资源描述
一、阅读理解
The Monkey King goes to India (印度) with his master (师父) Xuanzang. On their way they meet a girl. The Monkey King can see she is a demon (妖怪), So he kills her with his stick (棒). Then, an old woman comes along. She says she cannot find her daughter. The Monkey King kills her too because she is the demon. After that, an old man comes. He says he cannot find his wife (妻子) and daughter. The Monkey King kills him too because he is also the demon. Xuanzang thinks the Monkey King kills three people. He is very sad and angry. He lets him go away.
犇1、The Monkey King goes to _________ with his master. ( )
A.Australia B.India C.Canada
犇2、First the Monkey King and his master meet a(n) _________ on their way.( )
A.girl B.old woman C.old man
犇3、Finally the Monkey King and his master meet a(n) _________. ( )
A.girl B.old woman C.old man
犇4、There is/are _________ in the story. ( )
A.one demon B.two demons C.three demons
犇5、Xuanzang _________ the Monkey King. ( )
A.can understand B.can’t understand C.can know
二、阅读理解
People make old things into new things. This is called recycling. People can recycle only some materials(材料), such as(例如) paper, glass, plastics, clothing, computers, mobile phones and metal(金属).
Food cannot be recycled. How do students recycle at school? Students make recycling boxes for cans, glass bottles and paper. They try to use recycled things. Recycling is good for our Earth. We should protect the Earth.
犇1、Recycling is making _______ things into _______ things. ( )
A.old; new B.new; old C.new; new
犇2、______ can be recycled. ( )
A.Fruit B.Metal C.Drinks
犇3、_______ cannot be recycled. ( )
A.Glass B.Paper C.Food
犇4、Students make _______ for cans, glass bottles and paper. ( )
A.recycling paper B.recycling boxes C.recycling clue
犇5、Which is the best title(题目)? ( )
A.Recycling. B.Protecting. C.Saving.
三、阅读理解
Halloween is an interesting holiday in Western countries. It's on October 31st. In the evening, children dress up as fairies, heroes, animals and so on(等等). They play the game “Trick or treat?”, “Treat" means to give children sweets or presents. Children will wear masks(面具) and go from house to house and say, “Trick or treat?”. If someone does not give them sweets or presents, they will play a trick on that person later. Nowadays, no one gets tricks. All the children receive lots of sweets.
Parties are also popular in the evening. People go to parties in costumes(服装) and play different games. People also listen to ghost stories and watch scary movies(恐怖电影). Pumpkins are also a symbol(象征) of Halloween. Many people put pumpkin lanterns in front of their houses at Halloween. They make the pumpkins look like faces and put candles in them.
犇11、Halloween is an interesting holiday for children in _______. ( )
A.China B.Japan C.the US
犇12、When do children play “Trick or treat”? _______ ( )
A.In the evening. B.In the morning. C.In the afternoon
犇13、What do people usually put in front of their houses on October 31st? ( )
A.Big trees. B.Some presents. C.Pumpkin lanterns.
犇14、Now at Halloween, all the children receive lots of _______. ( )
A.masks B.sweets C.costumes
犇15、What's the meaning of the underlined phrase “dress up” in the passage? ( )
A.穿衣服 B.赶走 C.装扮
四、阅读理解
On October 16th, Shenzhou-13 carried three taikonauts (中国宇航员) into space. They are Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfiu. They will live and work in space for six months.
The life in space station (太空站) is quite different from the earth. The taikonauts must keep the food in a special way in the space. But there is a special space kitchen, they can eat fresh apples. In space, water is precious (珍贵的), so the taikonaus have to save water. They can’t take a hot bath as we do on the earth, but they can wash face and hair with special shampoo. Sleeping in space is much interesting. The taikonauts should sleep in a seeping bag. They can sleep anywhere if they like.
There is WiFi in the space station. Taikonauts can talk with people on the earth. They also can make video calls with their families. On December 9th, the taikonauts gave a “Tiangong class” for the students on the earth. Students watched and learned a lot.
Spring Festival is coming, and three taikonauts will enjoy the festival in space for the first time. What will they do? We can see them on TV and find out.
犇16、There are __________ taikonauts in the space station. ( )
A.6 B.11 C.3
犇17、In space, the taikonauts can __________. ( )
A.eat fresh apples
B.sleep on the bed
C.take a hot bath as we do on the earth
犇18、The word “save” here means __________. ( )
A.节约 B.拯救 C.使用
犇19、The “Tiangong class” was on __________. ( )
A.October 16th B.December 9th C.Spring Festival
犇20、From the passage we know: __________. ( )
A.The life in space is quite different from the earth
B.There is no kitchen in the space station
C.Three taikonauts will go home on Spring Festival
五、阅读理解
Last weekend, we went to a park for a picnic. It was sunny. We had lunch at about twelve o'clock. The food was very good. But we didn’t have anything to drink. Lily had some money. So she went to buy some drink. We waited for a long time, but she wasn’t back. Tom said, “Let’s look for her.” Under a big tree, we found her. She was sitting under the tree. “I hurt my foot,” Lily said. We took her to the hospital. The doctor said her injury(伤)was not serious(严重的).
犇21、They went to the park for ________. ( )
A.a picnic B.a party C.a visit
犇22、Lily had ________. ( )
A.something to drink. B.some bread C.some money
犇23、Lily went to buy some ________. ( )
A.food B.drink C.bread
犇24、Where was Lily?( )
A.Under the tree. B.In the cave. C.In the tree.
犇25、Why was Lily sitting under the tree? ( )
A.She was tired. B.She was looking for the money.
C.She hurt her foot.
六、阅读理解
Helen: May I come in?
Doctor: Come in and sit down, please.
Helen: Thank you.
Doctor: What’s the matter?
Helen: I’ve got a bad headache and a high fever.
Doctor: Let me have a look. OK, I see. You’ve got a cold. Here is some medicine for you. Have a good rest and drink warm water.
Helen: Thank you, doctor.
犇26、Where is Helen? ( )
A.She’s at school. B.She’s in the hospital.
犇27、What’s wrong with her? ( )
A.She’s got a headache and a high fever. B.She’s got a backache.
犇28、What should Helen do? ( )
A.Eat some fruit. B.Take some medicine and go to bed.
犇29、Can Helen eat an ice cream? ( )
A.Yes, she can. B.No, she can’t.
犇30、How can we help Helen? ( )
A.We can give her some fruit. B.We can give her some toys.
【参考答案】
一、阅读理解
解析:犇1、B
犇2、A
犇3、C
犇4、A
犇5、B
【解析】短文大意:孙悟空三打白骨精的故事。
犇1、句意:美猴王和他的师傅去了_____。根据The Monkey King goes to India (印度) with his master (师父) Xuanzang. 可知他们去了西藏。故选B。
犇2、句意:起初,美猴王和他的师傅在路上遇上了_____。根据 On their way they meet a girl.可知遇到了一个女孩。故选A。
犇3、句意:最后,美猴王和他的师傅遇见了_____。根据After that, an old man comes.可知最后他们遇到了一个老头。故选C。
犇4、句意:这个故事里有______。根据故事内容可知女孩,老太太和老头是同一个妖怪。故选A。
犇5、句意:玄奘______美猴王。根据Xuanzang thinks the Monkey King kills three people. He is very sad and angry. He lets him go away.可知他不了解美猴王。故选B。
【点睛】
二、阅读理解
解析:犇1、A
犇2、B
犇3、C
犇4、B
犇5、A
【导语】本文讲了回收利用。
犇1、句意:回收就是把旧东西变成新东西。A旧的;新的,B新的;旧的;C新的;新的。根据People make old things into new things. This is called recycling.,可知回收就是把旧东西变成新东西,故选A。
犇2、句意:_____可以回收利用。A水果,B金属,C饮料,根据People can recycle only some materials(材料), such as(例如) paper, glass, plastics, clothing, computers, mobile phones and metal(金属).,可知金属可以回收利用,故选B。
犇3、句意:______不可以回收利用。A玻璃,B纸,C食物,根据Food cannot be recycled.,可知食物不可以回收利用,故选C。
犇4、句意:学生们为易拉罐、玻璃瓶和纸张制作______。A回收纸,B回收箱,C回收线索,根据Students make recycling boxes for cans, glass bottles and paper.,可知学生们为易拉罐、玻璃瓶和纸张制作回收箱,故选B。
犇5、句意:最好的标题是哪个?A回收利用,B保护。C拯救。全文主要讲了回收利用,故选A。
三、阅读理解
解析:犇11、C
犇12、A
犇13、C
犇14、B
犇15、C
【导语】本文讲述了西方的节日——万圣节。
犇11、句意:在_____对于孩子们来说万圣节是一个有趣的假期。A中国,B日本,C美国,根据Halloween is an interesting holiday in Western countries. In the evening, children dress up as fairies, heroes, animals and so on(等等). 可知是在西方国家。故选C。
犇12、句意:孩子们什么时候玩“不给糖就捣蛋”?A在晚上。B在早上。C在下午。根据In the evening, children dress up as fairies, heroes, animals and so on(等等). They play the game “Trick or treat?”, “Treat" means to give children sweets or presents.可知是在晚上。故选A。
犇13、句意:在十月三日人们通常在他们的房前放什么?A大树。B一些礼物。C南瓜灯。根据 Many people put pumpkin lanterns in front of their houses at Halloween.可知是南瓜灯。故选C。
犇14、句意:现在在万圣节,所有的孩子都会收到很多______。A面具,B糖果,C服装,根据All the children receive lots of sweets.可知是糖果。故选B。
犇15、句意:划线词组“dress up”在短文中是什么意思?根据短文内容可知是装扮的意思,故选C。
四、阅读理解
解析:犇16、C
犇17、A
犇18、A
犇19、B
犇20、A
【分析】本文讲述了中国的三个太空人在太空站的生活。
犇16、句意:太空站有_____太空人。根据On October 16th, Shenzhou-13 carried three taikonauts (中国宇航员) into space. 可知是三个。故选C。
犇17、句意:在太空中,太空人可以______。A吃新鲜的苹果,B在床上睡觉,C像我们在地球上一样洗热水澡,根据But there is a special space kitchen, they can eat fresh apples.可知他们能吃到新鲜的苹果。故选A。
犇18、句意:单词save在这的意思是______。In space, water is precious (珍贵的), so the taikonaus have to save water. 可知在太空中水是很珍贵的,所以太空人必须节约用水。故选A。
犇19、句意:天宫课堂在______。A10月16日,B10月9日,C春节,根据On December 9th, the taikonauts gave a “Tiangong class” for the students on the earth. 可知是10月9日。故选B。
犇20、句意:从这篇文章我们知道_______。A太空中的生活与地球完全不同,B在太空站没有厨房,C三个太空人将在春节回家,根据The life in space station (太空站) is quite different from the earth. 可知太空站的生活与地球上是完全不同的。故选A。
【点睛】
五、阅读理解
21、A
犇22、C
犇23、B
犇24、A
犇25、C
【解析】
犇21、该空所在题句意为他们去公园干什么。短文中Last weekend, we went t
解析:犇21、A
犇22、C
犇23、B
犇24、A
犇25、C
【解析】
犇21、该空所在题句意为他们去公园干什么。短文中Last weekend, we went to a park for a picnic. 上周末,我们去公园野餐。可知为A。故答案为A。
犇22、该空所在题句意为莉莉有什么?短文中Lily had some money.莉莉有钱。可知为C。故答案为C。
犇23、该空所在题句意为莉莉去买了些什么?短文中she went to buy some drink. 她去买了些饮料。可知为B。故答案为B。
犇24、该空所在题句意为莉莉在哪儿?短文中She was sitting under the tree.她坐在树下。可知为A。故答案为A。
犇25、该空所在题句意为莉莉为什么坐在树下?短文中I hurt my foot,” Lily said. “我伤了脚,”莉莉说。可知为C。故答案为C。
【点睛】该题主要考查阅读理解,平时我们要多练习,扎实基础。
六、阅读理解
26、B
犇27、A
犇28、B
犇29、B
犇30、A
【解析】
犇26、问题句意为海伦在哪儿?通读海伦和医生的对话可知海伦生病了,所以她是在医院里。A. 她在
解析:犇26、B
犇27、A
犇28、B
犇29、B
犇30、A
【解析】
犇26、问题句意为海伦在哪儿?通读海伦和医生的对话可知海伦生病了,所以她是在医院里。A. 她在学校。B.她在医院。故选B。
犇27、问题句意为她怎么啦?根据短文I’ve got a bad headache and a high fever. 可知她头痛,并且发烧了。故选A。
犇28、问题句意为海伦应该做什么?根据Here is some medicine for you. Have a good rest and drink warm water.可知生病之后应该吃药,好好休息并且多喝水。A.吃一些水果。B.吃药并且上床睡觉。故选B。
犇29、问题句意为海伦能吃冰激凌吗?生病之后是不能吃冰激凌的,这是常识,故选B。
犇30、问题句意为我们能怎样帮助海伦?A我们能给她一些水果。B我们能给她一些玩具。根据常识,我们可以给她吃一些水果,故选A。
展开阅读全文