.
B.A teacher can open up a new world to students.
C. Everyone needs a hand when faced with challenges.
D. One can find his way out of difficulties with efforts.
参考答案:
25.C
26.A
27.D
28.D
展开阅读全文