资源描述
2023-2024 学年广东省广州市番禺区九年级(上)期末英语试卷
纸笔部分。一、语法选择。阅读下面短文, 按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求, 从 1~ 15 各题所给的 A、B、C 和 D 项中选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
Butterfly told the old Tree, “I have just come across the garden, and there I saw the Best Thing in the world.” Dog was sitting under the old Tree and heard 1 words. He thought, “The Best Thing in the world—
now what can that 2 ? It should be 3 bones. I will go and find it.” Dog stood up and 4
down towards the garden.
He was running so quickly that he didn’t see Rabbit 5 Rabbit jumped out and asked, “Where are you
going in such a hurry?”
“To find the Best Thing in the world,” Dog replied and ran even 6 .
“The Best Thing in the world?” said Rabbit. “That must be carrots. They will 7 by me.” So Rabbit
joined him.
After 8 while, they met Duck.
“Where are you going in such a hurry?” asked Duck.
“To find the Best Thing in the world,” they shouted. “The Best Thing in the world?” said Duck. “ 9 is
better than my own little home and the warm sunshine and the beautiful blue sky.” So he stayed 10 home
and played among the flowers with Butterfly 11 .
Dog and Rabbit ran far and fast all day long and still they didn’t find the Best Thing in the world. When the day was over, they started 12 back to their homes. How tired and hungry they were!
They met Butterfly halfway home.
“Did you find the Best Thing in the world?” asked Butterfly. “No!” they sounded unhappy.
“Duck has it,” she said. “ 13 happy with the things you have. This is the Best Thing in the world. You
have tried to find the things you want most, 14 ignored (忽略) the things you have now.”
The Best Thing in the world is to value 15 you have.
1.
A. she
B. her
C. hers
D. herself
2.
A. is
B. was
C. be
D. being
3.
第 2 页/共 20 页
A. lots
B. a lot
C. lots of
D. a lots of
4.
A. run
B. ran
C. is running
D. runs
5.
A. because
B. until
C. after
D. if
6.
A. fast
B. faster
C. fastest
D. the fastest
7.
A. be found
B. find
C. found
D. been found
8.
A. a
B. an
C. the
D. /
9.
A. Everything
B. Something
C. Nothing
D. Anything
10.
A. in
B. at
C. to
D. on
11.
A. happy
B. happier
C. happiness
D. happily
12.
A. go
B. went
C. going
D. to going
13.
A. Be
B. To be
C. Being
D. Been
14.
A. and
B. so
C. but
D. however
15.
A. which
B. what
C. that
D. why
【答案】1. B 2. C
3. C 4. B
5. B 6. B 7. A
8. A
9. C 10. B 11. D 12.
C 13. A 14. C
15. B
【解析】
【导语】本文是一篇关于寻找世界上最好的东西的童话故事。不同的小动物对最好的事物有不同的判断。这篇文章告诉我们要珍惜我们自己拥有的东西。
【1 题详解】
句意:小狗坐在老树下,听到了她的话。
she 她;her 她的;hers 她的(名词性物主代词);herself 她自己。根据横线后接名词,可知应该用形容词性物主代词。故选 B。
【2 题详解】
句意:那能是什么?
is 是(接在单数名词后); was(is/am 的过去式); be(原形); being(现在分词)。情态动词后接动词原形。故选 C。
【3 题详解】
句意:应该是很多骨头。
lots 错误表达;a lot 非常;lots of 许多;a lots of 错误表达。根据横线后接名词,可知用 lots of/a lot of。 故选 C。
【4 题详解】
句意:小狗站起来,朝花园跑去。
run 跑(原形;过去分词);ran(过去式);is running(现在进行时);runs(三单形)。根据文章是讲故事,且都用的一般过去时,故此处也用一般过去时。run 的过去式为 ran。故选 B。
【5 题详解】
句意:他跑得太快了,直到兔子跳出来问,他才看到兔子。
because 因为;until 直到;after 之后;if 如果。短语“not...until”表示“直到……才”。故选 B。
【6 题详解】
句意:小狗回答说,跑得更快。
fast 快;faster(比较级); fastest(最高级); the fastest(the+最高级)。根据 even+比较级,可知此处要用比较级。故选 B。
【7 题详解】
句意:他们会被我找到的。
be found 被找到(被动语态);find 找到(原形);found(过去式;过去分词);been found(构成完成时的被动语态)。根据 will+动词原形,且 they 指的是胡萝卜,故用被动语态,即“be+动词过去分词”。故选
A。
【8 题详解】
句意:过了一会儿,他们遇到了鸭子。
a 一个,用于辅音音素开头的单词前;an 一个,用于元音音素开头的单词前;the 表特指;/不填。短语“after a while”表示“过了一段时间”。故选 A。
第 4 页/共 20 页
【9 题详解】
句意:没有什么比我自己的小家、温暖的阳光和美丽的蓝天更好的了。
Everything 一切;Something 某事;Nothing 没有什么(事物);Anything 任何事物。根据下文她哪里也没去,可知他认为自己的小家就是最好的。故选 C。
【10 题详解】
句意:所以他待在家里与蝴蝶在花丛中嬉戏。
in 在……里;at 在;to 去;on 在……上。短语“stay at home”表示“待在家”,故选 B。
【11 题详解】
句意:所以他待在家里与蝴蝶在花丛中嬉戏。 .
happy 快乐的;happier 更快乐;happiness 快乐(名词);happily 快乐地(副词)。根据副词修饰动词可知,横线上的词用来修饰“play”,故用副词。故选 D。
【12 题详解】
句意:他们开始回家。
go 去;went 过去式;going 动名词;to going 介词+动名词。start to do/start doing 表示“开始做某事”,故选
C。
【13 题详解】
句意:对你拥有的东西感到高兴。
Be 动词原形;To be 动词不定式;Being 动名词;Been 过去分词。简单句中有且只有一个谓语动词。故此句为祈使句,动词原形开头。故选 A。
【14 题详解】
句意:你试图找到你最想要的东西,但忽略了你现在拥有的东西。
and 和;so 所以;but 但是;however 然而。根据上下句可知,你努力寻找最想要的东西,忽略了自己拥有的东西,是一种转折,应用 but 连接。故选 C。
【15 题详解】
句意:世界上最好的事情就是珍惜你所拥有的。
which 哪个;what 什么;that 那个;why 为什么。根据句子成分分析,what you have 是宾语从句,what 在从句中作 have 的宾语。故选 B。
二、完形填空。阅读下面短文, 掌握其大意, 然后从 16~25 各题所给的 A、B、C 和 D 项中选
出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
My mother is 82 years old. Each week I take my mother out to do shopping and visit the doctor, because she has difficulty in 16 . She is unable to express herself clearly.
Last week she walked to a nearby store to buy some small things by herself, because I was busy. When she went to 17 for her things, she found that she was short of three dollars. The only way to pay for the goods was
to 18 a cup. By dropping it, she was able to buy the new total with the cash she had.
At this store, people looked around and chose their own goods. My mother was putting her things into shopping bags 19 without talking to others. Suddenly a 20 came up to her and said, “Here is the cup that
you put back.” Then she 21 my mother the cup. My mother asked for the woman’s name and 22
so that she could repay her by post (邮寄). But the woman told her the cup was her gift.
My mother was 23 . The next day, she decided to go back to the store and give the worker a five-dollar
bill to keep on hand. When the 24 thing happened to someone else unexpectedly, the worker could use the
bill.
Whoever you are, you should thank for the act of 25 . That not only helps others, but may help
yourself one day.
16.
A. walking
B. talking
C. packing
D. noticing
17.
A. provide
B. wait
C. pay
D. hope
18.
A. receive
B. compare
C. add
D. return
19.
A. carelessly
B. quietly
C. happily
D. loudly
20.
A. stranger
B. police
C. doctor
D. friend
21.
A. passed
B. prepared
C. carried
D. asked
22.
A number
B. address
C. age
D. birthday
23.
A. bored
B. interested
C. moved
D. tired
24.
A. lucky
B. beautiful
C. different
D. same
第 5 页/共 20 页
25.
A. courage B. kindness C. confidence D. truth
【答案】16. B 17. C 18. D 19. B 20. A 21. A 22. B 23. C 24. D 25. B
【解析】
【导语】本文一篇记叙文。文章主要讲述了作者的母亲去购物,付钱时却发现钱不够,一位陌生的女士帮助了作者母亲,这个行为感动了作者母亲,她决定将这份善意传递下去。
【16 题详解】
句意:每个星期我都带妈妈出去购物和看医生,因为她说话有困难。
walking 步行;talking 说话;packing 打包;noticing 注意。根据下文“She is unable to express herself clearly.”可知,此处是指作者的妈妈说话有点困难。故选 B。
【17 题详解】
句意:当她去支付她的东西时,她发现她还缺 3 美元。
provide 提供;wait 等待;pay 支付;hope 希望。根据下文“she found that she was short of three dollars.”可知,妈妈在付钱时发现还差 3 美元,考查 pay for“支付,付钱”,动词短语。故选 C。
【18 题详解】
句意:支付商品的唯一方式是退回去一个杯子。
receive 收到;compare 比较;add 添加;return 归还。根据下文“Here is the cup that you put back.”可知,此处是指妈妈只有把杯子放回原处,才能支付别的商品。故选 D。
【19 题详解】
句意:我的妈妈正在安静地把她的东西放进购物袋里,没有和别人说话。
carelessly 粗心地;quietly 静静地;happily 开心地;loudly 大声地。根据下文“without talking to others”可知,此处是指妈妈悄悄地把她的东西放进购物袋里。故选 B。
【20 题详解】
句意:突然,一个陌生人走到她面前说:“这是你放回去的杯子。”
stranger 陌生人;police 警察;doctor 医生;friend 朋友。根据下文“My mother asked for the woman’s name and …so that she could repay her by post.”可知,妈妈不认识那位女士,由此可以推断那位女士是一位陌生人。故选 A。
【21 题详解】
句意:然后她把杯子递给我妈妈。
passed 递;prepared 准备;carried 搬;asked 询问。根据下文“But the woman told her the cup was her gift.”
可知,此处是指那位女士把杯子递给了作者的母亲。故选 A。
第 6 页/共 20 页
【22 题详解】
句意:我母亲问了那个女人的名字和地址,以便她可以邮寄给她。
number 号码;address 地址;age 年龄;birthday 生日。根据下文“she could repay her by post”可知,此处是指作者的妈妈向那位女士要地址。故选 B。
【23 题详解】
句意:我母亲被感动了。
bored 无聊的;interested 感兴趣的;moved 感动的;tired 累的。根据上文“My mother asked for the woman’s name and…so that she could repay her by post. But the woman told her the cup was her gift.”可知,作者的母亲要那个女人的名字和地址,但是那个女人告诉她杯子是她的礼物,母亲被感动了。故选 C。
【24 题详解】
句意:当同样的事情意外地发生在别人身上时,员工可以使用这张账单。
lucky 幸运的;beautiful 美丽的;different 不同的;same 相同的。根据“the… thing happened to someone else unexpectedly”可知,此处是指发生和母亲一样买东西钱不够付款的事情。故选 D。
【25 题详解】
句意:不管你是谁,你都应该感谢这个善举。
courage 勇气;kindness 善良;confidence 自信;truth 真相。根据上文“The next day, she decided to go back to the store and give the worker a five-dollar bill to keep on hand. When the…thing happened to someone else unexpectedly, the worker could use the bill.”可知,此处是指像那位陌生女士、像作者的母亲那样的善良的行为。故选 B。
三、阅读。第一节阅读理解。阅读下列短文, 从每题所给的 A、B、C 和 D 项中选出最佳选项,
并在答题卡上将该项涂黑。
When I was walking back home at around 12:15 pm during my lunch break one day, an apple came flying toward me. It landed just before my feet. I was surprised and thought I was very lucky not to get hit by it.
The apple was thrown over the fence by a school student. I live opposite a school. A wall separates my apartment building from the school.
Thinking it was a one﹣off experience, I told my friends, and we laughed about it.
Then, the week after, I was walking along exactly the same spot at exactly the same time and bam!Another apple came over. This time it landed on the roof of a shed(棚屋)
“Is it my destiny(命运) to get hit by an apple? ”
Last week I was walking back home. I checked my phone. It was 12:15 pm. I kept thinking about those two times before when I’d seen an apple thrown over the wall. But suddenly, my thoughts were interrupted by ANOTHER
第 7 页/共 20 页
flying apple!This one was a big one. Only one bite(一口) had been taken out of it
Enough was enough. Someone could be really hurt by these apples. Did the student(s)not realize that people live across the wall? Or do they not care?
I told my friend about it. ”You should just throw the apple back over the wall. That will teach them, ”my friend suggested. But I don’t want to play that “game”. As they say, an eye for an eye leaves the whole world blind. Besides,
I might end up hurting someone when I throw it back.
Maybe I’ll call the school and let them know. The student(s)responsible need to know that they might end up hurting someone if they keep throwing their waste. What’s more, waste belongs in the bin
26. What did the writer do after she saw the first thrown apple?
A. She called the school to report it.
B. She wanted to find out who did it.
C. She reminded herself to be careful.
D. She didn’t expect it to happen again.
27. How many times did the writer see an apple thrown over the wall?
A. Once. B. Twice. C. Three times. D. Four times.
28. What can we learn from the underlined sentence?
A. The writer will not do the same bad thing.
B. The writer will throw the apple back next time.
C. The writer was hit in the eye by the last thrown apple.
D. The writer thought the students doing this were blind.
29. What can we learn from the story?
A. The apples were thrown by the same student.
B. Somebody was once hurt by thrown waste there.
C. The students could see when the writer was walking by.
D. The school may deal with the problem and set new rules.
【答案】26. D 27. C 28. A 29. D
【解析】
【导语】本文是记叙文。讲述了我屡次被从学校扔过来的苹果砸到的故事,最终我选择联系学校反映情况。
【26 题详解】
细节理解题。根据第三段“Thinking it was a one﹣off experience, and we laughed about it.”可知我以为这是一
第 8 页/共 20 页
次独一无二的经历。故选 D。
【27 题详解】
细节理解题。根据第一段“an apple came flying toward me ”和第四段“Another apple came over.”以及第六段
“my thoughts were interrupted by ANOTHER flying apple!”可知共有三次。故选 C。
【28 题详解】
词句猜测题。根据划线句子前句“You should just throw the apple back over the wall. ”以及“But I don’t want to
play that “game”.可知,朋友建议我把苹果扔回去,但是我不想那样做。故作者不会把苹果扔回去。故选
A。
【29 题详解】
推理判断题。根据最后一段“Maybe I’ll call the school and let them know.”也许我会打电话给学校。可推知学校会处理这个问题。故选 D。
Su Shi, also known as Su Dongpo, was an outstanding Chinese poet(政治家), who lived during the Song Dynasty from 1037 to 1101.
Su Shi was born into a well﹣known family in Meishan, Sichuan province. His father and brother were both great poets. Su Shi showed great talent from a young age and was known for his skills in handwriting and painting. At the age of 20, Su Shi successfully passed the imperial ( 科举) examination and began his official career. Throughout his life, Su held a number of different government positions across China. However, his different opinions often got him into trouble because of disagreements at court, he was exiled (流放) three times. In 1079, Su Shi was even sent to prison. Although he got out of prison at last, he was placed under strict control for the rest of his life. Though he met a lot of difficulties, Su Shi’s literary talent continued to shine, and he produced a great number of' poetic works during his lifetime. In 1080, he was exiled to Huangzhou. During his exile, he found peace in nature and produced some of his best works. The famous poem, “Red Cliff” was one of them. Su Shi’s talent was beyond poetry, as he was also a great prose writer. His article “On the Love of the Lotus” shows his love for the beauty of the flower. In addition, his collection of short stories, shows his humour and wisdom.
It was not only in the literary field that Su Shi was highly praised. As an official, he won the love and support of the people. During his services, he did a lot for the people. In 1077, he protected the city from a terrible flood. The people in Xuzhou were thankful to him and gave him some food as presents.
Although Su Shi’s life was filled with both achievements and troubles, he is remembered as one of the greatest people in Chinese history, and his creative genius and strong spirit continue to influence and guide people around China.
30. In what order did the following happen in Su Shi’s life?
第 9 页/共 20 页
a. He began his official career.
b. He protected Xuzhou from a flood.
c. He created “Red Cliff”.
d. He was sent in prison.
e. He showed great talent in painting.
A. e﹣a﹣c﹣b﹣d
B. e﹣a﹣b﹣d﹣c
C. a﹣b﹣e﹣c﹣d
D. a﹣c﹣e﹣b﹣d
31. What is paragraph 3 mainly about?
A. Sushi’s official career.
B. Sushi’s early life experience.
C. Sushi’s achievements in literary field.
D. Sushi’s most important literary works.
32. Why could Su Shi win the support from people?
A. He looked on the bright side and created many works.
B. He was good at writing humorous and wise short stories.
C. He cared about the people and helped them solve problems.
D. He was sent to prison and under strict control for a long time.
33. What does the writer think of Su Shi?
A. He encourages a lot of people.
B. He has changed Chinese history.
C. He is the greatest poet in China.
D. He lived a happy and successful life.
【答案】30. B 31. A 32. C 33. A
【解析】
【导语】本文是记叙文。讲述了著名诗人苏轼的才华和人生际遇。
【30 题详解】
细节理解题。根据第二段“Su Shi showed great talent from a young age and was known for his skills in handwriting and painting.”可知苏轼很早就展现了绘画和书法方面的才华。“At the age of 20, Su Shi successfully passed the imperial examination and began his official career.”可知,20 岁通过科举考试。第二段 “In 1079, Su Shi was even sent to prison.”可知 1079 年入狱,“ In 1
展开阅读全文