ImageVerifierCode 换一换
格式:DOCX , 页数:16 ,大小:271.23KB ,
资源ID:9946300      下载积分:5 金币
快捷注册下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝    微信支付   
验证码:   换一换

开通VIP
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.zixin.com.cn/docdown/9946300.html】到电脑端继续下载(重复下载【60天内】不扣币)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
三方登录: 微信登录   QQ登录  

开通VIP折扣优惠下载文档

            查看会员权益                  [ 下载后找不到文档?]

填表反馈(24小时):  下载求助     关注领币    退款申请

开具发票请登录PC端进行申请

   平台协调中心        【在线客服】        免费申请共赢上传

权利声明

1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。

注意事项

本文(2024年四川省眉山市中考英语真题(解析版).docx)为本站上传会员【鱼**】主动上传,咨信网仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知咨信网(发送邮件至1219186828@qq.com、拔打电话4009-655-100或【 微信客服】、【 QQ客服】),核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
温馨提示:如果因为网速或其他原因下载失败请重新下载,重复下载【60天内】不扣币。 服务填表

2024年四川省眉山市中考英语真题(解析版).docx

1、 眉山市2024年初中学业水平暨高中阶段学校招生考试 英语试卷 注意事项: 1. 本试卷共四部分。全卷满分150分,考试时间120分钟。 2. 答卷之前,考生务必按要求将自己的姓名、座位号、准考证号准确填写在答题卡上相应的位置。 3. 考生选出选择题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦擦干净,再选涂其它答案。非选择题答案用0.5毫米的黑色签字笔在答题卡相应的答题区作答,超出限定区域的答案无效。 4. 所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效;考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。 第一部分 听力 (共两节,满分30分) 第一节 (共5小

2、题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面五段短对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。 1. What birthday gift did Tina get? A. B. C. 2. What is Terry's sister doing? A. B. C. 3. How does Mary like the painting? A. Funny. B. Difficult. C. Wonderful. 4.

3、Where may Alex dream of working in the future? A. In a bank. B. In a hospital. C. In a restaurant. 5. What time does the next train from Beijing arrive? A. At 4:30 p. m. B. At 5:30 p. m. C. At 6:30 p. m. 第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面五段长对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项

4、听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听第6段对话,回答第6、7题。 6. What books does the student want to borrow? A. Science. B. History. C. Art. 7. How long can he keep the books? A. For 3 days. B. For 5 days. C. For 14 days. 听第7段对话,回答第8至10题。 8. When did John g

5、et up this morning? A. At about 7:00. B. At about 8:00. C. At about 10:00. 9. What is John going to do tomorrow? A. Have a big breakfast. B. Take bread to school. C. Have breakfast during the break. 10. What is the relationship between the two speakers? A. Doctor and patient. B.

6、Teacher and student. C. Mother and son. 听第8段对话,回答第11至13题。 11. Where is Mike's mother walking? A. In a wetland park. B. In Water Street. C. In Sansu Shrine. 12. Who is wearing hanfu? A. Amy. B. Mike. C. Linda. 13. What are the family doing in Mount Wawu? A. Skating. B. Eatin

7、g. C. Camping. 听第9段对话,回答第14至16题。 14. What difficulty does Mr. Smith have in learning Chinese? A. Understanding native speakers. B. Remembering new words. C. Learning grammar rules. 15. How does Mr. Smith learn Chinese? A. By having evening classes. B. By learning online. C. By singing C

8、hinese songs. 16. According to Miss Tang, which is the most important? A. To watch Chinese movies. B. To practice using Chinese. C. To read Chinese books. 听下面一段独白,回答第17至20题。 17. How many people are there in Mr. Brown's family? A. 2. B. 4. C. 5. 18. What does Nancy advise Mr. Brown to

9、 do? A. Play with a ball on the playground. B. Stop singing songs so loudly. C. Avoid playing the drum late into the night. 19. What does Paul like doing at home? A. Playing the violin. B. Playing with a ball. C. Playing computer games. 20. How does Nancy feel while writing the note?

10、 A. Unhappy. B. Scared. C. Excited. 第二部分 阅读(共两节,满分40分) 第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。 A https://petcolove.org/last/ provides a free and easy way to search for lost and found pets to help them return home. Missing Dog! The dog: ·is 6 months old; female; ·a

11、nswers to the name Snow; ·has no ID card; ·does not bite; ·likes to be close to people. She was lost in Central Park near the Blue Lake Cafe at 4 p.m. on June 6, 2024. If you have any information, please call 079-7765939. Please help us find our dog! ¥1,000 reward for safe return! Found Cat!

12、 This brown male cat: • looks well fed; • has clean ears and coat (皮毛), and all claws (爪子); • has no ID card; • is afraid of strangers and loud noises. He was found on Long Street on June 8, 2024. If you know his owner, please call the Sunny Animal Helper at 079-7753856. Date posted: June 11,

13、 2024 1. What is the missing dog like? A. Friendly. B. Shy. C. Lazy. D. Scary. 2. When was the cat found? A. On June 4, 2024. B. On June 6, 2024. C. On June 8, 2024. D. On June 11, 2024. 3. In which part of a newspaper can you read the passage? A Sports. B. Business. C. Education. D. Life.

14、答案】1. A 2. C 3. D 【解析】 【导语】本文是一篇应用文,介绍了一家网站,该网站帮助丢失的宠物回家。 【1题详解】 推理判断题。根据“does not bite;”及“likes to be close to people”可知,这条走失的狗不咬人,很喜欢和人亲近,可知它很友好。故选A。 【2题详解】 细节理解题。根据“He was found on Long Street on June 8, 2024.”可知,猫是在2024年6月8日被发现。故选C。 【3题详解】 推理判断题。通读全文可知,文章介绍了两则走失的宠物信息,故可以在报纸中的“

15、生活”版块看到此文章。故选D。 B On average (平均), firefighters get a fire call every 24 second s in the US. Every 87 seconds, a home fire happens. Just between January 1st, 2019 and January 1st, 2024, there were 11,180 home fire deaths in the country. But the best escape time for a fire is just three minutes or

16、less. So everyone should pay attention to fire safety at home. To avoid starting a fire, we must know common causes. Cooking tools are the number-one cause of home fires. Be especially careful when using them. Never leave the kitchen while cooking and make sure the tools are completely off after co

17、oking. Electrical appliances (电器) can lead to a fire, so check them often to make sure they are working properly. Smoking is another common cause of house fires. It’s never a good idea to smoke indoors, so take a few steps to go out. Last, don’t forget little kids. They usually find fire exciting an

18、d think of fire as a toy. So keep them away from fire and teach them about dangers of fire. How can we prevent home fires? The following tips may help. Get smoke alarms The first step is to install (安装) enough smoke alarms through your home. Get one in every room. Prepare fire extinguishers Kee

19、p fire extinguishers (灭火器) available at home. They can put out small fires. Check them often to make sure they work properly. Create a plan for escape A good plan should start with two escape ways from every room. Then know how fast your family can run, tell kids when and how to get out, and make

20、a house map with all doors and windows. At last, choose a meeting place outside. And don't forget to practice it often with every family member. You might think that these fire safety tips are common sense. However, it's difficult to think of them especially when you're in a life-and-death mome

21、nt. Take action with the tips and never take fire safety lightly at home. 4. How does the writer start the passage? A. By asking a question. B. By introducing the causes. C. By telling a story. D. By listing some numbers. 5. What cause(s) the most home fires? A. Cooking tools. B. Electrical app

22、liances. C. Smoking indoors. D. Not having smoke alarms. 6. For a good escape plan, what should people do in step 4? CREATE AND PRACTICEAHOME FIRE ESCAPE PLAN A. Talk with every family member B. Teach family members how to call 119 C. Make a house map with all doors and windows D. Think abo

23、ut special needs for older family members 7. Which of the following can be the best title for the passage? A. Plans for Escape from Fire. B. Fire Safety at Home. C. Common Sense about Fire. D. Risks in Living Places. 【答案】4. D 5. A 6. C 7. B 【解析】 【导语】本文讲述了造成家庭火灾的各种因素及如何预防家庭火灾。 【4题详解】

24、 细节理解题。根据“On average (平均), firefighters get a fire call every 24 second s in the US. Every 87 seconds, a home fire happens. Just between January 1st, 2019 and January 1st, 2024, there were 11,180...”可知,作者通过列数字开始文章的,故选D。 【5题详解】 细节理解题。根据“Cooking tools are the number-one cause of home fires.”可知,烹饪工具是

25、家庭火灾的头号原因。故选A。 【6题详解】 细节理解题。根据“A good plan should start with two escape ways from every room. Then know how fast your family can run, tell kids when and how to get out, and make a house map with all doors and windows. At last, choose a meeting place outside. And don't forget to practice it oft

26、en with every family member.”可知,一个好的计划应该从每个房间的两条逃生通道开始。然后知道你的家人能跑多快,告诉孩子们何时以及如何出去,并制作一张标有所有门窗的房屋地图。最后,在室外选择一个会面地点。别忘了经常和每个家庭成员练习。所以第四步是制作一张包含所有门窗的房屋地图。故选C。 【7题详解】 最佳标题题。根据“So everyone should pay attention to fire safety at home.”可知,文章讲述了造成家庭火灾的各种因素及如何预防家庭火灾。所以B选项“家庭消防安全”最适合做标题,故选B。 C What subj

27、ect do you worry about the most at school? Many students worry about math. Some students can’t sleep well the day before a math exam. Others may feel very nervous during the exam itself. But there might be a way to make the subject less stressful. “For students who are worried about math, posture (

28、姿势) makes a big difference,” Erik Peper, a researcher from a university told Daily Mail. That’s right—sitting up straight can help you do better in math exams. Researchers tested 125 college students. They asked them to do a math exam while sitting in a slumped-over (趴倒的) position, or sitting up st

29、raight. After the test, 56% of the students said the exam was easier to do if they were sitting up straight. Slumping over is a defensive (防备的) posture. It can bring out negative (消极的) memories in the body and brain. This can stop you from thinking clearly, Peper said. Students who were not nervou

30、s about taking the math exam didn’t necessarily benefit (受益) from better posture. But they did find that doing math in a slumped-over position was more difficult, Science Daily reported. Good posture isn’t just helpful for taking math exams. Musicians, sports players and public speakers can all ben

31、efit from it. When you feel stressed out, you can also try to sit up straight or stand tall. It can help you feel more positive (积极的) and focus better. 8. According to the passage, how do many students feel when they face math? A. Calm. B. Sleepy. C. Stressed. D. Relaxed. 9. How many students fou

32、nd it easier to do the math exam when sitting up straight? A. 125. B. 70. C. 60. D. 56. 10. What does the underlined word “it” in Paragraph 6 refer to? A. Good posture. B. Taking math exams. C. Defensive posture. D. Science Daily. 11. What is the passage mainly about? A. The benefits of pos

33、itive posture. B. A good way to relax in an exam. C. The benefits of a slumped-over position. D. A good way to have math tests. 【答案】8. C 9. B 10. A 11. A 【解析】 【导语】本文是一篇说明文。文章从如何更好应对数学考试引出姿势对人们状态的影响,经过研究发现姿势不仅对学习有影响,对人们生活中别的方面也有正向的作用。 【8题详解】 细节理解题。根据“Many students worry about math. Som

34、e students can’t sleep well the day before a math exam. Others may feel very nervous during the exam itself.”可知,许多学生担心数学,一些学生在数学考试的前一天睡不好,其他学生在考试期间可能会感到非常紧张。可推知很多学生在面对数学时感到焦虑,有压力。故选C。 【9题详解】 细节理解题。根据“Researchers tested 125 college students.”及“After the test, 56% of the students said the exam was e

35、asier to do if they were sitting up straight.”可知,共有125名学生参加了测试,其中56%,即70名学生发现坐直参加数学考试会更容易。故选B。 【10题详解】 推理判断题。根据“Good posture isn’t just helpful for taking math exams. Musicians, sports players and public speakers can all benefit from it.”可知,良好的姿势不仅有助于参加数学考试,音乐家、体育运动员和公共演说家都可以从中受益。故划线部分指的是上文中提到的Goo

36、d posture。故选A。 【11题详解】 主旨大意题。通读全文可知,本文从如何更好应对数学考试引出姿势对人们状态的影响,经过研究发现姿势不仅对学习有影响,对人们生活中别的方面也有正向的作用。故本文主要介绍了积极的身体姿势的好处。故选A。 D Which is more important in your mind, looking fashionable or feeling comfortable? You may find many people choose style over comfort and some even go to extremes (极端) to fol

37、low fashion. But we should remember: being fashionable isn’t everything. It’s more important to be healthy. Some people believe that they need to be a certain size to look good. So, they start extreme diets that are not good for their health. They might not eat meals or eat too little, which ca

38、n make them feel sick. Is it a healthy way to live? Also, many girls wear shoes with very high heels. They might think high heels make them look taller. But these shoes can actually hurt their feet and make it hard to walk comfortably, and they can increase the risks of falls. Some even wear tight

39、clothes that influence blood circulation (循环), making it hard to breathe. Should we put fashion over comfort and physical health? Besides, some boys and girls spend a lot of time and money changing their hair color. The material they use is usually harmful to their health. To make their hair straig

40、ht or curly, they also use tools that are hot enough to burn their hair. But using these tools too often or at very high temperatures can make the hair dry or even burnt. Is it really worth it to risk our health, spending so much time and money? So, let’s think again what’s really important. Is it

41、fashion or is it our well-being? Clothes or hairstyles don’t tell us anything about a person’s character. Instead of spending a lot of time choosing clothes, we could use that time to do fun things with friends. And instead of following extreme diets, let’s eat properly and exercise regularly. Remem

42、ber, the value of you is not decided by your appearance, but by who you are as a person. 12. Why do some people go on extreme diets according to the passage? A. Because the diets are healthy. B. Because they just want to look good. C. Because they want to save time. D. Because they want to save m

43、oney. 13. What is the writer’s purpose of using a question in each paragraph? A. To ask for help from readers. B. To tell how to spend time and money. C. To introduce the latest fashion. D. To lead readers to think about the topic. 14. What does the underlined word “well-being” mean in the last

44、paragraph? A. Growth. B. Health. C. Warmth. D. Wealth. 15. Which of the following is the structure of the passage? (①=Paragraph 1;②=Paragraph2……) A. B. C. D. 【答案】12. B 13. D 14. B 15. C 【解析】 【导语】本文主要介绍了当今人们为了追求时尚过一种不健康的生活方式,个人的价值不是由你的外表决定的,而是由个人决定的,健康的生活才是最重要的。 【12题详解】 细节理解

45、题。根据第二段“Some people believe that they need to be a certain size to look good. So, they start extreme diets that are not good for their health.”可知,有些人为了看起来好看,开始了极端的饮食。故选B。 【13题详解】 推理判断题。根据第一段“It’s more important to be healthy.”以及每一段的问题可知,作者提出这些问题是为了引导读者思考“健康更重要”这个主题。故选D。 【14题详解】 词句猜测题。根据第二段“Is it

46、 a healthy way to live?”、第三段“Should we put fashion over comfort and physical health?”及第四段“Is it really worth it to risk our health, spending so much time and money?”可知,作者提出的每个观点都是围绕“健康”和“时尚”哪一个更重要,所以well-being指的是“健康”。故选B。 【15题详解】 篇章结构题。通读全文可知,文章第一段引出文章主题:时尚不是一切,健康更重要;文章第二、三、四段介绍了当下一些年轻人为了追求时尚而忽视健康

47、的反面案例;文章最后一段总结全文,再次强调健康以及个人价值的重要性。故文章的正确结构是C选项的结构。故选C。 第二节(共5小题;每小题2分,满分10分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。 “Look! Here is a black-faced spoonbill (琵鹭) at the Futian Mangrove (红树林) Ecological (生态的) Park,” said Yan Zihan, a 15-year-old student from Shenzhen, Guangdong. ___16___ Some e

48、xperts said, “Spoonbills can live happily in Shenzhen because mangroves provide them with food and home. Generally, the special plants grow in warm places by the sea.” ___17___ So its mangrove area has increased from 22,000 hectares (公顷) in 2001 to 27,000 hectares today, making China one of the fe

49、w countries in the world with an increase in mangrove areas. Recently, the world’s first international mangrove center has been set up in Shenzhen. ___18___ Local government has tried hard to protect mangroves. For example, back in the1990s when the city was building a road along the coast, instead

50、 of just cutting down the mangroves, they decided to move the road 260 meters to the north. ___19___ The protection of mangroves is also good for the people living in Shenzhen. The park hosts fun events like the spoonbill festival and the otter (水獭) festival. ___20___ Students can learn about natu

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服