资源描述
【英语】 英语七年级英语上册任务型阅读20(附带答案解析)
一、七年级英语上册任务型阅读专题目练习(含答案解析)
1.根据短文内容, 按规定完毕下列各题。
①Mike lives in Zhengzhou of China. But he is from Canada. He is 12 years old this year. ②He speaks English. And he speaks Chinese a little. Mingming is his good friend. He is a Chinese boy. He often goes to the English Corner. He likes to speak English there. ③It helps him with English. Of course, he often helps Mike with Chinese. Mike has a pet at home. It is a dog. He likes it very much. ④The name of it is Wangwang. Mingming likes it, too. So he often plays with Wangwang in Mike's home.
(1)对句①画线部分提问。
________ ________ Mike live?
(2)将句②变成一般疑问句。
________ he ________ English?
(3)翻译句③: ________
(4)把句④同义句补出来:
Its ________ ________Wangwang.
(5)下列说法符合短文内容一项是:
A. Mike can speak Chinese well.
B. Mingming likes to speak English at the English Corner.
C. Mingming has a pet dog.
D. Mike and Wangwang are classmates.
【答案】 (1)Where;does
(2)Does;speak
(3)它协助他学习英语。
(4)name;is
(5)B
【解析】【分析】文章大意:文章讲述了迈克和他朋友互相协助互相学下事。
(1)句意:迈克住在在中国郑州。划线部分是 in Zhengzhou of China. 表达位置,对位置提问,应使用疑问词Where,谓语动词是三单形式,因此助动词使用does。故答案是Where does。
(2)句意:他说英语。本句为一般目前时,谓语动词speak,说,实义动词,因此在构成一般疑问句时,借助助动词,主语是he,助动词用does,do后接动词原形speak,故答案是Does;speak。
(3)it指是去英语角这件事,help…with,协助……做……;him他。English英语。故答案是它协助他学习英语。
(4)原句句意:它名字是汪汪。改写后句子应使用形容词物主代词修饰名词构造替代所有格构造。故答案是name is。
(5)根据 He often goes to the English Corner. He likes to speak English there. 可知,明明喜欢在英语角说英语,因此B与原文意识相符。故答案是B。
【点评】考察任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目规定作答,注意尽量用文章语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换方式找到可以替代文章中单词,短语或者句子词。
2.阅读下面短文,然后根据其信息填写表格,每空一词。
My name is Jack. I'm 25 years old. I think I can help you for your Beidaihe School Trip. I like sports. I can play basketball, soccer and tennis. And I like music, too. I can sing and dance and play the drums. And I can also work on the computer. I believe (相信) I can help kids with these things. I like kids and want to be their friends. I'm a funny man. I'm sure children like me. Please offer (提供) me this job.
Name
________
Age
________
Sports Jack can play
He can play ________,soccer and tennis.
Music Jack can do and play
He can ________ and dance and play the ________.
【答案】 Jack;25(twenty-five);basketball;sing;drums
【解析】【分析】大意:本文是一篇找工作自我推荐。
(1)根据My name is Jack. 可知,姓名为Jack。故答案为Jack。
(2)根据I'm 25 years old.可知,年龄为25。故答案为25(twenty-five)。
(3)根据 I can play basketball, soccer and tennis. 可知,他会打篮球、踢足球和打羽毛球。故答案为basketball。
(4)根据I can sing and dance .可知,他会唱歌。故答案为sing。
(5)根据and play the drums. 可知,他会打鼓。故答案为drums。
【点评】考察任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目规定作答,注意尽量用文章语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换方式找到可以替代文章中单词,短语或者句子词。
3.根据材料内容完毕短文,每空不超过三个单词。
Hi Jamie. This is Michael. Sorry you're not in. There is a play (戏剧) on in New Theatre. The play is called The Dinner Party. Do you want to see it? It is about some friends. They meet again after twenty-five years for a dinner. People say it's really good. I think you will like it.
I know it's your birthday on 27th August. Well, the play is on the 29th.
The New Theatre is in Church Street near Mr Henry's Bookstore. The theatre is new and very nice inside.
The play starts at eight in the evening, so why don't we meet in the bookstore first? I'll see you there at 6:45 pm and we can do some reading before it starts.
If you want to see the play, please call me at 778-4219. Bye.
根据材料内容完毕短文,每空不超过三个单词。
Michael asks Jamie to see a play with him. The name of the play is "________" It' s on 29th August, ________days after Jamie's birthday. The play is on in a(n)________and nice theatre. The play starts at 8:00 pm, but Michael hopes they can meet at ________in Mr Henry's Bookstore. He thinks it's great to ________there first.
【答案】The Dinner Party;two/2;new;6:45 pm;do some reading
【解析】【分析】本文简介了Michael约Jamie去看一场叫做The Dinner Party戏剧,告诉他上映时间,会面地点和安排。
(1)根据文中第一段The play is called The Dinner Party.(这个戏剧被叫做The Dinner Party),故答案为The Dinner Party。
(2)题目问是这个戏剧在Jamie生日之后几天,根据第二段I know it's your birthday on 27th August. Well, the play is on the 29th.(你生日在8月27日,这个戏剧在8月29日),故答案应当为two/2。
(3)根据文章第三段The theatre is new and very nice inside.(这个剧院是新,里面很好)可知答案为new。
(4)根据倒数第二段I'll see you there at 6:45 pm可知Michael但愿他们在下午6点45在Henry书店里会面,故答案为6:45 pm。
(5)根据倒数第二段we can do some reading before it starts.(我们在它开始之前做某些阅读)可知他认为在书店阅读一下很好。故答案为do some reading。
【点评】本题为任务型阅读,题目是根据根据材料内容完毕短文,做题时需看一遍文章,然后阅读由文章改编短文,在文章中找出对应语句来作答。有些题虽然没有直接给出答案,不过只要理解题目意思是很好做出来。注意需要把答案字数控制在三个单词之内。
4.根据短文内容,完毕下列任务。
Each child loves to celebrate their holiday. ①It is a special day for them because they can get almost(几乎) everything they want on that day. Children usually celebrate their birthdays with a party. The party may not be on the exact(精确) date of birthday if it comes on a school day. It may be on the closest(近来) weekend.
Some children have birthday parties at home. Parents make the house beautiful with balloons and coloured paper. And home—made food is a wonderful treat for the children. The children play different games and have lots of fun at the party.
Others may have their parties at their favourite restaurants. They eat pizza and ice cream. The waiters serve(端上) the food and also sing and play games with them.
②Every party has a birthday with candles on top. There is one candle for each year of a birthday boy's or girl's age. When the candles are lighted, everyone sings the special birthday song: HAPPY BIRTHDAY TO YOU!
(1)将文中①句翻译成汉语。
(2)在文中②句空白处分别填入一种合适单词,使句意完整上下文通顺。
Every ________party has a birthday ________with candles on top.
(3)回答问题:If their birthdays are on school days, when may they have the parties?
(4)在文中找出与Parents make a wonderful birthday meal for the children意思相近句子。
(5)在文中找出最能体现该短文主题句子。
【答案】 (1)这对他们来说是尤其一天,由于在那一天,他们几乎能得到想要任何东西。
(2)birthday;cake
(3)They may have the parties on the closest weekend.
(4)And home-made food is a wonderful treat for the children.
(5)Children usually celebrate their birthdays with a party.
【解析】【分析】重要讲了孩子们喜欢庆祝自已生日,并且一般举行生日聚会。
(1)It is a special day意思是它是一种特殊节日;for them意思是对于它们来说;because意思是由于;they意思是他们;can意思是可以;get意思是得到;almost意思是几乎;everything意思是一切,任何东西;they want意思是他们想要;on that day意思是在那天,故填这对他们来说是尤其一天,由于在那一天,他们几乎能得到想要任何东西。
(2)根据常识可知每个生日聚会均有一种在上面有蜡烛生日蛋糕。birthday party生日聚会,a birthday cake生日蛋糕,故填birthday,cake。
(3)根据if it comes on a school day. It may be on the closest(近来) weekend.可知假如在上课日过生日,会选择在近来周末过生日,故填They may have the parties on the closest weekend.。
(4)根据Parents make a wonderful birthday meal for the children可知父母为孩子们做一顿极好生日餐,与文中And home-made food is a wonderful treat for the children.意思相近,故填And home-made food is a wonderful treat for the children.。
(5)根据全文可知重要讲了孩子们喜欢庆祝自已生日,并且一般举行生日聚会,即Children usually celebrate their birthdays with a party.,故填Children usually celebrate their birthdays with a party.。
【点评】考察任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。
5.阅读下面材料,完毕背面表格,每个空格只能填一种单词。
I am a student of a middle school. My class teacher is Mrs. Green. She is more than 30 years old. She is our English and History teacher. She is strict(严格) and at the same time she is very kind.
In our school, there is a playground. We do morning exercises, play basketball and volleyball there. Our PE teacher, Mr. Jackson teaches us to do ball games. He was once a successful sportsman. He is our hero. Our school also has a swimming pool. We take swimming lessons there.
Our school building is very large and the school hall is on the ground floor. Every year, we have a prize—giving ceremony(颁奖典礼)in the hall.
My school
Classroom building
It is ________. On the ground floor, there is a ________. We have a prize—giving ceremony there every year.
Playground
We do morning exercises, play ________ and volleyball there.
Swimming pool
We take ________lessons there.
Teachers
Mrs. Green t________ us English and History. She is ________30 years old. She is strict and ________.
Mr. Jackson is our ________teacher. He teaches us to do ________games. He is our ________.
【答案】 large;hall;basketball;swimming;teaches;over;kind;PE;ball;hero
【解析】【分析】重要讲了作者学校教室、操场、游泳池和老师。
(1)根据Our school building is very large可知学校建筑物是非常大,故填large。
(2)根据and the school hall is on the ground floor.学校礼堂在一楼,故填hall。
(3)根据We do morning exercises, play basketball and volleyball there.可知我们在操场上做早操、打篮球和排球,故填basketball。
(4)根据Our school also has a swimming pool. We take swimming lessons there.可知在游泳池那上游泳课,故填swimming。
(5)根据My class teacher is Mrs. Green. She is more than 30 years old. She is our English and History teacher.可知格林老师教我们英语和历史,teach sb. sth.教某人某物,固定搭配,时态是一般目前时,主语Mrs. Green是单数,因此用单三teaches,故填teaches。
(6)根据She is more than 30 years old.可知格林老师30多岁了,more than=over超过,故填over。
(7)根据She is strict(严格) and at the same time she is very kind.可知格林老师是严格和友好,故填kind。
(8)根据Our PE teacher, Mr. Jackson teaches us to do ball games.可知Jackson老师是我们体育老师,故填PE。
(9)根据Mr. Jackson teaches us to do ball games.可知Jackson老师教我们球类游戏,故填ball。
(10)根据He is our hero.可知Jackson老师是我们英雄,故填hero。
【点评】考察任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。
6.阅读下面材料,从A~E所给信息中选出与61~65小题相匹配选项。
A. Laundry(洗衣店)
Coat: $8 Sweater: $10
Call: 435-2378
B. Wash Center
Motorcycle: $20 Car: $30
Call 541-2348
C. Do the Dishes
Price: $20
Call: 687-2789
D. Plant Trees
Price: $50/hour
Call: 529-2176
E. Flower Shop
Price: roses $ 60/bunch(束), carnations $ 60/bunch ...
Call 632-2398
(1)Peter and his friends have a big dinner. Now, his kitchen is in a mess(一团糟).
(2)Mrs. Brown buys a house with a big garden, and he wants to grow some trees in it.
(3)Mr. Green is very busy these days. Now there are too many dirty clothes at home.
(4)Mr. Smith is in hospital. His students want to visit him and buy some flowers.
(5)Jim's father often drives his car to work and sometimes he goes to have his car cleaned.
【答案】 (1)C
(2)D
(3)A
(4)E
(5)B
【解析】【分析】重要讲了5则信息。
(1)根据his kitchen is in a mess(一团糟).可知厨房一团糟,而C.Do the Dishes 洗碗,与厨房有关,故选C。
(2)根据Mrs. Brown buys a house with a big garden, and he wants to grow some trees in it.可知想在花园里种树,而 D.Plant Trees讲是种树,故选D。
(3)根据Now there are too many dirty clothes at home.可知家里有许多脏衣服,而A.Laundry(洗衣店)讲是洗衣店,故选A。
(4)根据His students want to visit him and buy some flowers.可知学生想买某些花,而E.Flower Shop讲是花店,故选E。
(5)根据sometimes he goes to have his car cleaned.可知他去洗车,而B.Wash Center讲是洗车中心,故选B。
【点评】考察任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题仔细从文中寻找答案。
7.根据短文内容,回答问题。
It is a fine Saturday morning. Bob and his family get up later than usual, because he isn't going to school and his father and mother aren't going to work. They are all staying at home, but they are not free. Each of them is doing a different thing.
Bob's father is in the garage. He is washing his car. His mother is in the kitchen. She is busy preparing a good meal for the family. Sometimes, Bob helps his mum with the cooking, and sometimes he goes to the garage and watches his father wash his car. His elder brother, Jack, usually stays in his study till lunchtime. His two sisters are listening to some beautiful music while they're cleaning the house. His younger brother, Tom, is training his puppy. He is having a lot of fun. Around 12:30, the whole family is seated around the table enjoying a wonderful meal.
(1)Why don't Bob and his family get up early?
(2)What's his father doing.
(3)What's Bob doing?
(4)What are his sisters doing?
(5)What are the whole family doing at about 12:30?
【答案】 (1)Because he doesn't go to school and his parents don't go to work.
(2)He washing his car.
(3)Sometimes, Bob is helping his mum with washing, and sometimes he goes to the garage and watches his father washing his car.
(4)They are listening to some beautiful music while they're cleaning the house.
(5)They are enjoying a wonderful meal.
【解析】【分析】文章大意:重要简介了Bob一家在周六平常生活。
(1)根据Bob and his family get up later than usual, because he isn't going to school and his father and mother aren't going to work. 可知,Bob一家没有早起是由于Bob不去学校,父亲妈妈不去上班,故答案为Because he doesn't go to school and his parents don't go to work.
(2)根据 Bob's father is in the garage. He is washing his car.可知,父亲正在洗车,故答案为He is washing his car.
(3)根据Sometimes, Bob helps his mum with the cooking, and sometimes he goes to the garage and watches his father wash his car.可知,Bob偶尔帮妈妈做饭,偶尔看父亲洗车,故答案为Sometimes, Bob helps his mum with the cooking, and sometimes he goes to the garage and watches his father wash his car.
(4)根据 His two sisters are listening to some beautiful music while they're cleaning the house. 可知,两个姐姐正在听音乐,故答案为 They are listening to some beautiful music while they're cleaning the house.
(5)根据Around 12:30, the whole family is seated around the table enjoying a wonderful meal.可知,12点半,一家人坐在桌子周围享有美味饭菜,故答案为They are enjoying a wonderful meal.
【点评】考察任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目规定作答,注意尽量用文章语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换方式找到可以替代文章中单词,短语或者句子词。
8.阅读下面短文,并根据所读内容完毕小题,每空不超过两个单词。 My name is Amy. Mike, Lisa and I are good friends. We have different hobbies.
I have a nice voice(嗓音). On the weekend, I often have a singing class. Mike likes cool things. On Saturday afternoon, Mike always dances hip-pop(街舞) in the park. Lisa likes cooking. She often cooks on the weekend. Sometimes she makes cakes for her family.
On weekend, we usually go to the orphanage(孤儿院) together. I sing songs with the children. Mike teaches the children how to dance and Lisa cook food for them. We are always very happy. We can help the children.
(1)Amy has a ________ class on the weekend.
(2)Mike likes hip-pop because it is ________.
(3)Lisa can make ________for her parents.
(4)On weekend, they usually go to the orphanage and sing songs with________.
(5)Amy, Mike and Lisa are ________ students.
【答案】(1)singing
(2)cool
(3)cakes
(4)the children
(5)good/nice/friendly/helpful…
【解析】【分析】 这篇短文作者Amy简介了她和好朋友Mike,Lisa。他们有不一样爱好。
我嗓音好,周末上唱歌课。迈克喜欢跳街舞由于它酷。丽萨喜欢做饭,周末可以为父母做饭吃。在周末,他们会一起去孤儿院。在哪里我为孩子们唱歌,迈克教孩子们怎么跳舞,丽萨为他们做饭。他们很开心,由于他们协助了孩子们。
(1)细节理解题。根据短文第二段中句子 I have a nice voice(嗓音). On the weekend, I often have a singing class.可知Amy在周末上唱歌课。故答案为singing。
(2)细节理解题。根据短文第二段中句子 Mike likes cool things. On Saturday afternoon, Mike always dances hip-pop(街舞) in the park. 可知迈克喜欢街舞是由于它酷。故答案为cool。
(3)细节理解题。根据短文第二段中句子 Lisa likes cooking. She often cooks on the weekend. Sometimes she makes cakes for her family.可知Lisa喜欢做饭,她可以给父母做蛋糕。故答案为cakes。
(4)细节理解题。根据短文第三段中句子 On weekend, we usually go to the orphanage(孤儿院) together. I sing songs with the children. 可知周末他们在孤儿院和孩子们规定唱歌。故答案为the children。
(5)推理判断题。根据全文内容可知这些好朋友们虽然爱好不一样,但都是乐于助人人。故答案为good/nice/friendly/helpful…。
【点评】考察任务型阅读。关键要读懂全文,然后根据题目规定作答。注意尽量用文章语言填写答案,在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义句,句型转换方式找到可以替代文章中单词,短语或者句子词。
9.下面文章有五处需要添加小标题。请从如下选项(A,B,C,D,E,F)中选出符合各段意思小标题,选项中有一项是多出选项。
A School in Britain
________
I get up and get dress for school. My school has a uniform-black trousers and shoes, a white shirt and a black and gold tie. The girls wear
展开阅读全文