资源描述
2021广东化州市高考英语语法填空、阅读类课外练习(8)及答案
【广东省东莞市2022模拟试题】语法填空
阅读下面短文,依据句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用口号中词语的正确形式填空 ,并将答案填写在答题卡标号为16~25的相应位置上。
There once lived a boy named Woo Sing, 16 father brought home a mirror. Woo Sing had never seen one before. So when he saw it for the first time, he didn’t understand 17 it was, but thought he saw 18 boy, which made him very happy, for he thought the boy had come to play with him. He spoke to the stranger in a very friendly way, but received no reply. He laughed and waved at the boy, who did exactly 19 same thing. Then he thought, “I’ll go closer. It may be that he doesn’t hear me”. But when he began to walk, the other boy imitated(仿照)him. Woo Sing stopped 20 (think) about these strange actions, saying to himself, “This boy is fooling me. He does everything that I do;” and the more he thought about it, the 21 (angry) he became and soon he noticed the boy became angry too. So Woo Sing 22 (strike) the boy in the glass, but he only hurt his own hand and went 23 (cry) to his father, who said, “The boy you saw was 24 image. This should teach you an important lesson, my son. You should never show your anger to others. Now remember that in real life when you strike 25 cause you’ll hurt yourself most of all.”
【参考答案】语法填空:
16. whose 17. what 18. another 19. the 20. to think
21. angrier 22. struck 23. crying 24. your 25. without
【2021界广东省湛江市二模】
完形填空。阅读下面短文,把握其大意,然后从15各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选 项,并在答题卡上将该项涂黑。
Like many of my generation, I have a weakness for hero worship. At some point, however, we all begin to 1_____ our heroes and our need for them. This leads us to ask: What is a hero?
Despite huge 2_____ in cultures, heroes around the world 3_____ share a number of similar characteristics that instruct and 4_____ people.
A hero does something worth talking about. A hero has a story of adventure to tell and a community who will 5_____ But a hero goes beyond mere fame.
Heroes serve powers or principles 6_____ than themselves. Like high-voltage transformers, heroes take the energy of higher powers and step it down so that it can be used by 7 _____.
The hero lives a life worthy of imitation. Those who 8_____ a real hero will experience life with new depth, enthusiasm, and meaning. A sure test for would-be heroes is what or whom do they serve? What are they 9_____ to live and die for? If the answer or evidence suggests they serve only their own fame, they may be 10_____ persons but not heroes. Madonna and Michael Jackson are famous, but who would claim that their fans find life more11_____?
Heroes can make things change 12_____ .They have a 13_____ from the mountaintop. They have the skill and the charm to move the masses. They 14_____ new possibilities. It may be possible for large-scale change to occur without leaders with attractive personalities, but the pace of change would be 15_____ and the vision uncertain.
文章大意:文章阐述了什么是英雄,什么样的人才能被称作英雄,同时也叙述了英雄的作用即英雄是转变的催化剂。
1. A. laugh B. question C. ask D. think
【答案】B
【解析】考查动词及上下文的呼应。Laugh赞扬; question提问; ask问; think想。依据下文This leads us to ask,所以我们应当开头询问我们的英雄,故选B。
2. A. differences B. similarities C. changes D.suggestions
【答案】A
【解析】考查名词及上下文的呼应。differences不同; similarities相像点; changes变化; suggestions建议。依据a number of similar characteristics与similar相反的应是differences,尽管在文化有很大的不同,故选A。
3. A. common B. ordinary C. generally D. general
【答案】C
【解析】考查副词及上下文的呼应。common共同的,是形容词; ordinary一般的,是形容词; generally通常地,是副词;general通常的,是形容词。尽管在文化有很大的不同,世界各地的文化通常却有一些相像点,故选C。
4. A. frighten B. surprise C. damage D. inspire
【答案】D
【解析】考查动词及上下文的呼应。frighten 可怕; surprise吃惊; damage 损害; inspire产生,鼓舞。这些相像点指导和激励着人们,故选D。
5. A. listen B. enjoy C. ignore D. hate
【答案】A
【解析】考查动词及上下文的呼应。Listen听; enjoy宠爱;. Ignore忽视;. hate不宠爱。一个英雄有冒险故事可以讲,而且会有一大批的听众。故选A。
6. A. poorer B. smaller C. larger D lower
【答案】C
【解析】考查形容词及上下文的呼应。poorer更贫困; smaller更小的; larger更大的; lower下游的。依据下文heroes take the energy of higher powers;英雄们为比自己更有大的权力和组织服务,故选C。
7. A. parents B. children C. neighbors D. ordinaries
【答案】D
【解析】考查名词及上下文的呼应。parents父母; children 孩子; neighbors邻居; ordinaries一般的人。依据step it down可知,英雄们怀着很高的抱负,并逐步贴近生活,来让一般百姓接受。故选D。
8. A. imitate B. dislike C. think D. select
【答案】A
【解析】考查动词及上下文的呼应。imitate仿照; dislike不宠爱;think 想; select选择。依据上文The hero lives a life worthy of imitation.;这里选择的是imitation的词根;英雄的生活是值得效仿的 "那些效仿真正英雄(一个真正的人物)以一个全新的视角来经受生活,激情和内涵,故选A。
9. A. bored B. willing C. hopeless D. doubtful
【答案】B
【解析】考查形容词及上下文的呼应。bored厌烦的; willing情愿的; hopeless无期望的; doubtful怀疑的。be willing to do情愿做某事;他们活着为了什么,为什么而死?故选B。
10. A. admiring B. selfish C. famous D. careless
【答案】C
【解析】考查形容词及上下文的呼应。admiring观赏的; selfish自私的; famous 出名的; careless马虎的。依据serve only their own fame,假如结果或者迹象表明他们只是为了自己的名声服务,他们可能是名人但绝不是英雄。故选C。
11. A. dreadful B. meaningful C. useful D. thankful
【答案】B
【解析】考查动词及上下文的呼应。dreadful可怕的; meaningful有意义的; useful有用的; thankful感谢的。麦当娜和迈克.杰克逊很出名,但是他们让他们的歌迷发觉自己生活更丰富了么?故选B。
12. A. luckily B. beautifully C. quickly D. awfully
【答案】C
【解析】考查副词及上下文的呼应。luckily幸运地; beautifully秀丽地; quickly快地; awfully可怕的。依据常识可知英雄使改革更快。英雄是改革的催化剂。故选C。
13. A. vision B. stand C. step D. climb
【答案】A
【解析】考查动词及上下文的呼应。vision美景,景象; stand站立; step迈步; climb爬。依据from the mountaintop,他们居高临下,故选A。
14. A. recover B. create C. instruct D. lighten
【答案】B
【解析】考查动词及上下文的呼应。recover恢复; create制造; instruct 指导; lighten照亮。create possibilities制造可能;他们制作了新的可能。故选B。
15. A. certain B. stable C. weak D. slow
【答案】D
【解析】考查形容词及上下文的呼应。certain某一; stable 牛棚; weak弱; slow慢的。
变革的速度会变慢。故选D。
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。
NOT all memories are sweet.Some people spend all their lives trying to forget bad experiences.Violence and traffic accidents can leave people with terrible physical and emotional scars.Often they relive experiences in nightmares.
Now American researchers think they are close to developing a pill,which will help people forget bad memories.The pill is designed to be taken immediately after a frightening experience.They hope it might reduce,or possibly wipe out,the effect of painful memories.
In November,experts tested a drug on people in the US and France.The drug stops the body releasing chemicals that fix memories in the brain,So far the research has suggested that only the emotional effects of memories may be reduced,not that the memories are wiped out.They are not sure to what degree people's memories are affected.
The research has caused a great deal of argument.Some think it is a bad idea,while others support it.
Supporters say it could lead to pills that prevent or treat soldiers' troubling memories after war.
They say that there are many people who suffer from terrible memories.
“Some memories can ruin people's lives.They come back to you when you don't want to have them in a daydream or nightmare.They usually come with very painful emotions,”said Roger Pitman,a professor of psychiatry at Harvard Medical School.“This could relieve a lot of that suffering.”
But those who are against the research say that maybe the pills can change people's memories and changing memories is very dangerous because memories give us our identity.They also help us all avoid the mistakes of the past.
“All of us can think of bad events in our lives that were terrible at the time but make us who we are.I'm not sure we want to wipe those memories out,”said Rebecca Dresser,a medical ethicist.
66.The passage is mainly about .
A.a new medical invention
B.a new research on the pill
C.a way of wiping out painful memories
D.an argument about the research on the pill
67.The drug tested on people can .
A.cause the brain to fix memories
B.stop people remembering bad experiences
C.prevent body producing certain chemicals
D.wipe out the emotional effects of memories
68.We can infer from the passage that .
A.Experts are not sure about the effects of the pills.
B.the pill will certainly stop people's emotional memories
C.taking the pill will do harm to people's physical health
D.the pill has already been produced and used by the public America
69.which of the following does Rebecca Dresser agree with in the last paragraph?
A.some memories can ruin people's lives.
B.people want to get rid of bad memories.
C.experiencing bad events makes us different from others.
D.the pill will reduce people's sufferings from bad memories.
70.You may probably read the passage in
A.a guidebook B.a textbook
C.a medical magazine D.a science fiction
【参考答案】66—70 BACDA
【由山东省2022模拟改编】
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
In a cab, a woman seemed in such a hurry.She constantly rushed the cab driver to drive quickly.She was so absorbed in her own thoughts of getting to the airport as soon as possible that she was not aware they were going by a different route.
All of a sudden, a young man got inside the cab.He took her handbag in which she had put her visa, passport, and all the money for the trip.
The cab driver, who was in collusion with the robber, left her in the exactly middle of a dark street.She thought that she was rather unfortunate in the very situation.
During the very night, she was told a piece of shocking news.Tears came down her cheek.Flight 360, the plane that she should have got on board, had crashed.Had she not lost her important belongings, she could surely have lost the thing far more precious——her life.
Sometimes bad things really happen.There are times when nothing seems to go our way.So what should we do about it? We must get rid of all these frustrations and start all over again in the faith that we will get what we deserve.
Don’t waste your time and energy on things that can’t be changed.Continuous worrying will only affect your health and you’ll be doing much more damage than what was previously done.
What if it was the other way round? What if we never ran out of good luck?
There was a man who won the lottery.He became greedy and wasted all his money on everything he could get his hands on.
But when he one day made it to the front page of the newspaper again, it was a different story.He had been killed because of his riches.If you attain good luck, you can never be too secure about it.Life is so unpredictable.You never know what will happen next.
Live one day at a time.We sometimes subject ourselves to unnecessary emotional trouble.But please don’t forget: sometimes misfortune can be the source of happiness.Live for the moment.Do what must be done for the present and the future will turn out just fine.Believe me.And believe in yourself.As Captain Planet always says, “The power is yours!”
1.The underlined phrase “in collusion with” in Paragraph 3 probably means “________.”
A.was forced by B.was fighting bravely against
C.was doing one’s best to beg D.had cooperated with
2.From the passage, we learn that ________.
A.robbers are sure to get what they want
B.somebody never runs out of good luck
C.the woman was lucky to miss her flight
D.if one feels oneself lucky, he or she will continue to be so
3.The writer presents the second example in order to ________.
A.warn people of the danger of winning the lottery
B.tell people life is unpredictable
C.encourage people to buy lottery
D.persuade people not to be greedy
4.According to the author, which of the following choices is the correct attitude to adopt to life?
A.Never waste any time or energy because time is so limited.
B.One needn’t be worried or feel frustrated.Believe in yourself.
C.Even while everything appears to be going smoothly, we should keep fully alert.
D.Worrying about what you don’t have
5.The passage above is intended to tell us ________.
A.misfortune sometimes is a blessing
B.we should save up for a rainy day
C.fortune just goes with those prepared minds
D.both losses and gains go hand in hand
【参考答案】1---5、DCBBA
展开阅读全文