资源描述
小学六年级上学期阅读理解专项英语模拟提高试题测试题(附答案)
一、阅读理解
The Grade 3 students at Sunshine Primary School collected a lot of empty(空的)bottles. In July, they are going to take the bottles to a recycling centre(回收中心). They are going to sell(卖) the bottles and buy some books for the school library.
Kate made a bargraph(柱状图) to show the number of the bottles they collected. This is the bargraph.
1、In November, the students collected _______ empty bottles. ( )
A.80 B.60 C.40
2、The students collected _______ more bottles in December than in January. ( )
A.10 B.20 C.30
3、From the bargraph, we know that the students picked up the same number of bottels in _______ and _______. ( )
A.October; February B.September; April C.January; March
4、Why do the students collect empty bottles? ( )
A.Because they want to do something for their school.
B.Because they like empty bottles very much.
C.Because they want to use the bottles to make other things.
5、What are the Grade 3 students going to do? ( )
A.They are going to buy a lot of empty bottles from the recycling centre.
B.They are going to buy some books for the school library.
C.They are going to sell the bottles in the market.
二、阅读理解
Mr Green is a head teacher. He is always busy with his work. When (在……时候) he feels tired, he goes fishing. He drives to the lake, sits down under a tree and fishes. Mr Green likes fishing, but he is not very good at it. Sometimes he sits by (在……旁边) the river for hours (小时) but doesn’t catch (逮住,捕获) anything (任何东西). Sometimes he catches old shoes. But he enjoys (享受) the quietness (平静) of the lake. “Fishing is relaxing (令人放松的),” he says.
6、Mr Green works ____________. ( )
A.on a boat B.near the sea C.in a university
7、Mr Green ____________ when he feels tired. ( )
A.goes swimming B.goes fishing C.teaches music
8、Mr Green goes to lake ____________. ( )
A.on foot B.by bike C.by car
9、Mr Green sometimes catches ____________. ( )
A.old shoes B.some food C.old hats
10、Fishing is ____________ for Mr Green. ( )
A.busy B.relaxing C.tired
三、阅读理解
阅读理解。
On Christmas morning, children like to get up early to find the presents in the stockings(长筒袜) or under the Christmas trees. On Christmas Day, Mike got up at six twenty. He quickly put on the clothes and looked for his presents in the stocking. “Wow, what a lovely toy dog! I like it very much.” He said happily. Then he ran down to the ground floor to see what’s in the box. He shook(摇) the box. His sister, Nancy came to him, “Oh, Mike, you are taking my present.” “What? Open it and have a look!” Then they opened the box, a pretty dress in it. Mike looked around, and he saw another box for him under the tree. He was happy.
11、Mike got up at __________. ( )
A.twenty to six B.six twenty C.six
12、The lovely dog is for _________. ( )
A.Nancy B.Nancy’s sister C.Nancy’s brother
13、The pretty dress is for _________. ( )
A.Nancy B.Nancy’s sister C.Nancy’s brother
14、Mike got _____ presents from his family. ( )
A.one B.two C.three
15、What’s in the box for Mike? ( )
A.A toy dog. B.A dress. C.Sorry, I don’t know.
四、阅读理解
Mark Twain is a great American writer. He writes many books. He's busy every day. Today is a sunny day. He's going to a village to visit his friend. He's going there by bus. When he is on the bus, the conductor wants to see his ticket. Mark Twain looks for the ticket here and there, but he can't find it. The conductor says, “I know you're Mark Twain. You're a writer. If you can't find your ticket now, it is OK.” Mark Twain says, “It's not OK. If I can't find it. I don't know where I'm going.”
16、Mark Twain is from ______. ( )
A.Canada B.Australia C.the USA
17、Mark Twain is going to ______ on a sunny day. ( )
A.ride a bike B.visit his friend C.write a book
18、Mark Twain can't find his ______. ( )
A.money B.books C.ticket
19、The word “conductor” means(意思) “______” in Chinese. ( )
A.清洁工 B.查票员 C.船长
20、Mark Twain ______ where he is going. ( )
A.doesn't know B.knows C.don't know
五、阅读理解
Penny lived on a farm. She was called the “silly goose”(愚蠢的鹅) because she often did some foolish things. She didn’t like the name. One day, she found a book on the grass. She was very happy. She took the book with her everywhere. She felt herself so clever and became proud(得意的). The animals thought Penny became clever now because she always carried a book. So they asked her for help. But Penny always gave the wrong ideas. One day, a pig picked a lot of mushrooms and went home happily. He asked Penny for help. Penny said“You can eat them. They are very nice.”But the mushrooms are poisonous(有毒的). The animals were sick and angry. They couldn’t believe Penny. So Penny lost her pride(骄傲). She knew that it was useless(无用的) to have a book. She should work hard and she began to read books every day.
21、—Where did Penny live? ( )
—_______
A.She lived on the grass. B.She lived on a farm.
C.She lived at school.
22、—Why was she called the “silly goose”? ( )
—_______
A.Because she was clever. B.Because she lived on a farm.
C.Because she often did some foolish things
23、—Was she happy when she found a book on the grass? ( )
—______
A.Yes, she was. B.No, she wasn’t.
C.Yes, she did.
24、Penny’s ideas are _______ for the animals. ( )
A.good B.useful C.useless
25、—What do we know from the story? ( )
—______
A.Penny began to work hard. B.Penny is very clever.
C.Other animals liked reading books.
六、阅读理解
Once(从前)a man stole one of Washington’s horses. Washington went with a policeman to get back the horse. But the man didn’t give the horse to Washington. He said it was his horse. Washington put his hands on the eyes of the horse and said to the man, “If(如果)this is your horse, you must tell us in which eye he is blind(瞎的).” “In the right eye!” the man said. Washington took his hand from the right eye of the horse and showed the policeman that the horse was not blind. “Oh, I made a mistake(弄错了),” said the man. “He is blind in the left eye.” Washington then took his hand from the left eye of the horse. It was not blind in the left eye, either. “I made another mistake,” said the man. “Yes,” said the policeman, “ and you know the horse is not yours. You must give it back to Washington.”
26、Washington went to get back the horse with _______. ( )
A.a policeman B.a woman C.his son D.his father
27、Washington put his _______ on the horse’s eyes. ( )
A.one hand B.two hands C.one foot D.two feet
28、The horse was ___________. ( )
A.blind in left eye B.blind in right eye C.blind in two eyes D.not blind
29、The horse was __________. ( )
A.the other’s B.Washington’s C.the policeman’s D.the thief’s
30、What do you think of the man? ( )
A.Kind. B.Warm-hearted. C.Foolish. D.Clever.
【参考答案】
一、阅读理解
1、B
2、B
3、C
4、A
5、B
【导语】本文介绍的是学生们收集空瓶子想要为学校做些事情。
1、句意:在十一月份,学生们收集了______个空瓶子
解析:1、B
2、B
3、C
4、A
5、B
【导语】本文介绍的是学生们收集空瓶子想要为学校做些事情。
1、句意:在十一月份,学生们收集了______个空瓶子。A80,B60,C40,根据统计图可知十一月份学生们收集了60个空瓶子。故选B。
2、句意:学生们在十二月份收集的空瓶子数量比一月份多______个。A10,B20,C30,根据统计图可知学生们在十二月份收集的空瓶子数量比一月份多20个。学生们十二月份收集100个,一月份收集80个,100-80=20个。故选B。
3、句意:通过统计图,我们可以知道学生们在______和______收集的空瓶子的数量相同。A十月;二月,B九月;四月,C一月;三月,根据统计图,我们可以得知学生们在一月和三月收集的空瓶子数量相同,都是80个。故选C。
4、句意:为什么学生们收集空瓶子?A因为他们打算为学校做些事情。B因为他们非常喜欢空瓶子。C因为他们想要用瓶子之所一些其他的物品。根据文章“They are going to sell(卖) the bottles and buy some books for the school library.”得知他们打算把空瓶子卖掉,然后为学校图书馆买些书。故选A。
5、句意:三年级的学生们打算去做什么?A他们打算从回收中心买很多空瓶子。B他们打算为学校图书馆买一些书。C他们打算在市场上出售这些瓶子。根据文章“They are going to sell(卖) the bottles and buy some books for the school library.”得知他们打算为学校图书馆买一些书。故选B。
二、阅读理解
6、C
7、B
8、C
9、A
10、B
【导语】本文介绍了一些格林先生的情况。
6、句意:格林先生在______工作。根据文章“Mr Green is
解析:6、C
7、B
8、C
9、A
10、B
【导语】本文介绍了一些格林先生的情况。
6、句意:格林先生在______工作。根据文章“Mr Green is a head teacher. ”得知“他是一名校长。”A在船上,B在海边,C在大学里,根据常识可知,校长在一所学校里工作,故选C。
7、句意:当格林先生感觉累了,他_____。根据文章“When (在……时候) he feels tired, he goes fishing. ”得知“当他累了,他去钓鱼。”A去游泳,B去钓鱼,C教音乐,故选B。
8、句意:格林先生______去湖边。根据文章“He drives to the lake, sits down under a tree and fishes. ”得知“他开车去湖边。”A步行,B骑自行车,C开车,故选C。
9、句意:格林先生有时候捉捕到______。根据文章“Sometimes he catches old shoes.”得知“格林先生有时候捕捉到一些旧鞋。”A旧鞋,B一些食物,C一些旧帽子,故选A。
10、句意:钓鱼对于格林先生_______。根据文章““Fishing is relaxing (令人放松的),” he says.”得知“钓鱼对于格林先生是放松的。”A繁忙的,B放松的,C累的,故选B。
三、阅读理解
11、B
12、C
13、A
14、B
15、C
解析:11、B
12、C
13、A
14、B
15、C
四、阅读理解
16、C
17、B
18、C
19、B
20、A
【分析】本文讲了马克·吐温去拜访朋友,检票时找不到票了。
16、句意:马克·吐温来自______。A加
解析:16、C
17、B
18、C
19、B
20、A
【分析】本文讲了马克·吐温去拜访朋友,检票时找不到票了。
16、句意:马克·吐温来自______。A加拿大,B澳大利亚,C美国,根据Mark Twain is a great American writer.,可知马克·吐温来自美国,故选C。
17、句意:马克·吐温将在一个阳光明媚的日子_______。A骑自行车,B拜访他的朋友,C写一本书,根据Today is a sunny day. He's going to a village to visit his friend.,可知马克·吐温将在一个阳光明媚的日子去拜访他的朋友,故选B。
18、句意:马克·吐温找不到他的______。A钱,B书,C票,根据Mark Twain looks for the ticket here and there, but he can't find it.,可知马克·吐温找不到他的票,故选C。
19、句意:单词“conductor”的汉语意思是______。根据文章含义可知conductor意思是查票员,故选B。
20、句意:马克·吐温______他要去哪。A不知道,B知道,C不知道,根据It's not OK. If I can't find it. I don't know where I'm going.,可知马克·吐温不知道他要去哪,主语Mark Twain是第三人称单数,助动词用doesn't,故选A。
【点睛】
五、阅读理解
21、B
22、C
23、A
24、C
25、A
【导语】本文主要讲述了彭妮的成长经历。
21、句意:—彭妮居住在哪里?—______。A她住在草地上。
解析:21、B
22、C
23、A
24、C
25、A
【导语】本文主要讲述了彭妮的成长经历。
21、句意:—彭妮居住在哪里?—______。A她住在草地上。B她住在农场。C她住在学校。根据“Penny lived on a farm. ”可知她居住在农场,故选B。
22、句意:—为什么她被叫做“愚蠢的鹅”?—_______。A因为她是聪明的。B因为她住在农场。C因为她经常做愚蠢的事情。根据“She was called the “silly goose”(愚蠢的鹅) because she often did some foolish things.”可知她经常做愚蠢的事情,故选C。
23、句意:—当她在草地上发现一本书时,她高兴吗?—______。根据“One day, she found a book on the grass. She was very happy. ”可知她非常开心,作肯定回答,故选A。
24、句意:彭妮的意见对动物们_______。A好的,B有用的,C没用的。根据“But Penny always gave the wrong ideas. ”可知彭妮总是给动物们错误的建议,故选C。
25、句意:—我们能从这个故事知道什么?—________。A彭妮开始努力工作。B彭妮是非常聪明的。C其他动物喜欢看书。根据“She should work hard and she began to read books every day.”可知彭妮开始努力工作。故选A。
六、阅读理解
26、A
27、B
28、D
29、B
30、C
【解析】
26、句意:华盛顿和______去把马牵回来了。根据文中句子Washington went
解析:26、A
27、B
28、D
29、B
30、C
【解析】
26、句意:华盛顿和______去把马牵回来了。根据文中句子Washington went with a policeman to get back the horse.可知华盛顿和一个警察去把马牵回来了,故选A。
27、句意:华盛顿把他的______放在马的眼睛上。根据文中句子Washington put his hands on the eyes of the horse and said to the man…可知华盛顿把他的两只手放在马的眼睛上,故选B。
28、句意:那匹马是_____。根据文中句子Washington took his hand from the right eye of the horse and showed the policeman that the horse was not blind. 和It was not blind in the left eye, either. 华盛顿把他的手从马的右眼移开,向警察表明马没有瞎。左眼也没有失明。可知马的左眼和右眼都不是瞎的,故选D。
29、句意:那匹马是_____。根据文中句子and you know the horse is not yours. You must give it back to Washington.“这匹马不是你的。你必须把它还给华盛顿。”可知那匹马是华盛顿的,故选B。
30、句意:你觉得那个人怎么样?A. Kind.善良;B. Warm-hearted.热心;C. Foolish.愚蠢;D. Clever.聪明。阅读短文可知那个人是愚蠢的,故选C。
展开阅读全文