资源描述
英语小学六年级上学期阅读理解专项复习培优试题测试题(附答案)
一、阅读理解
阅读短文,选择正确答案。
One morning, Bill said he was ill. His mother called a taxi and took him to the doctor. The doctor asked Bill, “What’s the matter, young man?” Bill answered, “I’m feeling sick. I am having a headache. I can’t go to school today, I’m afraid.”The doctor looked him over carefully, and then asked his mother, “What did he have for breakfast?” His mother said, “Well, he had some bread, two eggs, a bottle of milk and an orange.” The doctor smiled, “Don’t worry. It’s nothing serious. The boy will be all right after the football match.” The mother said, “I don’t understand, Doctor.”
The doctor smiled again, “This afternoon, the biggest(最大的) football game of the year will be on TV. Your boy doesn’t want to miss(错过) it. I think he will be fine after the game. You wait and see.”
1、Bill and his mother went to see the doctor ______. ( )
A.by bus B.by taxi C.on foot
2、Bill had ______ for his breakfast. ( )
A.some noodles B.some oranges C.a lot of food
3、The doctor didn’t give Bill any medicine, because ______. ( )
A.he didn’t think Bill was ill B.Bill didn’t like having medicine C.Bill’s mother didn’t have enough(足够的) money
4、There was ______ on TV. ( )
A.a volleyball game B.an English play C.a football match
5、In fact(事实上), ______. ( )
A.Bill was ill B.Bill liked watching football matches C.Bill was an honest(诚实的) boy
二、阅读理解
Spring Festival is the most important festival for the Chinese people. All family members get together like Christmas in the West. Spring Festival is on the first day of the first lunar(阴历) month. There are many customs(习俗) in Spring Festival.
Spring Festival is coming. It’s really a big thing for Chinese. Lily’s mother does a lot of cleaning at home. Their house looks like a new one. The curtains, the windows, the tables, the cookers… Everything is clean and tidy. Lily’s mother is going to go shopping for Spring Festival. She is going to buy new clothes for everyone in her family. She will also buy Chinese New Year pictures and Chinese New Year food. They will have a big dinner and get together on Chinese New Year's Eve.
6、Choose a title(题目) for the text. ( )
A.Spring Festival B.Lily’s mother C.Customs
7、In Spring Festival, family members get together like ________ in the West. ( )
A.Thanksgiving B.Christmas C.Easter
8、Spring Festival is the ______ day of the 1st lunar month. ( )
A.first B.second C.third
9、What will Lily's mother NOT do for Spring Festival? ( )
A.Go shopping. B.Clean the house. C.Do more exercise.
10、Which one is the Chinese New Year’s picture? ( )
A. B. C.
三、阅读理解
People like reading stories about dogs very much. My close friend, Bob, has a large police dog. Its name is Jack. Every Sunday afternoon, Bob and Jack have a long walk in the park. Jack likes these long walks very much.
One Sunday afternoon, I went to visit my friend. I stayed there for a long time. Soon it was time for them to take a walk in the park. We forgot that and Jack became very worried. He walked around in the room several times (几次) and then he sat down in front of me and looked at me. But I still paid no attention (没在意) to him. I went on talking with my friend.
Finally Jack couldn’t stand it. He went out of the room and came back a few minutes later. He sat down again in front of me again. But this time he had my hat in his mouth and ran out of the room.
11、Jack is the name of _________. ( )
A.a young man B.a good friend C.a police dog
12、Jack likes _________ on Sunday afternoon. ( )
A.to be with other dogs
B.to be at home
C.to go for a long walk with my friend
13、I paid no attention because _______. ( )
A.I didn’t see the dog
B.I didn’t like the dog
C.I focused on (专注于) talking
14、The underlined word “stand” means _______. ( )
A.站立 B.忍受 C.回应
15、The dog held my hat in his mouth to show that ________. ( )
A.he liked that hat very much
B.he wanted me to leave at once (立刻)
C.he wanted to put on the hat
四、阅读理解
Hello, I’m Lingling. I will have a busy weekend. On Saturday morning, I’m going to the bookstore. It’s near the science museum. In the afternoon, I’m going to visit my grandparents. Then I’m going to play basketball with Chen Jie in the evening. On Sunday morning. I’m going to do my homework at home. In the afternoon, I’m going to the park to fly kites. I’m going by bus. In the evening. I’m going to write an email to my pen pal from Canada. Her name is Lily. I will have a happy weekend!
16、What is Lingling going to do on Saturday afternoon? ( )
A.Visit her grandparents.
B.Do her homework.
C.Play basketball.
17、Where is the bookstore? ( )
A.It’s near the park.
B.It’s near the science museum.
C.It’s next to the post office.
18、Does Lingling’s pen pal live in China? ( )
A.Yes, she is. B.No, she doesn’t. C.Yes, she does.
19、When is Lingling going to do her homework? ( )
A.On Saturday morning.
B.On Sunday morning.
C.On Sunday afternoon.
20、How does Lingling go to the park? ( )
A.On foot. B.By bike. C.By bus.
五、阅读理解
It was Sunday. Jim did not have to go to school. So he helped his father in the garden (花园). After two hours in the garden, he was tired. He went in the room and took out an ice-cream from the fridge (冰箱). He asked his father if he felt thirsty (口渴). And if he said yes he would bring him a bottle of Cola. But his father said no. And he told Jim when he was young he often helped his parents with the work on the farm. Sometimes the weather was hot and sometimes it was cold and windy. But he never gave up even if he was hungry or thirsty. He thought a real man could stand everything that others couldn’t bear.
21、What did Jim do on Sunday? ( )
A.Helped his parents with the farm work. B.Helped his father in the garden in his house.
C.Watched TV all day. D.Went to school.
22、Can you guess how the weather was then? ( )
A.Cold and windy. B.Very hot.
C.Rainy. D.Snowy.
23、Did his father work on the farm when he was young? ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t.
C.We don’t know. D.No, he wasn’t.
24、Did his father drink Cola? ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t.
C.He drank a little. D.He ate an ice-cream.
25、Why did Jim help his father work in the garden? ( )
A.Because he didn’t have to go to school. B.Because his family was poor.
C.Because he liked doing housework. D.Because his father made him do it.
六、阅读理解
The elephant is the largest of all animals that live on land. An elephant’s truck is rather like an arm and a hand. It is used to pick up and pull things in its mouth. It is also used to pull up trees when the elephant wants to make path through the forests.
The African elephant is usually larger than the Indian elephant. It often stands 10 or 11 feet high, and weighs over 6 tons. Both males and females grow trunks. But only male Indian elephants have tusks.
The elephant lives mostly on grass, leaves and fruits. It’s easy for men to train elephants. They are used to carry heavy things. Elephants can live for about fifty years or more.
26、Elephants are _____. ( )
A.only found in Africa
B.the largest animal on land
C.the largest animal in the world
27、Elephants use their _____. ( )
A.trunks to do things as men use their hands to
B.tusks to do what men use their hands to
C.tusks to eat up trees
28、Which of the following is NOT right? ( )
A.Female Indian elephants have tusks.
B.The Indian elephant is usually smaller than the African elephant.
C.The African elephant usually weighs more than 6,000 kilograms.
29、The food for the elephant is _____. ( )
A.grass and leaves B.fruits C.A and B
30、From the text we know _____. ( )
A.an elephant is very smart and a good friend of men’s
B.we can hunt elephants as we like
C.there are elephants everywhere in the world
【参考答案】
一、阅读理解
1、B
2、C
3、A
4、C
5、B
【分析】本文是介绍Bill为了看一场足球赛假装肚子疼,妈妈送他去医院的事。
1、题意为Bill和他的妈妈____
解析:1、B
2、C
3、A
4、C
5、B
【分析】本文是介绍Bill为了看一场足球赛假装肚子疼,妈妈送他去医院的事。
1、题意为Bill和他的妈妈____去看医生。根据His mother called a taxi and took him to the doctor.他的妈妈叫了一辆出租车带他去看医生,可知他们乘出租,故选B。
2、题意为Bill早餐吃了____。 根据he had some bread, two eggs, a bottle of milk and an orange.他吃了一些面包,两个鸡蛋,一瓶牛奶和一个橘子,可知他早餐吃了很多东西,故选C。
3、题意为医生没有给Bill任何药,因为___。根据I think he will be fine after the game. You wait and see.我认为他在足球赛后就会好的,等着看吧,可知Bill并不是真的生病了,故选A。
4、题意为电视上有____。根据 the biggest(最大的) football game of the year will be on TV.电视上将会有一场今年最大的一场足球赛。可知电视转播的是足球赛,故选C。
5、题意为事实上,____。ABill生病了,C Bill是个诚实的男孩都不符合题意,故选B。
【点睛】
二、阅读理解
6、A
7、B
8、A
9、C
10、C
【导语】本文主要讲述了春节的习俗。
6、句意:为这篇文章选一个题目。A春节,B莉莉的妈妈,C习俗。根据原文“S
解析:6、A
7、B
8、A
9、C
10、C
【导语】本文主要讲述了春节的习俗。
6、句意:为这篇文章选一个题目。A春节,B莉莉的妈妈,C习俗。根据原文“Spring Festival is the most important festival for the Chinese people.”可知文章主要讲述了春节,故选A。
7、句意:在春节,家人们像西方的________一样聚在一起。A感恩节,B圣诞节,C复活节。根据原文“All family members get together like Christmas in the West. ”可知家人们像西方的圣诞节一样聚在一起,故选B。
8、句意:春节是农历一月的______天。A第一,B第二,C第三。根据原文“Spring Festival is on the first day of the first lunar(阴历) month. ”可知春节是农历的一月一日,故选A。
9、句意:莉莉的妈妈春节不做什么?A购物,B打扫房间,C锻炼。根据原文“Lily’s mother does a lot of cleaning at home. ”和“ Lily’s mother is going to go shopping for Spring Festival. ”可知莉莉的妈妈打扫房间和购物,不锻炼,故选C。
10、句意:哪一张是中国新年的照片?A是圣诞节,B是端午节,C是春节。根据常识可知新年粘贴福字,故选C。
三、阅读理解
11、C
12、C
13、C
14、B
15、B
【导语】本文讲述了作者的朋友鲍勃有一只警犬:杰克,它非常喜欢散步。有天作者去拜访他的朋友鲍勃,两人聊天聊
解析:11、C
12、C
13、C
14、B
15、B
【导语】本文讲述了作者的朋友鲍勃有一只警犬:杰克,它非常喜欢散步。有天作者去拜访他的朋友鲍勃,两人聊天聊得忘乎所以,最后杰克把作者的帽子叼出了房间提醒朋友要去散步。
11、句意:杰克是______的名字。A一个年轻的男人,B一个好朋友,C一只警犬,根据文中“My close friend, Bob, has a large police dog. Its name is Jack. ”可知杰克是一只警犬的名字,故选C。
12、句意:杰克在周日下午喜欢_________。A和其它的狗一起,B在家,C和我的朋友去散步,根据文中“Every Sunday afternoon, Bob and Jack have a long walk in the park. Jack likes these long walks very much.”可知每个周日下午,鲍勃和杰克在公园散步,杰克非常喜欢散步,故选C。
13、句意:我没有在意因为__________。A我没有看见这只狗,B我不喜欢这只狗,C我专注于谈话,根据文中“I still paid no attention (没在意) to him. I went on talking with my friend.”可知我没有在意它,继续和我的朋友谈话,故选C。
14、句意:画线单词“stand”的意思是_______。A站立,B忍受,C回应,根据上下文,可知杰克不能忍受了,它叼起我的帽子跑了出去,故选B。
15、句意:这只狗把我的帽子叼在嘴里表示_________。A它非常喜欢那个帽子,B它想要我立刻离开,C它想戴上帽子,根据上文,杰克想要去散步,我却一直和朋友聊天,所以杰克叼着我的帽子出去是为了让我离开,故选B。
四、阅读理解
16、A
17、B
18、B
19、B
20、C
【分析】本文介绍了玲玲的周末计划。
16、句意:玲玲在星期六下午要做什么?A看望她的祖父母。B做家庭作
解析:16、A
17、B
18、B
19、B
20、C
【分析】本文介绍了玲玲的周末计划。
16、句意:玲玲在星期六下午要做什么?A看望她的祖父母。B做家庭作业。C打篮球。根据In the afternoon, I’m going to visit my grandparents.可知她要去看望祖父母。故选A。
17、句意:书店在哪里?A它在公园附近。B它在科学博物馆附近。C它紧挨着邮局。根据It’s near the science museum.可知它在科学博物馆附近。故选B。
18、句意:玲玲的笔友住在中国吗?根据In the evening. I’m going to write an email to my pen pal from Canada. 可知住在加拿大。故做否定回答,故选B。
19、句意:玲玲什么时候做家庭作业?A在星期六上午。B在星期日上午。C在星期日下午。根据On Sunday morning. I’m going to do my homework at home. 可知是在星期日上午。故选B。
20、句意:玲玲怎么去公园?A步行。B骑自行车。C乘公共汽车。根据I’m going by bus. 可知乘公共汽车去。故选C。
【点睛】
五、阅读理解
21、B
22、B
23、A
24、B
25、A
【导语】本文主要讲述了周日吉姆帮助父亲在花园里干活的事情。
21、句意:周日吉姆做了什么?A选项“帮助
解析:21、B
22、B
23、A
24、B
25、A
【导语】本文主要讲述了周日吉姆帮助父亲在花园里干活的事情。
21、句意:周日吉姆做了什么?A选项“帮助父母干农活。”B选项“帮助父亲在家里的花园里干活。”C选项“看一整天电视。”D选项“去学校。”根据文中“So he helped his father in the garden”可知周日吉姆帮助父亲在家里的花园里干活,故选B。
22、句意:你能猜到当时的天气吗?A选项“寒冷多风的天气。”B选项“非常炎热。”C选项“下雨的天气。”D选项“下雪的天气。”根据文中“He went in the room and took out an ice-cream from the fridge.”可猜测天气非常炎热,故选B。
23、句意:他父亲年轻时在农场工作吗?A选项“是的,他在。”B选项“不,他不在。”C选项“我们不知道。”D选项“不,他不是。”根据文中“And he told Jim when he was young he often helped his parents with the work on the farm.”可知他父亲年轻时在农场工作,故选A。
24、句意:他爸爸喝可乐了吗?A选项“是的,他喝了。”B选项“不,他没喝。”C选项“他喝了一点。”D选项“他吃了个冰激凌。”根据文中“And if he said yes he would bring him a bottle of Cola. But his father said no.”可知他爸爸没有喝可乐,故选B。
25、句意:吉姆为什么帮他父亲在花园里干活?A选项“因为他不用去上学。”B选项“因为他的家庭很穷。”C选项“因为他喜欢做家务。”D选项“因为他父亲逼他这么做的。”根据文中“Jim did not have to go to school. So he helped his father in the garden.”可知吉姆帮他父亲在花园里干活是因为他不用去上学,故选A。
六、阅读理解
26、B
27、A
28、A
29、C
30、A
【解析】
26、句意:大象是_____。根据“The elephant is the largest
解析:26、B
27、A
28、A
29、C
30、A
【解析】
26、句意:大象是_____。根据“The elephant is the largest of all animals that live on land.”可知是陆地上最大的冬动物,对应B选项;根据“The African elephant is usually larger than the Indian elephant.”可知大象生活在多个地方,故A错误。故选B。
27、句意:大象用他们的____。根据“An elephant’s truck is rather like an arm and a hand.”可知大象的象鼻就像人类的手臂和手一样,对应A选项,B选项的意思是做人类手和手臂做的事情,不对。C吃树太片面,故选A。
28、句意:以下哪个是不对的?A雌性印度大象有象牙。根据“But only male Indian elephants have tusks.”可知只有雄性有,A错。B印度大象一般比非洲大象小。根据“The African elephant is usually larger than the Indian elephant.”可知非洲大象更大,B对;C非洲大象一般体重大于6000千克,根据“weighs over 6 tons.”可知是大于6000千克,C对,故选A。
29、句意:大象的食物是____。根据“The elephant lives mostly on grass, leaves and fruits.”可知主要吃草,叶子和水果,故选C。
30、句意:通过文章,我们知道____。A大象非常聪明,是人类的好朋友,根据“It’s easy for men to train elephants. They are used to carry heavy things.”可知大象很容易被训练,是很聪明的,可以为人类做事,是人类的好朋友,A正确。B我们可以任意伤害大象,C世界上每个地方都有大象,明显都是不对的。故选A。
展开阅读全文