资源描述
2020-2021学年高中英语 单元素养评价(四)(含解析)新人教版必修3
2020-2021学年高中英语 单元素养评价(四)(含解析)新人教版必修3
年级:
姓名:
单元素养评价(四)Unit 4
(120分钟 150分)
第一部分 听力(共两节, 满分30分)
第一节(共5小题; 每小题1. 5分, 满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Text 1
M: Susan, I went to Australia to see my daughter last year. I stayed there for two weeks. Have you ever been there?
W: Yes, ①I went to Sydney four years ago, on vacation.
1. When did the woman go to Australia?
A. Last year. B. Two years ago.
C. Four years ago.
答案: C
Text 2
M: Honey, we have walked for a long time. Do you want to stop for supper?
W: Yes, ②I’m hungry. This restaurant nearby is very popular.
M: That sounds fine.
2. Where are the speakers going?
A. A supermarket. B. A restaurant. C. A park.
答案: B
Text 3
W: ③In all, ¥728 for the books, sir.
M: Er, I don’t take so much cash. Can I change another way to pay for it?
W: Sure, sir. You can pay by WeChat or Alipay.
3. Where are the speakers?
A. In a gym. B. In a bank. C. In a bookstore.
答案: C
Text 4
W: Are you still thinking of going into journalism right away, or are you going to do some traveling instead?
M: I’m getting started on my degree in the fall. ④I want to continue my education right after we finish high school.
4. What are the speakers mainly talking about?
A. The man’s career.
B. The man’s travel plan.
C. The man’s plan after graduation.
答案: C
Text 5
W: You see this painting? ⑤It looks like a five-year-old painted it.
M: ⑤It’s not very complex, I agree. It could use a little more colour, too.
5. What are the speakers’ opinions about the painting?
A. It’s simple. B. It’s colourful.
C. It’s complex.
答案: A
第二节(共15小题; 每小题1. 5分, 满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料, 回答第6、7题。
Text 6
M: I want a new apartment. Are there any near yours?
W: Why do you want another apartment?
M: ⑥The man who lives next door plays music all night and I can’t fall asleep.
W: What kind of apartment do you want?
M: Not a big one. One bedroom is fine.
W: Do you mind having a roommate?
M: No, I can live with a roommate. Why?
W: ⑦My brother wants a roommate. Why don’t you phone him?
M: Does he live near the ocean?
W: Yes, he does.
6. Why does the man want to move?
A. He lives far from his work.
B. His neighbour makes noise all night.
C. He can’t stand his roommate any longer.
答案: B
7. Who is looking for a roommate?
A. The woman’s brother.
B. The woman’s friend.
C. The woman.
答案: A
听第7段材料, 回答第8、9题。
Text 7
W: Mr Liu, I’m having trouble with my English study. You know every time when I see English, I feel very nervous.
M: ⑧Be confident of yourself. I mean, first, you must believe yourself, then you’ll find English is not so difficult as you think. If you are interested in it, you will go on smoothly. Of course, reading and speaking are very important. If you can insist on it, you will get success.
W: Is grammar in English very important?
M: Of course. It’s very important. Without it, you can’t study English well.
W: What’s the basic thing of studying English?
M: ⑨In my opinion, vocabulary is the base of studying English well.
W: Thank you very much. I get a lot from what you said.
M: You are welcome.
8. What is the man’s advice?
A. Learning grammar by reading.
B. Going to an English-speaking country.
C. Believing yourself.
答案: C
9. What is the basic thing of studying English in the man’s opinion?
A. Vocabulary. B. Grammar.
C. Reading and speaking.
答案: A
听第8段材料, 回答第10~12题。
Text 8
M: I’ve noticed that you have been having trouble in one of your classes. Is there anything I can do to help?
W: Well, Mr Hobart, ⑩I’m struggling to keep up with my maths homework. I’m also studying history and chemistry for my other midterms, and maths just doesn’t come easy for me.
M: That’s normal. I wasn’t the greatest math student when I was young. You do have some choices, though.
W: Like what?
M: One of them is to take an after-school class with Mr Jennings. He’s in charge of the maths department.
W: I’ve heard of that. The problem is that I have volleyball practice on Tuesdays and Fridays. It’s really important to me.
M: I see. The other choice is to find a tutor. We have a number of students from our Gifted Program who tutor various subjects for extra credit. It’s during the lunch hour.
W: That would be great. When can I do that?
M: ⑪Every Monday and Thursday. ⑫Go see Mrs Lee, and she’ll sign you up.
10. Which subject is difficult for the woman?
A. Maths. B. History. C. Chemistry.
答案: A
11. When can the woman have tutoring?
A. On Tuesdays. B. On Thursdays. C. On Fridays.
答案: B
12. Who is in charge of the Gifted Program?
A. Mr Jermings. B. Mr Hobart. C. Mrs Lee.
答案: C
听第9段材料, 回答第13~16题。
Text 9
M: Veronique, when you are not studying, what do you like to do?
W: I like listening to music by French singers. Go into any French music store, and you’ll find the top 10 albums by US, German and English artists. It’s good to have variety, ⑭but I love French music.
M: ⑬Do French teens like fast food, you know, hamburgers, chips, and things like those?
W: Well, we don’t really like that. ⑮We usually have quick breakfast, sandwiches at lunch and a family dinner at around 8 to 8: 30 in the evening. The younger teenagers like to eat hamburgers at McDonald’s.
M: Paris is well-known for popular clothes, so I’m sure it offers French teens the most up-to-date clothes to choose from.
W: Exactly. I like to wear clothes by Agnes B, a popular French designer. I think Agnes B clothes are kind of classic, but they can also be very lovely. One of my favourites is a silver jacket ⑯because it came from one of the shows and most importantly there is no other like it.
13. What are the speakers mainly talking about?
A. French music. B. French clothes.
C. French teens.
答案: C
14. What does Veronique like to do in her spare time?
A. Collect albums. B. Visit music stores.
C. Enjoy French songs.
答案: C
15. What does Veronique usually have for lunch?
A. Hamburgers. B. Sandwiches.
C. Chips.
答案: B
16. Why does Veronique like the silver jacket?
A. It’s up-to-date. B. It’s classic and lovely.
C. It’s unique.
答案: C
听第10段材料, 回答第17~20题。
Text 10
Ladies and gentlemen, may I have your attention please? ⑰I’m manager of the theatre and have something important to announce.
Right now you have to leave the theatre as quickly as possible. ⑱Because I was informed by a call at 10: 40 am that a backpack with explosive materials was put somewhere in the theatre. ⑲Luckily, the police arrived 10 minutes later and found the bag in one of the restrooms. So be calm and leave in a quiet and orderly way.
Now please leave your seats and come to the square outside the shopping mall. Don’t come to the park to drive your car. Don’t scream or rush when seeing something suspicious. Don’t come back, if you leave anything inside. Whatever difficulties you meet, just tell my colleagues.
At last, thank you for your cooperation, ladies and gentlemen. ⑳And I promise every one of you will get another 2 tickets for the play next Friday. Thank you!
17. Who is the speaker?
A. A manager. B. A policeman. C. A clerk.
答案: A
18. How did the speaker get the information of the backpack?
A. By a text. B. By a call. C. By an e-mail.
答案: B
19. Where was the backpack?
A. In the square. B. In a park.
C. In a restroom.
答案: C
20. What will be given to every one of the audience?
A. A backpack. B. 2 play tickets.
C. A free park ticket.
答案: B
第二部分 阅读理解(共两节, 满分40分)
第一节(共15小题; 每小题2分, 满分30分)
A
Different people use different languages. We Chinese speak Chinese, and, most of us are learning a foreign language. But there is another kind of language we need to know — the language of the body.
All over the world, people “talk with their hand, with their heads and with their eyes. ” When Japanese people meet, they bow. When Indians meet, they put their hands together. What do American and British do? Americans are more informal (不拘小节的) than the British. They like to be friendly. They use first names, they ask questions and they talk easily about themselves. When they sit down, they like to relax in their chairs and make themselves comfortable. British people are more reserved (保守的). They take more time to make friends. They like to know you before they ask your name.
When British or American people meet someone for the first time, they shake hands. They do not usually shake hands with people they know well. Women sometimes kiss their women friends, and men kiss women friends (on one cheek only). When a man meets a man, he just smiles, and says, “Hello. ” Men do not kiss each other, or hold hands. Even fathers and sons do not often kiss each other.
【文章大意】本文是说明文。文章主要介绍了肢体语言很重要, 不同国家的人有不同的肢体语言。
21. In the passage, the writer thinks that body language is _______.
A. useless B. difficult
C. quite easy D. important
【解析】选D。细节理解题。根据第一段中But there is another kind of language we need to know — the language of the body. 可知, 作者认为肢体语言很重要, 也需要了解。
22. Which of the following is right?
A. Different countries have the same body language.
B. Different countries have different body language.
C. People in Asia share the same body language.
D. Many people only use their body language.
【解析】选B。推理判断题。通读全文内容可知, 不同国家的人有不同的肢体语言。
23. If an American friend visits you, he probably _______.
A. sit straight B. never sits down
C. makes fun of you D. sits freely
【解析】选D。推理判断题。根据第二段中Americans are more informal than the British. 可知, 美国人不拘小节, 他可能随意地坐着。
B
(2020·潍坊高一检测)
I’d been at Camp Eggleton for only two days before I got my nickname(绰号) , Screaming Toad(尖叫的蛤蟆).
When we were on our first nature walk, a tree frog dropped onto my shirt from the branches above. I screamed. I didn’t even know I could make a sound like that. Most kids laughed it off and forgot about it. But Stan wouldn’t let it go.
Three days later, Mr Matt told us we would play a game. The two-person team to find the most treasures hidden in the woods gets something cold. Thoughts of ice cream froze on our brains.
Mr Matt started reading off pairs of names. My nerves(神经) got completely fried when he said, “And finally, Jay and Stan. ”
“If the mosquitoes(蚊子) are biting you, just ask Screaming Toad to eat them for you. ” Stan called to the group. One kid laughed, but most of them were already concentrating on looking for treasures.
Then I had an idea, “You know, Stan, if we split up, we’ll have a better chance of finding stuff. ” Stan shrugged (耸肩)and walked down the path alone.
Ten minutes later, I heard something that reminded me of myself a few days ago. I ran toward the sound. Stan was jumping around like a monkey, screaming and yelling: “Ants! Ants!”
I led him into a mud puddle(泥坑). He was surprised at first, then he must have realized why I was doing it. The itch(痒) was going away and so were the ants.
“I guess you’re going to have a pretty good story for everyone later. ”Stan said worriedly.
“Yeah, I guess so. You’ll probably be known as Dancing Ant from now on. ”
That night, we all sat around the campfire. I could see Stan’s worry as clear as daylight. He was waiting for it. But I never said anything. I knew how it felt to be laughed at.
The next day was Game Day. When I was picked for a basketball team, someone called, “No fair! Screaming Toad’s a natural Jumper!”
Stan yelled out, “Knock it off. His name is Jay. ”
【文章大意】本文是记叙文。Stan拿作者的绰号“尖叫的蛤蟆”来嘲笑他。后来在一次游戏活动中, 蚂蚁爬到Stan的身上, Stan又叫又跳。作者把他带到一个泥坑, 弄掉了蚂蚁。Stan以为作者会拿这件事给他取绰号, 但作者知道被人嘲笑的感觉, 并没有这样做。Stan也从此不叫作者的绰号了。
24. Why did Jay get his nicknames?
A. He signed up for Camp Eggleton.
B. He shouted loudly when the frog fell on his clothes.
C. Stan gave him the nicknames because of his bravery.
D. The other boys thought it cool to be called like that.
【解析】选B。细节理解题。根据第二段中“. . . a tree frog dropped onto my shirt from the branches above. I screamed. ”, 作者散步时, 一只树蛙从树枝上掉到他的衬衫上, 他尖叫起来。于是就有了“Screaming Toad” 的绰号。
25. Which word can replace the underlined phrase “split up” in Paragraph 6?
A. United. B. Separated.
C. Apologised. D. Shared.
【解析】选B。词义猜测题。根据画线词后一句“Stan shrugged and walked down the path alone. ”可知, Mr Matt将作者和Stan分为一个组, 而Stan一个人走了。因此可以推测split up意思为“分开”。
26. Why did Jay bring Stan to the mud puddle?
A. To make Stan calm down.
B. To give him a chance to say sorry.
C. To drive away the ants and the itch.
D. To prevent Stan from hurting himself.
【解析】选C。细节理解题。根据文章中“The itch was going away and so were the ants. (瘙痒消失了, 蚂蚁也没有了)”。“so were the ants”是“so+助动词+主语”结构, 表示前面所叙述的情况也适用于另一个人/事, 意思为“……也一样”。作者将Stan带到泥坑里, 是为了将Stan身上的蚂蚁弄掉, 也就不痒了。
27. What can we learn from the story?
A. Actions speak louder than words.
B. Everyone’s efforts are very important.
C. A good beginning makes a good ending.
D. Don’t do to others what you don’t want others do to you.
【解析】选D。推理判断题。通读全文, Stan拿绰号来嘲笑作者。后来在一次游戏活动中, 作者帮助了Stan。Stan以为作者会给他取绰号, 但作者知道被人嘲笑的感觉, 并没有这样做。通过作者对待Stan的态度, 让我们体会到“己所不欲, 勿施于人”。
C
(2020·烟台高一检测)
The United States seems to have become extremely enthusiastic about competition. The famous Scripps National Spelling Bee — an annual spelling contest — now allows kids who lost in regional competitions but whose parents agree to pay an entry fee along with their own food and accommodation to compete. And while some kids are working for what they call a “spelling career”, others are approaching chess competitions, dance competitions, cooking or other passions (爱好) that previous generations developed somewhat later in life.
I’m disturbed by the phenomenon, which seems to be getting worse and more intense (激烈的).
My teacher always warned us that competition is a destructive quality; that the goal is never to beat anyone else. I think he’ll be cheered by author Peggy Noonan’s idea that a lot of us are running our own races, trying to rise to the occasion and beat some past and limited conception of ourselves by doing something great.
I heartily agree. Instead of paying attention to the accomplishments or possessions of others, we need to focus on our own potential, our own growth and take pleasure in our own particular set of circumstances. The battle for life is not against anyone else but against the darkness inside that tries to bring us down. I wish you only well. Your good doesn’t reduce mine. Your bad gives me no pleasure.
Ms Noonan also suggests that “you’re running your own race alongside others running theirs, and in the same direction. You’re doing som
展开阅读全文