资源描述
四川省南充市西充县仁和中学2022年高二英语联考试题含解析
一、 选择题
1. – Sorry, I’m late.
– That’s OK. You’re here and that’s what ______.
A. does B. works C. stays D. counts
参考答案:
D
2. Television is such a means that it keeps us informed about _____ events.
A. current B. adequate C. opposite D. relevant
参考答案:
A
3. The question ______ he left the room is confusing.
A. when B. where C. why D. that
参考答案:
C
4. .The scientist is glad to see the experiment that he is devoted to ___ a major breakthrough.
A.having achieved B.achieving
C.has achieved D.achieve
参考答案:
C
略
5. I'm going to have my letters ____ tomorrow if I've got them ready by then.
A. to type B. type C. typed D. typing
参考答案:
C
6. Only ______ a human being.
A. when is it hungry a lion will attack B. when it is hungry a lion will attack
C. when it is hungry will a lion attack D. when is it hungry will a lion attack
参考答案:
C
7. When he finally came to life, he found himself_____on a chair, with his hands____ back.
A. seating, tying B. seated, tying C. seated, tied D. seating, tied
参考答案:
C
8. Have you ever met with a situation in your life ______ you can’t understand others even if they have repeated themselves several times?.
A. where B. when C. that D. which
参考答案:
A
9. —What do you think of the novel, Tom?
. —Oh, wonderful. It’s worth a second time.
A. being read B. reading C. to be read D. to read
参考答案:
B
10. Teenagers ______ social experience, so they are easily ______ when they first step into society.
A. lack; taken up B. lacking in; taken over
C. a lack of; taken on D. lack; taken in
参考答案:
D
11. If you are traveling _________ the customs are really foreign to your own, please do as the Romans do.
A. in which B. what C. to which D. where
参考答案:
D
12. I congratulated them all their results.
A. on B.in C. about D. for
参考答案:
A
略
13. I think he will finish the job on time ________ he does as I have told him to.
A. in that B. in case
C. so long as D. as far as
参考答案:
C
句意:只要他按我说的去做,他肯定会按时完成工作。so long as“只要”。
14. The students _______ busily when I went to get a book I _______ in the office.
A. had written ; left B. were writing; have left
C. had written; had left D. were writing; had left
参考答案:
D
略
15. We keep the students_________of the current news by reading newspapers while there was no television.
A. inform B. to inform C. informing D. informed
参考答案:
D
16. Unfortunately, the research was limited __________ increasing economic profits, _________ protecting the environment.
A. to; other than B. by; rather than C. to; rather than D. by; more than
参考答案:
C
17. — We’re organizing a party next Saturday, and I’d like you to come.
—_________! I have another one that day. Thank you just the same.
A. Good luck B. What a shame C. Have fun D. Well done
参考答案:
B
【详解】考查情景对话。句意:——我们下星期六要组织一个聚会,我想让你来。——真遗憾!那天我还有一个聚会。还要谢谢你。A. Good luck祝你好运;B. What a shame真遗憾;C. Have fun玩得开心;D. Well done做得好,根据题意,故选B。
18. It __________ whether or not this idea can be put into practice.
A. remains to see B. remains to be seen
C. is remained to see D. is remained to be seeing
参考答案:
B
【详解】考查固定句式。句意:这个想法能否付诸实践还有待观察。It remains to be seen+从句是固定句式,意为“某事有待观察”。在该句中,it是形式主语,指代whether or not this idea can be put into practice。remain是系动词,不用于被动语态。且主语和see之间是被动关系。综上,故选B。
二、 短文改错
19. 文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分
One day while David was walking, he saw an old man struggled in the river. Quick he ran over and pulled the old man out. After he came back in life, the old man told to David he could give anything David wanted because he was rich. David laughed. He doesn't believe the old man was rich. But he didn't want anything. Then he thought of something. "1 want my dad to have job“, he said. "Right,” said the old man. "What's her telephone number?" When David got home his dad said that he got a phone call just now and that one of the biggest corporation in the USA has offered him a job.
参考答案:
1.struggled→struggling 2.Quick→Quickly 3.came back in 中的in改为“to” 4.told to 中去掉“to” 5.doesn’t→didn’t 6.But→And 7.have job 中间加“a” 8.her→his 9.corporation→corporations 10.has→had
20. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每次错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用(\)划掉。
修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;
2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Jane is a housewife, but works as a amateur journalist. It is unusual for the News Department to depend on an amateur to cover crimes. But Jane is real gifted. It is admirable that she is seldom accused of make mistakes. Once she is informed a new case, her normal working process is as follows: first, she makes appointments with guilty people for interviews. To acquire accurate stories, she usually demands to record which they say. Meanwhile, a technically good colleague will assist herself in taking photographs. Second, she assesses that whether they are deliberately hiding the truth. If she is skeptical about their words, she would look into the case herself. Third, she writes stories and submits them to the senior chief editor, who polish every section. Finally, her stories will be published in different edition of their magazine.
参考答案:
Jane is a housewife, but works as a amateur journalist. It is unusual for the News Department
an
to depend on an amateur to cover crimes. But Jane is real gifted. It is admirable that she is seldom
really
accused of make mistakes. Once she is informed ∧a new case, her normal working process is as
making of
follows: first, she makes appointments with guilty people for interviews. To acquire accurate stories, she usually demands to record which they say. Meanwhile, a technically good colleague
what
will assist herself in taking photographs. Second, she assesses that whether they are deliberately
her 去掉.
hiding the truth. If she is skeptical about their words, she would look into the case herself. Third,
will.
she writes stories and submits them to the senior chief editor, who polish every section. Finally,
polishes
her stories will be published in different edition of their magazine.
editions
三、 阅读理解
21. Are we getting more stupid? According to Gerald Crabtree, a scientist at Stanford University in the US, we are.
You may not want to hear this, but Crabtree believes that human intelligence reached its peak more than 2,000 years ago and ever since then has been going downhill. “If an average Greek from 1,000 BC were transported to modern times, he or she would be one of the brightest among us,” Crabtree told The Guardian.
At the heart of Crabtree’s thinking is a simple idea. In the past, intelligence was critical for survival when our ancestors had to avoid dangerous animals and hunt for food. The difference of being smart or stupid is often life or death. However, after the spread of agriculture, when our ancestors began to live in dense farming communities, the need to keep their intelligence in peak condition gradually reduced.
This is not hard to understand. Most of the time, pressure is what keeps us going – you need the pressure from your teachers to finish your homework; the pressure of looking pretty prompts(促使) you to lose weight when summer comes. And the same is also true of our intelligence – if we think less, we become less smart.
These mutations(变异) are harmful to our intelligence and they were all developed in the past 3,000 years. The other evidence that Crabtree holds is in our genes. He found that among the 2,000 to 5,000 genes that we have that determine human intelligence , there are two or more mutations in each of us.
However, Crabtree’s theory has been criticized by some who say that early humans may have better hunting and surviving abilities, but people today have developed a more diverse intelligence. For example, spearing a tiger doesn’t necessarily require more brainpower than playing chess or writing a poem. Moreover, the power of modern education means a lot more people have the opportunity to learn nowadays.
“You wouldn’t get Stephen Hawking 2,000 years ago. He just wouldn’t exist,” Thomas Hills of the University of Warwick, UK, told Live Science. “But now we have people of his intellectual capacity doing things and making insights(洞察力) that we would never have achieved in our environment of evolutionary adaptation.”
61. What is Crabtree’s recent finding according to the article? ks5u
A. The Greeks from 1,000 BC could have been the smartest in human history.
B. Our ancient ancestors had no better surviving abilities than we do nowadays.
C. Humans have been getting steadily more intelligent since the invention of farming.
D. Mutations in genes that decide human intelligence have affected the development of intelligence.
62. According to Crabtree, ancient humans _______.
A. had much more genes that determine human intelligence
B. were forced to be smart due to natural selection pressures
C. relied more on group intelligence than individual intelligence
D. developed a diverse intelligence to adapt to the hard realities
63. Some argue that Crabtree’s theory is false because they think _______.
A. people today are under much more pressure than early humans
B. it’s ridiculous to compare a hunter’s and a poet’s intelligence
C. modern education is far more advanced than ancient education
D. human intelligence nowadays is different from that of the distant past
64. What is Thomas Hills’ attitude toward Crabtree’s theory?
A. Supportive B. Unfavorable C. Worried D. Confused
参考答案:
DBDB
22. Blue Planet II’s latest episode focuses on how plastic is having a disastrous effect on the ocean and slowly poisoning our sea creatures. Researchers recently also found that sea creatures living in the deepest place on Earth, the Mariana Trench, have plastic in their stomachs. Indeed, the oceans are drowning in plastic.
Though it seems now that the world couldn’t possibly function without plastics, consumer plastics are a remarkably recent invention. The first plastic bags were introduced in the 1950s; the same decade that plastic packaging began gaining in popularity in the United States. This growth has happened so fast that science is still catching up with the change. Plastics pollution research, for instance, is still a very early science.
We put all these plastics into the environment and we still don’t really know what the outcomes are going to be. What we do know, though, is disturbing. Ocean plastic is estimated to kill millions of marine animals every year. Nearly 700 species, including endangered ones, are known to have been affected by it. One in three leatherback turtles, which often mistake plastic bags for jellyfish, have been found with plastic in their bellies. Ninety percent of seabirds are now eating plastics on a regular basis. By 2050, that figure is expected to rise to 100 percent.
And it’s not just wildlife that is threatened by the plastics in our seas. Humans are consuming plastics through the seafood we eat. I could understand why some people see ocean plastic as a disaster, worth mentioning to the same degree as climate change. But ocean plastic is not as complicated as climate change. There are no ocean trash deniers (否认者), at least so far. To do something about it, we don’t have to remake our planet energy system.
This is not a problem where we don’t know what the solution is. We know how to pick up garbage. Anyone can do it. We know how to dispose (处理) of it. We know how to recycle. We can all start by thinking twice before we use single----use plastic products. Things that may seem ordinary, like using a reusable bottle or a reusable bag----when taken collectively, these choices really do make a difference.
31. What’s the function of the author mentioning Blue Planet II’s latest episode in the first paragraph?
A. It serves as a comment. B. It serves as a background.
C. It serves as a lead-in. D. It serves as a conclusion.
32. Why is plastics pollution research still a very early science?
A. The plastics pollution research is too difficult.
B. Plastics have produced less pollution than coal.
C. The world couldn’t possibly function without plastics.
D. Plastics have gained in popularity too fast for science to catch up.
33. How did the author support his opinion in Paragraph 3?
A. By statistics.
B. By quotations from leading experts.
C. By using examples from his own experience.
D. By comparison and contrast.
34. What can we infer about climate change?
A. Climate change is caused by human activities.
B. Some people hold some doubts about climate change.
C. Climate change is less important than ocean pollution.
D. Ocean plastic is more complicated than climate change.
35. What is the main idea of this passage?
A. Ocean plastic is a global issue.
B. The oceans become choked with plastic.
C. Blue Planet II has left viewers heartbroken.
D. Plastics gain in popularity all over the world
参考答案:
31. C 32. D 33. A 34. B 35. B
这是一篇说明文。这篇文章主要讲了海洋被塑料堵塞了,我们人类应该如何解决这个问题。
【31题详解】
推理判断题。答案定位在第一段Blue Planet II’s latest episode focuses on how plastic is having a disastrous effect on the ocean and slowly poisoning our sea creatures.(《蓝色星球2》最新一集集中讲述了塑料是如何对海洋产生灾难性的影响,并逐渐毒害我们的海洋生物。)引出文章的主题,海洋被塑料堵塞了,故选C。
【32题详解】
细节理解题。答案定位在第二段This growth has happened so fast that science is still catching up with the change. Plastics pollution research, for instance, is still a very early science.(这种增长如此之快,以至于科学仍然在追赶这种变化。例如,塑料污染研究还是一门非常早期的科学。)故选D。
【33题详解】
细节理解题。答案定位在第三段Ocean plastic is estimated to kill millions of marine animals every year. Nearly 700 species, including endangered ones, are known to have been affected by it. One in three leatherback turtles, which often mistake plastic bags for jellyfish, have been found with plastic in their bellies. Ninety percent of seabirds are now eating plastics on a regular basis. By 2050, that figure is expected to rise to 100 percent.作者多次利用数字信息,证明自己的观点,故选A。
【34题详解】
推理判断题。答案定位在第四段But ocean plastic is not as complicated as climate change. There are no ocean trash deniers (否认者), at least so far.(但是海洋塑料没有气候变化那么复杂。至少到目前为止,还没有否认海洋垃圾的人。)由此推断出有些人对气候变化持怀疑态度,故选B。
【35题详解】
主旨大意题。文章第一段Researchers recently also f
展开阅读全文