收藏 分销(赏)

英语初三英语英语任务型阅读解题技巧超强及练习题含答案及解析.doc

上传人:w****g 文档编号:13011349 上传时间:2026-01-05 格式:DOC 页数:18 大小:725.50KB 下载积分:8 金币
下载 相关 举报
英语初三英语英语任务型阅读解题技巧超强及练习题含答案及解析.doc_第1页
第1页 / 共18页
英语初三英语英语任务型阅读解题技巧超强及练习题含答案及解析.doc_第2页
第2页 / 共18页


点击查看更多>>
资源描述
(英语)初三英语英语任务型阅读解题技巧(超强)及练习题(含答案)及解析 一、英语任务型阅读 1.根据短文内容,回答问题。     Have you ever heard of a girl of15, who set up a company of her own? Wendy Wong is the girl. She started the business two years ago. She has already written several successful compute games. They are so popular that over half a million games are sold every year. Now all of her family work in her business, and she is still at school.     She gets up early in the morning, and then she talks with her family about the business over breakfast. Every day she goes to school in her own car with a driver, for she is not old enough.     She enjoys her school, but some of the work is too easy for her to feel interested. She usually gets 'A' grades in all her subjects, so the other students often ask her for help.     She finished her homework in half an hour after her driver takes her home. After dinner, she goes to her office and goes on working on her computer, writing games until 2 am. She does not usually need so much sleep as other children. (1)When did Wendy Wong start the business? (2)What has Wendy Wong already written successful? (3)How does Wendy Wong go to school every day? (4)How about her grades in all her subjects? (5)How long can she finish her homework? 【答案】 (1)When she was 13./ At the age of 13. (2)Computer games. (3)In her own car with a driver. (4)She usually gets A grades. (5)In halt an hour. 【解析】【分析】重要讲了15岁女孩Wendy Wong建立了自已企业。 (1)根据Have you ever heard of a girl of15, who set up a company of her own? Wendy Wong is the girl. She started the business two years ago.可知Wendy Wong目前15岁,2年前建立企业,因此是13岁时,故填When she was 13./ At the age of 13.。 (2)根据She has already written several successful compute games.可知她已经写了几种成功电脑游戏,故填Computer games.。 (3)根据Every day she goes to school in her own car with a driver可知每天她都和司机开着自已车上学,故填In her own car with a driver.。 (4)根据She usually gets 'A' grades in all her subjects可知她一般所有科目都得A,故填She usually gets A grades.。 (5)根据She finished her homework in half an hour after her driver takes her home.可知司机送她回家后,她半小时就做完了家庭作业,故填In halt an hour.。 【点评】考察任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。 2.请仔细阅读 1—5 题中学习措施描述,然后从 A—F 六个选项中,选择最合适答案。(有一种多出项)Secrets of top students ⒈ Example One: "If I don't understand what my teacher is explaining in the science, I ask him to say it again," says Anna Lee. "also asking more helped a lot."  ________ ⒉ Example Two: "When a teacher asks us to do a lot of homework," says Dave Roman " I will draw up a timetable and plan to do it little by little, so it isn't so tiring. "  ________ ⒊ Example Three: One student put a vocabulary list on the wall of the bathroom. He learned a new word every day while brushing his teeth. Another student used the time to remember biology terms while practicing running.  ________ ⒋ Example Four: In high school, Mike played football, painted and was in the band. "I was so busy that I couldn't waste time looking for a pencil or missing paper. I kept everything in order." He says.  ________ ⒌ Example Five: Christi is an excellent student at the university. If her math teacher asks her to do five problems, she does ten. If the history teacher asks her to read five pages, she reads ten. "Part of learning is practicing," she says, "and the more you practice, the more you learn."  ________ A.Plan your time well. B.Get your things in order. C.Speak out and ask more. D.Study anywhere or everywhere. E.Do more than you are asked. F.Make yourself busy 【答案】C;A;D;B;E 【解析】【分析】文章讲述了尖子生学习秘诀。 (1)根据原文Example One: "If I don't understand what my teacher is explaining in the science, I ask him to say it again," says Anna Lee. "also asking more helped a lot." 可知不会话,再次问老师是这个同学成功秘诀,故选C。 (2)根据原文 Example Two: "When a teacher asks us to do a lot of homework," says Dave Roman " I will draw up a timetable and plan to do it little by little, so it isn't so tiring. "可知这个例子总是计划好学习时间,故选A。 (3)根据原文One student put a vocabulary list on the wall of the bathroom. He learned a new word every day while brushing his teeth. Another student used the time to remember biology terms while practicing running. 可知一种学生把单词贴在浴室墙上,每天刷牙时候学一种新单词。另一种学生练习跑步时候用时间去生物术语,故选D。 (4)根据原文 I kept everything in order. 可知他让一切东西有次序,故选B。 (5)根据原文Christi is an excellent student at the university. If her math teacher asks her to do five problems, she does ten. If the history teacher asks her to read five pages, she reads ten. "可知Christi是大学优秀学生。数学老师规定她做五个问题,她做十个。历史老师让她读五页,她读十页。故选E。 【点评】考察还原句子。根据文章选出对应尖子生学习秘诀。 3.请仔细阅读小短文,从A、B、C、D中选择对选项作为短文第2~5段小标题,并回答第⑤小题。 A. Face the fears about the future          B. Be thankful      C. Develop your talents D. Pay attention to your relationships with others     A life coach is somebody who helps you reach all kinds of personal and professional goals (目) . Each of us has the ability to be our own life coach. Here are some tips for you:     ①♦ ________ Ask yourself the following questions: How do you deal with disagreements? When was the last time you showed your family members that you care for them? Your relationships with friends, family members and teachers show a lot about the kind of person you are.     ②♦ ________ Now, imagine that one of your good friends told you that he or she was not strong enough to go back to school. We often give better advice than we are willing to take ourselves. Remember that even the most successful people were probably told that what they wanted to do was impossible, but they followed their dreams and succeed.     ③♦ ________ If you want to reach your goals, you will have to spend more time developing the talents you already have, and uncovering any hidden talents that you haven't discovered yet. So you can take classes in subjects that you are interested in, even if you have no experience.     ④♦________ Take some time to be thankful for the things you have. Remember positive memories. Think of the best day(s) you have had in the past month or year. Remember special parties, vacations and holidays. Appreciate the wonderful people you have in your life. ⑤Which may be the best title for this passage?________ A. How to be your own life coach B. How to be healthy C. How to relax yourself D. How to have fun 【答案】D;A;C;B;A          【解析】【分析】这是一篇阐明文。重要讲怎样怎样成为自已生活目。 (1)根据第二段“Your relationships with friends, family members and teachers show a lot about the kind of person you are.”可知,你与朋友,家庭组员和老师关系显示了你是一种怎样人。抓住关键词 relationships,故选D。 (2)根据第三段“Remember that even the most successful people were probably told that what they wanted to do was impossible, but they followed their dreams and succeed.”可知,请记住,就算是最成功人也也许被告诉他们想做事情不也许,不过他们遵从自已梦想并且成功了。也就是告诉我们要面对对未来恐惊。故选A。 (3)根据第四段“you will have to spend more time developing the talents you already have, ”可知,你将不得不花费更多时间发展你已经有天赋。抓住关键词developing the talents,故选C。 (4)根据第五段“Take some time to be thankful for the things you have.”可知,花某些时间去感恩你拥有。抓住关键词be thankful,故选B。 (5)根据第一段“A life coach is somebody who helps you reach all kinds of personal and professional goals (目) . Each of us has the ability to be our own life coach. ”可知,一种生活目是某些人协助你达到更重各样个人目。我们每一种人均有能力成为我们自已生活目。故选A。 【点评】作答本题重要是可以抓住关键词,可以提取到重要信息,可以大体概括出语段主旨大意,然后结合选项选出对选项。 4.下面是有关CPR(心肺复苏术)操作动作阐明,请根据图片所示环节,从A、B、C、D中选择对选项与图片配对,并回答背面一小题。 (1)  ________   ________   ________   ________ A. Gently touch his or her shoulder and ask "Are you OK?" in a loud and clear voice. If he or she responds, CPR is not needed. B. Give two rescue breaths(人工呼吸). If you are trained in CPR and really confident, give two rescue breaths after your 30 chest compressions(心脏按压). C. Place the victim(受害者)on the ground. Make sure he or she is lying as flat(水平地)as possible. Perform 30 chest compressions. D. Put your ear close to the victim's nose and mouth, and listen for breathing. If the victim is coughing or breathing normally, do not perform CPR. (2)In which part of a newspaper would you most probably read this passage? A. Sports.                            B. Science.                            C. Medicine.                            D. Culture. 【答案】 (1)A;D;C;B (2)C 【解析】【分析】所给选项意思 A. Gently touch his or her shoulder and ask "Are you OK?" in a loud and clear voice. If he or she responds, CPR is not needed.请触他或她肩膀大声清晰地问“你还好吗?”假如他或她能回答,CPR就不需要了。 B. Give two rescue breaths(人工呼吸). If you are trained in CPR and really confident, give two rescue breaths after your 30 chest compressions(心脏按压).进行两次人工呼吸。假如你在CPR培训过,要真很自信,在心脏按压30次后进行两次人工呼吸。 C. Place the victim(受害者)on the ground. Make sure he or she is lying as flat(水平地)as possible. Perform 30 chest compressions.将受害者放在地上。要保证他或她尽量平躺。进行心脏按压30次。 D. Put your ear close to the victim's nose and mouth, and listen for breathing. If the victim is coughing or breathing normally, do not perform CPR.将你耳朵贴近受害者鼻子和嘴,然后听呼吸。假如受害者咳嗽或正常呼吸,就不要进行心肺复苏。 (1)图片1是轻触肩膀和受害者说话,与选项A描述内容相符,故选A。 (2)图片2把耳朵放在受害者口鼻,进行听呼吸,与选项C描述内容相符,故选C。 (3)图片3是进行心脏按压,与选项C描述内容相符,故选C。 (4)图片4是受害者平躺着,在进行人工呼吸,与选项B描述内容相符,故选B。 (5)文章出处。心肺复苏是医学知识可知这篇文章也许是从报纸医学部分看到。故选C。 【点评】此题考察任务型阅读理解。我们先弄清所给选项意思,然后仔细研究四个图片,根据所给图片选择合适选项,对于文章5出处要根据文章内容而定。 5.第1-5题是骑自行车安全事项提醒语。阅读选项(A-F)文字, 选出符合各提醒语阐明。选项中有一项是多出选项。 A. When you're with friends on bikes, it's much safer to ride behind, not next to each other. Where one road meets another, you should take even more care. Slow down and check both roads. B. If you have an accident or fall off your bike, a helmet will protect your head. It must be the right size. C. Many children have accidents when they listen to the music while riding. It's important to hear everyone else on the road. D. Before you even set out, it is important to ensure that your bike is roadworthy(适于行驶)and safe. Do all the parts work properly?Is there enough air in your tyres(轮胎)? E. Cycling at night can be really dangerous. Go slower than you would in the daytime. F. Red traffic lights aren't only for cars and buses. They're for you too if you're on a bike. (1)Always wear a helmet when riding a bike. (2)Never wear earphones while biking. (3)Stop at all traffic lights as cars do. (4)Check your cycling equipment. (5)Be careful and check the road all the way. 【答案】 (1)B (2)C (3)F (4)D (5)A 【解析】【分析】 A. When you're with friends on bikes, it's much safer to ride behind, not next to each other. Where one road meets another, you should take even more care. Slow down and check both roads.当你跟朋友骑自行车时候,要跟在背面,不要并肩骑行,在交叉路口一定要愈加小心,慢下来查看这两条路。 B. If you have an accident or fall off your bike, a helmet will protect your head. It must be the right size.假如你发生了交通事故或者从车子上摔下来,头盔会保护你头,偷窥型号一定要恰好。 C. Many children have accidents when they listen to the music while riding. It's important to hear everyone else on the road.当许多孩子边骑自行车边听音乐,发生了事故。在路上可以听见他人声音是跟重要。 D. Before you even set out, it is important to ensure that your bike is roadworthy(适于行驶)and safe. Do all the parts work properly?Is there enough air in your tyres(轮胎)?甚至在你开始骑行时候,确定你自行车食欲行驶和安全是很重要。所有零部件工作正常吗?轮胎里气充足吗? E. Cycling at night can be really dangerous. Go slower than you would in the daytime.夜间骑行真很危险。要你比白天骑行要慢。 F. Red traffic lights aren't only for cars and buses. They're for you too if you're on a bike.红色交通灯不仅仅是让汽车看,假如你骑自行车话,他们也合用于你。 (1)句意:骑车时总是要戴着头盔。这句话跟B想搭配。头盔会保护你头,故答案是B。 (2)句意:骑行时从不要戴耳机。有些交通事故是孩子们边骑自行车边听音乐导致,C跟这句相搭配。故答案是C。 (3)句意:跟汽车同样在所有交通灯那里停下来。由于交通灯不只是针对汽车也针对于行人。故答案是F。 (4)句意:检查你骑行装备,保证每一种零部件完好工作。这一句跟D句相配合适,故答案是D。 (5)一路上多要小心,要检查路况。这一句跟A相符合。故答案是A。 【点评】考察任务型阅读,想弄清晰每一种选项意思,然后根据选项意思比较每道题意思,找出最相符句子,确定答案。 6.根据文章内容,回答问题。     It was a Christmas night. I was an unlucky nurse who had to work on such a beautiful festival. When I was complaining(埋怨)about it, three people appeared at my desk-a tired woman and her two children, a son and a daughter.     "Are you all sick?" I asked doubtfully because they seemed all right. "Yes," the woman answered weakly and lowered her head.     But when they started to present their problems, things became unclear. The daughter had a fever, but her temperature was OK. The son had an earache, but he couldn't tell me which ear hurt. It seemed that the mother was pretending(假装)to cough.     Something was wrong. But I only explained that it might take a while before a doctor could meet them. "Take your time, please," said the mother. I checked their charts-no address.  All of a sudden I knew they were homeless while the hospital was warm.     The family huddled(蜷缩)together under the Christmas tree, smiling and talking with each other sweetly. Quietly, I went back to the nurses' station and told them what happened in the waiting room. It was just like God sending us a gift on this Christmas night. The nurses' station suddenly came back to life. All the nurses went into action for "a Christmas emergency(急诊)".     We took out our meals for our Christmas "patients". We also put together oranges and apples as presents. We tried to exceed(超过)the needs of a family who only wanted a warm place on Christmas night. Later, the little girl kissed me and said, "Thanks for being our angel." (1)When did the story happen? (2)What was the matter with the son according to his words? (3)Why did the family come to the hospital? (4)Did the nurses offer any help to the family? (5)Who kissed the writer and thought the writer was an angel? 【答案】 (1)On a Christmas night. (2)He had an earache. (3)Because they needed a warm place on Christmas night. /Because they were homeless while the hospital was warm. (4)Yes. /Yes, they did. (5)The little girl. 7.根据表格内容补全短文。 Module Topic Reading Culture 1 Friendship Anne's best friend Friendship in Rome 2 Wild world Animals in danger Sharks' rights 3 Healthy living Proper exercise The tree of life 4 Music Great musicians of the past Vienna New Year's Concert     Here's a content table from Reading for Enjoyment. There are________modules in this books. Each module has three parts-________, Reading and Culture. The topics are Friendship, Wild world, Healthy living and________. The Reading part provides lots of fresh reading passages, which help students improve their________skills such as finding facts, and bring them great enjoyment as well. The________part provides rich cultural background through short stories. The book helps open up students’ eyes and improve their comprehension abilities. 【答案】 four/4;Topic;Music;reading;Culture 【解析】【分析】(1)根据表格Module中1234,可知一共4个单元,故填four/4。 (2)根据表格可知每单元有话题Topic、阅读Reading和文化Culture三个部分,故填Topic。 (3)根据表格可知话题是有关Friendship友谊、Wild world野生世界、Healthy living健康生活和Music音乐四个部分,故填Music。 (4)根据表格可知阅读部分会提高学生阅读技能,即reading skills,故填reading。 (5)根据表格可知文化部分提供丰富文化背景,故填Culture。 【点评】考察任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。 8.任务型阅读     Do you clean your school desks every day? If not, then maybe it's about the time for you to get started. Keyboards, computer mice and telephone dials are infected (polluted) with lots of germs(细菌), according to scientists from the Universi
展开阅读全文

开通  VIP会员、SVIP会员  优惠大
下载10份以上建议开通VIP会员
下载20份以上建议开通SVIP会员


开通VIP      成为共赢上传

当前位置:首页 > 教育专区 > 外语文库 > 初中英语

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服