资源描述
英语五年级上学期阅读理解专项模拟培优试题测试题(含答案)
一、阅读理解
阅读短文,并根据短文内容选择正确答案。
Mr and Mrs Brown come from Canada. They are in Shanghai now. Mr Brown is a teacher in a school. He teaches English. He likes reading and running, but he doesn’t like cooking. His son, Jimmy, is a student. He likes playing basketball very much. He is a good basketball player. He likes the school too. He does his homework every day. Mrs Brown is a teacher too. She can speak a little Chinese. She likes Chinese food. She doesn’t like doing housework, but she likes cooking. They all like China a lot.
犇1、Mr Brown is a(n) ______.( )
A.Chinese teacher B.English teacher C.PE teacher
犇2、Mr Brown likes ______, but he doesn’t like ______.
A.cooking; running B.reading; running C.reading; cooking
犇3、______ can speak a little Chinese.
A.Tom B.Mrs Brown C.Mr Brown
犇4、Mrs Brown doesn’t like ______.
A.Chinese food B.doing housework C.cooking
犇5、They all like ______ very much.
A.China B.playing C.Chinese food
二、阅读理解
Dear Betty,
Thank you very much for your email. I know you'd like to visit the National Museum in our city. It is a big and famous museum. Let me tell you the way to it. Take your car from your house and drive along Hongxing Street. Turn left at the third turning(岔路口), not the last one. You'll see a park on your right. The museum is opposite (在……对面)the park. It is open from 9:30 am to 5:30 pm every day. There are lots of old things and paintings in the museum. I hope you can have a nice time there. But don't take a camera. You can't use it in the museum. There is a supermarket next to it. You can buy some souvenirs(纪念品) in it.
Yours,
Jerry
犇6、Betty wants to go to the National Museum _______. ( )
A.by bus B.by taxi C.by car D.by bike
犇7、Betty should turn left at the ________ turning in Hongxing Street. ( )
A.first B.second C.last D.third
犇8、Where is the museum? ( )
A.In front of the park. B.On the right of the park.
C.Opposite the park. D.Behind the park.
犇9、Which of the following is NOT TRUE? ( )
A.Betty wants to go to the National Museum.
B.The museum is open for eight hours a day.
C.You can go to the museum at the weekend.
D.You can buy some souvenirs in the museum.
犇10、Which of the following is TRUE? ( )
A.This email is from Betty to Jerry.
B.The museum closes at half past five in the afternoon.
C.You can take photos of the things in the museum.
D.You can't see any paintings in the museum.
三、阅读理解
Welcome to our school! Our school is big and beautiful. Now we are in the front gate. You can see a big football playground on the left and a big restaurant on the right. There are three teaching buildings, there is a small lake with many fish in it. Oh, there is also a nice library beside the lake. After class, we can go to the library and read the books we like. This is our school. We all like it very much.
犇1、The football playground is _________. ( )
A.behind the teaching buildings B.on the right C.on the left
犇2、There isn’t a _________ in the school. ( )
A.lake B.restaurant C.hill
犇3、There are _________ teaching buildings in the school. ( )
A.four B.five C.three
犇4、The library is _________ the lake. ( )
A.behind B.beside C.in front of
犇5、Can you read in the library? ( )
A.Yes, we can. B.No, we can’t. C.Sorry, I don’t know.
四、阅读理解
English breakfast is a very big meal—eggs, bread, tomato soup, tea, coffee and so on. For many people, lunch is a quick meal. In cities, there are a lot of fast food restaurants(餐馆). People can buy sandwiches there. Students usually have lunch at school. Many students just take a sandwich, a drink and some fruit from home. “Tea” means two things. It is a drink and a meal! Some people have afternoon tea, with sandwiches, cakes or some bread. They usually have supper between(在……之间) 6:00 p.m. and 8:00p.m., and often all the family eat together. People often get take-away meals —they buy the food and then bring(带来) it home to eat.
犇16、Many people in England have a ________ breakfast and a ________ lunch. ( )
A.big; quick B.small; quick C.big; slow D.small; slow
犇17、Students usually have lunch ________. ( )
A.at home B.at school C.outside D.in the restaurants
犇18、What don’t they have for afternoon tea? ( )
A.Sandwiches B.Chicken C.Cakes D.Bread
犇19、When do they usually have supper? ( )
A.Between 6:00 a.m. and 8:00 a.m. B.Between 6:00 p.m. and 8:00 p.m.
C.Between 6:00 p.m. and 7:00 p.m. D.Between 8:00 p.m. and 9:00 p.m.
犇20、When people get a take-away meal, they eat it ________. ( )
A.at home B.in the school C.outside D.in the restaurants
五、阅读理解
Dear Wang Bing:
My name is Peter. I’m glad to make penfriend with you. I live in the UK. Here are some photos of my friends and me. I’m tall. I have brown hair. I like running. I can run fast.
The girl in a red skirt is Jenny. She likes dancing. She can dance well. The boy with big eyes is Ken. He likes running, but he can’t run fast. The one in a black cap is Tom. He likes PE. He can jump very high. He plays basketball very well. We all like him.
My friends and I are in the same class. We go to school from Monday to Friday. We usually play basketball and football on Saturday. We sometimes have picnics or ride bikes on Sunday. We always have a good time at weekends.
犇1、Who writes this letter (信)? ( )
A.Wang Bing B.Peter C.my friends
犇2、The boy with brown hair is ________. ( )
A.Tom B.Ken C.Peter
犇3、Tom can ________. ( )
A.dance well B.run fast C.play basketball
犇4、Peter and his friends ________ play ball games on Saturday. ( )
A.always B.usually C.sometimes
犇5、Wang Bing is Peter’s ________. ( )
A.penfriend B.classmate C.brother
六、阅读理解
Mr. Brown works on a farm. Mr. Green works in a park. But they don’t know each other. Today is Sunday. Mr. Brown comes to the park. He feels tired. He wants to have a little rest. He sees a red chair under a tree over there. So he walks to the chair. Mr. Green is behind him. Mr. Green runs to the chair with a board when he sees Mr. Brown come to he chair. But Mr. Brown runs faster. When he is sitting on the chair, Mr. Brown is very happy. But Mr. Green doesn’t say anything. He gives the board in his hand to him. It says, “Wet Paint.” (油漆未干).
犇26、Where does Mr. Brown work? ( )
A.On a farm. B.In a park. C.In a school. D.In a hospital.
犇27、Do Mr. Brown and Mr. Green know each other? ( )
A.Yes, they are. B.No, they aren’t. C.Yes, they do. D.No, they don’t.
犇28、When does this story happen? ( )
A.On Sunday. B.On Monday. C.On Tuesday. D.On Wednesday.
犇29、Why does Mr. Brown come to the park? ( )
A.He wants to have a walk. B.He wants to have a swim.
C.He wants to have drink. D.He wants to have rest.
犇30、Why doesn’t Mr. Green want Mr. Brown to sit on the chair? ( )
A.Because it is too dirty. B.Because it is too cold.
C.Because it is in wet paint. D.Because it is his chair.
【参考答案】
一、阅读理解
解析:犇1、B
犇2、C
犇3、B
犇4、B
犇5、A
二、阅读理解
解析:犇6、C
犇7、D
犇8、C
犇9、D
犇10、B
【分析】这是一封信,主要讲了Jerry嘱咐Betty去国家博物馆的路线,以及注意事项。
犇6、该问题含义为贝蒂想乘什么去国家博物馆。短文中句子Take your car from your house and drive along Hongxing Street. 从家里开车沿红星街行驶。可知为汽车car,故答案为C。
犇7、该问题含义为贝蒂应该在红星街第几个路口左转。短文中句子Turn left at the third turning在第三个路口左转,可知为第三third,故答案为D。
犇8、该问题含义为博物馆在哪里?短文中句子The museum is opposite the park. 博物馆在公园的对面。可知为在公园的对面Opposite the park.,故答案为C。
犇9、该问题含义为下列的哪一个是不正确的。D. You can't see any paintings in the museum. 你在博物馆里看不到任何画。短文中句子There are lots of old things and paintings in the museum. 博物馆里有许多旧东西和画。可知与短文是不符的,故答案为D。
犇10、该问题含义为以下哪项是正确的?B. The museum closes at half past five in the afternoon. 博物馆下午五点半关门。短文中句子It is open from 9:30 am to 5:30 pm every day. 每天上午9:30到下午5:30开放。可知与短文是相符的,其它都不符,故答案为B。
【点睛】这是一道考查阅读能力的题,平时我们要多积累单词量,提高阅读能力。
三、阅读理解
解析:犇1、C
犇2、C
犇3、C
犇4、B
犇5、A
【分析】短文介绍了新学校的设施。
犇1、句意:足球场是_____。A在教学楼后面,B在右边,C在左边。根据You can see a big football playground on the left and a big restaurant on the right. 你可以在左边看到一个大足球场,在右边看到一家大餐厅。可知C选项符合题意,故选C。
犇2、句意:学校没有_____。A湖,B餐厅,C山。根据根据You can see a big football playground on the left and a big restaurant on the right. 你可以在左边看到一个大足球场,在右边看到一家大餐厅。There are three teaching buildings, there is a small lake with many fish in it. 有三座教学楼,有一个小湖,里面有很多鱼。可知学校有餐厅和湖,排除AB,故选C。
犇3、句意:学校有_____座教学楼。A四,B五,C三。根据There are three teaching buildings, there is a small lake with many fish in it. 有三座教学楼,有一个小湖,里面有很多鱼。可知C选项符合题意,故选C。
犇4、句意:图书馆在湖的_____。A在……后面,B在……旁边,C在……前面。根据Oh, there is also a nice library beside the lake. 哦,湖边还有一个不错的图书馆。可知B选项符合题意,故选B。
犇5、句意:你(们)可以在图书馆看书吗?A是的,我们可以。B不,我们不可以。C抱歉,我不知道。根据After class, we can go to the library and read the books we like.下课后,我们可以去图书馆读我们喜欢的书。可知A选项符合题意,故选A。
【点睛】
四、阅读理解
解析:犇16、A
犇17、B
犇18、B
犇19、B
犇20、A
【解析】
犇16、句意为“在英国很多人吃____早饭和____午餐。”,根据“English breakfast is a very big meal—eggs, bread, tomato soup, tea, coffee and so on. For many people, lunch is a quick meal.”可知早餐时big,午餐时quick,故选A。
犇17、句意为“学生通常____吃午饭。”,根据“Students usually have lunch at school.”可知在学校吃午饭,故选B。
犇18、句意为“他们下午茶不吃什么?”,根据“Some people have afternoon tea, with sandwiches, cakes or some bread.”可知吃的时三明治,蛋糕或一些面包没有鸡肉,故选B。
犇19、句意为“他们晚餐通常何时吃?”,根据“They usually have supper between(在……之间) 6:00 p.m. and 8:00p.m.”可知在下午6点到8点,故选B。
犇20、句意为“当人们带外卖,他们在____吃。”,根据“People often get take-away meals —they buy the food and then bring(带来) it home to eat.”可知在家里吃,故选A。
五、阅读理解
1、B
犇2、C
犇3、C
犇4、B
犇5、A
【分析】短文大意:短文介绍了彼得和他的朋友们的爱好及周末活动。
犇1、句意:谁写的这封信?A王兵,B彼得,C我的朋
解析:犇1、B
犇2、C
犇3、C
犇4、B
犇5、A
【分析】短文大意:短文介绍了彼得和他的朋友们的爱好及周末活动。
犇1、句意:谁写的这封信?A王兵,B彼得,C我的朋友们,根据短文中的My name is Peter.可知彼得写的这封信,故选B。
犇2、句意:那个棕色头发的男孩是_____。A汤姆,B肯,C彼得,根据短文中的I have brown hair. 可知那个棕色头发的男孩是彼得,故选C。
犇3、句意:汤姆会____。A舞跳得好,B跑得快,C打篮球,根据短文中的He plays basketball very well. 可知汤姆会打篮球,故选C。
犇4、句意:彼得和他的朋友们____在星期六打球。A总是,B通常,C有时,根据短文中的We usually play basketball and football on Saturday. 可知彼得和他的朋友通常在星期六打球,故选B。
犇5、句意:王兵是彼得_____。A笔友,B同学,C哥哥/弟弟,根据短文中的My name is Peter. I’m glad to make penfriend with you.可知王兵是彼得笔友,故选A。
【点睛】
六、阅读理解
26、A
犇27、D
犇28、A
犇29、D
犇30、C
【解析】
犇26、句意:布朗先生在哪里工作?由句子Mr. Brown works on a farm.可
解析:犇26、A
犇27、D
犇28、A
犇29、D
犇30、C
【解析】
犇26、句意:布朗先生在哪里工作?由句子Mr. Brown works on a farm.可以他在农场工作,故选A。
犇27、句意:布朗先生和格林先生互相认识吗?由句子Mr. Brown works on a farm. Mr. Green works in a park. But they don’t know each other可知他们互相不认识,所以是否定回答,故选D。
犇28、句意:这个故事什么时候发生的?由句子Today is Sunday.可知故事发生的时间是周日,故选A。
犇29、句意:为什么布朗先生来到公园?由句子He wants to have a little rest.可知布朗先生想要休息一下,故选D。
犇30、句意:为什么格林先生不想让布朗先生坐在椅子上?由句子Wet Paint.可知椅子上油漆没有干,所以不想让他坐在椅子上,故选C。
展开阅读全文