资源描述
2022年辽宁省沈阳市第一百七十中学高一英语期末试题含解析
一、 选择题
1. During the days , he worked as a servant at the Browns’.
A.that followed B.to follow C.following D.followed
参考答案:
A
略
2. — I think Lucy would like to come to the party with me next week.
—She . She is going to visit her parents in Canada.
A. can’t B. mustn’t C. needn’t D. shouldn’t
参考答案:
A
3. He went on talking while I tried to ______ what it meant.*ks*5*u
A.come out B.turn out
C.take out D.figure out
参考答案:
D
略
4. Miss Li _____ as a secretary for five years in the company, and now she is the general manager of it.
A. served B. has served C. had served D. serves
参考答案:
A
略
5. — Dr. Jackson is not in his office at the moment.
— All right. I ____ him later.
A. call B. have called C. will call D. will be calling
参考答案:
C
6. The building used to be splendid but now it is _____.
A. in ruins B. in the ruin C. with the ruin D. by ruin
参考答案:
7. The questionnaire takes ten to fifteen minutes to complete and can be used long with the assessment interview.
A. mainly B. punctually C. approximately D. precisely
参考答案:
C
8. With our country entering the WTO, more and more new science and new technology____ to the field of IT.
A. is being introduced B. have been introduced
C. are introducing D. was introduced
参考答案:
B
9. John’s success has nothing to do with good luck.It is years of hard work _____has made him what he is today.
A.why B.that C.when D.which
参考答案:
B
10. I like _____ in the autumn when the weather is clear and bright.
A. this B. that C. it D. one
参考答案:
C
11. “Winter is coming.Put on more clothes.________,you will come down with the flu.” Mum said.
A.If soB.If notC.If necessaryD.If possible
参考答案:
B
12. He hurried to the railway station only ____the train had left an hour ago, so he had to _____ home.
A. finding; walk B. finding; walking C. to find; walk D. to find; walking
参考答案:
C
试题分析:考查不定式用法。句意:他匆匆忙忙的去火车站,却发现火车已经在一小时前走了,所以他不得不走回家。only与to do表示出乎意料的结果,这是他所没有想到的。在句中充当目状语,故C正确。
13. He prefers ________ indoors ________ out this afternoon.
A.to stay;to go B.staying;to going
C.staying;to go D.to stay;to going
参考答案:
B
[考查prefer的用法。prefer doing sth to doing sth“比较喜欢做某事,而不太喜欢做某事。”]
14. Everybody got ________ when they heard the ________ story.(2013·南阳高一检测)
A.shocked;shocked B.shocking;shocking
C.shocked;shocking D.shocking;shocked
参考答案:
C
15. The possible way to survive in the fierce competition is to _______ the cost of production.
A. cut up B. cut down C. cut in D. cut off
参考答案:
B
16. Put everything ________to you in your bag, not others.
A. belongs B. belonged C. belonging D. to belong
参考答案:
C
17. Although not happening on a (an) ______ basis, Fuzhou does sometimes experience bad weather.
A. regular B. active C. distant D. fierce
参考答案:
A
18. The shop she usually did her shopping _____ every Saturday has been pulled down for the City Center.
A. on B. in C. for D. 不填
参考答案:
B
略
二、 短文改错
19. 下面短文中有10处语言错误。请在有错误的地方增加、删除或修改某个单词。
增加:在缺词处加一个漏字符号(^),并在其下面写上该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写上修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改l0处,多者(从第ll处起)不计分。
Dear editor,
I’m writing to tell you something about what we students use the Internet. As we all know, the Internet is playing a important part in our daily life. We often read news at home and abroad and learning foreign languages by ourselves on the Internet. Sometimes we sent e-mails to our families as well as our friends. Beside, we enjoy films, listen music and play computer games on it. We can even do shopping without leaving our homes.
However, it has its disadvantages. We waste too much time play the electronic games, that has a bad effect on our studies. What’s worse, the bad information on the Internet does great harm to them. I hope we can make the use of the Internet properly for our studies.
Yours truly,
Zhang Hua
参考答案:
1. what –how 2. a ----an 3. learning ---learn 4. sent ---send 5. beside ---besides 6. listen ---listen to 7. play---playing 8. that ---which 9. them ---us 10. 去the
20. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。
文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下面一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词:
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Dear Sir or Madam,
Knowing that our library is going to buy more books, I’d like to give some advices.
What we need most are popular science books, that usually explain basic principles of the nature in a simple and interesting way. They help us understand science subjects better and arousing our curiosity about scientific discoveries.
In addition to reading for knowledge, we read for fun and inspiration. That is how I recommend another category of books: literary books. These classic works, writing by great masters , present noble thoughts through fascinating stories and beautifully language. It not only provide us joy and excitement, but also encourage us to think critically.
I would appreciate this if you could consider my recommendation.
Yours sincerely,
Li Hua
参考答案:
Dear Sir or Madam,
Knowing that our library is going to buy more books, I’d like to give some advices.
advice
What we need most are popular science books, that usually explain basic principles of the
which 去掉
nature in a simple and interesting way. They help us understand science subjects better and arousing our curiosity about scientific discoveries.
arouse
In addition to reading for knowledge, we read for fun and inspiration. That is how I
why
recommend another category of books: literary books. These classic works, writing by great
written
masters , present noble thoughts through fascinating stories and beautifully language. It not only beautiful They
provide us∧ joy and excitement, but also encourage us to think critically.
with
I would appreciate this if you could consider my recommendation.
it
Yours sincerely,
Li Hua
9. us后面加with 考查固定搭配。动词短语provide sb with sth提供某人某物,其中的介词with是不能省略的。句意:他们不仅给我们快乐,还鼓励我们批判性地思考。
10. this改为it 考查固定句式。句式:I would appreciate this if......要是...我会感激不尽...。其中的it是不能省略的。
考点:考查短文改错
三、 阅读理解
21. There are four main areas when it comes to your dog’s body language — his ears and face, eyes, nose and tail. If you pay attention to those things, you’ll find you are able to easily understand how your dog is feeling.
Ears and face
The head of a dog is more expressive than you think. If you say a word that he recognizes, like his name or something you say often, his ears will get up. His mouth is another good instruction. A mouth that is wide open to pant (喘气) with some sound suggests that the dog is happy — some people even say when a dog is panting, he is laughing as he cools himself. A tongue sticking out suggests that the dog is in a good mood.
Eyes
To a dog, purple and blue are both seen as shades of blue. Red is seen as black or dark grey. Orange, yellow and green are seen as various shades of yellow. This means that, to a dog, bright orange toys are the same yellow shade. If you want your dog to clearly see his toys in the green grass you’d better give the dog blue toys; if you have orange, yellow or green toys, the dog will be able to find them with his nose.
Nose
A dog can both sniff and breathe through his nose. Breathing is for air, but when dogs sniff with short breaths they are actually following some scents (气味) with his keen (灵敏的) nose. When a dog is overheated, his sense of smell is reduced by as much as 40 percent and he uses the air to cool himself rather than for smelling. Puppies’ noses can help find their mother when their eyes and ears are closed. The function will disappear by the time they are adults.
Tail
Lastly, you need to pay attention to your dog’s tail, because it shows what he is thinking and feeling. A dog that is in a good mood will have a tail that seems to be going a mile a minute — wagging, and excited. However, an angry or frightened dog will have his tail between his legs.
21.The author’s purpose in writing the first paragraph is to _____.
A. advise you to look after your dog B. introduce the topic of the passage
C. explain what is body language D. call on anyone to protect dogs
22.When your dog feels happy, he will _____.
a. keep his mouth wide open soundlessly b. bark all the time in front of you
c. open his mouth to breathe with some sound d. keep his tongue sticking out
A. a, b B. c, d C. a, d D. b, c
23.Why does your dog use his nose when looking for orange, yellow or green toys in the grass?
A. Because he wants to show how keen his nose is.
B. Because his nose is keener than his eyes in the open air.
C. Because he can’t tell the difference between toys and grass.
D. Because these color1 s are all shades of yellow in his eyes.
24. Which of the following is TRUE according to the last two parts “Nose” and “Tail”?
A. Adult dogs can’t use their nose to find their mothers.
B. When a dog feels too hot, he will lose his sense of smell.
C. Dogs often sniff with short breaths when they feel sad.
D. A dog’s tail can’t show his feelings unless he is frightened.
参考答案:
21.B
22.B
23.D
24.A
试题分析:本文主要讲述了对狗狗的肢体语言一种研究。狗狗通过耳朵,面部,鼻子,眼镜和尾巴来与外界进行沟通。
21.B细节理解题。根据第一段的第一句,There are four main areas when it comes to your dog’s body language — his ears and face, eyes, nose and tail,以及下文各个小标题可知,第一段主要是对下文的一个总起,起到对下文介绍话题的作用,故选B。
22.B细节理解题。根据文中 mouth that is wide open to pant (喘气) with some sound suggests that the dog is happy ,可知当狗狗开心的时候就会张开嘴喘气,并且会狗叫,故选B。
23.D细节理解题。根据文中Orange, yellow and green are seen as various shades of yellow. This means that, to a dog, bright orange toys are the same yellow shade,可知这些颜色在狗狗的眼睛里都是黄色的阴影,所以它要靠嗅觉去找,故选D。
24.A细节理解题。根据文中最后一段, Puppies’ noses can help find their mother when their eyes and ears are closed. The function will disappear by the time they are adults,可知狗狗成年之后不能通过嗅觉来找到母亲,所以选项A正确,故选A。
22. Parents are a child’s first teachers. But some parents never learned from good examples. In New York City, a nonprofit agency called Covenant House tries to help homeless young mothers become good parents.
The twelve or so teenagers who live at the shelter attend parenting classes four days a week. The class is called Mommy and Me. Teacher Delores Clemens is a mother of five and a grandmother. She teaches basic skills, like how to give a baby a bath and how to dress a baby depending on the season.
She remembers one student who learned from her mother not to pick up a crying baby. The mother said that would only make the child needy and overly demanding. Delores Clemens says, “that's not true. You have to hold your baby! He is crying for a reason. If you never pick him up, he's going to keep crying. Pick your baby up. Cuddle your baby. Hug him! And she started to do that. They just want a little cuddling and a little love. And it works!”
Delores Clemens says her students also learn how to be good mothers by letting themselves be mothered. Around three hundred fifty teenage mothers graduate from Covenant House's Mommy and Me class every year.
In class, with her baby son is Natasha. She lived on the streets. She is glad not only for the warmth and shelter of Covenant House. As she told reporter Adam Phillips, she is also glad for the help they offer in seeking a more secure life.
The World Health Organization says the United States has forty-one births for every one thousand girls age fifteen to nineteen. That is higher than other developed countries, as well as some developing ones. By comparison, northern neighbor Canada has fourteen births and southern neighbor Mexico has eighty-two.
64. What is the text mainly about?
A. Parents who are a child’s first teachers.
B. A class where teens learn mothering and are mothered.
C. A nonprofit agency that offers a more secure life.
D. A kind teacher who help homeless young mothers.
65. Covenant Houses’ Mommy and Me class is intended to _____.
A. help homeless young mothers become good parents
B. provide homeless young mothers with a warm shelter
C. help mothers in New York be good parents
D. teach some parents how to love their children
66. What can we know about Delores Clemens from the text?
A. She has a mother of five and a grandmother.
B. She thinks a crying baby should be picked up and hugged.
C. She teaches advanced skills on how to be good mothers.
D. She is very glad for the warmth and shelter of Covenant House.
67. According to the World Health Organization, which country has the highest births for girls age fifteen to nineteen?
A. Canada B. the United States of America C. Mexico D. Britain
参考答案:
BABC
展开阅读全文