资源描述
【英语】七年级英语下册阅读理解-知识点归纳与练习经典1
一、七年级英语下册阅读理解专题目练习(含答案解析)
1.阅读理解
Maria lived near a forest. She often played with the animals in the forest. They were all her friends.
One day, Maria walked into the forest to play with her animal friends. But to her surprise, the forest was very quiet and the animals weren't there! Maria hurried back to tell her parents. Her parents returned to the forest with Maria. The forest was still very quiet. But Maria's father noticed a little monkey behind a big tree. The monkey was dying (将近死)!They tried to save him. But the monkey was too weak. Before he died, the monkey told them the truth(真相):a ghost wanted to get the forest, so he asked all the animals to go away.
Maria and her parents were very angry. They decided to drive the ghost away. They asked their friends and neighbours to help them. The ghost was strong but the people were stronger. At last, the ghost left and the animals returned to the forest happily.
(1)Maria had lots of ________ friends.
A. boy B. girl C. plant D. animal
(2)One day the forest was quiet and Maria ________ why.
A. didn't know B. didn't think about C. noticed D. asked the animals
(3)The little monkey ________ at last.
A. helped Maria to find other animals B. walked away
C. died because he was too weak D. was well again
(4)What do the underlined words “drive…away” mean in Chinese?
A. 开车 B. 离开 C. 赶走 D. 杀死
【答案】 (1)D
(2)A
(3)C
(4)C
【解析】【分析】大意:文章简介了住在森林附近Maria发现森林里动物朋友都不见了,一只濒死猴子告诉她有个幽灵想要霸占森林,最终在父母和邻居协助下,幽灵被赶走了,动物们都回来了。
(1)细节理解题。根据第一段 She often played with the animals in the forest. They were all her friends. 可知,Maria有诸多动物朋友。故选D。
(2)推理判断题。根据第二段 B Maria hurried back to tell her parents. Maria赶回家告诉父母,可知Maria并不懂得原因。故选A。
(3)细节理解题。根据第二段 They tried to save him. But the monkey was too weak. 他们尝试救他,但猴子太虚弱了,可知猴子最终由于太虚弱死了。故选C。
(4)词义猜测题。根据后文 At last, the ghost left.幽灵最终离开了,可知Maria和她父母决定赶走幽灵并成功了,drive away意为赶走。故选C。
【点评】考察阅读理解,首先迅速浏览、分析问题,抓住关键词;另一方面带着问题通读全文,理解文章大意,找到根据,确定答案;最终再检查一遍,保证答案对。
2.阅读理解
Mr Brown was a dance teacher. He was a nice man and always had a lot of students who came to his classes every week. One year he moved to a new town and taught a lot of students in a dance school there but then he decided to move again to a big city where he would have work.
When one of the ladies who often came to his classes heard that he was leaving, she said to him, “The teacher who takes your place won't be as good as you are. ”
Mr Brown was happy when he heard this. He said, "Oh, no! I'm sure he'll be as good as I am, or even better. ”The lady said, "No, five teachers have come and gone since I lived here, and each new one was worse than the last. ”
(1)Mr Brown taught his students .
A. where to dance B. to be a dancer C. to be a dance teacher D. how to dance
(2)The students came to his classes .
A. every day B. every evening C. every week D. once a month
(3)He taught one after another.
A. a lot of ladies B. in the same school C. in many schools D. many children
(4)Mr Brown wanted to move to .
A. a new town to teach new students B. a big city to get work
C. a big town to see one of the ladies D. a new city to go to a dance school
(5)The lady thought .
A. he was worse than the teacher before B. he was as good as the teacher before
C. he was better than the teacher before D. he was the best teacher in the town
【答案】 (1)D
(2)C
(3)C
(4)B
(5)A
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲是布朗先生是一种舞蹈老师。他是一种帅气人,每周有诸多学生来他班。一年他搬到一种新城镇在那里一所舞蹈学校叫诸多学生,不过然后他决定又要搬到一种大都市在那里他将有新工作。他教过一种学生问他“替代你职位老师将比不上你吗?”当听到这个,布朗先生很快乐。布朗先生说“我确定他和我同样好,甚至超过我。”这个女人说“不,自从我居住到这,每个新都比上个更糟糕。”
(1)细节理解题。根据 Mr Brown was a dance teacher. 可知他教学生跳舞。故选D。
(2)细节理解题。根据He was a nice man and always had a lot of students who came to his classes every week. 可知学生们每周来上课。故选C。
(3)推理判断题。根据短文内容可知他不停换学校教学。因此他在诸多学校教过学。故选C。
(4)细节理解题。根据 One year he moved to a new town and taught a lot of students in a dance school there but then he decided to move again to a big city where he would have work. 可知他想去一所大都市去找工作。故选B。
(5)细节理解题。根据 The lady said, "No, five teachers have come and gone since I lived here, and each new one was worse than the last. ”可知每个新来都比不上此前老师。故选A。
【点评】此题考察阅读理解。我们先阅读短文,理解短文大意。然后分析问题,弄清题意。带着问题阅读短文,从短文细节中找到问题答案。对于推理判断题,我们要根据短文细节推断哪个选项是对。
3.阅读理解
On the second Sunday in May is Mother's Day. American children of all ages give their mothers something special. It is the day when children, young and old try to show their love to mothers. It is the day to celebrate motherhood and to thank her for all small and big things she has done for her children. However, do you know that Mother's Day celebration is no recent thing?
In the United States, Mother's Day became an official holiday in 1910. An American girl, Anna, asked her governor to set a festival for mothers for their love. And they set the second Sunday in May as Mother's Day and a year later all the other states began to celebrate it.
On Mother's Day morning some American children serve their mothers breakfast in bed. Other children will give their mothers presents which they have made themselves or bought in stores. Adults give their mothers red carnations(康乃馨), the official Mother's Day flower. If their mothers left the world they may take white carnations to their gravesites(坟场). This is the busiest day of the year for American restaurants. On the special day, family members do not want Mum to cook dinner!
(1)The girl who asked her governor to set a festival for mothers is from .
A. China B. America C. England D. France
(2)All the states in America began to celebrate Mother's Day in .
A. 1901. B. 1910. C. 1911. D. 1921.
(3)What colour of carnations can an American mother see at home on Mother's Day?
A. Red. B. Orange. C. Yellow. D. White.
(4)According to the passage, American restaurants' busiest day of the year is .
A. New Year's Day B. Christmas Day C. Thanksgiving Day D. Mother's Day
【答案】 (1)B
(2)C
(3)A
(4)D
【解析】【分析】本文简介了母亲节来源。
(1)细节题。根据 An American girl, Anna, asked her governor to set a festival for mothers for their love 可知规定州长为母亲们设置节日女孩来自美国 ,故选B。
(2)推理题。根据 Mother's Day became an official holiday in 1910和 And they set the second Sunday in May as Mother's Day and a year later all the other states began to celebrate it 可知 19,美国所有州都开始庆祝母亲节,故选C。
(3)细节题。根据 Adults give their mothers red carnations 可知母亲节那天,美国母亲在家里能看到红色康乃馨 ,故选A。
(4)细节题。根据This is the busiest day of the year for American restaurants 可知根据文章描述,美国餐馆一年中最忙一天是,故选D。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题、推断题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联络上下文,推断出需要信息。
4.阅读理解
Dear Alice,
Thank you for your last letter. I enjoyed reading it very much. Thank you for telling me about your best friend. In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy. Trudy has long, dark brown hair and green eyes. She is the same age as me, but a little taller. She is always happy.
We sit together in class, and help each other with our schoolwork. We always go home together after school and play computer games for an hour. Trudy thinks very quickly(很快地) and usually wins(赢).
Trudy is learning to play the piano. I am learning to play the flute(笛子). We practise(练习) together every day. Sometimes Trudy stays in my house for a night, or I stay in her house for a night. We always have a good time. Do you ever stay in your best friend's house for a night?
Write soon.
Love,
Lily
(1)Who is Lily's best friend?
A. Trudy. B. Alice. C. Daisy. D. May.
(2)What is Trudy's hair like?
A. Long and green. B. Long and dark brown. C. Short and dark. D. Short and brown.
(3)How tall is Lily?
A. A little taller than Trudy. B. A little shorter than Trudy.
C. As tall as Trudy. D. As tall as Alice.
(4)When do Trudy and Lily play computer games?
A. Before school. B. On the weekend. C. On weekdays. D. After school.
(5)What do Trudy and Lily practise every day?
A. Writing letters. B. Using the computer.
C. Playing the piano and the flute. D. Staying in the house.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)B
(4)D
(5)C
【解析】【分析】本文是Lily写给Alice一封信,信中简介了Trudy状况。
(1)细节题。根据 Thank you for telling me about your best friend. In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy可知Lily最佳朋友是Trudy,故选A。
(2)细节题。根据Trudy has long, dark brown hair可知特鲁迪有一头又长又黑棕色头发,故选B。
(3)细节题。根据She is the same age as me, but a little taller可知Lily比Trudy矮一点 ,故选B。
(4)细节题。根据We always go home together after school and play computer games for an hour可知特鲁迪和莉莉放学后玩电脑游戏 ,故选D。
(5)细节题。根据Trudy is learning to play the piano. I am learning to play the flute(笛子). We practise(练习) together every day可知特鲁迪和莉莉每天都练习弹钢琴和吹长笛,故选C。
【点评】考察阅读理解。本文波及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。
5.阅读理解
When she was at the age of 9,Katie planted a cabbage seed(种子)in the garden outside her house. She took care of it every day by watering it, weeding(除草)it and giving it plant food. At last, it grew to be HUGE! More than 18 Kilograms huge!
Katie wanted to do something special with this very special cabbage. With her mom's help, Katie made up her mind to donate(捐赠)it to a local soup kitchen to help feed the hungry people in her community(小区).
When she arrived to make her donation, she saw a long line of people waiting for food. Then Katie gave her cabbage to the guests. As people thanked her, she knew she could do more to help. With the help of her parents and school, Katie's Krops was born! Katie's Krops creates gardens to grow food that is donned to local soup kitchens to feed the hungry.
Katie's dream is to end hunger around the world. So, after she created several gardens in her community, she decided to do more. She wanted to help other kids create gardens in their own communities!
There are now about a hundred Katie's Krops gardens growing all over the United States! Kids between the age of 9 and 16 take care of them.
(1)What is "something special" Katie did at last in Paragraph 2?
A. Giving the cabbage plant food.
B. Helping morn in the local soup kitchen
C. Giving the cabbage to people in need.
D. Creating gardens to grow food.
(2)Who are running the Katie's Krops gardens in U.S.?
A. Hungry people there.
B. Teenagers from 9-16.
C. Katie and her parents.
D. The local soup kitchen.
(3)What does the underlined word "them" in the last paragraph mean?
A. Cabbages. B. Kitchens. C. Gardens D. Kids
(4)How does the story of Katie sound?
A. Encouraging. B. Tiring. C. Boring. D. Silly.
【答案】 (1)C
(2)B
(3)C
(4)A
【解析】【分析】重要讲了Katie把自已种植白菜捐给了当地厨房,并且梦想结束全世界饥荒。
(1)细节题。根据With her mom's help, Katie made up her mind to donate(捐赠)it to a local soup kitchen to help feed the hungry people in her community,可知把白菜捐给了当地厨房,即把白菜给了需要人,故选C。
(2)细节题。根据Kids between the age of 9 and 16 take care of them. 可知是9到16岁孩子经营,故选B。
(3)细节题。根据There are now about a hundred Katie's Krops gardens growing all over the United States! 可知100个左右花园遍及美国,孩子们照顾花园,因此them代指花园gardens,故选C。
(4)细节题。根据全文可知重要讲了Katie把自已种植白菜捐给了当地厨房,并且梦想结束全世界饥荒。因此故事听起来是鼓舞人心,故选A。
【点评】考察阅读理解,重要考察细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6.阅读理解
A city without cars would be very strange, right? The European city Venice is such one.
Venice is in the northeast of Italy. It wasn't built on land, but on more than 110 islands. Seawater is everywhere all around the city.
Even so, travel isn't difficult. The water ways have always been the best way to get around. There are 117 waterways and more than 400 bridges that can lead you where you want to go. People in Venice move from place to place by boat. They like to enjoy the scenery(风光) and cool summer nights while taking boat trips.
Venice grew out of small islands in saltwater lakes when some Italians escaped from a war 1,500 years ago and built their homes there.
Water makes the city beautiful and special, but it is also a big problem. Sometimes tourists will have such strange experiences. One moment they walk across the bridge, and there's nothing special. But when they come back to the bridge an hour later, it's underwater and everyone has to wear rain boots to cross.
People used too much underground water, which made the city get lower little by little. Now the city is down by 23 centimeters. Another problem is the rising seawater. The rising temperature(温度)makes the ice of the Arctic Ocean(北冰洋)melt(融化). Every year, high water hits the city in autumn and winter. When the water comes, more than half of the city is underwater.
(1)Where is the city of Venice?
A. It's in Europe. B. It's in America. C. It's in Arctic Ocean D. It's under the sea.
(2)Which of the following is true about Venice?
A. Venice changed into small islands in saltwater lakes 1,500 years ago.
B. Venice used to be big islands in saltwater lakes 1,500 years ago.
C. Venice came from small islands in saltwater lakes 1,500 years ago.
D. Venice has lots of waterways and bridges but no boats.
(3)This passage mentioned things about Venice but NOT .
A. the history. B. the location C. the bridges D. the food
(4)Which is NOT the reason why Venice gets lower?
A. Too many waterways.
B. The use of underground water.
C. The higher temperature.
D. The rising seawater.
【答案】 (1)A
(2)C
(3)D
(4)A
【解析】【分析】重要讲了欧洲没有车奇怪都市——水城威尼斯。
(1)细节题。根据The European city Venice is such one.可知威尼斯是欧洲,故选A。
(2)细节题。根据Venice grew out of small islands i
展开阅读全文