资源描述
【英语】点_七年级英语上册阅读理解知识点汇总(全)经典1
一、七年级英语上册阅读理解专题目练习(含答案解析)
1.阅读理解
It is eight o'clock. The children go to school by car every day, they are going to school on foot. It is ten o'clock. Mrs. Sawyer usually stays at home in the morning, but this morning, she is going to the shops. It is four o'clock in the afternoon, Mrs. Sawyer usually drinks tea in the living room. But this afternoon, she is drinking tea in the garden. It is six o'clock in the evening, the children usually do their homework, but this evening, they are not doing their homework. At the moment, they are playing in the garden. It is nine o'clock. Mr. Sawyer usually reads his newspaper at night. But he's not reading his newspaper tonight. At the moment, he's reading an interesting book.
(1)The children go to school ______ every day.
A. by car B. on foot C. by bike D. by bus
(2)Mrs. Sawyer is going to ___ this morning?
A. staying at home B. go shopping C. drinking tea D. watching TV
(3)Mrs. Sawyer usually drinks tea in the evening at ______in the living room.
A. 8:00 B. 16:00 C. 18:00 D. 21:00
(4)Are the children doing their homework at the moment?
A. Yes, they do. B. No, they don't. C. Yes, they are. D. No, they aren't
(5)At the moment, Mr. Sawyer is_________
A. watching TV B. reading his newspaper
C. playing in the garden D. reading an interesting book.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)B
(4)D
(5)D
【解析】【分析】文章大意:简介了Sawyer一家人在每个时间点常常做事情以及目前正在做事情。
(1)细节理解题。根据文中语句 It is eight o'clock. The children go to school by car every day理解可知,孩子们常常乘坐汽车去上学,故选A。
(2)细节理解题。根据文中语句Mrs. Sawyer usually stays at home in the morning, but this morning, she is going to the shops. 理解可知,Mrs Sawyer今天上午到商店购物,故选B。
(3)细节理解题。根据文中语句It is four o'clock in the afternoon, Mrs. Sawyer usually drinks tea in the living room. 理解可知,Mrs. Sawyer常常在下午四点钟在客厅品茗,故选B。
(4)细节理解题。根据文中语句but this evening, they are not doing their homework. At the moment, they are playing in the garden. 理解可知,目前孩子们没有在做作业,故选D。
(5)细节理解题。根据文中语句At the moment, he's reading an interesting book.理解可知,Mr. Sawyer正在读一本有趣书,故选D。
【点评】考察阅读理解。本文浅显易懂,层次分明,很容易把握文章中心内容。答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题根据。对于不能直接找到根据问题注意联络上下文,根据短文中心总结出对答案。
2.阅读理解
The man is my father. He is 40 years old. He is from Guangzhou. He is a good cook.He likes watching films.
This is my mother. She is 39 years old. She is from Baoding. She is a policewoman. She is good at kung fu(功夫)
This is my brother Mike, an eleven—year—old boy. He is short. He likes playing computer games, and he always wears glasses. He is good at Chinese, But his English is not good.
Lily lives with her family in Beijing. Now she is talking about her family in English in class.
(1)There are _______ people in Lily's family.
A. three B. four C. five D. six
(2)Lily's father is good at ________.
A. swimming B. singing C. cooking D. kung fu
(3)Lily's mother is a ________.
A. teacher B. doctor C. student D. policewoman
(4)Mike is ________.
A. short B. slim C. tall D. heavy
(5)Which of the following (下列选项 ) is right about Lily's family?
A. Lily's father lives in Guangzhou now. B. Lily's mother likes watching films.
C. Lily doesn't like computer games. D. Lily's brother does well in Chinese.
【答案】(1)B
(2)C
(3)D
(4)A
(5)D
【解析】【分析】文章大意:本文简介了Lily父母及他哥哥Mike。
(1)推理计算题。据全文可知,Lily家有4口人。父母,Mike和Lily。故答案选B。
(2)细节理解题。根据He is a good cook可知,故答案选C。
(3)细节理解题。根据She is a policewoman可知。故答案选D。
(4)细节理解题。根据He is short. He likes playing computer games, and he always wears glasses可知。故答案选A。
(5)细节理解题。根据He is good at Chinese, But his English is not good可知。D论述是对。故答案选D。
【点评】考察阅读理解。本文重要考察了细节理解题,解答此类试题时,不必通篇细看原文, 而常常可采用 “带着问题找答案”措施.先从问题中抓住关键性词语。然后以此为线索。要迅速地识别和记忆事实或细节,就要恰当地运用略读及查读技巧迅速在文章中寻找 与此问题有关段落、语句.仔细品味,对照比较、确定答案。
3.阅读短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Wang Bing is a 12-year-old boy. He and his parents live together. He likes sports very much and does well in sports.
One afternoon, he comes out of the classroom and sees his father waiting for him at the school gate. He is very glad and runs to his father.
"Dad, please don't wait for me next time. I can go home by myself. I have grown up," says Wang Bing.
"Let's go," says his father, "I'll cook supper and you can do your homework at home. Mum is still at work."
On their way home, Wang Bing sees some boys skating in a park. "Can I go to learn skating, Dad?" asks Wang Bing. "I'm sorry, my boy. You must go home and do your homework," answers his father, "but I can buy you an ice cream."
Then his father buys an ice cream for him. When Wang Bing wants to eat it, a fly (苍蝇) flies to the ice cream.
"Drive off the fly." says his father. "It's very dirty (脏)." But Wang Bing says with a smile, "You don't let me skate, but can you let it skate for a while (一会儿)?"
(1)There are ________ people in Wang Bing's family.
A. eight B. five C. three D. two
(2)Wang Bing is good at ________.
A. making puppets B. skating C. singing D. sports
(3)On his way home, Wang Bing wants to ________.
A. eat an ice cream B. play basketball C. go swimming D. learn skating
(4)Which one is RIGHT?
A. Wang Bing wants the fly to go away. B. Wang Bing is not very happy.
C. Wang Bing likes the fly on the ice cream. D. Wang Bing is very angry.
【答案】 (1)C
(2)D
(3)D
(4)B
【解析】【分析】重要讲了12岁王兵非常喜欢体育,并且在体育方面做得好,一天下午和父亲在回家路上发生事情。
(1)细节题。根据He and his parents live together.可知他和父母住在一起,因此一共3人,故选C。
(2)细节题。根据He likes sports very much and does well in sports.可知王兵体育好,故选D。
(3)细节题。根据On their way home, Wang Bing sees some boys skating in a park. "Can I go to learn skating, Dad?" asks Wang Bing.可知王兵想学习滑冰,故选D。
(4)细节题。根据He is very glad可知王兵是快乐,故选B。
【点评】考察阅读理解,重要考察细节题,注意从文中仔细寻找答案。
4.阅读理解
Last weekend, Jake had a lot of homework to do. He finished listening, spelling and reading exercises in the morning. In the afternoon, he added fifteen and twenty—two, and then he got thirty—seven. He added and subtracted until his hand got tired of writing.
After supper, Jake's dad reminded Jake to do his job. Jake went from room to room unloading baskets and cans into a large plastic bag.
Then he took the bag out to the dustbin.
Then Jake could have some free time. He decided to play "Star Monsters". He turned on the monsters fighting on the TV screen while his fingers pushed buttons to make them move.
Jake was tired. He put on his pajamas, brushed his teeth and crawled under the covers.
(1)What kind of homework did Jake do in the afternoon?
A. spelling B. Maths C. reading D. listening
(2)Jake's job at home was .
A. washing dishes B. making the bed C. throwing rubbish D. sweeping floor
(3)What was Jake doing when he had free time?
A. playing a video game
B. watching the news
C. playing with cans
D. brushing the baskets.
(4)When Jack was tired, he .
A. did exercise B. got ready for school C. went to bed D. read books
(5)Which is the best title for the passage?
A. Jack's Homework B. Jack's Weekend C. Jack's Favorite Game D. Jack's Job
【答案】 (1)B
(2)C
(3)A
(4)C
(5)B
【解析】【分析】重要讲了上周末Jake有许多作业要做及晚饭后扔完垃圾去玩了会游戏。
(1)细节题。根据In the afternoon, he added fifteen and twenty-two, and then he got thirty﹣seven可知下午他又加了15和22,然后是37,可知数学作业。故答案选B。
(2)推断题。根据After supper,Jake's dad reminded Jake to do his job.Jake went from room to room unloading baskets and cans into a large plastic bag.Then he took the bag out to the dustbin.晚饭后,杰克父亲提醒杰克做他工作.杰克从一种房间走到另一种房间,把篮子和罐子装进一种大塑料袋里,然后他把袋子拿到外面垃圾箱,可知杰克在家工作是扔垃圾。故答案选C。
(3)细节题。根据Then Jake could have some free time.He decided to play "Star Monsters".然后杰克可以有某些空闲时间,他决定玩"星际怪兽",可知玩电子游戏。故答案选A。
(4)细节题。根据Jake was tired.He put on his pajamas,brushed his teeth and crawled under the covers.杰克很累,他穿上睡衣,刷牙,爬到被窝里,可知杰克累了就上床睡觉。故答案选C。
(5)主旨题。根据整篇文章内容及其句子Last weekend, Jake had a lot of homework to do上周末,杰克有诸多家庭作业要做,可知说是杰克周末。故答案选B。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联络上下文,推断出需要信息;主旨题需要通读全文,理解大意之后找出中心思想。
5.阅读短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
There are ways of knowing about the weather. One important way is to study the clouds.
We can see different kinds of clouds and watch them for signs of changing weather. To forecast the weather, we should look for three things about clouds: movement, colour and change.
As a rule, the higher the clouds, the better the weather. And the lower the clouds, the worse the weather is going to be. When the thick clouds get bigger early in the day, it will rain. When a dark cloud appears, a storm is coming.
Colours in the sky tell us about the weather too. For example, a golden ring around the Moon also tells us that a storm is on the way.
The rainbow also has a message (信息). When the Sun is in the east and a rainbow is in the west, the rain may be coming its way. When the Sun is in the west and the rainbow is in the east, the rain will be moving away from us.
(1)What is the important way to know about the weather?
A. To study the clouds. B. To study the colours.
C. To study the rainbow. D. To study the Sun.
(2)What can we learn from the passage?
A. The higher the clouds, the worse the weather is going to be.
B. When the thick clouds get bigger in the morning, it will rain.
C. When a dark cloud appears, it will rain.
D. The lower the clouds, the better the weather.
(3)What does a golden ring around the Moon tell us?
A. The weather is going to be fine. B. It will rain.
C. A storm is coming. D. The rain will be moving away from us.
(4)What can we know about the rainbow from the passage?
A. The rainbow can give us a message about the weather.
B. When it's going to rain, the rainbow is in the east.
C. When the rainbow is in the west, the rain will be moving away from us.
D. People like to see rainbows because they are so beautiful.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)C
(4)A
【解析】【分析】重要讲了观云识天气。
(1)细节题。根据One important way is to study the clouds.可知重要措施是研究云,故选A。
(2)细节题。根据When the thick clouds get bigger early in the day, it will rain.可知当厚云在一早变得更大时,天将下雨,故选B。
(3)细节题。根据a golden ring around the Moon also tells us that a storm is on the way.月亮周围有个金黄色环时告诉我们风暴即将到来,故选C。
(4)细节题。根据The rainbow also has a message (信息).可知彩虹也有有关天气信息,故选A。
【点评】考察阅读理解,重要考察细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6.阅读理解
Mr. White looks out of the window. There is a boy at the right side of the street. The boy takes some meat out of a bag and begins to eat it. There is a dog in the street, too. The boy says to it, "Come here, good dog, I'll give you some meat." The dog is hungry and goes to the boy, but he does not give it any meat. He kicks(踢)the dog. It runs away.
Then Mr. White comes out of his house and says to the boy, "I'll give you one dollar." The boy is happy and says," Yes." "Come here." Mr. White says. The boy goes to him, but Mr. White doesn't give him the dollar. He hits him with a stick. The boy cries(哭)and says, "Why do you hit me? I don't ask you for any money." Mr. White says," And the dog doesn't ask you for any meat, but you kick it."
(1)Mr. White is at first.
A. in the street B. in the room C. in front of the house D. playing with the boy
(2)The dog goes to the boy because .
A. it wants to eat
B. it loves the boy
C. the boy is the dog's friend
D. the boy is very good to it
(3)The underlined word " hits" means .
A. 捡起 B. 带来 C. 击打 D. 整理
(4)Mr. White just wants to .
A. hit the boy
B. give the boy a good lesson
C. give the boy one dollar
D. give the boy some meat
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)B
【解析】【分析】本文讲述了White先生给一种男孩教训故事。
(1)推理题。根据 Then Mr. White comes out of his house 可知White起初是在房间里,故选B。
(2)推理题。根据 The dog is hungry and goes to the boy可知狗走向男孩是想吃东西,故选A。
(3)词义猜测题。根据 He hits him with a stick. The boy cries and says, "Why do you hit me 他用一根棍子打了男孩,男孩哭着说,你为何打我,可知hit是打意思,故选C。
(4)推理题。根据 And the dog doesn't ask you for any meat, but you kick it 狗没朝你要肉,不过你踢它了,可知怀特只是想教训这个男孩,故选B。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题、推断题,词义猜测题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联络上下文,推断出需要信息,词义猜测题需要根据上下文提炼有关信息锁定词意。
7.阅读理解
Hello, my name is Peter. I'm 12 years old. I have a picture. In the picture are two boys and a dog. Do you know the two boys? I know them. They are Jim and Frank. Jim and Frank are brothers. They have yellow hair and big blue eyes. They are my good friends. Now they are in China with their parents. We are in the same middle school and the same class. Their mother Mrs. Green is our English teacher. She is very nice. All my classmates love her. Harry is the name of the dog. He is yellow and big. He is my friend, too. We four often play together on Sunday.
(1)Jim is Frank's ___________.
A. grandfather B. father C. uncle D. brother
(2)Jim and Frank live(居住) in China with their ___________.
A. friends B. sisters C. parents D. grandparents
(3)Mrs. Green is ___________.
A. Peter's teacher B. Peter's mother C. Jim's aunt D. Frank's sister
(4)Harry is a ___________ dog.
A. white B. yellow C. black
展开阅读全文