ImageVerifierCode 换一换
格式:DOCX , 页数:21 ,大小:210.01KB ,
资源ID:9930525      下载积分:5 金币
快捷注册下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝    微信支付   
验证码:   换一换

开通VIP
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.zixin.com.cn/docdown/9930525.html】到电脑端继续下载(重复下载【60天内】不扣币)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
三方登录: 微信登录   QQ登录  

开通VIP折扣优惠下载文档

            查看会员权益                  [ 下载后找不到文档?]

填表反馈(24小时):  下载求助     关注领币    退款申请

开具发票请登录PC端进行申请

   平台协调中心        【在线客服】        免费申请共赢上传

权利声明

1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。

注意事项

本文(2024年河南省中考英语真题(解析版).docx)为本站上传会员【鱼**】主动上传,咨信网仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知咨信网(发送邮件至1219186828@qq.com、拔打电话4009-655-100或【 微信客服】、【 QQ客服】),核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
温馨提示:如果因为网速或其他原因下载失败请重新下载,重复下载【60天内】不扣币。 服务填表

2024年河南省中考英语真题(解析版).docx

1、 2024年河南省普通高中招生考试试卷 英语 注意事项: 1.本试卷共10页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。 2.本试卷上不要答题,请按答题卡上注意事项的要求,直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。 一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分) 第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。 1.Where does the girl want to go? A.To a hospital. B.To a bookstore. C.To a library. 2.What’

2、s Mary’s favorite subject? A.English. B.History. C.Science. 3.How was the weather last Sunday? A.Rainy. B.Windy. C.Snowy. 4.Whose birthday is on Friday? A.Helen’s. B.Bruce’s. C.Maggie’s. 5.What is the possible relationship between the two speakers? A.Mother and son. B.Doc

3、tor and patient. C.Classmates. 第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。 听下面一段对话,回答第6至第7两个小题。 6.What does the woman order? A.Beef and vegetables. B.Chicken and beef. C.Fish and vegetables. 7.How much does the meal cost? A.35yuan. B.45yuan. C.55yuan. 听下面一段

4、对话,回答第8至第9两个小题。 8.What does the boy want to do this summer? A.Climb a mountain. B.Take a cooking class. C.Learn a language. 9.What is the girl’s advice? A.To do some reading. B.To do some exercise. C.To do some shopping. 听下面一段独白,回答第10至第12三个小题。 10.Where will the activity be? A.In a

5、 middle school. B.In the art center. C.In the old people’s home. 11.What will the students do there? A.Tell stories. B.Sing songs. C.Put on a play. 12.How long will the activity last? A.For 2 hours. B.For 3 hours. C.For 4 hours. 听下面一段对话,回答第13至第15三个小题。 13.What are the speakers

6、 talking about? A.A plan. B.A game. C.An invitation. 14.How will they go there? A.By bike. B.By car. C.By bus. 15.What should the boy take with him? A.A camera. B.An umbrella. C.An ID card. 第三节 听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。 A.B.C.D.E. 16.______ 17.______ 18.______

7、 19.______ 20.______ 二、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分) 阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。 A Dancers Wanted for Our School’s 50th Anniversary To celebrate our school’s 50th anniversary (周年纪念日), we are going to choose a number of dancers. Come and show yourself at 9:30 am this Friday in the concert hall. Join Us!

8、 We are Heart Beat. We have a pianist, a guitarist and a drummer (鼓手). We need YOU to sing with us. Join us at 4:00 pm this Tuesday in the school music hall. Let’s play wonderful music together! Shining Club We have all kinds of clay figurine (泥塑) works for you. You can learn about Chinese tr

9、aditional art from them. Create your own figurine and take it home. TIME: 9:00 am next Wednesday PLACE: Room A201 Famous Environmentalist to Give a Talk Air pollution is causing more and more problems. What can we do? A well-known environmentalist will come to our school and give a talk. Come t

10、o know more and take action! TIME: 3:30 pm—5:30 pm next Thursday PLACE: Hall 2 根据材料内容选择最佳答案。 1. Who is wanted for Heart Beat? A. A singer. B. A guitarist. C. A drummer. D. A pianist. 2. What is special about Shining Club? A. It offers chances to music fans. B. It requires one to be creative.

11、 C. It provides prizes for great works. D. It allows one to come at any time. 3. When will the talk start? A. At 4:00 pm this Tuesday. B. At 9:30 am this Friday. C. At 9:00 am next Wednesday. D. At 3:30 pm next Thursday. 4. If Tina wants to show her dancing ability, where should she go? A. To H

12、all 2. B. To the music hall. C To Room A201. D. To the concert hall. 5. Where can we probably read the text? A. On a school notice board. B. In a city guidebook. C. On a community website. D. In a local newspaper. 【答案】1. A 2. B 3. D 4. D 5. A 【解析】 【导语】本文主要介绍了为了庆祝学校成立50周年而举办的活动,以及著

13、名环保人士演讲等信息。 【1题详解】 细节理解题。根据“We need YOU to sing with us.”可知,需要歌手,故选A。 【2题详解】 细节理解题。根据“Create your own figurine and take it home.”可知,这个俱乐部需要一个人有创造力。故选B。 【3题详解】 细节理解题。根据“TIME: 3:30 pm—5:30 pm next Thursday”可知,下周四下午3:30开始,故选D。 【4题详解】 细节理解题。根据“To celebrate our school’s 50th anniversary (周年纪念日),

14、we are going to choose a number of dancers. Come and show yourself at 9:30 am this Friday in the concert hall.”可知,可以去音乐厅,故选D。 【5题详解】 推理判断题。根据“Dancers Wanted for Our School’s 50th Anniversary”可知,文章介绍了为了庆祝学校成立50周年而举办的活动,以及著名环保人士演讲等信息,所以可以在学校的布告栏上看到,故选A。 B Vicky’s mother opened the door. She had

15、a look at Vicky’s bedroom. “What a mess! It looks as if a hurricane (飓风) passed through Vicky’s bedroom,” said Vicky’s mother. “I must ask her to clean it.” Vicky was eating breakfast. Her father came into the kitchen and said, “Mom wants you to clean your room. It looks as if a hurricane passed t

16、hrough it.” Joe, Vicky’s little brother, asked, “A hurricane? Is that a bad thing?” “Sure it is,” said his father. “I’ll do it after school, Dad,” said Vicky. “My first class is geography and Mr. Miller hates people to be late.” And off she ran through the front door. Twenty minutes later, Vicky

17、 ran into her classroom. “Today,” said Mr. Miller, “we’re going to learn about hurricanes. Have any of you seen a hurricane?” Vicky thought about her bedroom, but she said nothing. “I haven’t seen one. Not a real one but I watched a program on TV and I know they destroy (破坏) things and leave a mes

18、s,” said James who sat next to Vicky. “Yes,” said Mr. Miller. “But today I’m going to surprise you. Sometimes hurricanes do good.” “Hurricanes can be good things?” Vicky asked. “Oh, yes,” said Mr. Miller. “Hurricanes bring a lot of water to rivers and lakes that are becoming dry. Animals and fish

19、 come back to live in them. Hurricanes also pick up heat from the very hot areas of the world and drop it in less warm places.” “So, hurricanes can be good things,” Vicky said to herself. “I’m going to show Mom the good part.” When Vicky got home in the afternoon, she began to clean up her bedroom

20、 She put all of her things in their proper places. “Mom,” she called. “Can you come here for a minute?” Vicky’s mother put her head around the door. “Vicky!” she said. “That looks fantastic! I told your dad this morning that it looked as if a hurricane had hit it!” “Are you sure that’s a bad th

21、ing, Mom?” asked Vicky, smiling. 根据材料内容选择最佳答案。 6. What happened at the beginning of the story? A. Vicky made a mess in her room. B. Vicky was late for school again. C. Vicky had a fight with her brother. D. Vicky failed her geography test. 7. What surprised the students in Mr. Miller’s class?

22、A. Hurricanes can be stopped. B. Hurricanes can cause earthquakes. C. Hurricanes can be good things. D. Hurricanes can destroy the environment. 8. How would Vicky’s mother feel at the end of the story? A. Worried. B. Tired. C. Relaxed. D. Pleased. 9. What can we learn from the story? A. Do as w

23、hat your teachers tell you. B. Keep doing what you like till success. C. Put what you have learned into practice. D. Ask your parents before making a decision. 10. What is the best title for the text? A. Tiger Mother B. Hurricane Vicky C. Patient Father D. Knowledgeable Teacher 【答案】6. A 7.

24、 C 8. D 9. C 10. B 【解析】 【导语】本文讲述了Vicky的房间像是被飓风扫过了,之后Vicky在课堂上听老师说飓风也可以是好事,回家立马就付诸行动,把像飓风扫过的房间整理干净。 【6题详解】 细节理解题。根据“What a mess! It looks as if a hurricane (飓风) passed through Vicky’s bedroom”可知,故事的开头介绍了Vicky把她的房间弄得一团糟。故选A。 【7题详解】 细节理解题。根据“But today I’m going to surprise you. Sometimes

25、 hurricanes do good”可知,飓风也可以是好事这件事使米勒先生班上的学生感到惊讶。故选C。 【8题详解】 推理判断题。根据“When Vicky got home in the afternoon, she began to clean up her bedroom. She put all of her things in their proper places.”可知,当Vicky下午回到家时,她开始打扫她的卧室。她把她所有的东西都放在该放的地方。结合“That looks fantastic!”可知,Vicky的妈妈很满意,故选D。 【9题详解】 推理判断题。根据

26、 ‘So, hurricanes can be good things’ Vicky said to herself. ‘I’m going to show Mom the good part.’”可知,Vicky在课堂上听老师说飓风也可以是好事,回家立马就付诸行动,把像飓风扫过房间整理干净,所以C选项“把你学到的东西付诸实践。”符合,故选C。 【10题详解】 最佳标题题。本文讲述了Vicky的房间像是被飓风扫过了,之后Vicky在课堂上听老师说飓风也可以是好事,回家立马就付诸行动,把像飓风扫过的房间整理干净。所以B选项最形象,故选B。 C An old saying used fo

27、r forecasting (预测) the weather says, “Red sky at night, sailors’ delight. Red sky in the morning, sailors (水手) take warning.” Is the saying true? It turns out that it is. A red sky at sunset may mean that there are clear skies to the west, where the sun sets. A red sky at sunrise usually means that

28、the clear weather has already passed, so storms might be coming. Forecasting the weather has been practiced for thousands of years. In the 5th century BC, the Greeks sent out forecasts to sailors. They used signs in nature to forecast the weather. But today, meteorologists send exact forecasts furt

29、her in advance (提前). They use scientific instruments to study weather conditions around the world and make forecasts. Pilots, farmers and many other people depend on these forecasts. Luckily, most of us can simply look on the smart phone or turn on the TV to find out what kind of weather is coming.

30、 If you are looking for some signs of the weather, pay attention to nature. There are two basic rules used in weather forecasting: Weather generally moves from west to east, and low air pressure (压力) usually means rain or snow. So pay attention to the signs. If rainbows form in the west at sunrise,

31、the sun is on the way. Smell the flowers—their smells are stronger in wet air. What are the ants doing? Are they moving to higher ground? This could mean a drop in air pressure. Are the birds flying low or high? Falling air pressure may influence birds’ ears, so they fly low. And if the sky is red a

32、t sunset, you might plan a picnic for the next day! 根据材料内容选择最佳答案。 11. What is the old saying about? A. The beauty of sunrise. B. The night sky. C. The signs of the weather. D. The sailors’ work. 12. What does the underlined word “meteorologists” mean? A. The persons who give daily weather repo

33、rts on TV. B. The persons who carry out research on natural history. C. The persons who take an interest in plants and animals. D. The persons who do scientific studies of weather conditions. 13. How does the writer develop his idea in Paragraph 2? A. By listing the reasons for terrible weather

34、 B. By telling a true story about weather forecasting. C. By introducing different ways of forecasting the weather. D. By mentioning the difficulties in forecasting the weather. 14. What do we know from the last paragraph? A. It’ll be sunny if ants move to higher places. B. The smells of flow

35、ers are stronger in wet air. C. Birds fly higher because of the low air pressure. D. It’ll rain if rainbows form in the west at sunrise. 15 What is the writer’s purpose in writing the text? A. To encourage people to get close to nature. B. To express the need for weather forecasting. C. To exp

36、lain nature can tell us about the weather. D. To discuss how important weather forecasting is. 【答案】11. C 12. D 13. C 14. B 15. C 【解析】 【导语】本文主要介绍利用自然界的迹象来预报天气。 【11题详解】 细节理解题。根据“A red sky at sunset may mean that there are clear skies to the west, where the sun sets. A red sky at sunr

37、ise usually means that the clear weather has already passed, so storms might be coming.”可知,日落时的红色天空可能意味着太阳落山的西方天空晴朗。日出时天空呈红色通常意味着晴朗的天气已经过去,因此暴风雨可能即将来临。所以这句谚语是关于天气的迹象,故选C。 【12题详解】 词句猜测题。根据“But today, meteorologists send exact forecasts further in advance (提前).”可知,提前发布准确的预报的应该是气象学家,故选D。 【13题详解】 细节

38、理解题。根据“In the 5th century BC, the Greeks sent out forecasts to sailors. ... Luckily, most of us can simply look on the smart phone or turn on the TV to find out what kind of weather is coming.”可知,希腊人利用自然界的迹象来预报天气,气象学家使用科学仪器研究世界各地的天气状况并做出预测,也可以看一下智能手机或打开电视来了解天气。所以作者在第二段通过介绍不同的天气预报方法展开他的观点,故选C。 【14题详

39、解】 细节理解题。根据“Smell the flowers—their smells are stronger in wet air.”可知,闻闻花——它们的气味在潮湿的空气中更强烈。故选B。 【15题详解】 主旨大意题。本文主要介绍利用自然界的迹象来预报天气,是在解释自然可以告诉我们天气情况。故选C。 D Some of the jobs which were common fifty years ago are almost not seen now, and some that are popular today may disappear in twenty years. _

40、16____ Space tour guide People have been expecting an exciting travel in space. ____17____ Anyone who wants to see the Sun rising and setting over the Earth will be able to take trips to space. And for a trip of this kind, travelers will need a tour guide—someone who can explain to them what th

41、ey are seeing and help keep them safe. ____18____ AI psychologist (心理学家) AI is used for more and more practical work. And machines will become more humanlike. ____19____ An AI psychologist would need to understand about both psychology and technology. It would be this person’s job to make sure tha

42、t future supercomputers worked well. Human-technology integration (融合) specialist With all the new technologies on offer, people may need help to understand and use them. So human-technology integration specialists might be very important. ____20____ They would look at all the technologies a pers

43、on could use and advise on the best ones and how to get the most out of them. 根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。 A. It will soon come true for many people. B. They will need engineers for their “minds”. C. They could teach others how to use future technologies. D. So have you ever won

44、dered what future jobs might be wanted? E. The person who will do this job has to be a good communicator. 【答案】16. D 17. A 18. E 19. B 20. C 【解析】 【导语】本文介绍了一些在未来很流行的三种工作。 【16题详解】 根据“Space tour guide;AI psychologist (心理学家);Human-technology integration (融合) specialist”可知,下文介绍的都是未来的工作。选

45、项D“那么,你有没有想过未来可能需要什么样的工作?”符合语境。故选D。 【17题详解】 根据“People have been expecting an exciting travel in space.”和“Anyone who wants to see the Sun rising and setting over the Earth will be able to take trips to space.”可知,人们一直期待着太空旅行,在未来任何人都可以去太空旅行。选项A“对许多人来说,这很快就会成为现实。”符合语境。故选A。 【18题详解】 根据“And for a trip

46、of this kind, travelers will need a tour guide—someone who can explain to them what they are seeing and help keep them safe.”可知,太空导游是一个可以向旅行者解释所看到的东西的人。选项E“做这项工作的人必须是一个善于沟通的人。”符合语境。故选E。 【19题详解】 根据“AI is used for more and more practical work. And machines will become more humanlike.”可知,人工智能被用于越来越多的

47、实际工作,机器将变得更像人类。所以此处应介绍机器的智能化。选项B“他们的‘头脑’需要工程师。”符合语境,故选B。 【20题详解】 根据“They would look at all the technologies a person could use and advise on the best ones and how to get the most out of them.”可知,此处介绍人类技术整合专家可以做些什么。选项C“他们可以教其他人如何使用未来的技术。”符合语境。故选C。 三、完形填空(15小题,每小题1分,共15分) 先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选

48、项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。 Last night, Frank had a dream about the coming math test, which troubled him very much these days. So he was in a ____21____ mood (心情) when he woke up. Uncle Robin once told Frank about “white noise”—noise made by a fan or soft rain is a (n) ____22____ of white noise. Frank

49、 had tried it and it really worked! After that, whenever he felt worried about something, he would ____23____ white noise with his headphones. With the ____24____ of the math test still in his mind, Frank went to get his headphones. He ____25____ he had left them on his desk, but they were gone. Hi

50、s little brother Andy was always ____26____ his things—without asking. He ran into his brother’s room and started shouting at him in ____27____. “Where are my headphones? You can’t just take my things! Or I’ll take yours!” He grabbed (抓起) one of his brother’s toys and ____28____ it on the ground, br

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服