收藏 分销(赏)

高优指导2021版高三英语一轮复习考点规范练8Unit2Language牛津译林版必修3.doc

上传人:二*** 文档编号:4465213 上传时间:2024-09-23 格式:DOC 页数:7 大小:64KB
下载 相关 举报
高优指导2021版高三英语一轮复习考点规范练8Unit2Language牛津译林版必修3.doc_第1页
第1页 / 共7页
亲,该文档总共7页,到这儿已超出免费预览范围,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、考点规范练8(Unit 2).阅读理解In the early 1970s,David McNeill,a psychology professor at the University of Chicago,was giving a talk in a Paris lecture hall when something queer caught his eye.There was a woman in the back of the room moving her arms in a way that seemed to convey exactly what he was saying.It

2、 took him a moment to realize that she was speaking,too,and another to realize that she was an interpreter,translating his words into French.For McNeill,that moment of confusion made him realize that gesture and speech are not as separate as they seem.Gesture researchers have spent the past 40 years

3、 uncovering how movements are tied to speech.Regardless of their spoken language or culture,humans gesture when they talk.They gesture even if they have never seen gestures beforepeople who have been blind since birth do itand they gesture even if theyre talking to someone on the phone and know no o

4、ne can see them.When speech is interrupted,so is gesture.In fact,gesture is so tightly bound to language that differences between languages show up as differences in gesture.In other words,the way you package your thoughts into speech is also how you package them into movement.Researchers are especi

5、ally interested in the times when gestures dont match speech.The mismatch can be a valuable window to whats going on in the mind.For example,until about 7 years of age,children dont understand that if you pour a tall glass of water into a shorter,wider glass,the amount of water stays the same.They t

6、hink the shorter glass contains less water.When asked to explain their reasoning,some children will say,“This one is shorter,”while gesturing that the glass is wider.That discrepancy(矛盾) shows they subconsciously grasp that both dimensions are important.When we speak,we put our thoughts into words,a

7、nd when we gesture,we put our thoughts into our hands.But gestures dont just show what were thinkingthey actually help us think.Toddlers(初学走路的孩子) who are encouraged to gesture tend to start producing more words.Adults involved in various problem-solving tasks do better when they are encouraged to ge

8、sture.Putting ideas into motions brings us closer to grasping what we need to grasp.【语篇导读】本文是说明文。文章解释了人们说话时为什么会做手势。1.Which can best replace the underlined word “queer” in Paragraph 1?A.Strange. B.Terrible. C.Boring. D.Funny.答案:A解析:词义猜测题。由下文那位女士做手势、讲话、翻译的情节及段末的“that moment of confusion”可推断,那位女士的表现很奇怪

9、。2.What is the main idea of Paragraph 2?A.Newborn babies dont gesture.B.Gesture and language are closely related.C.Babies learn to gesture from their parents.D.People gesture when they talk face to face.答案:B解析:段落大意题。由第二段中的“how movements are tied to speech”及“gesture is so tightly bound to language th

10、at”以及所举例子可推断,本段主要是说手势和语言是紧密联系的。3.Through kids gestures in the example of glasses,researchers know .A.kids often ignore glasses shapesB.kids under 7 are not good at gesturingC.kids prefer taller glasses to shorter onesD.kids can realize the importance of glasses width答案:D解析:细节理解题。由第三段末的“while gesturi

11、ng that the glass is wider.both dimensions are important”可知,通过孩子们的手势可以知道他们能够意识到玻璃容器宽度的重要性。4.Gesturing makes people .A.more persuasiveB.get distracted more easilyC.feel discouraged while talkingD.think and express more effectively答案:D解析:推理判断题。由最后一段可知,被鼓励做手势的孩子表达能力会比较强;成年人做手势可以帮助思考进而解决问题。据此可推断,做手势帮助人们

12、更有效地思考和表达。.完形填空(2015沈阳质量监测一)It had been a nice and sunny day.I stepped slowly towards the edge of the cliff and looked out.The 1 was wonderful.I could 2 the gentle wind coming from the coast while watching the brilliant sunset.My dad and I used to enjoy the sunset together on that very3.We would als

13、o watch the waves crash into the 4 below.My mother would always annoy us how 5 it was.I was never worried,6 I always felt safe next to my father,who spent most of his life out 7 in his boat.I remembered one time on his boat I had8 off the back and into the cold water accidentally.My dad immediately

14、jumped off to 9 me.I would never forget that day,and from that point I knew 10 would prevent my dad protecting me if I was in danger.As I11 there on top of the cliff,I remembered the time I spent with my dad.I looked down sorrowfully at the urn(骨灰瓮)12.My father was my rock,someone I could 13 when I

15、needed him most.But now he was gone,and I felt sorrowful and 14.It had always been my fathers last15 to have his ashes scattered at sea.I 16 the urn,said a 17 farewell(告别),and then slowly twisted off the lid.The wind started to change 18,blowing out towards the sea.I looked last time down at my fath

16、ers ashes and then 19 for a moment.Finally,I scattered the contents over the cliff.I wiped away tears,but it was perfect happiness rather than sadness,because I finally knew the man who 20 so much to me,my father,was finally at peace.【语篇导读】本文通过回忆和父亲在生活中的点点滴滴来表达“我”对父亲的怀念。1.A.journey B.condition C.vie

17、w D.food答案:C解析:根据上一句“I stepped slowly towards the edge of the cliff and looked out”和下一句中的“the brilliant sunset”可知,作者看到的是风景,故view“风景”符合语境。journey“旅程”;condition“条件”;food“食物”。2.A.seeB.feelC.hearD.smell答案:B解析:“我”能感受到温和的海风。see“看到”;feel“感受到”;hear“听见”;smell“闻到”。根据语境可知,B项正确。3.A.spotB.riverC.fieldD.moment答案:

18、A解析:“我”和父亲以前经常一起在那个地方欣赏日落。spot“地点”;river“河流”;field“田地”;moment“时刻”。根据语境可知,A项正确。4.A.windB.rubbishC.wallsD.rocks答案:D解析:我们会看到海浪冲击下面的岩石,故rock“岩石”符合语境。5.A.embarrassingB.interestingC.beautifulD.dangerous答案:D解析:母亲总是会生我们的气,(因为)那样看日落太危险了。故dangerous“危险的”符合语境。embarrassing“令人尴尬的”;interesting“有趣的”;beautiful“美丽的”。

19、6.A.becauseB.whenC.ifD.though答案:A解析:“我”从不担心,因为当“我”在父亲身边的时候,总是感觉很安全。根据语境可知,此处需用because引导原因状语从句。7.A.at peaceB.at restC.at sunsetD.at sea答案:D解析:“我”父亲的大部分时间是在海上他的船上度过的。at peace“处于和平状态”,at rest“安息,静止的”;at sunset“日落时”;at sea“在海上”。根据语境可知,D项正确。8.A.jumpedB.fallenC.divedD.swam答案:B解析:根据下文提到的父亲跳进海里救“我”可判断,“我”掉进

20、海里了,故fall“落下,掉下”符合语境。jump“跳”;dive“跳水”;swim“游泳”。9.A.comfortB.searchC.rescueD.follow答案:C解析:父亲马上跳下船去救“我”。comfort“安慰”;search“搜寻”;rescue“营救”;follow“跟随”。根据语境可知,C项正确。10.A.everythingB.somethingC.nothingD.anything答案:C解析:从那时起,“我”认识到,如果自己遇上危险,没有任何东西能阻止父亲去保护“我”。everything“一切”;something“某事”;nothing“没有任何东西”;anyth

21、ing“任何事物”。根据语境可知,C项正确。11.A.stoodB.layC.hangedD.slept答案:A解析:当“我”站在悬崖的顶端。stand“站立”;lie“躺”;hang“悬挂”;sleep“睡觉”。根据语境可知,A项正确。12.A.under my armB.in my handC.on my shoulderD.around my neck答案:B解析:“我”很悲痛地看着手里的骨灰瓮。故in my hand“在我的手里”符合语境。under my arm“在我的胳膊下”;on my shoulder“在我的肩膀上”;around my neck“在我的脖子上”。13.A.ca

22、re forB.learn fromC.depend onD.turn down答案:C解析:当“我”非常需要他时,父亲是“我”可依靠的人。care for“照看”;learn from“从学到”;depend on“依靠,信赖”;turn down“拒绝,关小”。根据语境可知,C项正确。14.A.fearlessB.hopelessC.carelessD.shameless答案:B解析:但是现在他已离“我”而去,“我”感到悲伤和绝望。fearless“无畏的”;hopeless“绝望的”;careless“粗心的”;shameless“无耻的”。根据语境可知,B项正确。15.A.chance

23、B.behaviourC.ambitionD.wish答案:D解析:将骨灰洒在大海一直以来都是“我”父亲的愿望。chance“机会”;behaviour“行为”;ambition“雄心”;wish“愿望”。根据语境可知,D项正确。16.A.looked back onB.looked out forC.looked down atD.looked up to答案:C解析:“我”向下看了看手里的骨灰瓮,默默地向它告别,然后慢慢旋开盖子。look back on“回顾”;look out for“留心”;look down at“向下看”;look up to“尊敬”。根据语境可知,C项正确。根据

24、本段中的“I looked last time down at my fathers ashes”也可得出答案。17.A.silentB.shockingC.suddenD.strange答案:A解析:参见上题解析,silent“默默的”。18.A.speedB.distanceC.forceD.direction答案:D解析:海风开始改变方向,direction“方向”符合语境。speed“速度”;distance“距离”;force“武力”。19.A.screamedB.hesitatedC.laughedD.complained答案:B解析:“我”犹豫了一会儿,故hesitate“犹豫”

25、符合语境。scream“尖叫”;laugh“笑”;complain“抱怨”。20.A.helpedB.meantC.owedD.did答案:B解析:因为“我”最终意识到这个对“我”非常重要的男人,“我”的父亲,终于得到了平静。故mean sth to sb “对某人有价值或重要”符合语境。help“帮助”;owe“将归功于”。.语篇填空(2015河南洛阳统考)How do learning habits influence learning results?Its useful and necessary to discuss learning habits.There is a famous

26、 1.(say)“Good habits lead to good endings”,which shows the importance of habits.“An apple a day keeps the doctor away”also 2.(show)a healthy everyday habit helps to build up our body.Thus,good learning habits can help us gain great learning results,high scores and abundant knowledge 3.(include).At f

27、irst,learning habits form our ways of thinking and attitude 4. the content of our learning.5.(obvious),a good habit can help us to speed up to reach our destinations.As we can see,developing a good habit is so important that I would like to introduce one kind of good learning habitskeeping 6. learni

28、ng diary every day.We can start the habit by 7.(write)a learning summary and remember to record something impressive and meaningful.Keep it in mind,8. gradually we will gain this good learning habit and benefit from it.Whats 9.(much),I find out that I still have some bad learning habits 10. well.I c

29、an only concentrate on reading for a short time,and I will settle this problem by spending more efforts on concentration practice.I believe that through my efforts,I can gain good learning results by having good habits.答案与解析:【语篇导读】学习习惯会影响学习效果,本文就如何养成良好的学习习惯给我们提出了建议。1.saying解析:考查名词。there is a famous

30、saying表示“有一句名言”。2.shows解析:考查动词的时态和主谓一致。此处陈述的是客观事实,应用一般现在时;句子的主语为“An apple a day keeps the doctor away”,谓语动词用单数。3.included解析:考查过去分词。high scores and abundant knowledge和include之间为动宾关系,故用过去分词作后置定语。4.to/towards解析:考查介词。attitude to/towards表示“对的态度”。5.Obviously解析:考查副词。根据语境可知,此处应用副词作状语。6.a解析:考查冠词。diary为可数名词,故

31、应用不定冠词a,表泛指。7.writing解析:考查动名词。by为介词,后接动词-ing形式作宾语。8.and解析:考查固定句型。这是一个固定句型“祈使句+and+陈述句”。9.more解析:考查固定句型。whats more表示“而且”。10.as解析:考查固定搭配。as well表示“还”。导学号30640028.短文改错(2015山西四校第三次联考)Ladies and gentlemen,Welcome to our English Corner.This corner was set up three years before.Every Sunday morning,student

32、s from different schools and some foreigners often took part in it.Gather around here,we practise spoken English by talking about everything we are interested.We also exchange my experience in English study.We all have a good time here.Thousands of people have been here when it was set up.We think t

33、hat they have learned a lot by taking part in activity here.It is a really supplement to our English class and it is welcome by students,our parents and teachers.They all think it is of helpful.If you want to know much about the corner,you may talk to the students here.答案:Ladies and gentlemen,Welcom

34、e to our English Corner.This corner was set up three years .Every Sunday morning,students from different schools and some foreigners often part in it.around here,we practise spoken English by talking about everything we are interested .We also exchange experience in English study.We all have a good

35、time here.Thousands of people have been here it was set up.We think that they have learned a lot by taking part in here.It is a supplement to our English class and it is welcome by students,our parents and teachers.They all think it is 或.If you want to know about the corner,you may talk to the students here.7

展开阅读全文
相似文档                                   自信AI助手自信AI助手
猜你喜欢                                   自信AI导航自信AI导航
搜索标签

当前位置:首页 > 教育专区 > 外语文库 > 高中英语

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        获赠5币

©2010-2024 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:4008-655-100  投诉/维权电话:4009-655-100

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :gzh.png    weibo.png    LOFTER.png 

客服