资源描述
译林版版六年级上学期阅读理解专项英语质量模拟试题测试题(含答案)
一、阅读理解
It was sunny last Sunday. Yang Ling visited Liu Tao’s grandparents. She went there with Liu Tao, Su Hai, Su Yang, Wang Bing and Mike. Liu Tao’s grandpa showed them a lot of stamps from different countries. His grandma cooked a nice lunch for them. They liked the food very much.
In the morning, the children cleaned the house for Liu Tao’s grandparents. In the afternoon, they worked in the garden. Su Hai and Su Yang watered the trees and flowers. Liu Tao and Wang Bing picked apples. Yang Ling and Mike planted (种植) some trees. They worked for about two hours (小时). They really had a good time there.
1、It was ______ last Sunday. ( )
A.sunny B.cloudy C.windy
2、Liu Tao’s grandma cooked a nice ______ for them. ( )
A.breakfast B.lunch C.dinner
3、The children cleaned the house ______. ( )
A.after lunch B.in the afternoon C.in the morning
4、______ watered the trees and flowers. ( )
A.Liu Tao and Wang Bing B.The twins C.Yang Ling and Mike
5、The children were very ______ last Sunday. ( )
A.sad B.hungry C.happy
二、阅读理解
Today is Sunday. It is a sunny morning. Robin is going to sit on the grass when he hears, “Wait!”
It is a little ant. He is afraid.
“Please don’t sit on me. One day I can help you.”
“Don’t worry, little ant. I won’t sit on you,” says Robin.
The next day, it is raining. Robin is in the park. He is stuck in the mud. He is worried.
Then he hears, “Let us help you!” It is the ant and all of his friends.
They are strong. They pull Robin out of the mud.
Every one is happy!
6、What day is it today? ( )
A.Monday. B.Sunday. C.Saturday.
7、What is Robin going to do? ( )
A.He is going to draw pictures. B.He is going to sit on the grass. C.He is going to wash clothes.
8、How does the little ant feel? ( )
A.He is angry. B.He is sad. C.He is afraid.
9、When is raining? ( )
A.Monday. B.Sunday. C.Friday.
10、How does Robin feel? ( )
A.He is worried. B.He is afraid. C.He is sad.
三、阅读理解
One Sunday morning, the Whites (怀特一家人) went to the park. They got home very late. Father opened the front door and they all went into the house. It was very dark (黑暗), and mother turned on the light. On the way to their bedroom, Mother said, “Listen, John! I can hear someone (某人) in the bedroom.” They all stood (站立) quietly outside the bedroom door. They could hear the voice (嗓音) in the bedroom.
“You’re right.” Father said. “There are two men in it. They are talking.” Then he shouted, “Who is there?” But no one answered. Father opened the door quietly and turned on the light. No one was there. Then Father found something and laughed. The radio was on! “I forgot (忘记) to turn it off this morning.” Father said.
11、The Whites got home ______. ( )
A.in the morning B.in the evening C.in the afternoon
12、They stood quietly outside the bedroom because ______. ( )
A.they didn’t want to walk into the bedroom B.they were listening to the music C.they heard someone talking in the bedroom
13、Father shouted but no one answered because ______. ( )
A.there was no one in the bedroom B.the men in the room couldn’t hear him C.his voice wasn’t very loud
14、They went into the room and found that voice came from ______. ( )
A.two men B.the TV C.the radio
15、Who forgot to turn off the radio? ( )
A.Mrs White. B.Mr White. C.The two men.
四、阅读理解
John is six years old. He can read and write well. But he can’t tell the time. His mother, Mrs Brown teaches him many times, but he still can’t tell. He says “breakfast time”, “lunch time” and “teatime” instead of (代替) saying eight o'clock, twelve o'clock and four o'clock in the afternoon. His mother doesn’t know how to help him.
One day John’s aunt, Mary comes to see his mother. His mother tells her about that. His aunt says, “Let me help you. I think I can help John.”
When (当) John comes home after school, Mary begins (开始) to teach him.
“Can you count, John?” she asks him.
“Yes .One, two, three, four...” John says.
“That’s fine. Look at the clock! I put the long hand on twelve and the short hand on one-that is one o'clock. Now I put the short hand on two, what time is it?
“Two o'clock.”
“Good. And on three?”
“Three o'clock.”
Then it is four o'clock in the afternoon, and John’s aunt asks him, “What time is it now, John?”
“Teatime, Aunt, and I am very hungry.” John looks at the clock and answers.
16、John can’t _________. ( )
A.read B.write C.tell the time
17、When it’s twelve o'clock John says it’s __________. ( )
A.breakfast time B.lunch time C.teatime
18、The word “hand” may mean (文中划横线单词 “hand” 的意思是) _________. ( )
A.手 B.钟表上的指针 C.钟表
19、The long hand is on twelve, and the short hand is on five. What’s the time? ( )
A.It’s twelve. B.It’s five. C.It’s four.
20、From the text (文章), we know _______________________. ( )
A.John says teatime instead of four o'clock in the afternoon.
B.John has a nice watch (手表).
C.John can tell the time at last (最后).
五、阅读理解
A young boy is sitting in a bus. An old woman gets on the bus and stands in front of him. The young boy stands up. The woman push him back into his seat (座位) and says, “Don’t stand up, I don’t want to sit down.”
The bus stops then. The boy stands up again. The woman pushed him down and says,” You needn’t give me your seat. I like to stand.”
The bus stops again. The boy stands up for the third time. The woman tries to push him down again. The boy shouts,” Don’t push me, please. I must get off the bus!”
21、The old woman is _____ in the bus and the young boy is _____ in the bus. ( )
A.standing; sitting B.sitting; standing C.stands; sitting
22、The young boy is _____ the old woman. ( )
A.in front of B.behind C.beside
23、The young boy stands up for _____ times in all (总共). ( )
A.one B.two C.three
24、The young boy stands up again and again, because (因为) _____. ( )
A.he wants to get off the bus B.he likes standing C.He wants to give the seat to the woman
25、At last, the young boy is very _____. ( )
A.hungry B.happy C.angry
六、阅读理解
A woodcutter (樵夫) is cutting down a tree on the bank of the river. His axe (斧头) falls into the river. He tries his best to get it but he can’t. He is very poor, so he begins to cry.
Mercury, the god (神) of the river, hears his cry and comes to help him. He asks him, “Why are you crying?” The woodcutter tells him, “My axe falls into the river. I have only one axe, I have no money to buy a new one.”
The god at once jumps into the water and comes out with a golden (金的) axe. The woodcutter sees it and says “Oh, no, it’s not my axe.” Then again the god jumps into the water. This time he brings out a silver (银的) axe. Again, the woodcutter says that it is not his. His axe is old and iron. Mercury jumps into the water the third time and comes back with an iron axe. “That is my axe,” shouts the woodcutter out of joy. The god is very happy with him for his honesty (诚实) and gives him all the three axes. The woodcutter is overjoyed (狂喜的) and goes home. He lives a happy life after that.
26、How many times does Mercury jump into the water? ( )
A.One. B.Two. C.Three.
27、What does the story tell us? ( )
A.People should be honest. B.People should work hard.
C.People should be happy.
28、The woodcutter’s axe falls into the water, he feels very ______. ( )
A.happy B.sad C.worried
29、The underlined word “iron” means ______ in Chinese. ( )
A.木制的 B.泥制的 C.铁制的
30、Mercury gives all the three axes to the woodcutter because the woodcutter ______. ( )
A.tells the truth B.helps him C.is very poor
【参考答案】
一、阅读理解
1、A
2、B
3、C
4、B
5、C
【分析】短文主要讲述上星期日,刘涛和他的朋友们一起去看望爷爷奶奶的事。
1、句意:上星期日是_____。根据It
解析:1、A
2、B
3、C
4、B
5、C
【分析】短文主要讲述上星期日,刘涛和他的朋友们一起去看望爷爷奶奶的事。
1、句意:上星期日是_____。根据It was sunny last Sunday.可知上星期日是晴朗的。A.晴朗的,B.多云的,C.有风的。故选A。
2、句意:刘涛的奶奶为他们做了一顿美味的_____。根据His grandma cooked a nice lunch for them. 可知刘涛的奶奶为他们做了一顿美味的午餐。A.早餐,B.午餐,C.晚餐。故选B。
3、句意:孩子们_____打扫房子。根据In the morning, the children cleaned the house for Liu Tao’s grandparents. 可知早上,孩子们为刘涛的爷爷奶奶打扫房子。A.午餐后,B.下午,C.早上。故选C。
4、句意:_____浇了树和花。根据Su Hai and Su Yang watered the trees and flowers. 可知苏海和苏洋浇了树和花。A.刘涛和王兵,B.双胞胎,C.杨玲和迈克。苏海和苏洋是双胞胎。故选B。
5、句意:上星期日孩子们很_____。根据They really had a good time there.可知他们在那里玩得很开心。A.悲伤的,B.饥饿的,C.高兴的。故选C。
【点睛】
二、阅读理解
6、B
7、B
8、C
9、A
10、A
【导语】本文介绍了罗宾星期日在草地和一只蚂蚁互帮互助的故事。
6、问句为:今天星期几?根据Today is S
解析:6、B
7、B
8、C
9、A
10、A
【导语】本文介绍了罗宾星期日在草地和一只蚂蚁互帮互助的故事。
6、问句为:今天星期几?根据Today is Sunday.可知,今天是星期日。A星期一,B星期日,C星期六。故选B。
7、问句为:罗宾正准备做什么?根据Robin is going to sit on the grass when he hears, “Wait!”可知,罗宾正准备坐在草地上。A他打算画画。B他打算坐在草地上。C他打算洗衣服。故选B。
8、问句为:小蚂蚁感觉如何?根据It is a little ant. He is afraid.可知,小蚂蚁很害怕。A他很生气。B他很难过。C他很害怕。故选C。
9、问句为:什么时候下雨的?根据The next day, it is raining.可知,第二天,下雨了。今天是星期日,第二天是星期一。A星期一,B星期日,C星期五。故选A。
10、问句为:罗宾感觉如何?根据He is worried.可知,罗宾很担心。A他很担心。B他很害怕。C他很伤心。故选A。
三、阅读理解
11、B
12、C
13、A
14、C
15、B
【分析】本文主要讲怀特一家人晚上回家以为家里有其他人,结果发现是收音机没关的故事。
11、句意:怀特一
解析:11、B
12、C
13、A
14、C
15、B
【分析】本文主要讲怀特一家人晚上回家以为家里有其他人,结果发现是收音机没关的故事。
11、句意:怀特一家人____回家。根据They got home very late. It was very dark (黑暗), and mother turned on the light.可知他们晚上才回家。A早上;B晚上;C下午;故选B。
12、句意:他们/她们静静站在卧室外因为____。根据They all stood (站立) quietly outside the bedroom door. They could hear the voice (嗓音) in the bedroom.可知他们/她们听见卧室有人讲话。A他们/她们不想进卧室;B他们 /她们在听音乐;C他们/她们听见卧室有人讲话;故选C。
13、句意:父亲喊叫但无人应答因为____。根据Father opened the door quietly and turned on the light. No one was there.可知卧室里没人。A卧室里没人;B卧室里的人听不见他的声音;C他的声音不是很大;故选A。
14、句意:他们/她们走进屋里发现声音来自____。根据The radio was on! “I forgot (忘记) to turn it off this morning.” Father said.可知声音来自收音机。A两个男人;B电视;C收音机;故选C。
15、句意:谁忘记关收音机?根据The radio was on! “I forgot (忘记) to turn it off this morning.” Father said.可知父亲,即怀特先生忘记关收音机。A怀特太太。B怀特先生。C两个男人。故选B。
四、阅读理解
16、C
17、B
18、B
19、B
20、A
【导语】本文讲述家人想尽办法帮助约翰读取钟表,但最后没有成功的故事。
16、句意:约翰不能______
解析:16、C
17、B
18、B
19、B
20、A
【导语】本文讲述家人想尽办法帮助约翰读取钟表,但最后没有成功的故事。
16、句意:约翰不能________。A读,B写,C读取时间。结合But he can’t tell the time.可知约翰不能读取时间,故选C。
17、句意:十二点的时候,约翰说________。A早餐时间,B午餐时间,C喝茶时间。结合He says “breakfast time”, “lunch time” and “teatime” instead of (代替) saying eight o'clock, twelve o'clock and four o'clock in the afternoon.可知十二点的时候,约翰说午餐时间,故选B。
18、句意:文中划横线单词 “hand” 的意思是________。结合语境可知,故事里玛丽帮助约翰认识钟表,钟表里的hand,指的是钟表上的指针,故选B。
19、句意:长针数到十二,短针数到五,几点了?A12点,B5点,C4点。结合常识可知,此时是5点,故选B。
20、句意:通过文章,我们知道________。A约翰说午茶时间,而不是下午四点。B约翰有一个好看的手表。C约翰终于能读取时间了。通读全文,可知约翰没有手表,最后也不能读取时间,故选A。
五、阅读理解
21、A
22、A
23、C
24、A
25、C
【分析】本文主要讲了一个小男孩在公交车上的经历。
21、句意:老妇人站在公共汽车上,小男孩坐在公共汽车
解析:21、A
22、A
23、C
24、A
25、C
【分析】本文主要讲了一个小男孩在公交车上的经历。
21、句意:老妇人站在公共汽车上,小男孩坐在公共汽车上。A站;坐,B坐;站,C站;坐,根据A young boy is sitting in a bus. An old woman gets on the bus and stands in front of him.,可知老妇人站在公共汽车上,小男孩坐在公共汽车上,两句都是现在进行时,故选A。
22、句意:小男孩在老妇人______。A在……前面,B在……后面,C在……旁边,根据An old woman gets on the bus and stands in front of him.,可知小男孩在老妇人前面,故选A。
23、句意:小男孩总共站起来______次。A一,B二,C三,根据全文可知小孩男孩总共站起来三次,故选C。
24、句意:这个小男孩一次又一次地站起来,因为______。A他想下车,B他喜欢站着,C他想把座位让给那位女士,根据The boy shouts,” Don’t push me, please. I must get off the bus!”,可知小男孩一次又一次地站起来,因为想下车,故选A。
25、句意:最后,小男孩非常______。A饥饿的,B高兴的,C生气的,根据The boy shouts,” Don’t push me, please. I must get off the bus!”,可知最后小男孩非常生气,故选C。
【点睛】
六、阅读理解
26、C
27、A
28、B
29、C
30、A
【导语】本文讲述了河神墨丘利帮助樵夫找回斧头的故事,并告诉人们做人要诚实。
26、句意:墨丘利跳入水中
解析:26、C
27、A
28、B
29、C
30、A
【导语】本文讲述了河神墨丘利帮助樵夫找回斧头的故事,并告诉人们做人要诚实。
26、句意:墨丘利跳入水中多少次?A一次,B两次,C三次。根据Mercury jumps into the water the third time and comes back with an iron axe. 墨丘利第三次跳入水中,拿回来一把铁斧头。可知C选项符合题意,故选C。
27、句意:这个故事告诉我们什么?A人们应该诚实。B人们应该努力工作。C人们应该开心。根据The god is very happy with him for his honesty and gives him all the three axes. 神对他的诚实感到非常高兴,把三把斧子都给了他。可知A选项符合题意,故选A。
28、句意:樵夫的斧头掉进水里,他感到非常______。A开心的,B难过的,C担心的。根据He tries his best to get it but he can’t. He is very poor, so he begins to cry. 他尽了最大的努力去拿,但他做不到。他很穷,所以他开始哭泣。可知B选项符合题意,故选B。
29、句意:划线单词iron的中文意思是______。根据His axe is old and iron. 他的斧头很旧,而且是iron。可知iron形容斧头的材质,根据文章开头,可知樵夫用斧头砍树,斧头不可能是木制的或是泥制的,排除AB,故选C。
30、句意:墨丘利把三把斧头都给了樵夫,因为樵夫______。A说实话,B帮助他,C非常穷。根据The god is very happy with him for his honesty and gives him all the three axes. 神对他的诚实感到非常高兴,把三把斧子都给了他。可知A选项符合题意,故选A。
展开阅读全文