资源描述
北师大版小学英语六年级上学期阅读理解专项复习综合试题测试题(带答案)
一、阅读理解
It was Sunday. Jim did not have to go to school. So he helped his father in the garden (花园). After two hours in the garden, he was tired. He went in the room and took out an ice-cream from the fridge (冰箱). He asked his father if he felt thirsty (口渴). And if he said yes he would bring him a bottle of Cola. But his father said no. And he told Jim when he was young he often helped his parents with the work on the farm. Sometimes the weather was hot and sometimes it was cold and windy. But he never gave up even if he was hungry or thirsty. He thought a real man could stand everything that others couldn’t bear.
1、What did Jim do on Sunday? ( )
A.Helped his parents with the farm work. B.Helped his father in the garden in his house.
C.Watched TV all day. D.Went to school.
2、Can you guess how the weather was then? ( )
A.Cold and windy. B.Very hot.
C.Rainy. D.Snowy.
3、Did his father work on the farm when he was young? ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t.
C.We don’t know. D.No, he wasn’t.
4、Did his father drink Cola? ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t.
C.He drank a little. D.He ate an ice-cream.
5、Why did Jim help his father work in the garden? ( )
A.Because he didn’t have to go to school. B.Because his family was poor.
C.Because he liked doing housework. D.Because his father made him do it.
二、阅读理解
Dear friend,
My name is Jack and I'm happy to be your new pen pal. Let me tell you something about my family. My father is a doctor. He works in a hospital. He likes playing chess. My mother is a teacher in our school. We go to school by car every day. I am a primary school student (小学生). I like playing football. I am good at it and I want to be a football player.
I love my family and we are happy together.
Hope to see you soon.
Yours,
Jack
6、What does Jack's father do? ( )
A.He is a fisherman. B.He is a doctor. C.He is a teacher.
7、What’s Jack’s father’s hobby? ( )
A.He likes playing football. B.He likes playing chess. C.He likes playing basketball.
8、Where does Jack's mother work? ( )
A.She works in a hospital. B.She works in a gym. C.She works in a school.
9、What’s Jack’s hobby? ( )
A.He likes singing. B.He likes playing football. C.He likes reading stories.
10、How does Jack go to school? ( )
A.He goes to school by car. B.He goes to school by bus. C.He goes to school on foot.
三、阅读理解
The e-schoolbag
Heavy schoolbags are bad for students’ health. Now the e-schoolbag will help students.
In fact, the e-schoolbag is a computer for students. It is small and light, but it can store (存储) many things for students, such as textbooks and exercises. Students can also use chips. They can put the right chip into the e-schoolbag and read the textbooks page by page on the screen. Students can also use the e-schoolbag to take notes or send emails to their teachers.
Some people say the e-schoolbag is good for students’ study, but some people say it’s not good for students’ eyes. I think time will tell us the result.
11、The e-schoolbag is a(n) __________. ( )
A.computer B.mobile phone C.e-book
12、The e-schoolbag is __________. ( )
A.light and big B.big and heavy C.small and light
13、Students can use __________ to store textbooks. ( )
A.chips B.paper C.exercise books
14、Students can use the e-schoolbag to __________. ( )
A.talk with their friends
B.make chips
C.read textbooks and take notes
15、Which of the following is TRUE? ( )
A.We can’t buy the e-schoolbag now.
B.The e-schoolbag may be bad for students’ eyes.
C.All parents don’t like the e-schoolbag.
四、阅读理解
Here is my new year plan. I will listen to the teachers carefully in class. I will do my homework carefully. I will study hard so that I can get good grades. I will spend more time on English because I am weak in my spoken language. Sometimes I am shy to speak in front of the class. I will try my best to help more people. I am going to do more sports. It's a good way to keep healthy. I will help my parents do more housework and I will help my classmates with their lessons, too.
16、I will listen to the ______ carefully. ( )
A.grandparents B.teachers C.parents
17、I'm not good at ______. ( )
A.English B.Chinese C.maths
18、I am shy to speak ______ the class. ( )
A.in B.behind C.in front of
19、I will help ______ to do housework. ( )
A.teachers B.parents C.students
20、I am going to ______ to keep healthy. ( )
A.do more sports B.do housework C.help my classmates
五、阅读理解
The Browns are the Smiths' neighbours. Mr Brown's name is John. But when his neighbours talk about him, they call him“Mr Going-to-do". Do you know why? Mr Brown always says he is going to do something, but he never does it.
Every Saturday Mr Brown goes to the Smiths' back door and talks to Mr Smith.
“I'm going to clean my house today,” he says, or “I'm going to wash my car tomorrow,” or “These trees in front of my house are too big. I'm going to cut them down next week.” But Mr Smith knows his neighbour isn't going to do these things.
Mr Smith often says to his only child Dick, “Are you going to do anything? Then do it.
Don't become another Mr Going-to-do.”
21、Mr Brown and Mr Smith are _________. ( )
A.brothers B.wins C.neighbours
22、Who is “Mr Going-to-do”? ( )
A.Mrs Brown. B.Mr Smith. C.John.
23、Why do people call Mr Brown “Mr Going-to-do"? ( )
A.Because he is always going to do something.
B.Because he often says something but never does it.
C.Because he is always busy.
24、How often does Mr Brown do the housework? ( )
A.Always. B.Never. C.Usually.
25、Which of the following is RIGHT? ( )
A.Mr Brown works harder than Mr Smith.
B.It's easier for Mr Brown to say than to do something.
C.Mr Smith wants his son to learn from John.
六、阅读理解
Today was a bad day and a good day. Here is the bad news. I went to school by taxi. It was about 8 o'clock. It was time for English class. I forgot my bag in the taxi. When I ran to the taxi, the driver was gone.
I had my English class without(无) the book. I was sad. After class, my Chinese teacher came into the classroom. She had a bag in her hand. It was like mine. And it was my bag. The driver came back again. He gave the bag to my teacher. I was happy.
26、I forgot my ________ in the taxi. ( )
A.bag B.keys C.money
27、I had an English class in the ________. ( )
A.afternoon B.evening C.morning
28、I had my English class ________ the book. ( )
A.with B.without C.use
29、The driver gave my bag to my ________ teacher. ( )
A.English B.Chinese C.maths
30、Today was a ________ day. ( )
A.good B.bad C.A and B
【参考答案】
一、阅读理解
1、B
2、B
3、A
4、B
5、A
【导语】本文主要讲述了周日吉姆帮助父亲在花园里干活的事情。
1、句意:周日吉姆做了什么?A选项“帮助父母干农活。
解析:1、B
2、B
3、A
4、B
5、A
【导语】本文主要讲述了周日吉姆帮助父亲在花园里干活的事情。
1、句意:周日吉姆做了什么?A选项“帮助父母干农活。”B选项“帮助父亲在家里的花园里干活。”C选项“看一整天电视。”D选项“去学校。”根据文中“So he helped his father in the garden”可知周日吉姆帮助父亲在家里的花园里干活,故选B。
2、句意:你能猜到当时的天气吗?A选项“寒冷多风的天气。”B选项“非常炎热。”C选项“下雨的天气。”D选项“下雪的天气。”根据文中“He went in the room and took out an ice-cream from the fridge.”可猜测天气非常炎热,故选B。
3、句意:他父亲年轻时在农场工作吗?A选项“是的,他在。”B选项“不,他不在。”C选项“我们不知道。”D选项“不,他不是。”根据文中“And he told Jim when he was young he often helped his parents with the work on the farm.”可知他父亲年轻时在农场工作,故选A。
4、句意:他爸爸喝可乐了吗?A选项“是的,他喝了。”B选项“不,他没喝。”C选项“他喝了一点。”D选项“他吃了个冰激凌。”根据文中“And if he said yes he would bring him a bottle of Cola. But his father said no.”可知他爸爸没有喝可乐,故选B。
5、句意:吉姆为什么帮他父亲在花园里干活?A选项“因为他不用去上学。”B选项“因为他的家庭很穷。”C选项“因为他喜欢做家务。”D选项“因为他父亲逼他这么做的。”根据文中“Jim did not have to go to school. So he helped his father in the garden.”可知吉姆帮他父亲在花园里干活是因为他不用去上学,故选A。
二、阅读理解
6、B
7、B
8、C
9、B
10、A
【分析】本文主要介绍了杰克的家人。
6、句意:杰克的爸爸是做什么的?A他是个渔夫。B他是一名医生。C他是一名老
解析:6、B
7、B
8、C
9、B
10、A
【分析】本文主要介绍了杰克的家人。
6、句意:杰克的爸爸是做什么的?A他是个渔夫。B他是一名医生。C他是一名老师。根据My father is a doctor.,可知杰克的爸爸是一名医生,故选B。
7、句意:杰克爸爸的爱好是什么?A他喜欢踢足球。B他喜欢下象棋。C他喜欢打篮球。根据He likes playing chess.,可知杰克爸爸的爱好是下象棋,故选B。
8、句意:杰克的妈妈在哪工作?A她在医院工作。B她在体育馆工作。C她在学校工作。根据My mother is a teacher in our school.,可知杰克的妈妈在学校工作,故选C。
9、句意:杰克的爱好是什么?A他喜欢唱歌。B他喜欢踢足球。C他喜欢读故事。根据I like playing football.,可知杰克的爱好是踢足球,故选B。
10、句意:杰克怎么去上学?A他坐车去上学。B他乘公共汽车去上学。C他步行去上学。根据We go to school by car every day.,可知杰克坐车去上学,故选A。
【点睛】
三、阅读理解
11、A
12、C
13、A
14、C
15、B
【分析】短文大意:主要讨论电子书包的好处和坏处。
11、句意:电子书包是一个___。由短文In fac
解析:11、A
12、C
13、A
14、C
15、B
【分析】短文大意:主要讨论电子书包的好处和坏处。
11、句意:电子书包是一个___。由短文In fact, the e-schoolbag is a computer for students. 可知电子书包是一个电脑,A电脑,B移动电话,C电子书,故选A。
12、句意:电子书包___。由短文It is small and light, but it can store (存储) many things for students, such as textbooks and exercises.可知电子书包又小又轻,结合选项C符合题意,故选C。
13、句意:学生们可以使用___来存储课本。由短文They can put the right chip into the e-schoolbag and read the textbooks page by page on the screen. 可知学生们可以用芯片储存课本,A芯片,B纸,C练习本,故选A。
14、句意:学生们可以使用电子书包___。由短文They can put the right chip into the e-schoolbag and read the textbooks page by page on the screen. Students can also use the e-schoolbag to take notes or send emails to their teachers.可知学生们可以用电子书包读课本和记笔记,结合选项C符合题意,故选C。
15、句意:下列哪个是正确的?A我们现在不能买电子书包。结合短文电子书包应可以买到。B电子书包也许对孩子的眼睛有坏处。由短文The e-schoolbag may be bad for students’ eyes.可知电子书包也许对孩子们眼睛有害。C所有的父母都不喜欢电子书包。结合短文可知并不是所有的父母都不喜欢电子书包,故选B。
【点睛】
四、阅读理解
16、B
17、A
18、C
19、B
20、A
【分析】短文大意:短文介绍了我的新年计划。
16、句意:我会认真听____。A祖父母;B老师;C父母;
解析:16、B
17、A
18、C
19、B
20、A
【分析】短文大意:短文介绍了我的新年计划。
16、句意:我会认真听____。A祖父母;B老师;C父母;根据短文中的 I will listen to the teachers carefully in class.可知我会认真听老师讲课,故选B。
17、句意:我不擅长____。A英语;B语文;C数学;根据短文中的I will spend more time on English because I am weak in my spoken language. 可知我不擅长英语,故选A。
18、句意:我羞于在班____讲话。A在……里;B在……后面;C在……前面;根据短文中的Sometimes I am shy to speak in front of the class. 可知我羞于在全班前面讲话,故选C。
19、句意:我将帮助我的____做家务。A老师;B父母;C学生;根据短文中的I will help my parents do more housework and I will help my classmates with their lessons, too.可知我将帮助我的父母做家务,故选B。
20、句意:我要_____来保持健康。A做更多的运动;B做家务;C帮助我的同学;根据短文中的 I am going to do more sports. It's a good way to keep healthy. 可知我要做更多的运动来保持健康,故选A。
【点睛】
五、阅读理解
21、C
22、C
23、B
24、B
25、B
【分析】短文主要讲述了布朗先生被称为打算去做先生。
21、句意:布朗先生和史密斯先生是________
解析:21、C
22、C
23、B
24、B
25、B
【分析】短文主要讲述了布朗先生被称为打算去做先生。
21、句意:布朗先生和史密斯先生是__________。A兄弟,B赢者,C邻居。根据文中句子The Browns are the Smiths' neighbours.可知他们是邻居,故选C。
22、句意:谁是打算去做先生?A布朗夫人。B史密斯先生。C约翰。根据文中句子Mr Brown's name is John. But when his neighbours talk about him, they call him“Mr Going-to-do". 可知约翰被称为打算去做先生,故选C。
23、句意:为什么人们称布朗先生是打算去做先生?A因为他总是打算做些事情。B因为他经常说些什么,但从来不做。C因为他总是忙碌的。根据文中句子Mr Brown always says he is going to do something, but he never does it.可知他被称为打算去做先生是因为他总是打算做些事情,但总是不做,故选B。
24、句意:布朗先生多久做一次家务?A总是。B从不。C通常。根据文中句子But Mr Smith knows his neighbour isn't going to do these things.可知他从来不做家务,故选B。
25、句意:史密斯先生想他的儿子学习约翰。A布朗先生比史密斯先生工作更努力。B对布朗先生来说,说起来容易做起来难。C史密斯先生想让他的儿子向约翰学习。根据文中内容可知对于布朗先生来说说起来比做起来容易,故选B。
六、阅读理解
26、A
27、C
28、B
29、B
30、C
【分析】
26、句意:我把______忘在出租车里了。A书包,B钥匙,C钱,根据I forgot my
解析:26、A
27、C
28、B
29、B
30、C
【分析】
26、句意:我把______忘在出租车里了。A书包,B钥匙,C钱,根据I forgot my bag in the taxi.我把书包忘在出租车里了。故选A。
27、句意:在_____我有一节英语课。A下午,B晚上,C上午,根据It was about 8 o'clock. It was time for English class.大约是8点钟。该上英语课了。故选C。
28、句意:我上英语课时没有书。A带,B没有,C用,根据I had my English class without(无) the book.我上英语课时没有书。故选B。
29、句意:司机把我的书包给了我的_____老师。A英语,B语文,C数学,根据After class, my Chinese teacher came into the classroom. She had a bag in her hand.下课后,我的语文老师走进教室。她手里拿着一个书包。故选B。
30、句意:今天是一个______天。A好的,B坏的,根据Today was a bad day and a good day.今天是个糟糕的日子,也是个好日子。故选C。
【点睛】
展开阅读全文