收藏 分销(赏)

2025年七年级英语上册阅读理解易错题集锦名师教育.doc

上传人:知****运 文档编号:13007754 上传时间:2026-01-04 格式:DOC 页数:12 大小:94KB 下载积分:8 金币
下载 相关 举报
2025年七年级英语上册阅读理解易错题集锦名师教育.doc_第1页
第1页 / 共12页
2025年七年级英语上册阅读理解易错题集锦名师教育.doc_第2页
第2页 / 共12页


点击查看更多>>
资源描述
-七年级英语上册阅读理解易错题集锦-名师教育 一、七年级英语上册阅读理解专题目练习(含答案解析) 1.阅读理解     The Kings lived in a small house in New York with their child. Sometimes Mr. King came back from work very late. When his wife and the child were asleep, he opened the front door of his house with his key and came in very quietly.     But one night when he was coming home late, he lost his key. So when he reached his home, he rang the bell. Nothing happened. He rang it again. Again nothing happened. Nobody moved inside the house. Mr. King knocked at the bedroom window. He spoke to his wife, he shouted, but she didn't wake up. At last he stopped and thought for a minute. Then he began to speak like a small child. "Mother," he said, "I want to go to the toilet." He spoke quietly, but at once, Mrs. King woke up. Then he spoke to her, and she opened the door for him. (1)When Mr. King came back very late from work and his wife was asleep, he usually came into his house_____. A. with his wife's help                                           B. by knocking at the door C. with his child's help                                         D. by opening the door with his key (2)One night when he found his key lost, he first_____. A. spoke to his wife                                              B. shouted at this wife C. rang the bell                                                     D. knocked at the bedroom window (3)Mrs. King woke up because______. A. she heard the sound of the bell                    B. she heard Mr. King's voice C. She heard a knock at the door                      D. she heard the voice "mother" like her child's (4)Like a small child, Mr. King spoke to his sleeping wife______. A. loudly                    B. in a low voice                    C. angrily                    D. with tears in his eyes (5)At last_____. A. Mrs. King opened the door for Mr. King.    B. his child opened the door for Mr. King. C. Mr. King opened the door by force.            D. Mr. King opened the door with his wife's help. 【答案】 (1)D (2)C (3)D (4)B (5)A 【解析】【分析】重要讲了Mr. King下班回家晚了,并且丢了钥匙,不过妻子和孩子睡着了,他按门铃按了好几次,不过妻子没有听见, Mr. King想出主意:他安静地模仿他孩子声音说:“妈妈,我想去厕所”,这时妻子醒来开了门。 (1)细节题。根据he opened the front door of his house with his key and came in very quietly.可知他一般下班回家后用自已钥匙开门,故选D。 (2)细节题。根据he lost his key. So when he reached his home, he rang the bell可知他丢了钥匙回家后先按门铃,故选C。 (3)细节题。根据Then he began to speak like a small child. "Mother," he said, "I want to go to the toilet." He spoke quietly, but at once, Mrs. King woke up.可知Mr. King想出主意:他安静地模仿他孩子声音说:“妈妈,我想去厕所”,这时妻子醒来,故选D。 (4)细节题。根据Then he began to speak like a small child. "Mother," he said, "I want to go to the toilet." He spoke quietly可知Mr. King他安静地模仿他孩子声音,即低声说,故选B。 (5)细节题。根据Then he spoke to her, and she opened the door for him可知妻子给Mr. King开门,故选A。 【点评】考察阅读理解,重要考察细节题,注意从文中仔细寻找答案。 2.阅读理解D     Young people can have problems with their minds. Some students become worried because they have to study very hard; others have trouble getting on well with people like their parents or classmates.     Li Wei, a junior 2 student from Hefei, could not understand his teacher and did badly in his lessons. He became so worried about it that he started to hurt himself with a knife.     Another 14-year-old student, Yang Fang from Guangzhou, was afraid of exams. She got very nervous, and when she looked at the paper, she couldn't think of anything to write.     In fact, many students have mental (心理) problems. However, most of them don't ask for advice or help. Some think they will look stupid if they go to a doctor; others don't want to talk about their secrets.     Liang Yuezhu, a teacher, has the following advice for young people:     Talk to your parents or teachers often.     Take part in group activities and play sports.     Go to a doctor if you feel unhappy or unwell. (1)Why was Li Wei worried?     A. Because he did badly in his lessons.               B. Because he didn't have any friends. C. Because he didn't understand his classmates.          D. Because he didn't have enough money to buy books. (2)What was Yang Fang afraid of? A. Her teachers.                     B. Her parents.                      C. Exams.                     D. Homework. (3)How many pieces of advice does Liang Yuezhu give young people in the article? A. 2.                                          B. 3.                                          C. 4.                                          D. 5. (4)Which of the following is TRUE? A. Li Wei hurt others with a knife.                       B. Liang Yuezhu is a doctor. C. Few students have mental (心理) problems.         D. Liang Yuezhu advises young people to play sports. 【答案】(1)A (2)C (3)B (4)D 【解析】【分析】本文讲述了很数年轻人都存在心理问题,并举例讲述了心理问题原因和体现,以及对他们产生消极影响。最终讲述了一种老师就这个问题提出三个提议。 ·(1).细节理解题 根据第二段Li Wei, a junior 2 student from Hefei, could not understand his teacher and did badly in his lessons.可知他之因此紧张,烦恼是由于他听不懂老师讲课并且功课不好。故选A。 ·(2).细节理解题 根据第三自然段Yang Fang from Guangzhou, was afraid of exams.可知Yang Fang胆怯考试。故选C。 ·(3).细节理解题 根据文中最终四个自然段得知 这个老师给出了3个提议。故选B。 (4).细节理解题 根据he started to hurt himself with a knife.可知他是伤害自已,不是其他人。故排除A。根据Liang Yuezhu, a teacher,可知是一种老师,不是医生。排除B。根据many students have mental (心理) problems.可知许多学生均有心理问题,不是很少。排除C。根据Take part in group activities and play sports.可知这个老师提议体育锻炼,故选D。 【点评】本题是阐明性阅读理解,细节理解题为多,做题时首先读懂全文,需要一定词汇量。然后读题,找出对应语句,做出对选择。 3.阅读下面短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。     When you are waiting for a bus at a station, a 31-metre-long bus is coming to you. You must be surprised. In fact, the 31-metre-long bus is the longest bus in the world. And the bus comes from Germany. An ordinary bus is only about 10 metres long and it can carry only 80 people once. But the longest bus can carry 256 people. So we will need fewer buses in the future. The longest bus can save energy, too. That's to say, it will take less energy than an ordinary bus. Moreover, the driver can drive the longest bus as easily as an ordinary one.     However, firstly, it has to spend $ 10, 000, 000 buying the longest bus. Someone jokes that we can buy a lot of ordinary buses with that money. Secondly, people think that it is hard for the longest bus to travel on the bustling streets. It may cause new traffic problems. Thirdly, it is easy for someone to get onto the bus without buying a ticket. (1)How long is the longest bus in the world? A. 10 metres.                       B. 25 metres.                       C. 31 metres.                       D. 40 metres. (2)How many people can the longest bus carry? A. 80                                  B. 156                                  C. 256                                  D. 10, 000, 000 (3)What does the underlined word mean in the passage? A. 繁忙                                B. 宽阔                                C. 长长                                D. 漂亮 (4)Where was the longest bus made? A. In the US.                        B. In China.                        C. In Britain.                        D. In Germany. (5)What's the advantage (长处) of the longest bus? A. It can save energy for people. B. It cost less money. C. It's easy for people to drive. D. It doesn't cause new traffic problems. 【答案】 (1)C (2)C (3)A (4)D (5)A 【解析】【分析】文章大意:本文简介了一种新型长公共汽车。 (1)细节题。根据 the 31-metre-long bus is the longest bus in the world.可知世界上最长公共汽车是31米长。故选C。 (2)细节题。根据 But the longest bus can carry 256 people.可知最长公共汽车能载256人。故选C。 (3)词义猜测题。根据 people think that it is hard for the longest bus to travel on the bustling streets. It may cause new traffic problems.可知出现交通通行困难,应当是街道里交通车辆及行人多,可猜测出bustling是繁忙。故选A。 (4)细节题。根据 the bus comes from Germany.可知是德国制造。故选D。 (5)细节题。根据 The longest bus can save energy可知长公共汽车节省能源。故选A。 【点评】考察阅读理解。本文波及细节题和词义猜测题。细节题要注意细节从文中找答案;词义猜测题是根据上下文,猜测出词义。 4.阅读下面短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。     What is a museum? A museum is a good place to keep old and beautiful things. A museum may be a place to learn about science and a place to find out about art or people or animals.     What is inside a museum? Some museums have old cars and airplanes. Many museums have pictures and statues (雕塑). Others have rocks and old bones. One museum even has a real old street inside. It has shops and people's statues of doing business. It looks so real that one might feel that he was back to the old time.     Many cities have museums. Some very small towns have museums, too Indianapolis (印第安纳波利斯) has a children's museum. Children do not have to pay to get in. Children often go to the museum. They like to look at the dinosaur (恐龙) bones. They see a ten-foot-tall white bear.     On Saturdays, Indianapolis children can hear talks about animals and trees. They see movies. They take hikes. They even learn to make things there. (1)What is NOT true about a museum? A. It's a good place to do some shopping. B. People can learn about the history of a place there. C. People can learn about science there. D. It's a good place to learn about art. (2)People CANNOT ________ in a museum. A. see movies                 B. listen to talks                 C. make things                 D. play with bears (3)In Indianapolis ________. A. there is only one museum for children B. it's free for children to visit the children's museum C. people do not have to pay to visit the children's museum D. museums are all the same (4)In the children's museum in Indianapolis, children like to see ________. A. the dinosaur bones                 B. all old bones                 C. old streets                 D. airplanes (5)The main idea of the passage is that ________. A. old cars and airplanes are kept in museums  B. animals and trees are found in museums C. there are all kind of museums                        D. children like museums 【答案】 (1)A (2)D (3)B (4)A (5)C 【解析】【分析】文章大意:本文论述了博物馆定义和以及博物馆里可以看到东西.博物馆是保留古老漂亮好地方,是理解科学地方,是理解艺术或者人或者动物地方。孩子们在博物馆可以看到某些图片,听到有关动物和树木谈论,可以看到电影,也可以学会做东西。 (1)推断题。根据 A museum is a good place to keep old and beautiful things可知人们可从博物馆里理解历史,B对;根据 A museum may be a place to learn about science可知人们可从博物馆里理解科学,C对;根据 A museum may be a place to find out about art or people or animals.可知人们可从博物馆里理解艺术,D对。故选A。 (2)细节题。根据 children can hear talks about animals and trees. They see movies. They take hikes. They even learn to make things there.可知孩子们在博物馆里能听汇报看电影学习制作某些东西。故选D。 (3)细节题。根据 Children do not have to pay to get in.可知去小朋友博物馆,孩子是免费。故选B。 (4)细节题。根据 They like to look at the dinosaur (恐龙) bones.可知孩子喜欢看恐龙骨骼。故选A。 (5)主旨题。根据文章内容及其第二段第一行句子Some  museums have old cars and airplanes.Many museums have pictures and statues(雕塑). Others have rocks and old bones,某些博物馆旧汽车和飞机.有绘画和雕塑,许多博物馆有图画和雕像,其他岩石和老骨头,可知本文简介有多种各样博物馆,故选C。 【点评】考察阅读理解。本文波及细节题和词义猜测题。细节题要注意细节从文中找答案;词义猜测题是根据上下文,猜测出词义。 5.阅读短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。     In most parts of the world, many students help their schools make less pollution. They join "environment clubs". In an environment club, people work together to make our environment clean.     ●No-garbage lunches. How much do you throw away after lunch? Environment clubs ask students to bring their lunches in bags that can be used again. Every week they will choose the classes that make the least garbage and report them to the whole school!     ●No-car day. On the no-car day, nobody comes to school by car—not the students or not the teachers! Cars give pollution to the air, so remember:     Walk, jump, bike or run.     Use your legs! It's lots of fun!     ●Turn off the water! Did you know that some toilets can waste twenty to forty liters (升) of water an hour? In a year that would fill a small river! In environment clubs, students mend those broken toilets.     We love our environment. Let's work together to make it clean. (1)Environment clubs ask students ________. A. not to forget to take cars B. not to throw away lunch bags C. to go to school by car every day D. to do exercise every day (2)From the passage, we know the students usually have lunch ________. A. in clubs                        B. at home                        C. at school                        D. in restaurants (3)On the no-car day, ________ will take a car to school. A. both students and teachers B. some students C. neither students nor teachers D. some teachers (4)After students mend toilets, they save ________. A. much water                     B. a lot of money                     C. a long river                     D. a toilet (5)The writer wrote the passage to ask students to ________. A. walk to school every day B. help teachers C. bring their lunches in bags D. make less pollution 【答案】 (1)B (2)C (3)C (4)A (5)D 【解析】【分析】重要讲了许多学生加入环境俱乐部一起工作让我们环境洁净。 (1)细节题。根据How much do you throw away after lunch? Environment clubs ask students to bring their lunches in bags that can be used again.可知环境俱乐部让学生用可以再次使用袋子带午饭,不乱扔垃圾,故选B。 (2)细节题。根据How much do you throw away after lunch? Environment clubs ask students to bring their lunches in bags that can be used again.Every week they will choose the classes that make the least garbage and report them to the whole school!可知环境俱乐部让学生用可以再次使用袋子带午饭,每周环境俱乐部选择制造垃圾至少班级,并且公布学校,因此在学校吃午饭,故选C。 (3)细节题。根据No-car day. On the no-car day, nobody comes to school by car—not the students or not the teachers!可知学生和老师都不坐车上学,故选C。 (4)细节题。根据Did you know that some toilets can waste twenty to forty liters (升) of water an hour?可知厕所一小时挥霍20到40升水,学生修理厕所可以节省水,故选A。 (5)细节题。根据many students help their schools make less pollution.可知目是让学生制造更少污染,故选D。 【点评】考察阅读理解,重要考察细节题,注意从文中仔细寻找答案。 6.阅读短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。     A long time ago, people thought that the Sun went round the Earth. In some countries people even said that the Sun was a god (神). They thought the god drove across the sky each day on a golden horse. Now we know the Earth goes round the Sun. It takes the Earth a year to go all way round the Sun. Today men even know how far it is for the Earth to go round the Sun. They tell us that the Earth travels over a thousand miles a minute on its journey round the Sun.     The Sun is really a star. It is much bigger than the Earth and it is very hot. Some people have been to the Moon but we know that no one can ever go to the Sun. It is far too hot for people to live anywhere near it. The Sun is about three hundred thousand times heavier than the Earth and more than a million times larger. (1)A long time ago, people said the Sun was ________. A. a golden horse of god B. a god on a golden horse C. a god with a golden dress D. a golden horse (2)People can never live anywhere near the Sun because it is ________. A. far too hot                     B. cold enough                     C. very
展开阅读全文

开通  VIP会员、SVIP会员  优惠大
下载10份以上建议开通VIP会员
下载20份以上建议开通SVIP会员


开通VIP      成为共赢上传

当前位置:首页 > 教育专区 > 外语文库 > 初中英语

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服