资源描述
英语五年级下册阅读理解专项复习模拟试卷测试卷(答案)
一、阅读理解
Fred and Jean are brother and sister. They are Americans. They are in the same school. Their school is not far from their home. Fred is in Mr Black’s class. He is thirteen. He is one of the best students in his class. He is good at Chinese. Mr Black likes him. Jean is eleven. She is in Mrs Black’s class. Mrs Black is an English teacher. Jean is good at English, but she is not good at Chinese.
犇1、Are Fred and Jean twins? ( )
A.Yes, they are. B.No, they aren’t. C.Yes, they are in the same class.
犇2、How old is Jean? She is_____________. ( )
A.eleven B.twelve C.thirteen
犇3、Who is good at Chinese? ( )
A.Mr Black B.Mrs Black C.Fred
犇4、Where is Fred and Jean’s school? ( )
A.It’s in China. B.It’s behind a hill. C.It’s near their home.
犇5、Which sentence is wrong? ( )
A.Fred and Jean are in the same family.
B.Mr Black and Mrs Black are Fred and Jean’s father and mother.
C.Mr Black likes Fred very much.
二、阅读理解
Hello, I’m Mike. I went to Hainan with my parents in the winter holiday. Everyone asked us to bring some T-shirts to Hainan, because it was very hot in Hainan. So we took many T-shirts and shorts with us. This winter, it was so strange(奇怪的), the weather was not fine. It was always cloudy and rainy, it was very cold. But we only had T-shirts and shorts. We didn’t take one coat or sweater. So we stayed in the restaurant. We went back four days later. We didn’t visit any places in Hainan. It was really a terrible trip.
犇1、—Where did Mike to in the winter holiday? ( )
—He went to ________.
A.Beijing B.Hainan C.Xinjiang
犇2、Did they take any sweaters? ( )
A.Yes, they did. B.No, they didn’t. C.They forgot.
犇3、—What was the weather like in Hainan this holiday? ( )
—It was ________.
A.good B.hot C.bad
犇4、—What did they do in Hainan? ( )
—They ________.
A.visited many beautiful places B.took a trip C.stayed in the room
犇5、—What does “terrible” mean(意思)? ( )
—It means “________”
A.very good B.OK C.very bad
三、阅读理解
Today is the 15th of October. It’s my birthday. I get a lot of presents from my friends and family. They are in nice boxes.
My parents give me a yellow box and there is a book in it. Jack, one of my friends, gives me a long box. What’s that in it? It’s an umbrella. My brother gives me a round box. I think it’s a big cake, but it is a basketball. I like playing basketball very much, so I’m happy to have it.
Now, my friends are singing the song Happy Birthday! to me.
犇11、My birthday is on ________. ( )
A.October 15th B.October 5th C.Sunday
犇12、I get a lot of presents from ________. ( )
A.my family B.my friends C.both A and B
犇13、My brother gives me ________ as my birthday present. ( )
A.a big cake B.a basketball C.a football
犇14、My parents give me ________ as my birthday present. ( )
A.a box B.an umbrella C.a book
犇15、I like ________ very much. ( )
A.playing basketball B.playing football C.singing
四、阅读理解
Tomorrow is Saturday. Mary isn’t going to school. She is going to get up early. In the morning, she is going to Xinhua bookstore. She’s going there by bus. She’s going to eat lunch in KFC.After that, she is going to dance in the music room. At about 3:00 she is going home to finish homework. Then she is going to sweep the floor. She’s going to cook the meals for her parents in the evening.
犇16、What day is it today? ( )
A.Friday. B.Monday. C.Saturday. D.Sunday.
犇17、—What’s Mary going to do in the morning? ( )
—She’s going to ______.
A.Xinhua bookstore B.sweep the floor
C.visit her grandparents D.stay at home
犇18、Mary is going to have dinner ______. ( )
A.in KFC B.in McDonald’s
C.at home D.in a restaurant
犇19、Mary is going to the bookstore by ______. ( )
A.ferry B.ship C.bike D.bus
犇20、—Is Mary a good girl? ( )
—______
A.Yes, she is. B.No, she isn’t.
C.Yes, she does. D.No, she doesn’t.
五、阅读理解
Mr and Mrs Smith come from Sydney. They teach English in a middle school in China. They like their work. They have a son and a daughter, Jim and Sue. They are all in China now. Mr Smith can speak Chinese. He likes swimming and reading. Mrs Smith likes swimming in the afternoon and cooking. Jim’s uncle, Green works on a farm near Sydney. He likes swimming, too. He wants to work in China, But he can’t speak Chinese. So he is still there and goes to Chinese classes every week.
犇21、Where are Jim and Sue from? ( )
A.America. B.Canada. C.Australia.
犇22、What does Mr Smith like? He likes______. ( )
A.cooking B.reading C.playing games
犇23、What does Jim’s uncle like? He likes______. ( )
A.reading B.playing games C.swimming
犇24、Where does Sue’s uncle work? ( )
A.On a farm. B.In a school. C.In a club.
犇25、Who works in different countries now? ( )
A.Mr and Ms Smith. B.Mr Smith and his brother.
六、阅读理解
There is a rabbit and a lion in a forest. The rabbit lives in a hole. The rives near the hole. The lion is hungry so he goes to look for food. He sees the rabbit drinking water near the hole. “Oh, there is my food!” The lion runs to the rabbit. The rabbit is afraid of the lion. She runs quickly into her hole. The lion can’t get into the hole. He says to the rabbit, “I don’t like eating rabbit.” The rabbit is very happy when she hears this, so she goes out of her hole. The lion eats her.
犇26、The rabbit and the lion live in . ( )
A.a hole B.a mountain C.a forest
犇27、The lion wants to the rabbit. ( )
A.visit B.eat C.help
犇28、The rabbit is when the lion runs to her. ( )
A.sleeping B.eating C.drinking
犇29、The rabbit is of the lion. ( )
A.happy B.hungry C.afraid
犇30、The lion is . ( )
A.clever B.kind C.friendly (友好的)
【参考答案】
一、阅读理解
解析:犇1、B
犇2、A
犇3、C
犇4、C
犇5、B
【解析】
犇1、由短文中关键句“Fred is in Mr Black’s class. He is thirteen. Jean is eleven.”可知Fred和Jean只是兄妹,而不是双胞胎,故选B。
犇2、由短文中关键句“Jean is eleven.”可知Jean是十一岁,故选A。
犇3、由短文中关键句“Fred is in Mr Black’s class. He is good at Chinese.”可知Fred擅长语文,故选C。
犇4、由短文中关键句“They are in the same school. Their school is not far from their home. ”可知Fred and Jean’s school is near their home. 故选C。
犇5、由短文中关键句“Fred is in Mr Black’s class. Jean is eleven. She is in Mrs Black’s class.可知Mr Black 和Mrs Black 是Fred和Jean的老师,文中并没有提到是他们的父母,故选B。
二、阅读理解
解析:犇1、B
犇2、B
犇3、C
犇4、C
犇5、C
【分析】短文大意:介绍迈克一家去海南旅行的故事。
犇1、句意:—迈克寒假去哪里了?—他去了______。A北京,B海南,C新疆,根据 I went to Hainan with my parents in the winter holiday.可知是海南。故选B。
犇2、句意:他们带着毛衣了吗?根据We didn’t take one coat or sweater. 可知没有带毛衣,故做否定回答,故选B。
犇3、句意:—这个假期海南的天气怎么样?—天气______。A好的,B热的,C坏的,根据This winter, it was so strange(奇怪的), the weather was not fine. 可知天气不好。故选C。
犇4、句意:—他们在海南做什么?—他们______。A参观了很多美丽的地方,B旅行,C呆在房间里,根据We didn’t take one coat or sweater. So we stayed in the restaurant. 可知他们呆在餐馆里。故选C。
犇5、句意:—“terrible”的意思是什么?—它的意思是______。A非常好,B可以,C非常坏,根据It was really a terrible trip.可知是很不好的一次旅行。故选C。
【点睛】
三、阅读理解
解析:犇11、A
犇12、C
犇13、B
犇14、C
犇15、A
【分析】
犇11、句意为我的生日是什么时候,根据Today is the 15th of October. It’s my birthday,可知我的生日是10月15日,故选A。
犇12、句意为我从谁那里得到很多礼物,根据I get a lot of presents from my friends and family,可知我从我的朋友和家里人那里得到很多礼物,故选C。
犇13、句意为我的哥哥给了我一个什么作为生日礼物,根据My brother gives me a round box. I think it’s a big cake, but it is a basketball,可知我的哥哥给了我一个篮球,故选B。
犇14、句意为我的父母给了我一个什么作为生日礼物,根据My parents give me a yellow box and there is a book in it,可知我的父母给了我一本书,故选C。
犇15、句意为我非常喜欢什么,根据like playing basketball very much, so I’m happy to have it,可知我非常喜欢什么打篮球,故选A。
四、阅读理解
解析:犇16、A
犇17、A
犇18、C
犇19、C
犇20、A
【导语】本文主要讲述了明天周六,玛丽一天的计划。
犇16、句意:今天星期几?A周五;B周一;C周六;D周日;根据文中“Tomorrow is Saturday. ”明天是周六,可知今天是周五。故选A。
犇17、句意:—玛丽早上打算做什么?—她将要去_______。A新华书店;B扫地;C拜访祖父母;D呆在家;根据文中“ In the morning, she is going to Xinhua bookstore.”可知她上午打算去新华书店。故选A。
犇18、句意:玛丽打算吃晚饭_________。A在肯德基;B在麦当劳;C在家;D在一个饭店;根据文中“ She’s going to cook the meals for her parents in the evening.”可知她打算在家吃晚饭。故选C。
犇19、句意:玛丽将要去书店乘_______。A渡船;B轮船;C自行车;D公交车;根据文中“ In the morning, she is going to Xinhua bookstore. She’s going there by bus. ”可知她打算骑自行车去新华书店。故选C。
犇20、句意:—玛丽是一个好女孩吗?—_______。问句是is引导的一般疑问句,回答用is。排除C和D。根据文章内容可知玛丽是一个好女孩,作肯定回答。故选A。
五、阅读理解
21、C
犇22、B
犇23、C
犇24、A
犇25、B
【导语】本文介绍了史密斯夫妇及吉姆的叔叔的工作、爱好。
犇21、句意:吉姆和苏来自哪里?A美国。B加拿大
解析:犇21、C
犇22、B
犇23、C
犇24、A
犇25、B
【导语】本文介绍了史密斯夫妇及吉姆的叔叔的工作、爱好。
犇21、句意:吉姆和苏来自哪里?A美国。B加拿大。C澳大利亚。根据“Mr and Mrs Smith come from Sydney. They have a son and a daughter, Jim and Sue.”,可知吉姆和苏来自澳大利亚,故选C。
犇22、句意:史密斯先生喜欢什么?他喜欢______。A做饭,B阅读,C玩游戏,根据“Mr Smith can speak Chinese. He likes swimming and reading.”,可知史密斯先生喜欢游泳和阅读,故选B。
犇23、句意:吉姆的叔叔喜欢什么?他喜欢_____。A阅读,B玩游戏,C游泳,根据“Jim’s uncle, Green works on a farm near Sydney. He likes swimming, too.”,可知吉姆的叔叔喜欢游泳,故选C。
犇24、句意:苏的叔叔在哪工作。A在农场。B在学校。C在俱乐部。根据“They have a son and a daughter, Jim and Sue. Jim’s uncle, Green. works on a farm near Sydney. He likes swimming, too.”,可知苏的叔叔在农场工作,故选A。
犇25、句意:现在谁在不同的国家工作?A史密斯先生和女士。B史密斯先生和他的弟弟。根据“Mr and Mrs Smith come from Sydney. They teach English in a middle school in China. Jim’s uncle, Green works on a farm near Sydney.”,可知史密斯先生和他的弟弟在不同的国家工作,故选B。
六、阅读理解
26、C
犇27、B
犇28、C
犇29、C
犇30、A
【解析】
犇26、句意为“兔子和狮子住在_____。”,根据There is a rabbit and
解析:犇26、C
犇27、B
犇28、C
犇29、C
犇30、A
【解析】
犇26、句意为“兔子和狮子住在_____。”,根据There is a rabbit and a lion in a forest.可知兔子和狮子住在森林里,故选C。
犇27、句意为“狮子想去_____兔子。”,根据“Oh, there is my food!” The lion runs to the rabbit.可知狮子想去吃掉兔子,故选B。
犇28、句意为“当狮子跑向兔子时,兔子_____。”根据He sees the rabbit drinking water near the hole.可知兔子正在喝水,故选C。
犇29、句意为“兔子是____狮子。”,根据The rabbit is afraid of the lion.可知兔子害怕狮子,故选C。
犇30、句意为“狮子是____”,根据The lion can’t get into the hole. He says to the rabbit, “I don’t like eating rabbit.” The rabbit is very happy when she hears this, so she goes out of her hole. The lion eats her.可知狮子是聪明的,故选A。
展开阅读全文