资源描述
英语小学五年级上学期阅读理解专项模拟培优试题测试卷(附答案)
一、阅读理解
My name is Judy. I have two aunts and two uncles.
Person
Something about her/him
Cindy is my mother’s sister. She and her husband(丈夫) are in my school. Their son and I are in the same class. Cindy is an English teacher. And her husband is a Chinese teacher. They like their jobs. And they are happy every day.
Betty is my father’s sister. She is a reporter. She works at a TV station. She says, “I have a very interesting(有趣的) job and I can meet different people every day.”
Eric is my father’s brother. He is a policeman. He thinks it is an interesting job. He loves it and he wants to help others.
Sam is my mother’s brother. He is a doctor. He works hard every day. He says, “I like my job. I like to help sick people.” His wife is a nurse. And they are at the same hospital.
犇1、_______ is an English teacher. ( )A.Cindy B.Betty C.Eric D.Sam
犇2、Where does Betty work? ( )
A.On a farm. B.At a theatre.
C.At a TV station. D.At a police station.
犇3、Who is Eric? ( )
A.Judy’s brother. B.Judy’s uncle.
C.Cindy’s husband. D.Judy’s father.
犇4、What’s Sam’s job? ( )
A.A teacher. B.A reporter. C.A doctor. D.A nurse.
犇5、Which is TRUE? ( )
A.Cindy’s daughter and Judy are in the same school.
B.Betty is a good teacher.
C.Eric doesn’t like his job.
D.Sam and his wife are at the same hospital.
二、阅读理解
Some monkeys are playing in a tree near a lake. They are having a good time. Suddenly a little monkey cries, “Look, the moon has dropped into the water (掉进了水里).”” “Get it out” says the old monkey. The little monkey hangs from the tree by his tail. Then each monkey hangs from others by their legs.
At last they get to the water, but they still cannot scoop up the moon. Another little monkey finds half a gourd (葫芦) to scoop up the moon. Aha! He gets the moon in the gourd.
At that time, all the monkeys come for the moon. But suddenly the gourd drops and the moon is broken. The monkeys are very sorry. But when they look up, they find the moon is still high up in the sky, shining brightly.
犇6、Some monkeys ______ in a tree near a lake. ( )
A.are crying B.are climbing C.are playing
犇7、The monkeys are ______. ( )
A.having dinner B.having a good time C.having supper
犇8、The little monkey hangs from the tree by ______. ( )
A.his hand B.his tail C.his arm
犇9、Each monkey hangs from others by ______. ( )
A.their legs B.their arms C.their hands
犇10、They find moon ______ still high up in the sky, shining brightly. ( )
A.is B.isn't C.can’t
三、阅读理解
Alan, Sato and Fanny are from different countries (不同的国家). They talk about how people celebrate (庆祝) Halloween in their countries.
Alan: I live in Beiing, China. We do not really celebrate Halloween here, but my friends and I sometimes watch films about ghosts (幽灵). We do not wear special clothes. We do not go to our neighbours' houses either.
Sato: I am from Tokyo (东京). We do not celebrate Halloween at home. On 31 October, people at Tokyo Disneyland (迪士尼) wear orange clothes and have a parade (游行) through the park. Everyone dresses up like cartoon characters (角色). They look very funny.
Fanny: I am from New York, the USA.Halloween is a happy day here. In October, my family buy pumpkins (南瓜) and cut out the eyes and the teeth to make lanterns (灯笼). We also buy special clothes from shops. On October 31, we dress up and knock on our neighbors' doors and say "trick or treat". Then they give us candy. We see “witches” and “ghosts” everywhere.
犇11、People in _________ celebrate Halloween at home. ( )
A.Beijing B.Tokyo C.New York
犇12、Alan and his friends sometimes _________ at Halloween. ( )
A.go to the cinema B.wear special clothes C.go to his neighbours' houses
犇13、In Tokyo, people celebrate Halloween _________. ( )
A.at home B.in the cinema C.in Disneyland park
犇14、Fanny's family make _________ at Halloween. ( )
A.special clothes B.pumpkin lanterns C.Christmas puddings
犇15、Which of the following is NOT RIGHT? ( )
A.Halloween is in October.
B.Halloween is a happy day for the people in USA.
C.At Halloween we can see witches and ghosts in every country.
四、阅读理解
阅读短文,选择正确答案。
Dad: What date is it today, Ben?
Ben: It’s 10th of September. Oh, tomorrow is my birthday.
Dad: Would you like a big cake for your birthday?
Ben: Yes, please. Can I have a cake with lots of strawberries?
Dad: Sure. Let’s put “Happy Birthday, Ben!” on the cake.
Ben: Great! Thank you, Dad.
Mum: What would you like as a birthday present, dear?
Ben: I’d like some fish, please.
Mum: What colour fish would you like?
Ben: I’d like a blue one and a yellow one, please.
Ron: A blue fish! Can I have one too, Mum?
Mum: OK, Ron. I’ll buy one for you, too.
Ron: Thank you, Mum.
犇16、Ben’s birthday is on ________. ( )
A.September 9 B.September 10 C.September 11
犇17、Ben would like a cake with ________ on it. ( )
A.apples B.strawberries C.grapes
犇18、Mother wants to give Ben ________. ( )
A.a big cake B.some fish C.some strawberries
犇19、What colour fish does Ben like? ( )
A.Blue and yellow. B.Red and yellow. C.Blue and red.
犇20、Ron can have ________ too. ( )
A.a big cake B.a blue fish C.a yellow fish
五、阅读理解
Aunt Jane’s birthday is coming. Her birthday is on the 18th of November. She will be forty years old. My father is younger than his sister. Dad and Mum are going to take me to her home. We are going to go there by train. We are leaving on Friday morning. And we are coming back on Sunday afternoon. The birthday party will be on Saturday. I am going to give my dear Aunt Jane a card. Look! I am making it now. I am using my colour pencils to draw some nice flowers on the card. I think Aunt Jane will like them very much. I am going to draw Aunt Jane a small cat on it, too. Because she likes cats. The card will be very beautiful. Dad says his sister will like it very much. I feel very happy.
犇21、Aunt Jane is ________ sister. ( )
A.my mother’s B.my father’s C.my sister’s
犇22、Aunt Jane will be ________ years old. ( )
A.40 B.44 C.14
犇23、I’m going to give my aunt ________. ( )
A.a cat B.a card C.some flowers
犇24、We are going there ________. ( )
A.on Friday B.on Saturday C.on Sunday
犇25、It will be a ________ trip. ( )
A.one-day B.two-day C.three-day
六、阅读理解
It is Jimmy’s birthday today. He is five years old. He gets many birthday presents from his family and one of them is a nice big drum (鼓).
“Who gives him that drum?” his father asks.
“His grandfather,” answers Jimmy’s mother.
Jimmy likes his drum very much. He often makes a terrible (可怕的) noise with it, but his mother doesn’t say anything about it. His father is not at home. He is working in a school. So he doesn’t hear the noise.
But one of the neighbours (邻居) does not like the noise. So one morning she takes a knife (刀) and goes into Jimmy’s room. Jimmy is making a noise with the drum. She says to him, “Hello, Jimmy. Do you know there is something very nice in your drum? Here’s a knife. Open the drum and let’s find it.” Jimmy is very happy to get the knife.
犇26、—How old is Jimmy? ( )
—He’s ______.
A.5 B.4 C.15
犇27、______ gives Jimmy the drum. ( )
A.His father B.His neighbor C.His grandfather
犇28、What does Jimmy’s father do? ( )
A.An engineer B.A worker C.A teacher
犇29、—What does the word “noise” mean in Chinese? ( )
—______.
A.哭声 B.噪音 C.叫声
犇30、______ opens the drum with the knife. ( )
A.Jimmy B.Jimmy’s father C.Jimmy’s neighbour
【参考答案】
一、阅读理解
解析:犇1、A
犇2、C
犇3、B
犇4、C
犇5、D
【导语】本文讲述了茱迪的姑姑,阿姨,叔叔和舅舅的职业。
犇1、句意:_____是英语老师。根据“Cindy is an English teacher. ”可知辛迪是英语老师。故选A。
犇2、句意:贝蒂在哪里工作?A在农场上。B在剧院。C在电视台。D在警察局。根据“She is a reporter. She works at a TV station. ”可知是在电视台。故选C。
犇3、句意:埃里克是谁?A茱迪的哥哥。B茱迪的叔叔。C辛迪的丈夫。D茱迪的爸爸。根据“Eric is my father’s brother.”可知他是茱迪的叔叔。故选B。
犇4、句意:萨姆是做什么工作的?A老师。B记者。C医生。D护士。根据“Sam is my mother’s brother. He is a doctor.”可知他是医生。故选C。
犇5、句意:哪一个是正确的?A辛迪的女儿和朱迪在同一所学校。B贝蒂是一位好老师。C埃里克不喜欢他的工作。D萨姆和他妻子在同一家医院。根据“He is a doctor. He works hard every day. He says, “I like my job. I like to help sick people.” His wife is a nurse. And they are at the same hospital.”可知D选项正确,故选D。
二、阅读理解
解析:犇6、C
犇7、B
犇8、B
犇9、A
犇10、A
【分析】该篇主要讲述了猴子捞月的故事。
犇6、句意:一些猴子在湖边的树上____。A正在哭,B正在爬,C正在玩。根据Some monkeys are playing in a tree near a lake.可知一些猴子在湖边的树上玩耍,故选C。
犇7、句意:猴子____。A吃晚餐,B玩的开心,C吃早餐。根据They are having a good time.可知猴子们玩的很开心,故选B。
犇8、句意:小猴子用____挂在树上。A它的手,B它的尾巴,C它的胳膊。根据The little monkey hangs from the tree by his tail.可知小猴子用尾巴挂在树上,故选B。
犇9、句意:每只猴子都用___吊在别的猴子身上。A它们的腿,B它们的胳膊,C它们的手。根据Then each monkey hangs from others by their legs.可知每只猴子都用腿吊在别的猴子身上,故选A。
犇10、句意:他们发现月亮仍然高高___天空中,明亮地闪耀着。A是,B不是,C不能。根据they find the moon is still high up in the sky, shining brightly.可知他们发现月亮仍然高高挂在天空中,明亮地闪耀着,故选A。
三、阅读理解
解析:犇11、C
犇12、A
犇13、C
犇14、B
犇15、C
【分析】本文介绍了三个国家的人如何庆祝万圣节。
犇11、句意:在_____的人在家庆祝万圣节。A北京,B东京,C纽约。根据On October 31, we dress up and knock on our neighbors' doors and say "trick or treat". 10月31日,我们盛装打扮,敲邻居家的门,说“不给糖就捣蛋”。可知纽约人在家里庆祝万圣节。故选C。
犇12、句意:艾伦和他的朋友有时在万圣节______。A去看电影,B穿特别的衣服,C去他的邻居家。根据We do not really celebrate Halloween here, but my friends and I sometimes watch films about ghosts. 我们这里并不是真的庆祝万圣节,但我和我的朋友有时会看关于幽灵的电影。A选项符合题意,故选A。
犇13、句意:在东京,人们_____庆祝万圣节。A再加,B在电影院,C在迪士尼公园。根据On 31 October, people at Tokyo Disneyland wear orange clothes and have a parade through the park. 10月31日,东京迪斯尼乐园的人们穿橙色的衣服,在公园里游行。可知C选项符合题意,故选C。
犇14、句意:梵妮的家人在万圣节制作_____。A特别的服装,B南瓜灯,C圣诞布丁。根据In October, my family buy pumpkins and cut out the eyes and the teeth to make lanterns. 十月,我家买了南瓜,剪出眼睛和牙齿做灯笼可知. 可知B选项符合题意,故选B。
犇15、句意:以下哪一个是不正确的?A万圣节在十月。B万圣节对美国人来说是欢乐的一天。C在万圣节,我们在每个国家都可以看到女巫和幽灵。根据On October 31, we dress up and knock on our neighbors' doors and say "trick or treat". 10月31日,我们盛装打扮,敲邻居家的门说“不给糖就捣蛋”。可知万圣节在十月,A选项正确。根据I am from New York, the USA. Halloween is a happy day here. 我来自美国纽约。万圣节在这里是快乐的一天。可知B选项正确。排除AB,故选C。
四、阅读理解
解析:犇16、C
犇17、B
犇18、B
犇19、A
犇20、B
【导语】本文主要是本和父母关于生日礼物的对话。
犇16、句意:本的生日在_______。A九月九日,B九月十日,C九月十一日。根据“Ben: It’s 10th of September. Oh, tomorrow is my birthday.”本:今天是九月十日。哦,明天是我的生日。可知本的生日在九月十一日。C选项符合题意,故选C。
犇17、句意:本想要一个有______的蛋糕。A苹果,B草莓,C葡萄。根据“Ben: Yes, please. Can I have a cake with lots of strawberries?”本:是的,请。我能有一个带草莓的蛋糕吗?B选项符合题意,故选B。
犇18、句意:妈妈想给本_______。A一个大蛋糕,B一些鱼,C一些草莓。根据“Mum: What would you like as a birthday present, dear? Ben: I’d like some fish, please.”妈妈:亲爱的,你想要什么生日礼物?本:我想要一些鱼。可知B选项符合题意,故选B。
犇19、句意:本喜欢什么颜色的鱼?A蓝色和黄色的。B红色和黄色的。C蓝色和红色的。根据“Ben: I’d like a blue one and a yellow one, please.”本:我想要一条蓝色的和一条黄色的。可知A选项符合题意,故选A。
犇20、句意:罗恩也可以有______。A一个大蛋糕,B一条蓝色的鱼,C一条黄色的鱼。根据“Ron: A blue fish! Can I have one too, Mum? Mum: OK, Ron. I’ll buy one for you, too.”罗恩:一条蓝色的鱼!我能有一条吗,妈妈?妈妈:好的,罗恩。我也会给你买一条。可知B选项符合题意,故选B。
五、阅读理解
21、B
犇22、A
犇23、B
犇24、A
犇25、B
【分析】本文讲述了作者姑姑的生日快到了,他们一家要去姑姑家的故事。
犇21、句意:珍姑妈是_____妹妹
解析:犇21、B
犇22、A
犇23、B
犇24、A
犇25、B
【分析】本文讲述了作者姑姑的生日快到了,他们一家要去姑姑家的故事。
犇21、句意:珍姑妈是_____妹妹。A我妈妈的,B我爸爸的,C我姐姐的,根据My father is younger than his sister.可知是作者爸爸的妹妹。故选B。
犇22、句意:珍姑姑将_____岁了。根据She will be forty years old. 可知她将四十岁了。故选A。
犇23、句意:我打算给我姑姑_____。A一只猫,B一张卡片,C一些花,根据I am going to give my dear Aunt Jane a card.可知是卡片。故选B。
犇24、句意:我们打算_____去那。A在星期五,B在星期六,C在星期日,根据We are leaving on Friday morning. 可知是在星期五的早上离开。故选A。
犇25、句意:它将是一次_____旅行。A一天的,B两天的,C三天的,根据We are leaving on Friday morning. And we are coming back on Sunday afternoon.可知是两天的旅行。故选B。
【点睛】
六、阅读理解
26、A
犇27、C
犇28、C
犇29、B
犇30、A
【导语】本文讲述了一个叫做Jimmy的小孩子在5岁生日的时候收到一个生日礼物——鼓,Jimmy很喜欢这个
解析:犇26、A
犇27、C
犇28、C
犇29、B
犇30、A
【导语】本文讲述了一个叫做Jimmy的小孩子在5岁生日的时候收到一个生日礼物——鼓,Jimmy很喜欢这个鼓,每天会敲。因此他也制造了很多噪音,但他父母并未制止他。最后一个邻居用一个办法让Jimmy不再制造噪音。
犇26、问句句意:—Jimmy几岁了?—他_____。根据He is five years old.他五岁了。可知Jimmy5岁了。故选A。
犇27、句意:_____送给了Jimmy鼓。根据妈妈的回答His grandfather。他的爷爷。可知是爷爷grandfather送给他的。故选C。
犇28、问句句意:Jimmy的爸爸是做什么的?根据He is working in a school.他在学校工作。可知他的爸爸是一名老师teacher。故选C。
犇29、问句句意:“noise”这个词的汉语意思是什么?根据整篇文章含义可以推断出noise是噪音,故选B。
犇30、句意:_____用刀子打开了鼓。Jimmy is very happy to get the knife.Jimmy很开心拿到了刀子。可推测是Jimmy自己打开了鼓。故选A。
展开阅读全文