资源描述
绵阳市2014高考英语阅读理解精品训练(6)及解析
C8 [2012·课标全国卷]
Honey from the African forest is not only a kind of natural sugar, it is also delicious. Most people, and many animals, like eating it. However, the only way for them to get that honey is to find a wild bees' nest and take the honey from it. Often, these nests are high up in trees, and it is difficult to find them. In parts of Africa, though, people and animals looking for honey have a strange and unexpected helper—a little bird called a honey guide.
The honey guide does not actually like honey, but it does like the wax in the beehives (蜂房). The little bird cannot reach this wax, which is deep inside the bees' nest. So, when it finds a suitable nest, it looks for someone to help it. The honey guide gives a loud cry that attracts the attention of both passing animals and people. Once it has their attention, it flies through the forest, waiting from time to time for the curious animal or person as it leads them to the nest. When they finally arrive at the nest, the_follower reaches in to get at the delicious honey as the bird patiently waits and watches. Some of the honey, and the wax, always falls to the ground, and this is when the honey guide takes its share.
Scientists do not know why the honey guide likes eating the wax, but it is very determined in its efforts to get it. The birds seem to be able to smell wax from a long distance away. They will quickly arrive whenever a beekeeper is taking honey from his beehives, and will even enter churches when beeswax candles are being lit.
60. Why is it difficult to find a wild bees' nest?
A. It's small in size.
B. It's hidden in trees.
C. It's covered with wax.
D. It's hard to recognize.
61. What do the words “the follower” in Paragraph 2 refer to?
A. A bee. B. A bird.
C. A honey seeker. D. A beekeeper.
62. The honey guide is special in the way ________.
A. it gets its food
B. it goes to church
C. it sings in the forest
D. it reaches into bees' nests
63. What can be the best title for the text?
A. Wild Bees
B. Wax and Honey
C. Beekeeping in Africa
D. HoneyLover's Helper
【要点综述】本文是一篇说明文。文章介绍了honeylover's helper独特的掠食方式,它帮助人和动物找到蜂蜜,待到他们吃掉蜂蜜后,它再吃蜂蜡。科学家们对此也感到迷惑不解。
60. B 细节理解题。根据文章第一段 “Often, these nests are high up in trees, and it is difficult to find them.”可知B正确。
61. C 词义猜测题。根据文章第一段“In parts of Africa, though, people and animals looking for honey have a strange and unexpected helper—a little bird called a honey guide.”可推知:跟在honey guide后面的是people and animals,而他们统称为honey seeker(寻找蜂蜜的人或动物们)。
62. A 推理判断题。根据文章最后一段中“Scientists do not know why the honey guide likes eating the wax, but it is very determined in its efforts to get it.”科学家们都不知道为什么honey guide对蜂蜡感兴趣,当然它们获得蜂蜡的方式也更加特别。
63. D 标题归纳题。文章通篇都在叙述有关honeylover's helper的事情,第一段通过叙述引出honeylover's helper这一中心词;第二段叙述honeylover's helper获取蜂蜡的过程;第三段科学家们对honeylover's helper的掠食方式感到迷惑。
C2 [2013·福建卷]
When I was 12, all I wanted was a signet (图章) ring. They were the “in” thing and it seemed every girl except me had one. On my 13th birthday, my Mum gave me a signet ring with my initials(姓名首字母) carved into it. I was in heaven.
What made it even more special was that it was about the only thing that wasn't being “replaced”. We'd been burnt out in fires that swept through our area earlier that year and had lost everything—so most of the “new” stuff (东西) we got was really just to replace what we'd lost. But not my ring. My ring was new.
Then, only one month later, I lost it. I took it off before bed and it was missing in the morning. I was sad and searched everywhere for it. But it seemed to have disappeared. Eventually, I gave up and stopped looking for it. And two years later, we sold the house and moved away.
Years passed, and a couple of moves later, I was visiting my parents' when Mum told me that she had something for me. It wasn't my birthday, nor was it Easter or Christmas or any other gift-giving occasion. Mum noticed my questioning look. “You'll recognize this one,” she said, smiling.
Then she handed me a small ring box. I took it from her and opened it to find my beautiful signet ring inside.
The family who had bought our house 13 years earlier had recently decided to do some redecorations, which included replacing the carpets. When they pulled the carpet up in my old bedroom, they found the ring. As it had my initials carved into it, they realized who owned the ring. They'd had it professionally cleaned up by a jeweler before sending it to my mother.
And it still fits me.
56.The underlined word “in” in the first paragraph probably means “________”.
A. fashionable B. available
C. practical D. renewable
57.When she got the ring back, the writer was about ________.
A. 13 years old B. 15 years old
C. 26 years old D. 28 years old
58.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.The writer's family moved several times.
B.The writer never stopped looking for her ring.
C.The writer's ring was cleaned up by the new house owner.
D.The writer lost her ring in the morning when she took it off.
59.What would be the best title for the passage?
A. My New Ring
B. Lost and Found
C. Lost and Replaced
D. An Expensive Ring
【要点综述】 本文是一篇记叙文。 作者通过描述自己小时候渴望得到一枚戒指,愿望得到满足后的快乐心情,以及不慎丢失后的沮丧心情和多年后失而复得的欣喜,表达了作者怀旧和敝帚自珍的生活态度。
56.A 词义猜测题。根据后一句“…every girl except me had one…” 可知,每个女孩都有一枚有自己符号的戒指,说明这类戒指很流行。故答案选A。
57.D 推理判断题。 根据原文我们得知,作者在13岁生日时得到那枚戒指,一个月后丢失,两年后卖掉房子,新房东买房13年之后换新地毯时重新找到戒指,即十五年之后,故答案为D。
58.A 细节理解题。根据第三段末尾和第四段开头可知答案A正确。
59.B 主旨大意题。只有B项才能概括全文大意。 本文主要讲述了戒指的失而复得。
C8[2012·陕西卷]
C
Eating too much fatty food, exercising too little and smoking can raise your future risk of heart disease. But there is another factor that can cause your heart problems more immediately:the air you breathe.
Previous studies have linked high exposure(暴露)to environmental pollution to an increased risk of heart problems,but two analyses now show that poor air quality can lead to heart attack or stroke(中风)within as little as a few hours after exposure. In one review of the research,scientists found that people exposed to high levels of pollutants(污染物) were up to 5% more likely to suffer a heart attack within days of exposure than those with lower exposure. A separate study of stroke patients showed that even air that the U.S. Environmental Protection Agency (EPA)considers to be of “moderate”(良好) quality and relatively safe for our health can raise the risk of stroke as much as 34% within 12 to 14 hours of exposure.
The authors of both studies stress that these risks are relatively small for healthy people and certainly modest compared with other risk factors such as smoking and high blood pressure. However, it is important to be aware of these dangers because everyone is exposed to air pollution regardless of lifestyle choices. So stricter regulation by the EPA of pollutants may not only improve environmental air quality but could also become necessary to protect public health.
53.The text mainly discusses the relationship between________.
A.heart problems and air quality
B.heart problems and exercising
C.heart problems and smoking
D.heart problems and fatty food
54. The underlined word“modest”in Paragraph 3 most probably means ________.
A.relatively high B.extremely low
C.relatively low D.extremely high
55.What can we learn from the text?
A.Eating fatty food has immediate effects on your heart.
B.The EPA conducted many studies on air quality.
C.Moderate air quality is more harmful than smoking.
D.Stricter regulations on pollutants should be made.
56.The author's purpose of writing the text is most likely to________.
A.inform B.persuade
C.describe D.entertain
【要点综述】众所周知,摄入过多脂肪、缺乏锻炼以及长期吸烟会增加患心脏病的风险,但最新的研究表明,另外一项我们平时不注意的东西更使我们患心脏病的风险大大增加,那就是我们所呼吸的空气。
53.A 主旨大意题。根据本文主题句——第一段的最后一句可知本文大意是说明空气质量和心脏病发病率之间的关系,选A。
54.C 词义猜测题。此处指对于健康人来说,这些危险相对较小,当然比起像吸烟、高血压这些其他危险因素来说,空气污染的危险相对较低,故推测modest在此意为“相对较低的”,选C。
55.D 事实细节题。根据最后一句可知本题选D。
56.A 写作意图题。本文是一篇说明文,主要意思是说明人们所呼吸的空气和心脏病的发病率之间的关系,由此可知作者的写作目的是告知人们一个事实,故本题选A。
C2 [2013·湖北卷]
Some years ago, writing in my diary used to be a usual activity.I would return from school and spend the expected half hour recording the day's events, feelings, and impressions in my little blue diary.I did not really need to express my emotions by way of words, but I gained a certain satisfaction from seeing my experiences forever recorded on paper.After all, isn't accumulating memories a way of preserving the past?
When I was thirteen years old, I went on a long journey on foot in a great valley, well-equipped with pens, a diary, and a camera.During the trip, I was busy recording every incident, name and place I came across.I felt proud to be spending my time productively, dutifully preserving for future generations a detailed description of my travels.On my last night there, I wandered out of my tent, diary in hand.The sky was clear and lit by the glare of the moon, and the walls of the valley looked threatening behind their screen of shadows.I automatically took out my pen…
At that point, I understood that nothing I wrote could ever match or replace the few seconds I allowed myself to experience the dramatic beauty of the valley.All I remembered of the previous few days were the dull characterizations I had set down in my diary.
Now, I only write in my diary when I need to write down a special thought or feeling.I still love to record ideas and quotations that strike me in books, or observations that are particularly meaningful.I take pictures, but not very often—only of objects I find really beautiful.I'm no longer blindly satisfied with having something to remember when I grow old.I realize that life will simply pass me by if I stay behind the camera, busy preserving the present so as to live it in the future.
I don't want to wake up one day and have nothing but a pile of pictures and notes.Maybe I won't have as many exact representations of people and places; maybe I'll forget certain facts, but at least the experiences will always remain inside me.I don't live to make memories—I just live, and the memories form themselves.
51.Before the age of thirteen, the author regarded keeping a diary as a way of ________.
A.observing her school routine
B.expressing her satisfaction
C.impressing her classmates
D.preserving her history
52.What caused a change in the author's understanding of keeping a diary?
A.A dull night on the journey.
B.The beauty of the great valley.
C.A striking quotation from a book.
D.Her concerns for future generations.
53.What does the author put in her diary now?
A.Notes and beautiful pictures.
B.Special thoughts and feelings.
C.Detailed accounts of daily activities.
D.Descriptions of unforgettable events.
54.The author comes to realize that to live a meaningful life is ________.
A.to experience it
B.to live the present in the future
C.to make memories
D.to give accurate representations of it
【要点综述】 本文是一篇记叙文,主要讲述了作者记日记发生的一些变化。13岁前,作者每天都记日记,记下一天发生的事及自己的感受等。作者很喜欢把自己看到的东西记在纸上。13岁以后, 一次去大峡谷的旅行改变了作者对记日记的看法,从那以后作者只在日记里记载特殊的想法和感受。作者认为要想过有意义的生活,就要亲自去经历。
51.D 细节理解题。根据第一段最后一句中的“… a way of preserving the past?”可知,作者在13岁以前认为记日记是一种保存过去的方式。 故D正确。
52.B 细节理解题。根据第三段可知,作者改变是因为看到了峡谷的美丽景色。故B正确。
53.B 细节理解题。根据第四段中的第一句“Now, I … write down a special thought or feeling.”可知,现在作者在日记里只记录特殊的思想和感情。
54.A 细节理解题。根据最后一段可知,作者意识到要想过有意义的生活得自己亲自去经历。故A正确。
展开阅读全文