资源描述
2021高考英语南宁市三月阅读理解、信息匹配练习(5)答案
阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。
Today, ultrasonic(超声的) waves are being put to work in laboratories and factories. If an ultrasound generator is placed in a liquid, the waves move the liquid back and forth hundreds of thousands of times each second. This causes materials to mix quickly or to dissolve(使分解,使溶解) in liquids. Paint manufacturers(制造商) use ultrasound to do a better job of blending colors. The companies that make film for your camera find that mixing chemicals by the use of sound waves will produce a more sensitive film.
The new lightweight(轻量的) type of washing machine uses ultrasonic waves to get clothes clean. Its special ultrasound generator is put into a pail of soapy water containing the soiled clothes. The sound waves drive the soapy water back and forth through the cloth so fast that everything is soon clean. There is also a new kind of dishwasher that works in much the same way.
Ultrasonic waves can shake a liquid so fast that tiny holes form all through it. The liquid is actually torn apart by this action. Almost as soon as these holes are made, they fall together again. The result is a powerful pounding action. In the dairy industry this is used for the double purpose of making homogenized(使均匀,使匀质) milk and sterilizing(使无菌) it at the same time. If you look at some raw milk with a microscope, you find that it is made up of little drops of butter fat floating around in a watery liquid. In order to make milk easier to digest, these fat droplets(微粒) may be broken up by forcing the milk through very small openings. The result is called homogenized milk. When the ultrasonic method is used, the sound waves not only break up the droplets but also kill the germs in the milk by pounding them to pieces. (from )
1. Why does a paint manufacturer use ultrasound to do a better job of blending colors?
A. Because it is cheap to use ultrasound to blend colors.
B. Because the waves move the liquid so quickly that it can make materials mix quickly or dissolve in liquids.
C. Because they can mix chemicals by the use of sound waves.
D. Because the waves can clean the paint.
2. What properties does ultrasound wave have?
A. Homogenizes and sterilizes the milk. B. Mix materials and break droplets.
C. Kill germs and sterilize milk. D. Move liquids quickly.
3. What exists in the raw milk?
A. Little drops of butter fat. B. Small holes.
C. Fat droplets and germs. D. Chemicals.
4. Where is ultrasound wave not used?
A. In the paint manufacture. B. In the shop mixing bread flour.
C. In the film-making company. D. In the dairy industry.
1. B 事实细节题。依据其上句 This causes materials to mix quickly or to dissolve(使分解,使溶解) in liquids 可知,答案选 B。
2. D 事实细节题。依据文章最终一段的第 1 句 Ultrasonic waves can shake a liquid so fast that tiny holes form all through it可知,答案选 D。
3. C 事实细节题。依据文章最终一段的内容,特殊是最终一句 When the ultrasonic method is used, the sound waves not only break up the droplets but also kill the germs in the milk by pounding them to pieces 可知,答案选 C
4. B 推理推断题。依据文章第 1 段最终提到的 Paint manufacturers(制造商)…以及The companies that make film… 两句排解选项 A、C,依据第 3 段第 5 句的 In the dairy industry this is used for… 排解选项 D,从而得出答案是 B。
阅读理解。
An idea that started in Seattle's public library has spread throughout America and beyond. The concept is simple: help to build a sense of community in a city by getting everyone to read the same book at the same tome.
In addition to encouraging reading as a pursuit (追求) to be enjoyed by all, the program allows strangers to communicate by discussing the book on the bus, as well as promoting reading as an experience to be shared in families and schools. The idea came from Seattle librarian Nancy Pearl who launched (发起)the "If All of Seattle Read the Same Book " project in 1998. Her original program used author visits, study guides and book discussion groups to bring people together with a book, but the idea has since expanded to many other American cities, and even to Hong Kong.
In Chicago, the mayor(市长)appeared on television to announce the choice of To Kill a Mockingbird as the first book in the "One Book, One Chicago" program. As a result, reading clubs and neighbourhood groups sprang up around the city. Across the US, stories emerged of parents and children reading to each other at night and strangers chatting away on the bus about plot and character.
The only problem arose in New York, where local readers could not decide on one book to represent the huge and diverse population. This may show that the idea works best in medium-sized cities or large towns, where a greater sense of unity(全都)can be achieved .Or it may show that New Yorkers rather missed the point ,putting all their energy
And passion into the choice of the book rather than discussion about a book itself.
Ultinatel was Nancy points out, the level of success is not measured by how many people read a book, but by how many people are enriched by the process. or have enjoyed speaking to someone with whom they would not otherwise have shared a word.
( ) 1. What is the purpose of the project launched by Nancy?
A. To invite authors to guide readers.
B. To encourage people to read and share.
C. To involve people in community service.
D. To promote the friendship between cities.
( ) 2.Why was it difficult for New Yorkers to carry out the project?
A. They had little interest in reading.
B. They were too busy to read a book.
C. They came from many different backgrounds
D. They lacked support from the local government
( ) 3. According to the passage, where would the project be more easily carried out?
A. In large communities with little sense of unity
B. In large cities where libraries are far from home
C. In medium-sized cities with a diverse population
D. In large towns where agreement can be quickly reached
( ) 4.The underlined words “shared a word” in Paragraph 5 probably mean
A. exchanged ideas with each other
B. discussed the meaning of a word
C. gamed life experience
D. used the same language
( ) 5.According to Nacy, the degree of students of the project is judged by
A. the careful selection of a proper book
B. the growing popularity of the writers
C. the number of people who benefit from reading.
D. the number of books that each person reads.
【文章大意】文章鼓舞人们相互共享阅读的想法,并享受共享阅读的过程。
1.B细节理解题。定位关键词project launched。依据文章其次段的as well as promoting reading as an experience to be shared in families and schools.和who launched (发起)the "If All of Seattle Read the Same Book可知答案为B。
2.C细节理解题。依据文章第四段The only problem arose in New York ,where local readers could not decide on one book to represent the huge and diverse population. 唯一的问题也就产生了纽约,在那里,当地读者不能打算一本书代表巨大而多样化的人口。选C。
3.D细节理解题。依据文章第四段This may show that the idea works best in medium-sized cities or large towns, where a greater sense of unity(全都)can be achieved .可知答案。
4.A 词义猜想题。从上文阅读不仅要相互共享阅读的想法,还要享受共享阅读的过程。由otherwise可以看出shared a word是指前者,相互共享阅读的想法。
5.C主旨大意题。文章鼓舞人们相互共享阅读的想法,并享受共享阅读的过程。
【2022高考英语哈尔滨市第三中学一模】
依据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Although problems are a part of our lives, it certainly doesn’t mean that we let them rule our lives forever. One day or the other, you’ll have to stand up and say – problem, I don’t want you in my life.
36 Problems with friends, parents, girlfriends, husbands, and children – the list goes on. Apart from these, the inner conflicts within ourselves work, too. These keep adding to our problems. Problems come in different shapes and colors and feelings.
But good news is that all problems can be dealt with. Now read on to know how to solve your problems.
Talk, it really helps. What most of us think is that our problem can be understood only by us and that no talking is going to help. 37 Talking helps you move on and let go.
Write your problems. 38 When you write down your problems, you are setting free all the tension from your system. You can try throwing away the paper on which you wrote your problems. By doing this, imagine yourself throwing away the problems from your life.
Don’t lose faith and hope. No matter what you lose in life, don’t lose faith and hope. Even if you lose all your money, family… you should still have faith. 39
Your problems aren’t the worst. No matter what problem you get in life, there’re another one million people whose problems are huger than yours. 40 Your problems might just seem big and worse, but in reality they can be removed.
Go about and solve your problems because every problem, however big or small, always has a way out.
A. But the truth is that when you talk about it, you’re setting free the negative energies that have been gathering within you.
B. When we have a problem, a pressing, critical, urgent, life-threatening problem, how do we try and solve it?
C. Tell yourself: when they can deal with them, why can’t I?
D. Of course, we’ve been fighting troubles ever since we were born.
E. We can often overcome the problem and achieve the goal by making a direct attack.
F. Having a personal diary can also be of huge help if you don’t want a real person to talk with.
G. With faith and hope, you can rebuild everything that you lose.
【参考答案】七选五36—40 DAFGC
【浙江省2022高考英语模拟冲刺卷】
下面文章中有5处(第61—65题)需要添加小标题。请从以下选项(A、B、C、D、E和F)中选出符合各段意思的小标题,并在答题纸上将相应选项的标号涂黑。选项中有一项是多余选项。
A. Raise children with multiple (多种的) languages
B. Adults prefer basic grammar points
C. Children learn languages faster
D. Learn two languages at the same time
E. Learn a language as an adult
F. Learn your native language
Language learning for young children
If you’ve ever tried to learn a second language as an adult, you probably know that it isn’t easy. You have to study hard. Cards, papers, hours of listening and speaking practice are a minimum (最低限度) for adult language learners. For children, however, learning a language, is much easier.
61. ______
Do you remember the process of learning your native language? As a baby, you began to learn your native language before you began to form long-term memories. You first began to understand the spoken language. After that, you started repeating what you heard and making sounds that still had no meaning. Soon you learned to pronounce words in your native language. As time went by, you learned more words and began to speak with correct grammar. All this happened to you without thinking.
62. ______
If you have ever taken language classes as an adult, you are probably well aware that language learning becomes much more difficult as you age. Adults rarely pick up a language without thinking. You have to study hard to learn grammar rules and practice your pronunciation and listening skills as much as you possibly can. Many adults desire to be able to learn a language as easily as children can, but, unfortunately, the days of easy language learning are over for most of them.
63. ______
Why is language learning so much easier for children than it is for adults? It turns out that this question still doesn’t have a clear scientific answer. When it comes to human behavior, language is one of the most strange aspects of our lives. It’s clear that there is a period during childhood that is good for learning languages, and that it becomes more difficult afterwards. The areas of the brain that rule language learning become much less active as we age. What is understood is that children learn not only their native language but also foreign languages much faster than adults.
64. ______
Children who grow up in an environment where multiple languages are spoken can easily pick up different languages, sometimes even without realizing that they are different languages. For example, children whose parents speak two different languages will learn to speak to Mom in one way and to Dad in a different way, but they do not understand these are two different languages. According to a study, these children will learn both languages easily and won’t even have a preference for one or the other.
65. ______
So what’s the suggestion for parenting? If you want your children to speak more than one language, no advice is more important than this start early! The earlier children start learning a second or foreign language, the easier it will be for them to learn that language. Sending small children to bilingual (双语) schools is one way to put them on the path towards being successful people who speak multiple languages. But remember, no matter how early children start learning a language, they can lose their language ability if they don’t continue to use and practice the language as they grow. Language is like anything else if you don’t use it, you lose it!
【参考答案】:61. F 62. E 63. C 64. D 65. A
展开阅读全文