资源描述
2021—2022学年度下学期高三年级素养提升模拟一
英语试卷
本试卷满分150分,考试时间120分钟。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman think of this shirt?
A. It's not worth buying. B. It's too expensive. C. It's the best one.
2. When should the man attend the meeting?
A.2:20. B.2:40. C.3:40.
3. Why does the man make the call?
A. To check a booking. B. To make a booking. C. To change a booking.
4. What is the man's feeling for the woman?
A. Angry. B. Concerned. C. Appreciative.
5. What's wrong with the woman's mother?
A. She doesn't look well. B. She has high blood sugar. C. She is on a diet.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where are the speakers?
A. In a bird market. B. In a coffee shop. C. In a zoo.
7. What do the speakers think of the parrot?
A. It is adorable. B. It is annoying. C. It is rare.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. Who does the man want to call?
A. Susie. B. Bob. C. Jackson.
9. What is the man's number?
A.07425900580. B.07425900850. C.07452900580.
听第8段材料,回答第10至12题。
10 What is the woman looking for?
A. A room near the school.
B. A room that is large.
C. A room whose rent is low.
11. How much will the woman pay every month for a shared room?
A. $ 950. B. $ 1,500. C. $ 200.
12. What will the man do next?
A. Lead the woman to see some rooms.
B. Arrange one of his assistants to work.
C. Sign an agreement with the woman.
听第9段材料,回答第13至16题。
13 What's the matter with the man?
A. He has an accident. B. He is stuck on the road. C. He is caught in the rain.
14. What is the probable relationship between the speakers?
A. Colleagues. B. Friends. C. Neighbors.
15. Who is looking forward to the meeting?
A. Sue. B. Tom. C. Eric.
16. How long will the man be late at least?
A. An hour. B. Half an hour. C. An hour and a half.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What does the speaker mainly talk about?
A. Ways to learn a language.
B. The importance of English.
C. The efficiency of regular study.
18. How long do experts suggest studying every day?
A. A few hours. B. 20 minutes. C. 30 minutes.
19. What is the recommended way to learn a language?
A. One task at a time. B. Several tasks at a time. C. Learn grammar first.
20. What will it lead to if one watches TV repeatedly?
A. A good command of the language.
B. Too much time wasted.
C. Progress only in pronunciation.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
· Do an anonymous (匿名的) act of kindness for someone.
· Leave a smile card behind to encourage them to pay-it-forward.
· Share your story here to spread the inspiration.
· hanged the world, one kind act at a time.
ORDER SMILE CARDS
To request Smile Cards, please fill out the form below. A volunteer will mail you an order of ten cards within two weeks. Smile Cards are offered to anyone who requests them on a pay-it-forward basis. That means there is no charge for a set of cards. Someone before you has paid for your cards, and you are invited to keep the chain going and pay-forward whatever you wish for the next person! For special events or circumstanced, you can also place a large quantity of request.
Note: When using a Smile Card, remember not to just hand it out by itself. The idea is to do something kind for someone and then leave the Smile Card behind, so that they know someone reached out to them, and that they are invited to pay-forward the kindness and keep the rippled going!
Country: *-select - Name: * ________
There is a daily maximum order for each country. Please select a country first to make sure we have not exceeded the quota(定额) for the day.
Address: *________ City: * ________
State: *- select- Email address: * ________
Inspiration: * ________
Please tell us what inspired you to order Smile Cards, and give us an example of a kind act you'd like to do using them.
PLACE smile CARD ORDER NOW
ABOUT US
Kind Spring is a place to practice small acts of kindness. For over a decade the Kind Spring user community has focused on inner transformation, while collectively changing the world with generosity, gratitude, and trust. The site is 100 % volunteer-run and totally non-commercial. It is a shared labor of love.
1. When can you use a smile card?
A. Your friend's birthday is approaching. B. Your classmate has won the first prize.
C. You've ordered lunch for a poor friend. D. You find your classmate in low spirits.
2. To order smile cards, you have to________
A. pay for them in advance B. place a big quantity of request
C. mail some necessary information D. tell what favor you will do for others
3. The purpose of using smile cards is to encourage people to ________
A. spread kindness B. become volunteers
C. advertise for Kind Spring D. pay others' kindness back
【答案】1. C 2. D 3. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了微笑卡卡片,并讲述如何申请微笑卡,微笑卡的使用注意事项和背后负责的团队。
【1题详解】
推理判断题。根据Note中的“When using a Smile Card, remember not to just hand it out by itself. The idea is to do something kind for someone and then leave the Smile Card behind (当使用微笑卡片时,记住不要把它单独分发出去。这个想法是为别人做一些善良的事情,然后把微笑卡片留在身后)”可知,做一件善良的事情时,可以使用微笑卡,“你为一个穷朋友点了午餐”属于做的善事。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据文章中的“Please tell us what inspired you to order Smile Cards, and give us an example of a kind act you'd like to do using them.(请告诉我们是什么激发了你订购微笑卡片,并给我们一个你想用它们做的善良行为的例子)”可知,要申请微笑卡片,需要告诉你想为别人做什么。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据Note中的“so that they know someone reached out to them, and that they are invited to pay-forward the kindness and keep the rippled going!(这样他们就知道有人向他们伸出了援手,他们也被邀请来传递这种善良,让这种行为继续下去!)”可知,使用微笑卡是鼓励人们传递善良。故选A。
B
In 2010, my mother-in-law gave me her rather simple but graceful, antique “secretary desk”. The desk easily fit into the tiny room at the top of the stairs. I felt so secure, and confident when I sat down and began each writing session. Despite the desk’s appeal, its limited storage capacity meant that I often put file folders and books on the small floor space around me. After each writing session, I painstakingly gathered the tools of the trade and placed them on a nearby shelf until the next session.
A few years into my writing journey, we moved into a bigger home and I acquired my own office. My husband, Bill offered on more than one occasion to buy me a new desk for my office, but I ignored his offer.
One day, we stopped at the local office supply store. Bill found what he thought was the perfect desk for me. “I want to buy this for you, sweetie. My writer needs a bigger desk. ”He hugged me.
“Thanks, but I don’t want a bigger desk!” I said.
“Why don’t you want a bigger desk?” he said. “You must be afraid of something.”
“I’m not afraid of anything,” I said. “Like I said, I really like my little desk. So don’t ask me again.”
He didn’t.
A few weeks later, while working in my new office. I looked around at the folders, books and papers lying all over my office floor but couldn’t find what needed to meet a contest deadline. My heart raced. I looked around my office. The room basically swallowed the tiny desk, making it look slightly out of place. Maybe I did need a bigger desk. Was Bill right? Was I afraid of something?
Unable to write, I pulled c. JoyBell C.’s book of poetry, All Things Dance Like Dragonfies (蜻蜓), from the bookshelf. I flipped through its pages, and her words about faith jumped off the page into my heart. She talked about how she had trained herself to love the feeling of not knowing where she was going, and just trusting that as she opened up her wings and flew off in an unknown direction, things would work out.
At that moment, I recognized that a bigger desk symbolized bigger possibilities, stepping out in faith, and leaving my comfort zone.
4. What was the limitation of the “secretary desk”?
A. It was too old to be functional.
B. It competed with the shelf for room.
C. It prevented the author focusing on writing.
D. It was a bit small in size.
5. When did the author want to buy a new desk?
A. After she was stuck in a mess.
B. When she finished writing a book.
C. When she moved into a bigger house.
D. After she missed an important contest.
6. What was the author afraid of before?
A. Unemployment. B. Loss of inspiration.
C. Uncertainty. D. Lack of trust.
7. What would be the best title of the passage?
A. My Writing Journey B. On the Wings of Change
C. My Lifelong Faith D. On the Desk of Fate
【答案】4. D 5. A 6. C 7. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述的是作者婆婆给了她一副古朴典雅的“写字桌”,让她感到很安全,很自信,但是丈夫觉得太小不方便工作,执意决定给她重新换一个更大一点的,作者坚持不换,觉得很有安全感。在搬进新房子之后,那个小的“写字桌”给作者带了一些麻烦,后来觉得丈夫说的话是有道理的,并且认识到一张更大的桌子象征着更大的可能性。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段中“Despite the desk’s appeal, its limited storage capacity meant that I often put file folders and books on the small floor space around me. After each writing session, I painstakingly gathered the tools of the trade and placed them on a nearby shelf until the next session.(尽管这张桌子很吸引人,但它有限的存储空间意味着我经常把文件夹和书放在我周围的小空间里。每次写作结束后,我都煞费苦心地收集这方面的工具,并把它们放在附近的架子上,等待下一次写作)”可知,“写字桌”的局限性是在尺寸上有点小。故选D项。
【5题详解】
细节理解题。根据倒数第三段中“I looked around at the folders, books and papers lying all over my office floor but couldn’t find what needed to meet a contest deadline. My heart raced. I looked around my office. The room basically swallowed the tiny desk, making it look slightly out of place. Maybe I did need a bigger desk. Was Bill right? Was I afraid of something?(我环顾了一下办公室地板上的文件夹、书籍和文件,但没有找到在截止日期前需要的东西。心跳加速。我环顾了一下办公室。这个房间基本上吞没了那张小桌子,让它看起来有点不协调。也许我确实需要一张更大的桌子。比尔说得对吗?我害怕什么吗?)”可知,在作者陷入困境之后想买一个更大的桌子。故选A项。
【6题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“Unable to write, I pulled c. JoyBell C.’s book of poetry, All Things Dance Like Dragonlies, from the bookshelf. I flipped through its pages, and her words about faith jumped off the page into my heart. She talked about how she had trained herself to love the feeling of not knowing where she was going, and just trusting that as she opened up her wings and flew off in an unknown direction, things would work out.(写不出东西来,我从书架上拿出乔依贝尔的诗集《All Things Dance Like Dragonfies》。我翻着书,她关于信仰的话语从书中跃入我的心。她谈到她如何训练自己去热爱那种不知道自己要去哪里的感觉,她相信只要张开翅膀,朝一个不知道的方向飞去,一切都会顺利的)”可知,作者之前害怕的是那种不确定性。故选C项。
【7题详解】
主旨大意题。根据文章大意以及最后一段“At that moment, I recognized that a bigger desk symbolized bigger possibilities, stepping out in faith, and leaving my comfort zone.(那一刻,我意识到,一张更大的桌子象征着更大的可能性,走出信仰,离开我的舒适区)”可知,文章最好的标题为“乘着变革的翅膀”。故选B项。
C
Do you want to level up your mask-wearing while also looking like you’re about to battle with Batman? This is life-wearing Razer Zephyr, a wearable air purifier. A version of Razer’s latest appliance made waves in January during the Consumer Electronics Show.
It’s no surprise that tech companies are considering a leap beyond the cloth and surgical masks that have come to define the COVID-19 pandemic. It has a hard shell with two belts to fit onto your head. There are two air exchange chambers (腔) on the front, featuring double circulating fans to help circulate cool air. The chambers feature N95 filters (过滤器) providing two-way protection for yourself and those around you. It’s also transparent (透明的) with inside lights and an anti-fog coating to help solve one of the key issues with mask-wearing: watching mouths move when you speak.
Good as the mask appears, will it protect you from COVID-19? According to Razer, the mask is registered with the Food and Drug Administration and lab tested for 99% BFE, or Bacterial Filtration Efficiency, a measure of how well it filters out bacteria. “It is not tested specifically against the COVID-19 virus, but offers the same functionality and adequate protection due to its 99% BFE rating," Razer’s website says.
There’s also the financial cost to consider. The mask itself is $99, and Razer sells a pack of 10 sets of N95 filters for $30. By comparison, a quick search for surgical masks on Amazon turned up a box of 50 masks for between $11-$14.
“I’ve tried out the $99 Zephyr for roughly a week now. Wearing the Zephyr feels comfortable. The adjustable head straps (带) allow for the ideal fit. Above all, it feels breathable thanks to the air circulating through its fans.” one commented on Amazon.
8. Why is the Zephyr made transparent?
A. To fix lights inside. B. To circulate cool air.
C. To test the anti-fog coating. D. To expose mouth movement.
9. What can be inferred from the third paragraph about the Zephyr?
A. It’s officially approved. B. It’s highly rated by consumers.
C. It’s specially designed against COVID-19. D. It’s adequately protective against all viruses.
10. What probably appeal(s) to the buyer most according to the comment?
A. Its adjustable fans. B. Its air circulating system.
C. Its comfortable head straps. D. Its high but reasonable price.
11. What is the best title for the passage?
A. An Innovative Mask Makes a Hit B. Surgical Masks Are Being Improved
C. Wearable Technology Changes Our Life D. A New Treatment for Covid-19 Is on the Way
【答案】8. D 9. A 10. B 11. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。主要介绍了一种新型口罩,它是透明的、可以净化空气并且具有防护功能。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段“It’s also transparent with inside lights and an anti-fog coating to help solve one of the key issues with mask-wearing: watching mouths move when you speak.”(它还具有透明的内部灯光和防雾涂层,有助于解决戴口罩的一个关键问题:说话时看着嘴巴移动。)可知,Zephyr被制作成为透明的是因为这样可以在说话时看到嘴巴的动作。故选D项。
【9题详解】
推理判断题。根据第三段“According to Razer, the mask is registered with the Food and Drug Administration”(Razer称,该口罩已在美国食品药物管理局注册)可知,Zephyr是官方批准的。故选A项。
【10题详解】
细节理解题。根据第五段“Above all, it feels breathable thanks to the air circulating through its fans.”(最重要的是,由于风扇中的空气流通,它感觉透气。)可知,最可能吸引买家的是它的空气循环系统。故选B项。
【11题详解】
主旨大意题。通读全文,文章主要介绍了Razer Zephyr这种新型的口罩,它所具有的优点以及人们使用之后做出好的评价,所以“创新的口罩大受欢迎”可以作为文章标题。故选A项。
D
Just like happiness and sadness, anxiety is part of everyone's lived experience—but it's not always tolerated as such. “People often spend too much time and effort trying to rid anxiety,” says Dr Joel Minden, a clinical psychologist. “I encourage them to remember that anxiety is a normal emotional response.”
If you try to banish anxiety, all you're doing is putting it more at the forefront of your mind. But if you accept anxiety as part of life, you can learn to relate to it with self-pity or even with humour. This is a cornerstone of acceptance and commitment therapy(ACT), which has been gaining clinical validation, including by the American Psychological Association. ACT guides people to see their unpleasant emotions as just feelings and to accept that parts o£ life are hard. Sufferers are encouraged to begin a dialogue with anxious thoughts, examining their causes while also keeping in mind their personal goals and values.
This way of relating to anxiety has been a powerful strategy for John Bateman, the
展开阅读全文