资源描述
高考新课标大一轮总复习·(配译林版·英语)
课时知能训练(二十二)
Ⅰ.单项选择
1.The house was sold for D|S 60,000,which was far more than its real________.
A.cost B.value
C.price D.money
【答案】 B
2.Though I'm familiar ________ the poem,I'll try to learn it ________ heart.
A.to;to B.to;by
C.with;by D.with;to
【解析】 be familiar with 对……熟悉;learn sth. by heart 记住、背诵……。
【答案】 C
3.The leader spoke ________ the man scientist who had devoted himself to the research of farming.
A.in the praise for B.in praise of
C.sing high praise for D.sing his praise
【解析】 因为spoke 是谓语动词,故不能再接动词原形,故排除C、D;B项是介词短语作状语,“歌颂”的意思。
【答案】 B
4.He expressed in his letter that he was ________my assistance.
A.in time of B.in need of
C.in want D.in charge of
【解析】 in need of“需要”。
【答案】 B
5.You should call the hotel to________your reservations before you leave for that city.
A.combine B.impress
C.seek D.confirm
【解析】 confirm确认,证实;combine 结合;impress留下印象;seek追求,寻找。D项符合句意。
【答案】 D
6.________after a long walk,Tom called and said he couldn't come to the party.
A.Having worn out B.Being worn out
C.To be worn out D.Worn out
【解析】 考查非谓语辨析。A项结构应为having been worn out;B项为现在分词一般式,不能表示动作的先后;C项表示将来动作,不合句意;D项过去分词作状语表示原因。
【答案】 D
7.Although she is only 17 years old,she ________ drugs for two years.
A.addicts B.has addicted to
C.has addicted D.has been addicted to
【解析】 be/become addicted to沉迷,沉溺于。由for two years判断本句应用现在完成时,故D项正确。
【答案】 D
8.I appreciate________the opportunity to study abroad two years ago.
A.having been given B.having given
C.to been given D.to have given
【解析】 appreciate表示“感激”,后用动名词作宾语,故排除C、D两项;I与give之间为动宾关系,故用被动语态。
【答案】 A
9.When we finally ________ home after the tiring journey,we could hardly move a step further.
A.tried to get B.managed to get
C.succeeded to get D.tried getting
【答案】 B
10.Whoever has ________ sense knows that smoking is harmful to people's health.
A.normal B.general
C.ordinary D.common
【答案】 D
11.There is something wrong with my car,so I must ask for a repairer to ________ the problem.
A.handle B.offer
C.face D.answer
【答案】 A
12.The website is very________with young people,who like its content and style.
A.familiar B.popular
C.similar D.interested
【答案】 B
13.—How is the experiment getting on?
—That is the way it________.
A.looks B.goes
C.becomes D.gets
【答案】 B
14.Jim was the only person I could ________for help;he didn't abandon me.
A.turn to B.refer to
C.depend on D.believe in
【答案】 A
15.________the general state of his health,it may take him a while to recover from the operation.
A.Given B.To give
C.Giving D.Having given
【解析】 given在这里是介词,意为“考虑到,就……而言”,句意:就他身体的总体状况而言,从手术中恢复过来可能要花一段时间。
【答案】 A
Ⅱ.完形填空
For a long time, every Sunday in church the pastor (牧师) would say:keep Gloria Beck in your prayers. She was an older member of the __1__ that was suffering from cancer. I got used to __2__ about her, and didn't think about her too much.
Until one day, I was sitting by a friend in church, and she told me that she had been to __3__ Gloria in the hospital, She wasn't doing __4__ at all and she had been asked to just __5__ her hand. I thought about Gloria all day, and I __6__ for her that night. I thought of what I could__7__ her if I went to see her. She had been my computer __8__ in grade school. I dearly remember her __9__ voice and gentle hands, She was a __10__ teacher.
I made a __11__ to myself to go and see her.__12__ then the week started and I got __13__ with school and practice.Pretty soon I was back in church the next Sunday.Only this time the pastor said __14__ that Gloria Beck had died the day before.My heart sank.__15__I would have spent 10 minutes of my day to tell her how much she __16__to me,but it was too late now.
I learned a very__17__lesson that day.Never wait to __18__.Please,take the time to thank the people who have made a __19__in your life.No matter how __20__.
1.A.church B.team
C.group D.school
【解析】 根据上下文可知,作者和对方是一个教堂的教友。
【答案】 A
2.A.worrying B.doubting
C.hearing D.talking
【解析】 从文章开头可知,很长一段时间以来,每个星期天牧师都会提起Gloria Beck,故作者已经习惯了,并没有太多地去想她。hear about表示“听说”。
【答案】 C
3.A.comfort B.help
C.dress D.see
【解析】 根据常识判断,人们到医院是去“看”病人。
【答案】 D
4.A.long B.well
C.actively D.normally
【解析】 从下文老师去世可知,朋友去看Gloria时她的身体状况很不好。do well 是固定表达方式,意为“进展良好”。
【答案】 B
5.A.cover B.wash
C.hold D.warm
【解析】 根据语境以及常识可知,人们握住病人的手以示关怀和安慰。此处还说明她已经病得很重,只能与别人握一下手了。 hold“抓住,握住”。
【答案】 C
6.A.headed B.looked
C.longed D.prayed
【解析】 此处与文章第一句内容相呼应,表示晚上作者为对方“祈祷”。
【答案】 D
7.A.advise B.encourage
C.praise D.tell
【解析】 作者在设想如果去看望她能说些什么。tell sb.sth.表示“告诉某人某事”。
【答案】 D
8.A.teacher B.assistant
C.worker D.guide
【解析】 下文有提示,对方曾经是作者的电脑老师。
【答案】 A
9.A.calm B.sharp
C.loud D.weak
【解析】 从下文作者对老师的赞扬可知,对方是位很好的老师,此处表示她说话时沉着、镇定,声音平静。
【答案】 A
10.A.special B.funny
C.strict D.great
【解析】 从上文作者对老师的回忆可知,对方是一位好老师。
【答案】 D
11.A.plan B.promise
C.challenge D.gift
【解析】 此处是作者在心中“许诺”一定要去看望老师。make a promise表示“许诺,允诺”。
【答案】 B
12.A.So B.And
C.But D.Once
【解析】 联系下文,作者决定去看老师,但因为忙碌而没有去成,前后是转折关系,故用but。
【答案】 C
13.A.particular B.busy
C.anxious D.content
【解析】 此处指作者忙于工作。
【答案】 B
14.A.angrily B.understandingly
C.carefully D.sorrowfully
【解析】 根据常识,宣布某人去世的消息时应该是很悲痛地。sorrowfully意为“悲痛地”。
【答案】 D
15.A.Even if B.As if
C.If only D.But for
【解析】 此处表现出作者的后悔,“要是早能拿出10分钟来去看望她就好了”。if only 引导虚拟条件句,表示“要是……就好了”。
【答案】 C
16.A.meant B.cared
C.minded D.mattered
【解析】 作者想表达对老师的感谢,告诉她她对自己来说有多么重要。mean much to sb.是习惯用法,表示“对某人来说很重要、很有意义”。
【答案】 A
17.A.hard B.valuable
C.obvious D.accurate
【解析】 作者从这件事中获得了非常宝贵的教训。valuable“宝贵的,有价值的”。
【答案】 B
18.A.share B.offer
C.learn D.thank
【解析】 由下文可知,作者明白了应该毫不犹豫地向别人表达自己的谢意,不要等待。这正是本文作者想要表达的深层道理。
【答案】 D
19.A.discovery B.difference
C.mark D.contribution
【解析】 我们通常会向影响或改变了我们生活的人表示感谢,因此用make a difference表示“起作用,发生影响,关系重大”。
【答案】 B
20.A.useful B.late
C.small D.painful
【解析】 不管一个人对我们生活的帮助有多么小,我们都应该向他们表达谢意。
【答案】 C
Ⅲ.阅读理解
A
(2010·山东高考)Rae Armantrout,who has been a poetry professor at the University of California San Diego(UCSD) for two decades,has won the 2010 Pulitzer Prize in the poetry category for her most recent book,“Versed”.
“I'm delighted and amazed at how much media recognition that the Pulitzer brings,as compared to even the National Book Critics Award,which I was also surprised and delighted to win,” said Armantrout.
“For a long time,my writing has been just below the media radar,and to have this kind of attention,suddenly,with my 10th book,is really surprising.”
Armantrout,a native Californian,received her bachelor's degree at UC Berkeley,where she studied with noted poet Denise Levertov,and her master's in creative writing from San Francisco State University.She is a founding member of Language Poets,a group in American poetry that analyzes the way language is used and raises questions to make the reader think.
In March,she won the National Book Critics Award for “Versed.”
“This book has gotten more attention,” Armantrout said,“but I don't feel as if it's better.”
The first half of “Versed” focuses on the dark forces taking hold of the United States as it fought the war against Iraq.The second half looks at the dark forces casting a shadow over her own life after Armantrout was diagnosed with cancer in 2006.
Armantrout was shocked to learn she had won the Pulitzer but many of her colleagues were not.“Rae Armantrout is a unique voice in American poetry,” said Seth Lerer,head of Arts and Humanities at UCSD.
“Versed”,published by the Wesleyan University Press,did appear in a larger printing than her earlier works,which is about 2,700 copies.The new edition is scheduled to appear in May.
1.According to Rae Armantrout,________.
A.her 10th book is much better
B.her winning the Pulitzer is unexpected
C.the media is surprised at her works
D.she likes being recognized by her readers
【解析】 事实细节题。根据倒数第二段的第一句Armantrout was shocked to learn...可知B项正确。
【答案】 B
2.Which of the following is TRUE of Rae Armantrout?
A.She published a poetry textbook.
B.She used to teach Denise Levertov.
C.She started a poets' group with others.
D.She taught creative writing at UC Berkeley.
【解析】 事实细节题。根据文章第四段She is a founding member of Language Poets,a group...(她是Language Poets这一组织的创始人之一),故选C。
【答案】 C
3.What can we learn about“Versed”?
A.It consists of three parts.
B.It is mainly about the American army.
C.It is a book published two decades ago.
D.It partly concerns the poet's own life.
【解析】 事实细节题。根据倒数第三段的第二句the second half...casting a shadow over her own life...可知D项正确。
【答案】 D
4.Rae Armantrout's colleagues think that she ________.
A.should write more B.has a sweet voice
C.deserves the prize D.is a strange professor
【解析】 事实细节题。根据倒数第二段的第一句可知“她的同事对她的获奖并不感到吃惊”,因此,她同事认为“她应该获奖”,故选C。
【答案】 C
5.What can we learn from the text?
A.About 2,700 copies of “Versed” will be printed.
B.Cancer made Armantrout stop writing.
C.Armantrout got her degrees at UCSD.
D.“Versed” has been awarded twice.
【解析】 推理判断题。根据文中的the 2010 Pulizer Prize及the National Book Critics Award可知Armantrout两度获奖,故选D。
【答案】 D
B
(2010·课标全国卷)There were smiling children all the way.Clearly they knew at what time the train passed their homes and they made it their business to stand along the railway,wave to complete strangers and cheer them up as they rushed towards Penang.Often whole families stood outside their homes and waved and smiled as if those on the trains were their favorite relatives.This is the simple village people of Malaysia.I was moved.
I had always traveled to Malaysia by plane or car,so this was the first time I was on a train.I did not particularly relish the long train journey and had brought along a dozen magazines to read and reread.I looked about the train.There was not one familiar face.I sighed and sat down to read my Economics.
It was not long before the train was across the Causeway and in Malaysia.Johore Baru was just another city like Singapore,so I was tired of looking at the crowds of people as they hurried past.As we went beyond the city,I watched the straight rows of rubber trees and miles and miles of green.Then the first village came into sight.Immediately I came alive; I decided to wave back.
From then on my journey became interesting.I threw my magazines into the waste basket and decided to join in Malaysian life.Then everything came alive.The mountains seemed to speak to me.Even the trees were smiling.I stared at everything as if I was looking at it for the first time.
The day passed fast and I even forgot to have my lunch until I felt hungry.I looked at my watch and was surprised that it was 3∶00 p.m.Soon the train pulled up at Butterworth.I looked at the people all around me.They all looked beautiful.When my uncle arrived with a smile,I threw my arms around him to give him a warm hug (拥抱).I had never done this before.He seemed surprised and then his weatherbeaten face warmed up with a huge smile.We walked arm in arm to his car.
I looked forward to the return journey.
6.The author expected the train trip to be ________.
A.adventurous B.pleasant
C.exciting D.dull
【解析】 推理判断题。第二段说,作者带了十多本杂志,准备在旅途中一次次地阅读;环顾列车的车厢,没有发现一个熟悉的面孔,“我长叹一声,坐下来读我的《经济学》”,从这些叙述看,作者认为自己这次列车出行会是很枯燥乏味的,于是准备了很多书来打发这枯燥沉闷的旅途。
【答案】 D
7.What did the author remember most fondly of her train trip?
A.The friendly country people.
B.The mountains along the way.
C.The crowds of people in the streets.
D.The simple lunch served on the train.
【解析】 事实细节题。第一段说,作者坐在火车上,看见一路上都有村民们微笑的面孔,马来西亚淳朴的乡村人们打动了他;第四段说“我决定融入马来西亚的生活”,从这些信息推断,A“友好的乡村人们”是作者这次旅途记忆最深刻的东西。
【答案】 A
8.Which of the following words can best take the place of the word“relish”in the second paragraph?
A.choose B.enjoy
C.prepare for D.carry on
【解析】 猜测词义题。第二段划线词的语境说,作者不太relish漫长的列车旅途,于是准备了许多本杂志,由此判断划线词的含义是B,她觉得这样的长途火车旅行是很枯燥的,她不喜欢。
【答案】 B
9.Where was the writer going?
A.Johore Baru. B.The Causeway.
C.Butterworth. D.Singapore.
【解析】 推理判断题。倒数第二段说火车到达Butterworth,她的叔叔到车站接她,由此判断她此行的目的地是Butterworth。
【答案】 C
10.What can we learn from the story?
A.Comfort in traveling by train.
B.Pleasure of living in the country.
C.Reading gives people delight.
D.Smiles brighten people up.
【解析】 推理判断题。从作者此次火车旅行看,开始她觉得这次旅行是枯燥的,看见马来西亚的村民在门口对车上的旅客投以微笑,此时“我被感动了”,并将随身携带的杂志都扔掉了,于是,作者看见的一切都充满了生命力,山脉与树木似乎都在向她微笑。从作者这次旅行的情感态度变化看,这些变化都是因为她在火车上看见了窗外人们的微笑,因此D“微笑能使人的生活充满光明”最能概括本文的主题。
【答案】 D
课堂新坐标让您感受品质的魅力
展开阅读全文